się prezentuje, a poszczególne warstwy tworzą pyszną całość. Polecam! :) Składniki: 1 owoc granatu 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 banan 1 łyżeczka soku z cytryny Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder i kawę. Banana zmiksować, skropić sokiem z cytryny
Domowa cukiernia Ewyotrzymać 6-8 małych słoików dżemu. Wykonanie: Obierz dynię, usuń środek i pestki. Pokrój w mniejsze kawałki, zasyp niewielką ilością cukru i odstaw na noc. Następnego dnia odlej powstały sok i dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Dodaj cukier. Smaż dżem przez około 1,5 godziny, często mieszając, aż będzie szklisty a płyn wyparuje. Pod koniec smażenia dodaj przyprawy
Qlinarnie i Qlinarnieszklanki suchej czerwonej soczewicy pół szklanki ryżu basmati 2 ząbki czosnku 1 cebula olej 3 większe kawałki dyni pokrojone w grubą kostkę 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej sok z cytryny kilka łyżek czerwonego półwytrawnego wina sól, pieprz prażone pestki dyni Wykonanie: Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę, odcedź. Rozgrzej olej, drobno posiekaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę(...)Dodaj dynię, dolej wody nieco nad powierzchnię dyni. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj ugotowane ryż i soczewicę. Zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Qlinarnie i QlinarnieJest naprawdę łatwa w wykonaniu i bardzo sycąca. Składniki: 1 puszka białej fasoli 2-3 ogórki kiszone, drobno pokrojone 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie: sok z cytryny Wykonanie: Odcedź fasolę i przelej wodą. Zmiksuj dokładnie blenderem z sezamem i oliwą, (sokiem z cytryny). Na koniec dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone i dokładnie wymieszaj łyżką. Przepis
Qlinarnie i Qlinarniefiliżanka bulionu warzywnego (woda+kostka) kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka goździków kilka łyżek wina czerwonego (lub więcej) 1 łyżka startej skórki z cytryny sól, pieprz sok z cytryny do smaku 1 mała paczka rodzynek Pokrój pora w plasterki. Pozostałe warzywa drobno posiekaj (np. blenderem) i/lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej masło na dużej i szerokiej patelni, wrzuć warzywa(...)chwilę podsmaż. Następnie zalej bulionem, dodaj chleb, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, wino, skórkę z cytryny i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli potrzeba, dodaj wody). Gdy warzywa już trochę zmiękły, dodaj rodzynki i duś jeszcze chwilę. Troje sprzedawców samochodów zostaje wystawionych na próbę uczciwości i lojalności. Czy ich kolega po fachu
Qlinarnie i Qlinarniewersja słynnej sałatki wymyślonej przez Oscara Tschirky’ego w Nowym Jorku pod koniec XIX wieku. Składniki: 2 małe jabłka ½ małego selera 2 liście kapusty białej garść orzechów garść rodzynek sok z cytryny, sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 2 łyżki śmietany Pokrój drobno: jabłka, seler, kapustę, orzechy. Przełóż do miski. Dodaj rodzynki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem (opcjonalnie
Qlinarnie i Qlinarniemakaronu spaghetti 8 łyżek oliwy 100-150 g startego żółtego sera ½ fil iżanki pestek słonecznika pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny opcjonalnie: 200g zielonej fasolki 2 ziemniaki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)małą ilość do posypania dania). W misce zmiksuj: oliwę, żółty ser, pestki słonecznika, czosnek i bazylię. Od razu połącz sos z makaronem, fasolką i ziemniakami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i podawaj ciepłe. I jeszcze kilka tytułów czeskich filmów wartych polecenia: Skrzat , Guzikowcy , Jedna ręka nie klaszcze . Mój faworyt to Skřítek ( Skrzat ). Przedstawia typową rodzinę
Qlinarnie i Qlinarniełatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje obtoczony w mieszance kurkumy i soli i podsmażony na oleju. Znalezione tutaj . Składniki: 1,5 litr tłustego mleka 1 mały jogurt naturalny 5 łyżek soku z cytryny sitko Zagotuj mleko. Gdy zacznie się „podnosić”, dodaj jogurt wymieszany z sokiem cytrynowym. Serwatka zacznie się oddzielać od grudek sera. Gdy proces się zakończy, odstaw garnek
Qlinarnie i Qlinarniejakieś warzywo. Smacznego! Składniki: ½ szklanki soi 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ filiżanki wody 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 filiżanka kaszy gryczanej sól, pieprz ocet winny lub sok z cytryny Soję namocz na noc. Następnego dnia ugotuj. Ugotuj również kaszę gryczaną. Zmiksuj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem winnym. Przepis dodaję
Qlinarnie i Qlinarniedeserów, np. naleśników, kwiatków wegańskich czy owoców. Polecam zamiast cukru użyć syropu z buraków cukrowych – ma ciekawy karmelowy smak. Składniki: ½ szklanki pestek słonecznika ½ szklanki oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (ja daję z całej) słodki syrop (u mnie z buraków cukrowych) lub brązowy cukier opcjonalnie: aromat np. waniliowy (ja nie dodaję) Słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na 45 minut(...)Odsącz i zalej wodą nieco ponad powierzchnię. Blenduj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Dodaj olej (zawsze daję trochę mniej niż w przepisie i jest ok), syrop i sok z cytryny i blenduj jeszcze chwilę. Gotowe! Jeśli macie trochę czasu czasu, gorąco polecam Służące (2011, Tate Taylor) - pełny humoru, wzruszający i, co ważne, niewyczerpujący psychicznie film. Lata
Qlinarnie i QlinarnieJemy z uszkami z nadzieniem grzybowym. A tutaj przepis na wigilijny sos korzenny . Składniki: kilka marchewek kilka buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, sok z cytryny kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych Zetrzyj marchewkę i buraki na drobnej tarce lub w blendrze. Pokrój cebulę w kostkę, a ząbki czosnku przekrój na pół(...)Wszystko umieść w dużym garnku, dodaj cukier, sól, pieprz i sok z cytryny i zalej wrzącą wodą (około 2 litry). Pozostaw do naciągnięcia na dobę. Następnego dnia odcedź, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i doprowadź do wrzenia. Dopraw jeszcze do smaku (ja zazwyczaj używam jeszcze cytryny i pieprzu). Dokładnie wymieszaj. Gotowe! Walt Kowalsky (Clint Eastwood) to rasista z krwi
Qlinarnie i Qlinarniezdjęciu: wegeburger (bułka pełnoziarnista, warzywa, kotlet buraczany i majonez wegański), frytki z piekarnika i surówka. Składniki: 150 ml gęstszego mleka ryżowego (lub sojowego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 300 ml oleju opcjonalnie: 2 łyżki łagodnej musztardy ocet (ostrożnie, tak do smaku) 10 g ziół Mleko wlej do blendera/miski. Dodaj soli i soku z cytryny (ja dodaje
Qlinarnie i QlinarnieMoże komuś się przyda na następny sezon zimowy. Przetestowany, prosty i dostępny. Główny składnik to starty lub rozdrobniony blenderem imbir. Dodajemy go do soku pomarańczowego lub kompotu owocowego. Mieszamy dwa główne składniki i gotowe. Na 1 szklankę soku daję 2 łyżeczki startego imbiru-to wersja hard core; kto wrażliwy na pikantne smaki, lepiej zacząć od mniejszej dawki. Piłam regularnie
Qlinarnie i Qlinarniemąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki na surówkę: 1 mały burak ½ małej cebuli ½ dużego jabłka lub 1 małe 1-2 ogórki kiszone sos: 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny Upraż kaszę, następnie zalej wrzątkiem, wypłucz i odcedź. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oleju. Dodaj do kaszy razem z ziołami, słonecznikiem i mąką. Dopraw do smaku solą(...)oleju. Możesz podać z sosem, np. czosnkowym. Ja polałam je olejem lnianym. Warzywa drobno pokrój (np. blenderem) lub zetrzyj na tarce. Polej oliwą, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Restauracja Liszt przy hotelu Fryderyk (ul. Szopena 33) - fachowa obsługa, miły dla oka wystrój i ładnie podane jedzenie. Smakuje ok, przynajmniej to co jadłam. Leczo było
Qlinarnie i Qlinarnieużyłam wody (robiłam też na samym mleku, lepiej smakowała mi jednak w pierwszej wersji). Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki wody 1 laska wanilii 2-3 łyżki cukru sok z cytryny do smaku sos: 1 szklanka truskawek + ½ łyżeczki mąki kukurydzianej lub po prostu zmiksowane truskawki Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob miąższ nożem lub łyżeczką, dodaj do garnka(...)miąższ i laskę wanilii) z wodą i zagotuj. Następnie wrzuć kaszę jaglaną, cukier i gotuj do miękkości. Wszystko zblenduj, dopraw do smaku sokiem z cytryny. Masę przelej, najlepiej do silikonowej formy na muffiny (lub innych małych, silikonowych) i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu polej sosem i gotowe. Sos: zblenduj truskawki, zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie
Qlinarnie i Qlinarnie