Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z cytryny, cukier waniliowy 5 jajek, 1/2 opakowania proszku do pieczenia kakao Relacja z pieczenia babki - KLIKNIJ TUTAJ Śliczna patera do kupienia - TUTAJ Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy(...)żółtku ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny i wanilię Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Odkładamy trochę masy do drugiej miseczki i dodajemy kakao. Białą masę wylewamy do keksówki. Kupkami kładziemy na wierzch masę kakaową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka
Anioły w kuchniTOPINAMBURA /własny;/ na 2 porcje ryba: 2 świeże, patroszone okonie morskie (są mniejsze) 1/3 części pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody(...)cieple, aby nie wystygło. Okonia oskrobuję dla pewności, aby pozbyć się ewentualnych pozostałych łusek. Myję dokładnie, w szczególności wnętrze ryby pozbawione wnętrzności. Oprószam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na czas przygotowywania farszu. Por myję, osuszam, kroję na półtalarki. Cebulę obieram, siekam i szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek, podsmażam
W kuchni Karmel-itkiświeżych drożdży 100 - 150 g cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła ziarenka z 1/2 laski wanilii 40 ml spirytusu lub wódki sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: tłuszcz do smażenia domowy dżem malinowy z miętową lukier lub cukier puder do posypania kandyzowana skórka(...)jajko zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę przesiałam do dużej miski. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do miski z mąką, wlałam pozostałe mleko, utarte jajka, sok z cytryny, nie miałam spirytusu, więc wlałam kieliszek wódki, wsypałam sól i dodałam ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem wymieszałam i długo wyrabiałam. Kiedy ciasto przestało mocno kleić się
Blondynka GotujeDomowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy Mam nadzieję, że wpis wam się podobał i macie chęć na kolejną część :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony
Kolejny blog o gotowaniubita śmietanka z kremówki zawiera go około 30 %). Coraz częściej można jednak kupić lody jogurtowe lub z odtłuszczonego mleka o niższej zawartości tłuszczu i sorbety, czyli lodowe desery z soku lub musu owocowego. Lody zawierają sztuczne barwniki i konserwanty Raczej nieprawda Konserwanty są lodom niepotrzebne, gdyż konserwuje je bardzo niska temperatura. Większość producentów stosuje barwniki naturalne np. kolor lodów wiśniowych(...)często zawdzięczamy nie sokowi z wiśni, ale z buraków. Do lodów dodaje się środki emulgujące i zagęszczające, dzięki którym możliwe jest zmieszanie składników
ClauditteMissCookingdeskę czy narty? Wracam do naszego obiadu, i podaję listę składników niezbędnych do wykonania potrawy: - DORSZ BAŁTYCKI - ziemniaki (ja użyłam czerwonych) - natka pietruszki, świeża melisa - masło - oliwa z oliwek - sok z 1/3 cytryny (po upieczeniu) - sól hawajska lub morska - przyprawa do ryby - do ziemniaczków ulubione dodatki tj. czosnek, cebula, masło, sól WYKONANIE: 1. Dorsza umyj, obierz z łusek, odetnij płetwy(...)stopni C) na 40 minut. Po upływie tego czasu włóż rybę i piecz 20 minut razem. 6. Wyjmij i zjedz ;-) Sosem z ryby polej ziemniaczki, rybę skrop sokiem z cytryny! Smacznego
SMYKWKUCHNIsosie własnym, ja użyłam 3 puszki w oleju i 1 puszkę w sosie własnym GRAAL ) 1 bułka wrocławska (okrągła) ok. 3/4 l mleka 5 jajek (osobno żółtka i białka) sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz 50 g pistacji prażonych bez soli Skworcu Wykonanie: Bułkę podzieliłam na 4 większe kawałki, zalałam mlekiem i odstawiłam na kilka godzin. Tuńczyka odsączyłam(...)maszynce do mięsa. Bułkę lekko odcisnęłam z mleka i ją również zmieliłam w maszynce do mięsa. Do składników dodałam gałkę muszkatołową, doprawiłam solą i pieprzem, wlałam żółtka i sok z cytryny i wszystko razem dokładnie wymieszałam łyżką. Na koniec partiami dodawałam pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszałam, na końcu wsypałam pistacje i wymieszałam po raz ostatni. Masę pasztetu wylałam
Blondynka Gotujektórej mogę piec to... nie mogę jej zmieścić do piekarnika. Kto by pomyślał, że należało to przewidzieć i sprawdzić ;) Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazdo nasienne, polewamy sokiem z cytryny (wtedy nie ściemnieją) i posypujemy połową szklanki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jabłka puszczą trochę soku, którego nie chcemy na patelni. Na patelni rozgrzewamy masło
W kuchni wieczoremporcje/ 370 g marchewki (u mnie 4 średnie marchewki) 1 żółtko 1 cebula 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku mąka - ok. 8 łyżek 1-2 łyżki soku z cytryny łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tandoori masala 1 ząbek czosnku garść świeżej kolendry oliwa masło Marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru(...)kminkiem. Odcedzić. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i dodać ugotowaną marchewkę. Doprawić kuminem, tandoori masala, sokiem z cytryny, pieprzem i pozostałym cukrem. Trzymać na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aby smaki się dobrze połączyły. Następnie przełożyć do miksera lub blendera i dokładnie zmiksować na gładkie puree. Lekko przestudzić. Do przestudzonej masy dodać żółtko
KUCHARNIAPrzepis bierze udział w akcji przetwory: 3 kg papierówek 1, 5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny 9 kostek czekolady Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy jabłka, cukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojona czekoladę
Humanistka w kuchnidobry początek dnia zamiast zwykłego soku pomarańczowego lepiej zmiksuj kilka owoców w całości.Naturalny miąższ owoców zagęszcza i dostarcza całe bogactwo witamin,mnóstwo sycącego błonnika,który dodatkowo wymiata złogi cholesterolowe,będzie zbawienny dla naszej urody i szczupłej sylwetki.Pożądane byłoby posiadanie dość mocnego blendera,choć mniej wypasiony nie zapewni co prawda asamitnej konsystencji koktajlu,ale też będzie pysznie.Gdy owoce(...)pektynę,rozpuszczalną formę błonnika,który zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL we krwi ,a także poziomu trójglicerydów zwiększa produkcję enzymów przez wątrobę,których zadaniem jest uswanie toksyn pozwala zlikwidować cellulit sok ma działanie antybakteryjne obniża poziom insuliny i utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi to doskonały spalacz tłuszczu Składniki na 2 porcje: 1 grapefruit (fileciki bez białej,gorzkiej otoczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy !! Gotuję makaron, nie dodając soli do wody, ponieważ tak jak wyżej wspomniałam(...)łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka. Następnie dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu"... i to wszystko
Życie na widelcumąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej frużelina wiśniowa: 400 g wiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka(...)worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wycisnąć małe beziki. Piec w 140 st. C. przez 2 godziny. Ostudzić w piekarniku. Frużelina: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie i sok umieścić w garnuszku, podgrzać. Mąkę rozmieszać z wodą, wlać do wiśni, wymieszać. Gotować, aż całość nabierze konsystencji kisielu. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Chałwę pokruszyć, podgrzać
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakie wygląda :) szklanka mrożonej fasolki szparagowej szczypta soli łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno 1/8 łyżeczki cayenne 1/4 łyżeczki wędzonej papryki hiszpańskiej łyżka posiekanej świeżej pietruszki kilka kropel soku z cytryny odrobina zielonego tabasco jajko kilka kropel oliwy szczypta soli i pieprzu Fasolkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Olej lniany mieszamy z przyprawami, posiekaną pietruszką i sokiem
Mienta blogmięsa, dlatego też uważam, że nie należy zabijać jego smaku przyprawami, a jego przyprawienie powinno ten smak tylko wydobyć i podkreślić. Do mięsa dodałem skórkę otartą z jednej cytryny, sok z połowy cytryny, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 5 łyżeczek suszonego oregano, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i odrobinę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszałem, aby mięso obtoczyło(...)centymetrowej grubości plastry, dodałem do niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, 100 gram zielonych oliwek w całości praz 500 gram pomidorków koktajlowych, które pokroiłem na połówki. Do miseczki wycisnąłem sok z połowy cytryny, który lekko posoliłem i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą oregano. Dodałem do niego około 3 łyżek oliwy i całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby powstała jednolita
Wyprawy kulinarne