sok - 13499 przepisów (strona:379/900)

Ciasto Pomarańczowe 412

pomarańczoweSkładniki:5 wiejskich jaj200 g cukru1/3 szklanki mleka90 g masła260 g mąki2 łyżeczki syropu pomarańczowego2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy syrop pomarańczowy i kawałki drobno posiekanej skórki pomarańczowej.Masło razem z mlekiem rozpuszczamy(...)pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 - 50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w formie, a następie polewamy lukrem pomarańczowym - do cukru pudru dodajemy łyżkę soku pomarańczowego i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe śledzie z jabłkiem 167

drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy odcedzone rodzynki i pokrojone śliwki. Mieszamy – odstawiamy na 30 minut.Jabłka myjemy i kroimy na plasterki o grubości około 3 mm. Lekko nakrapiamy sokiem z cytryny. Na każdy plasterek układamy kiełki luceryny, a następnie porcję farszu śledziowego.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tarta orange curd 161

musicie zadowolić się tymi zdjęciami robionymi pod osłoną nocy i uwierzyć na słowo, że ciasto wychodzi bardzo aromatyczne i nadaje się na nie jedno przyjęcie :) Składniki:200 ml soku pomarańczowo-mandarynkowego ( 2 pomarańczki 2 mandarynki)5 jaj100 g cukru pudru100 g masłałyżka ekstraktu pomarańczowegoKruche ciasto:400 g mąki120 g cukru150 g masła2 jajkaDodatkowo 3 pomarańczkiSposób przygotowania:Kruche ciasto(...)wypełniamy spód formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut.Orange curdDo wysokiego rondelka wrzucić masło, gdy się rozpuści dolać sok pomarańczowo-mandarynkowy, cukier puder i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać a następnie dodać roztrzepane w oddzielnej miseczce jajka. Masę gotować do momentu zgęstnienia. Ostudzić co jakiś czas mieszając.Na ostudzony kruchy blat wylewamy

Słodkie Przyjemności
Zielone Smoothie 246

napoi, dziś pierwszy - zielony. Z kiwi, winogron, ananasa i cytryny. Bardzo duża dawka witaminy C! Idealna dla osób dbających o zdrowie.Składniki na porcję:garść winogron 15 ml soku z cytryny - ok 1/2 cytryny 5-6 kostek lodu woda 2 plasterki ŚWIEŻEGO ananasa1 kiwiSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, wrzucamy(...)wcześniej dodane kostki lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego nie macie, proponuję przetrzeć miąższ przez sitko. Napój przelewamy

Słodkie Przyjemności
Brownie z malinami bez glutenu i tłuszczu 147

byłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Składniki:4 białkaok 70 g cukru ( nie cała miarka)4 żółtka150 g gorzkiej czekolady4 żółtkapół szklanki soku z kawałkami malin2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Białka ubijamy, gdy będą sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy na puszystą, jasną pianę. Następnie do białek dodajemy żółtka i łączymy za pomocą(...)gorzkiej czekolady (około 2 minut, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto

Słodkie Przyjemności
Smoothie bananowe 235

bananowy z dodatkiem limonki. Bardzo wakacyjny, fajny napój orzeźwiający. Smak przenosi nas w ciepłe, egzotyczne miejsce. Spróbujcie :) Szczególnie, że jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę.Składniki na porcję:15 ml soku z limonki 5-6 kostek lodu woda plasterek ananasa2 bananykiwiSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, wrzucamy do blendera na wcześniej dodane kostki(...)lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Banana obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego nie macie, proponuję przetrzeć

Słodkie Przyjemności
Makowiec krucho-drożdżowy 651

Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym.Składniki:350 g mąki30 g drożdży + łyżka cukru100 g cukru pudru95 g masłałyżka ekstraktu waniliowego2 jajkażółtko1/2 kg masy makowej2 białkaDodatkowo szklanka cukru pudrułyżka soku z cytrynySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, kawałki masła, jajka i rozmieszane w kubeczku drożdże razem z łyżką cukru (drożdże powinny zrobić się płynne). Całość szybko zagniatamy(...)żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut na złoty kolor.Gotowe ciasto polewamy lukrem cytrynowym – do miseczki wsypujemy cukier puder, zalewamy go łyżką soku z cytryny i mieszamy. Gdy składniki się połączą można nim polewać ostudzone wypieki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Malinowe ciasto z samych żóltek 206

malinowe ciasto z samych żółtek z bitą śmietaną.Składniki:12 żółtek12 łyżek cukru (można dodać troszkę mniej)60 ml mlekałyzeczka sody oczyszczonej1,5 szklanki mąkiłyzeczka ekstraktu cynamonowego1/4 szklanki soku z kawałkami malinsłoik dżemu malinowego300 ml śmietanki 36%Sposób przygotowaniaDo miski wrzucamy żółtka, wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie dolewamy  sok z kawałkami malin i ekstrakt

Słodkie Przyjemności
Mrożona ice tea 168

przykrywamy spodkiem i odstawiamy na 4-5 minut aby herbata się dobrze zaparzyła.Po tym czasie d herbaty wsypujemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Torebki herbaty wyciągamy, a całość zalewamy zimną wodą.Następnie dorzucamy resztę cytryny, umyte liście mięty i kostki lodu.Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, przed podaniem ponownie

Słodkie Przyjemności
Herbata zimowa 164

szklankę. Jeżeli macie ochotę pić ją do woli w niezliczonych ilościach w zaciszu swojego domu, poczęstujcie się przepisem poniżej :)Składniki na 1 herbatę:herbata earl grey2 plasterki pomarańczy4 łyżeczki soku malinowegocukier trzcinowy ( wg uznania )3-4 goździkiSposób przygotowania:Herbatę parzymy około 3-5 minut. Następnie wyjmujemy torebkę i dolewamy soku malinowego. Kolejnym krokiem jest dorzucenie obranych i  pokrojonych

Słodkie Przyjemności
Kopytka w pesto bazyliowym 215

smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku.Przygotowanie:Pesto: Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Kopytka: Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto

Moniki Smakołyki
Lemon Curd Nigelli Lawson 264

Zawsze mieliśmy ochotę zrobić Lemon Curd. Ciągle jakoś schodziło. No ale jest...gesty, cytrynowy krem.Składniki;100 g drobnego cukru,75 g masła,125 ml soku z cytryny,3 jajkaskórka otarta z jednej cytryny,Wykonanie;Masło rozpuszczamy, dodajemy jajka, cukier, sok z cytryn i otartą skórkę.Gotujemy na małym ogniu aż krem zgęstnieje.    /źródło

Anioły w kuchni
Kotleciki z zielonego orkiszu i płatków owsianych 244

bułce tartejmarchewkę i ziemniaki obrać,pokroić w 1-cm kostkę.Posolić do smaku,oprószyć pieprzem i zalać mlekiem kokosowym.Gotować 15 minut do miękkości.Na koniec dodać sok z limonkirozgrzać na patelni resztę oleju i smażyć kotlety z obydwu stron na chrupiąco około 5-6 minutserwować z gorącą jarzynką marchewkowo-ziemniaczaną posypaną zielona pietruszką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Strudel wiedeński z jabłkami, gruszką i nutą goździkową. 143

dwie łyżki oleju rzepakowego-pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego-sok z 1/2 cytryny-kilka goździków zgniecionych w moździerzu-mix orzechów; dwie garście, zgniecione w moździerzu-1/2 kostki roztopionego masła Składniki na ciasto łączymy w jedno i wyrabiamy kilka minut(...)zostawiamy na chwilę, wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h.Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy.Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy na płótno i palcami i kciukiem rozciągamy tak, by było niemal przeźroczyste. Smarujemy masłem, posypujemy

BaRepas
Francuska kaczka w pomarańczach z sosem czekoladowym z porzeczkami. 171

Powiecie, że mono-tematycznie? Przełknę ze smakiem ;DDziałamy:-kacze udka-dwie pomarańcze-majeranek-gorzka czekolada-porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone-małe jabłko-imbir-sól, pieprz-oliwa-sok z cytryny-woda gazowana-masło-gorzka czekolada-czosnekKaczkę nacieramy marynatą z oliwy, soli, pieprzu, majeranku i dobrze wyszorowanej skóry pomarańczy. Zostawiamy na noc; no minimum dwie godziny.Rozgrzewamy patelnie(...)kaczki, wlewamy kilka łyżek wina; czekamy, aż alkohol się zredukuje. Jeżeli nie wszystko odejdzie od dna, podlewamy jeszcze odrobiną wody gazowanej. W rondelku karmelizujemy dwie łyżki cukru brązowego, dodajemy sok z cytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy.Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy octem z cydru, olejem

BaRepas