sok - 13499 przepisów (strona:369/900)

Kotlet schabowy inaczej 151

schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki  2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych 1 łyżka sera tylu parmezan drobno startego sól i pieprz ząbek czosnku sok z jednej dużej pomarańczy olej do smażenia(...)Sposób przygotowania: Kotlety umyć, osuszyć i  rozbić tłuczkiem najcieniej jak się da. Natrzeć solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z  1 pomarańczy.  Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mąkę wysypać na jeden talerz a bułkę,  lekko rozgniecione płatki  i starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie

Gosia gotuje
Guacamole 162

smaki w moim domu. Polecam... Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki  orzeszków arachidowych 1/2 szklanki posiekanej kolendry 1 mała czerwona cebula kilkanaście płatków suszonego chili 2 łyżki soku z limonki 1 ząbek czosnku  soli morska do smaku Sposób przygotowania: Awokado przekroić na pół pozbawić pestki i łyżką wydrążyć  miąższ   do miseczki. Rozdrobnić widelcem,  dodać(...)sok z limonki, pokrojoną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę, płatki chili , zmiksowane orzechy i posiekana kolendrę. Doprawić ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i sola morską.Wymieszać i podawać z chipsami lub wieloziarnistym pieczywem. Smacznego

Gosia gotuje
Faszerowana papryka 165

jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Salsa: 5 pomidorów 1/2 żółtej papryki  1/2 szklanki soku pomidorowego sol i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 l wywaru warzywnego Przygotowanie: Zaczynam od przygotowania sosu, pomidory lekko nacinam z czterech(...)stron i zalewam wrzątkiem, studzę , ściągam skórkę i kroje w kostkę. Na patelnię wlewam  oliwę  i wrzucam pomidory, dodaję pokrojoną paprykę, sok i przyprawy. Duszę do miękkości , ale pomidory nie powinny się rozpaść. Paprykę myję przekrawam u góry, tworząc pokryweczki  i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle

Gosia gotuje
Tort makowo-migdałowy 131

tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru 50 g migdałów sok z połowy cytryny Dekoracja: Różyczki Dr Oetkera kilka listków melisy wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Migdały(...)ęki takiej metodzie uzyskamy idealnie przekrojone krążki. Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dorzucić zmielone migdały. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować  masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części. Tak postępować

Gosia gotuje
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 146

łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry sól i pieprz czarny do smaku bułka tarta olej do smażenia Sos: 1 szklanka gęstego jogurtu 3 łyżki  majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki tymianku 5  główek szparagów sól i  pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać(...)Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron po około 3 minuty ( kotlety powinny się zarumienić ). Sos... Jogurt połączyć z majonezem, dodać  sok z cytryny, pokrojone drobniutko główki szparagów, czosnek i przyprawy.Dokładnie wymieszać i pozostawić do przemacerowania się smaków. Kotlety serwować ciepłe z zieloną sałatą i sosem. Smacznego

Gosia gotuje
Pieczone szparagi z sosem czosnkowo- ziołowym 163

pęczek zielonych szparagów 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól morska kilka gałązek tymianku papier do pieczenia Sos: 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki  majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego lubczyku 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka świeżej mięty sól i  pieprz do smaku(...)piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy drobniutko pokrojone zioła i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i szczypta cukru. Szparagi wyjmujemy z piekarnika i delikatnie przekładamy na talerz bez sosu, który zgromadził się podczas pieczenia. Polewamy sosem czosnkowo-ziołowym, dekorujemy połówkami pomidorków

Gosia gotuje
Sałatka wiosenna z rucolą, pieczarkami i sadzonym jajkiem 183

kilka gałązek kolendry kilka listków świeżego szpinaku 1 duży pomidor 3 pieczarki 1 jajko 1 łyżeczka masła Sos: 1/2 dojrzałego awokado kilka listków kolendry 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Zdjąć z patelni i położyć(...)talerzu ułożyć umyte i osuszone liście sałat i pietruszki. Porozkładać pieczarki i pokrojonego w ósemki pomidora. Na środku ułożyć jajko. Sos: Awokado obrać pokroić w kostkę, dodać majonez, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Zmiksować i polać sosem sałatkę. Można podawać.... Smacznego

Gosia gotuje
Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych 132

udziwnień do jej przygotowania, aby wybornie smakowała. Dobra świeża ryba to podstawa, reszta, to kwestia gustu kulinarnego. Składniki: 4 filety z halibuta 2 jajka, 1 szklanka płatków kukurydzianych  sok z  ½ cytryny 1 łyżeczka suszonego cząbru  sól i grubo mielony pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety z halibuta  umyć i osuszyć  papierowym ręcznikiem(...)Doprawić solą, pieprzem, cząbrem i sokiem z cytryny. Na półmisku rozdrobnić dłońmi płatki kukurydziane. Do miseczki wbić jajka i dobrze roztrzepać. Filety najpierw moczyć w jajku, a potem przekładać na półmisek z płatkami aby dokładnie  obtoczyć rybę panierką. Na patelni rozgrzać ole i ułoćyć filety. Smażyć na srednim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi

Gosia gotuje
Domowe andruty z kremem ajerkoniakowym i dżemem truskawkowym 128

tych słodkich , dojrzałych na słoneczku :) Dzisiaj andruty...polecam. Składniki: 1 opakowanie kwadratowych suchych wafli 150 g miękkiego masła 2 żółtka 50 g ajerkoniaku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny * dżem truskawkowy domowej roboty  Sposób wykonania: Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i ajerkoniak. Wszystko dokładnie połączyć

Gosia gotuje
Zupa szparagowo-kalafiorowa 124

Składniki: 250 g zielonych szparagów 1/2 średniego kalafiora 1 cebula 1 marchewka  10 cm białego pora 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 korpus z kurczaka sok z jednej cytryny 100 g słodkiej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku Sposób przygotowania: Korpus kurczaka umyć zalać około 1,5 litra(...)pokrojone na 2-3 części  obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir i gotować kolejne 10 minut. Wlać sos sojowy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i wlać śmietanę. Zupę nalać do miseczek i ozdobić plasterkami jajka oraz koperkiem. Smacznego

Gosia gotuje
Torcik andrutowy z jagodami 111

potrzeba piekarnika. Dekoracja z floksów jest jadalna. Składniki: 1 opakowanie okrągłych suchych wafli 150 g miękkiego masła 2 żółtka 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny powidła jagodowe * świeże jagody kwiatki floksów ( są jadalne) listki melisy culier puder czekolada w proszku Sposób wykonania: Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą(...)masę. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i  sok z cytryny. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Wafle przekładać masą czekoladową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Tak obciązony torcik odstawić na minimum 1 godzinę.  Torcik obsypać przez sitko czekoladą

Gosia gotuje
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 231

jednak przy surówce i serdecznie zapraszam, na moją jej wersję, bo wiadomo, ile domów, tyle przepisów na nią. Składniki: 1 kg długich buraków 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 łyzeczka octu winnego czerwonego 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku szczypta cukru...wg gustu, ja lubię Sposób przygotowania: Buraczki umyć i włożyć w łupinach(...)uzależniony od wielkości warzywa (30-45 minut). Po tym czasie buraki odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, ocet, olej, sól i pieprz oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum 15-20 minut, aż smaki się połączą. Podawać do dań mięsnych, rybnych oraz jarskich...Smacznego

Gosia gotuje
Grilowany bakłażan 104

bakłażana, które podobnie jak te z cukini wybornie smakują i są do przygotowania w ciącu kilku minut. Świetne na obiad lub cipłą kolację...polecam. Składniki: 2 średnie bakłażany sok z 1 cytryny 1 łyżeczka świeżej bazylii 1 łyżeczka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku oliwa Sposób przygotowania: Baklażany umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe plastry, skropić sokiem z cytryny

Gosia gotuje
Wątróbka wieprzowa z sosem kaparowym 135

sól i pieprz d smaku olej do smażenia mąka do panierowania Sos kaparowy: 50 g kaparów 2/3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki  1 łużka masła 2 żółtka sok z połowy cytryny cukier i pieprz do smaku szczypta czerwonej słodkiej papryki Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym  i oczyścić ze ścięgien.  Pokroić pod skosem i rozbić(...)pieprzem. W międzyczasie przygotować sos.. W rondelku rozgrzać masło i wsypać mąkę, Postępować jak w przygotowywaniu besZamelu, dolać rosół, wlać roztrzepane zółtka i ciagle mieszajac dodać zmiksowane kapary, sok z cytryny, cukier i pieprz. Sól pominęłam z uwagi na słone kapary.  Wątróbkę wyłożyć na talerz i polać goracym sosem, posypać mieloną papryka. Podawać z pieczywem , ryżem

Gosia gotuje
Pizza z figami, prosciutto i chutney figowy 127

solonych orzeszków ziemnych listki lubczyku i rucoli sól i pieprz do smaku Składniki na chutney: 400 g świeżych fig 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula 1  ząbek czosnku sok i skórka z  połowy cytryny 2 łyżki oleju 1/2  łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 100 g cukru sól i  pieprz do smaku Sposób(...)cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, gałkę, goździki i cynamon. Garnek przykryć i dusić chutney na średnim ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Ostudzić i podawać do pizzy. Smacznego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania