sok - 13499 przepisów (strona:355/900)

Sernik czekoladowo-cytrynowy z kruszonką 202

ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego 200 g cukru 4 jajka 100 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (70%) sok z 1 cytryny kruszonka: 25 g zimnego masła skórka otarta z 1 cytryny 25 g mąki pszennej 25 g cukru 50 g mielonych migdałów Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać(...)zmiksować z cukrem, jajkami i śmietaną na gładką masę. Połowę odlać do inne miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać do połowy ciasta, wymieszać. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny, wymieszać. Na schłodzony spód wylać masę czekoladową, na wierzch delikatnie, żeby się nie wymieszały, cytrynową. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cykoria zapiekana z szynką pod beszamelem 157

cudeńka zwane cykoriami. Chwila zastanowienia i szybka decyzja czemu by nie spróbować! I tym sposobem powstała  zapiekana cykoria otulona w szynkę w sosie beszamelowym. Składniki: 3 cykorie łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/4 l mleka gałka muszkatołowa 6 plasterków szynki sól, pieprz biały Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty(...)gotującej wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Wyjąć z wody i ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, cały czas mieszając.   Zasmażkę rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia.  Przyprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez ok 5 minut. Na dno naczynia do zapiekania

W kuchennej krainie
Tradycyjne pączki 123

mąki pszennej 100 g świeżych drożdży 150 g cukru Pól litra mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu  sok i skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli smalec do smażenia konfitura do nadzienia lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody) kandyzowana skórka pomarańczowa(...)łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 200 g mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopione masło, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę

W kuchennej krainie
Sałatka z kaszy gryczanej i brokuła 157

pracy.   Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej 1 brokuł 2 pomidory 1/2 szalotki olej lniany Sosik: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku zioła do sałatek sok z cytryny Kasze gryczaną gotujemy na sypko, polewamy łyżeczką oleju lnianego. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze na pół miękko(...)stracił koloru. Szalotkę sikamy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy z kaszą. Do naszej sałatki przygotowujemy sosik: mieszamy razem jogurt naturalny z majonezem, doprawiamy sokiem z cytryny oraz ziołami do sałatek, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smacznego

W kuchennej krainie
Sałatka ze szpinaku 153

syta, fajna jako przystawka do obiadu, lub mała kolacja ;)  Składniki: 1 paczka świeżego młodego  szpinaku  pomidorki koktajlowe  czarne oliwki 1 ser camebert oliwa z oliwek sok z cytryny Sposób przygotowania: Szpinak wykładamy na talerz, rzucamy czarne oliwki bez pestek,  pomidorki koktajlowe  przekrawamy na pół, ser camembert kroimy  na mniejsze kawałki, robimy dresing(...)oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatkę polewamy dresingiem tuz przed podaniem aby szpinak nam nie zwiądł. kolorowo i smacznie polecam

W kuchennej krainie
Tort z truskawkami 145

Dziś tort truskawkowy  ;)  Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto,  przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków!  Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :)  Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia(...)ostygnięcia. Całkowicie wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 2 lub3 blaty. Do nasączenia: 1/4 szklanki Amaretto 1/2 szklanki przegotowanej wody 1/2 cytryny 2 łyżki cukru Wyciskamy sok z połowy cytryny łączymy z woda i Amaretto, dosładzamy do smaku. Krem do przełożenia blatów biszkoptu: 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g serka mascarpone 4łyżki cukru pudru

W kuchennej krainie
Tort z bananami 188

wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła Krem 250 g serka mascarpone 350 śmietany kremówki 36$ 3 łyżki cukru pudru Przełożenie 3 duże banany sok z 1/2 cytryny Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 kieliszki amaretto 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki przegotowanej wody Sposób przygotowania 1.  Masło roztopić, wystudzić do temperatury pokojowej. Do misy(...)miał lżejszą konsystencję a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Większa ilość mascarpone to sztywniejszy, łatwiejszy do kształtowania kre 4.  Banany kroimy na plasterki i obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny, aby nie pociemniały. 5.  Składamy nasz tor :) Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem

W kuchennej krainie
Babeczki mimoza na Dzień Kobiet 199

łyżeczka proszku do pieczenia 3  jajka (żółtka i białka osobno) 150 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: ½ szklanki soku z ananasa( u mnie ananas z puszki, bez dodatku cukru), ewentualnie odrobina alkoholu dla smaku Krem budyniowy pasticcera: 2 żółtka 1 jajko 120 g cukru 50 g mąki pszennej(...)mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny 3 plasterki ananasa z puszki Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy masa będzie lśniąca dodajemy po jednym żółtku, mieszamy na zwolnionych obrotach miksera.  Na przemian dodajemy mąkę i olej, delikatnie

Mia Cucina Sofieta
Soczyste szaszłyki z jagnięciny 112

soczyste szaszłyki z jagnięciny są rewelacyjne w smaku dzięki marynacie z sokiem z granatów. Smakują również dobrze podawane z sosem sojowo-octowym. Składniki: ½ kg jagnięciny do marynaty: 1 średnia cebula pokrojona w duże kawałki 2 łyżki oleju roślinnego ¼ szklanki soku z granatów 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 drobno posiekane ząbki czosnku ¾ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie

naRuszcie
Torcik odwrócony z pomarańczami 135

jaja 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1 ,5 szklanki mąki/połowę można zastąpić ziemniaczaną/ 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,25 szklanki jogurtu naturalnego 0,25 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy migdały do dekoracji Wykonanie: -Pomarańcze dokładne umyć i podgotować  ok. 2-3 min,  zmienić wodę i gotować  kolejne 2 minuty. -Ostudzić i przekroić(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo /po jednym/jajka, aromat waniliowy i sól. -Mąkę  z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy. -Jogurt wymieszać z sokiem  i delikatnie połączyć z ciastem. -Masę  przełożyć do foremki z pomarańczami, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.40 minut w  temp.170-180 st.C -Przestudzone ciasto przełożyć

Zakamarki mojej kuchni
Tort wiśniowo- śmietankowy z nutką cynamonową 236

części. Oczywiście można je upiec osobno (ja tak robiłam), należy wtedy podzielić podane składniki na 3 części.  Składniki: 700 g wiśni 2 łyżeczki żelatyny  sok z połowy cytryny  łyżeczka cynamonu pół szklanki wody  pół szklanki cukru Wykonanie: Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać wodę i cukier, całość podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie do owoców dodać wyciśnięty(...)sok z połowy cytryny oraz łyżeczkę zmielonego cynamonu, dokładnie wymieszać. W miseczce rozrobić 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej w minimalnej ilości wody i dodać do masy owocowej, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Podczas stygnięcia masa będzie gęstniała, gotowa będzie dość zbita.  Składniki: 1 litr śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru

Krakowskie smaki Ani
Rolada cytrynowa z granatem 169

cytryny 2 jajka 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Garść cukru waniliowego Granat Przygotowanie kremu: W misce umieszczamy cukier oraz skórkę otartą z dwóch cytryn (na tarce o małych oczkach). Dolewamy sok wyciśnięty z tych dwóch cytryn, a całość ustawiamy na garnku z wrzącą wodą (innymi słowami w kąpieli wodnej).  Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszamy ogień. Dorzucamy masło wraz(...)jajkami i mieszamy, aż krem zacznie gęstnieć. Uważamy by woda się nie zagotowała, bo wówczas białka zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki

Kolizje Smaków
Z marchewką! 150

pomidorem, zapraszam na pomarańczowy koktajl, dorzucę jeszcze miskę płatków owsianych z kawałkami banana i czekolady :) Piątku nadchodzę!  Składniki 3 średnie marchewki 1 jabłko pół szklanki wody mineralnej sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Marchewkę i jabłko pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Dodać pół szklanki wody i soku z cytryny. Wszystko połączyć razem. Niech będzie na zdrowie

pink envelope
Tarta bananowa z kremem śmietankowym 170

Składniki kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao krem śmietankowy  330 ml śmietanki 30% 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo 3 banany gorzka czekolada do posypania  Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać kakao, masło i jajko, zagniatać do uzyskania gładkiego(...)mąką i wyłożyć na nią ciasto. Dać do lodówki na ok 30 min.  Przygotować krem -  śmietankę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania wsypać cukier i dodać soku z cytryny, schłodzić w lodówce.  Nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec spód tarty ok 20 min. Banany przekroić wzdłuż, poukładać na ostygniętym spodzie tarty, wyłożyć masę, zetrzeć czekoladę

pink envelope
Mango! Mango! 116

który zdecydowanie trafił w mój kolor "lata".  Takim słonecznym postem Was pozdrawiam i  miłego! Składniki 1 szt mango 2 szt kiwi 1 szklanka mleka z ćwiartki cytryny sok Sposób przygotowania Pokroić owoce na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Dodać mleko, sok z cytryny i wszystko razem połączyć. Pić od razu. smacznego

pink envelope

Proponowane wyszukiwania