zamiast ryby? Śledzia? Sałatka z awokado, pomidorami, mozzarellą i grzankami z czosnkiem. Na jedną porcję: - kulka z mozzarelli 125g - 1 dojrzałe awokado - mała cebula - 1 pomidor - sok z jednej cytryny - 5 zielonych oliwek - sól i pieprz grubo zmielony czarny lub kolorowy - 2 ząbki czosnku, łyżka dowolnej oliwy - 2-3 kromki pszennego chleba ciabatta - garść lodowej sałaty Sałatę porwij, umyj(...)cienkie krążki. Oliwki przekrój na pół. Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz i pokrój. Cebulę po obraniu pokrój w cienkie piórka. Wszystkie składniki poukładaj na talerzu, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny, posól delikatnie i popieprz.Jeżeli masz ochotę, skrop kilkoma kroplami oliwą z oliwek. Czosnek obierz, zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z łyżką oliwy słonecznikowej lub innej i posmaruj
Pasje Jolkidoprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy nasz łosoś będzie już gotowy, smarujemy lekko spód naczynia żaroodpornego masłem, a następnie układamy tam łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie z łososiem przykrywamy wiekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut. A teraz czas na szpinak! W mojej zamrażarce był rozdrobniony szpinak, ale możemy(...)rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek, wrzucamy kawałki mrożonego szpinaku, dusimy około 10 minut. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Upieczonego łososia układamy na talerze i każdy kawałek przykrywamy porcją szpinaku. Ja podawałam tak jak widać na zdjęciu z domowymi frytkami! A Ty? Z czym
Kuchnia moimi oczamipyszną bombą witaminową;-) Składniki: 4 jajka, 2 duże garść rukoli, 2 duże pomidory, ogórek świeży, koperek, 150 g łososia wędzonego, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1,5 łyżeczki wody, sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Wykładamy po kawałeczku łososia(...)Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem. Sałatka ta świetnie smakuje także z sosem czosnkowym
Kuchnia Pełna PasjiBitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem(...)Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania: Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione (i ostudzone masło) sok i przesianą mąkę (dla podkreślenia koloru można dodać odrobinę barwnika czerwonego). Blaszkę o wymiarach ok. 40 x 30 cm wykładamy pergaminem. Za pomocą szprycy z małą tylką
Słodka Stronawyszedł ? Jest dosyć słodki, lecz pyyyszny Może nie wygląda pięknie, ale smak rekompensuje wygląd. Polecam Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 5 suszonych daktyli 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 150 g masy kajmakowej 1/3 szklanki(...)koła o średnicy około 22 cm. Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny, grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Delikatnie wymieszać i nałożyć na narysowane koła. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę
Oryginalny smakpędów bambusa ze słoika mała papryka czerwona mała papryka zielona mała cebula 2 cm świeżego imbiru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju roślinnego na sos: sok z ananasa z puszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przecieru lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki wody łyżeczka oleju sezamowego Kurczaka(...)pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Papryki, ananasa i cebulę pokroić w kostkę, a imbir drobno posiekać. Przygotować sos: mąkę rozprowadzić w soku z ananasa. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni lub woku rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor. Przełożyć go na talerz. Następnie obsmażyć warzywa: najpierw zeszklić cebulę, dodać
wyzwania kuchenneszybki przepis na łososia grillowanego. SKŁADNIKI 600 fileta z łososia bez skóry sól pieprz Winegret: 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanych listków mięty 5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE Łososia kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni. Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą(...)sokiem z cytryny i miętą. Gorącą rybę polewamy powstałym sosem. Taki aromatyczny łosoś świetnie komponuje się z ziemniaczkami z wody i świeżym ogórkiem zielonym, które również możemy polać winegretem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze! 360g schabu w plastrach 2-3 łyżeczki mąki Marynata: sok z całej cytryny 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki suszonej mięty lub 1/4 szklanki listków świeżej, u mnie suszona(...)Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab wraz z całą
Szefowa kuchniawokado i szpinaku. Połączenie zaskakujące, ale bardzo smaczne. To porcja energii w jednej szklance. Składniki: 1 banan 1/3 dojrzałego awokadu garść liści szpinaku 150 ml mleka 2% kilka kropli soku z limonki lub cytryny Wykonanie: Banana i awokado obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera - zmiksować. Shake dosmaczyć kilkoma kroplami soku z limonki. Smacznego
kolorowotorcikowomasła 100 ml śmietanki kremówki 30% ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu) zioła prowansalskie sól świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuła ugotowałam w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowałam go al dente, dosłownie kilka minut. Formę ceramiczną nasmarowałam masłem, posypałam startym serem i na to poukładałam(...)różyczki brokuła. Same różyczki, bo poodcinałam wszystkie grube "łodygi". Brokuła posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polałam sokiem z cytryny i kremówką, na wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter
Blondynka Gotujepapryczka chili sól morska, świeżo mielony pieprz szczypiorek (do dekoracji) Sos grecki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g sera typu feta 1 ząbek czosnku kawałek papryczki chili sok wyciśnięty z połowy limonki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bataty: 1. Bataty obieramy, dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ósemki. 2. W misce mieszamy olej(...)blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 45 minut. Sos grecki: 1. Do kielicha blendera wkładamy jogurt, ser feta, ząbek czosnku, wyciśnięty sok z limonki, kawałek chili. Miksujemy przez chwilę. 2. Przekładamy sos do miseczki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie mieszamy. Bataty podajemy ułożone na talerzu, posypane świeżym, drobno posiekanym
W kuchni Katieczosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny posiekany koperek Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubszą kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Skropić łyżką oleju i wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i piec(...)przełożyć do miseczki. Cebulę drobno pokroić, można ją również sparzyć. Ogórki i śledzie odsączone z oleju pokroić w kostkę (ogórki nieco drobniej). Dodać do ziemniaków wraz z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i olejem lnianym. Wymieszać. Doprawić do smaku, szczególnie pieprzem. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitśledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji. Składniki: Matjas po 2-3 sztuki na osobę puree z ziemniaków cebula czerwona lub biała 4 jabłka 100 ml soku z jabłek lub woda+cukier dowolna zielenina np.koperek Przygotowanie puree z jabłek: jabłka obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki.Zalej sokiem jabłkowym i gotuj około 15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogą naprawdę zirytować. Ale dla tego smaku... po prostu warto. ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ /własny;/ na 4 porcje 8 tuszek świeżych śledzi (bez głów i wnętrzności) sok z 1/2 cytryny suszony tymianek sól, pieprz do natarcia ryb ok. 800-900g kapusty kwaszonej 100g cebuli białej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczki suszonego majeranku 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka białego wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody, kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, suszone zioła, pieprz. Podsmażam lekko, około
W kuchni Karmel-itkimnie orkiszowa typ700) - 4 jajka - 100g masła - 250ml wody - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto(...)smażyć ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Wyjąć z garnka, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Z pudru, soku z cytryny i małego dodatku kremówki utrzeć jednolity, dość rzadki lukier i pędzelkiem nanieść na wystudzone gniazdka. U mnie część gniazdek była z lukrem cytrynowym, część z marcepanowym (moi domownicy buntowali
Smaczne Zdrowe