awokado i szpinaku. Połączenie zaskakujące, ale bardzo smaczne. To porcja energii w jednej szklance. Składniki: 1 banan 1/3 dojrzałego awokadu garść liści szpinaku 150 ml mleka 2% kilka kropli soku z limonki lub cytryny Wykonanie: Banana i awokado obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera - zmiksować. Shake dosmaczyć kilkoma kroplami soku z limonki. Smacznego
kolorowotorcikowomasła 100 ml śmietanki kremówki 30% ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu) zioła prowansalskie sól świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuła ugotowałam w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowałam go al dente, dosłownie kilka minut. Formę ceramiczną nasmarowałam masłem, posypałam startym serem i na to poukładałam(...)różyczki brokuła. Same różyczki, bo poodcinałam wszystkie grube "łodygi". Brokuła posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polałam sokiem z cytryny i kremówką, na wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter
Blondynka Gotujepapryczka chili sól morska, świeżo mielony pieprz szczypiorek (do dekoracji) Sos grecki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g sera typu feta 1 ząbek czosnku kawałek papryczki chili sok wyciśnięty z połowy limonki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bataty: 1. Bataty obieramy, dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ósemki. 2. W misce mieszamy olej(...)blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 45 minut. Sos grecki: 1. Do kielicha blendera wkładamy jogurt, ser feta, ząbek czosnku, wyciśnięty sok z limonki, kawałek chili. Miksujemy przez chwilę. 2. Przekładamy sos do miseczki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie mieszamy. Bataty podajemy ułożone na talerzu, posypane świeżym, drobno posiekanym
W kuchni Katieczosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny posiekany koperek Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubszą kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Skropić łyżką oleju i wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i piec(...)przełożyć do miseczki. Cebulę drobno pokroić, można ją również sparzyć. Ogórki i śledzie odsączone z oleju pokroić w kostkę (ogórki nieco drobniej). Dodać do ziemniaków wraz z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i olejem lnianym. Wymieszać. Doprawić do smaku, szczególnie pieprzem. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitśledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji. Składniki: Matjas po 2-3 sztuki na osobę puree z ziemniaków cebula czerwona lub biała 4 jabłka 100 ml soku z jabłek lub woda+cukier dowolna zielenina np.koperek Przygotowanie puree z jabłek: jabłka obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki.Zalej sokiem jabłkowym i gotuj około 15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogą naprawdę zirytować. Ale dla tego smaku... po prostu warto. ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ /własny;/ na 4 porcje 8 tuszek świeżych śledzi (bez głów i wnętrzności) sok z 1/2 cytryny suszony tymianek sól, pieprz do natarcia ryb ok. 800-900g kapusty kwaszonej 100g cebuli białej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczki suszonego majeranku 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka białego wytrawnego wina Tuszki śledzi dokładnie myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, w środku i na zewnątrz. Posypuję tymiankiem, skrapiam sokiem z cytryny, odstawiam na czas przyrządzania kapusty. Kapustę mocno odciskam z wody, kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, suszone zioła, pieprz. Podsmażam lekko, około
W kuchni Karmel-itkimnie orkiszowa typ700) - 4 jajka - 100g masła - 250ml wody - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto(...)smażyć ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Wyjąć z garnka, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Z pudru, soku z cytryny i małego dodatku kremówki utrzeć jednolity, dość rzadki lukier i pędzelkiem nanieść na wystudzone gniazdka. U mnie część gniazdek była z lukrem cytrynowym, część z marcepanowym (moi domownicy buntowali
Smaczne Zdrowespróbujcie mojej sałatki śledziowej. To doskonała przekąska imprezowa. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 por, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki groszku konserwowego, 3 jajka, 4 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy namaczam kilka godzin we wodzie. Następnie skrapiam je obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na mniejsze kawałki. 2. Pora kroję w plasterki
Tradycyjna kuchnia Kasikupić w zalewie) grzybki mun (wcześniej zalejcie je wodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy na 30 min. Wszystkie warzywa kroimy(...)wystarczą. Makaron odcedzamy i dorzucamy do warzyw i kurczaka. Doprawiamy sosami sojowym i rybnym, solą (ostrożnie), pieprzem, dorzucamy pędy bambusa i trzymamy na ogniu jeszcze 4 min. Skrapiamy sokiem z cytryny. Zestawiamy z ognia dorzucamy kiełki, orzechy i kolendrę. Podajemy i puchniemy z dumy Smacznego Post Walentynki i męskie gotowanie. Kurczak na modłę azjatycką pojawił się poraz pierwszy w LADY
ladykitchenoleju; - 1 szklanka ciepłego mleka; - 30 g świeżych drożdży; - 2 jajka; - 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego; - szczypta soli Nadzienie: - 6 sporych jabłek pokrojonych w kostkę, - 1 łyżka soku z cytryny; - cukier, cukier waniliowy, cynamon do smaku Kruszonka: – 100 g masła; – 3/4 szklanki cukru – 3/4 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Do miseczki wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru(...)Gotowe ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać sok z cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę
dom-agi.plkolacyjnego "Apetyt na eksperymenty" . Te smakołyki, zapewne jeszcze nie raz przygotuję :) SKŁADNIKI: 200 g mąki 2 duże jajka 20 g stopionego masła 2-3 łyżki czystego alkoholu miód sok z cytryny woda różana migdały A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić(...)około 30 minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno posiekane) uprażyć. Ciasto cienko rozwałkować , pociąć na paski szerokie na 3-4cm., zwinąć jak róże i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, róże polać syropem i posypać migdałami. Uwaga! Im ciasto cieniej
Kuchnia w opałachłyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 1 łyżka soku z cytryny Cynamon, bakalie i orzechy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blachę o wymiarach 25x25 cm wysmarować tłuszczem. 2. Jabłka obrać(...)pokroić w kostkę, wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, wymieszać. 3. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości. 4. Do drugiego naczynia przesiać mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. 5. Do zmiksowanych jajek dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone
Apetyczna babeczkawyrośnięcie Pączki pieczone przygotowujemy dokładnie według tego przepisu! Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (fajną promocję na czekoladę znajdziecie TUTAJ ) 1/3 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Łyżeczka soku z cytryny Około 100g cukru pudru Nadzienie: Jako nadzienie dajemy po 1 kostce przekrojonej na pół gorzkiej czekolady ( można zastąpić mleczną jeśli ktoś woli:) Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady łamiemy(...)umieszczamy w misce do kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy sok z cytryny oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. Dodajemy go do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lukru. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Dla ozdoby można z góry posypać np. pałeczkami czekoladowymi. Smacznego
Kolizje Smakówpostaram się Was zachęcić sposobem… podania. Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia(...)włoskie siekamy i rumienimy na suchej patelni, aby wydobyć aromat. Wymoczone płaty sledziowe osuszamy papierowym ręcznikiem (nadmiar płynów w potrawie jest zbędny) i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone, również w drobną kostkę – korniszony, cebulę, czerwoną paprykę, posiekany drobno koper, pokrojony szczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy
mojewypiekiinietylkoKotlety jaglane z tuńczykiem Składniki: 600g ugotowanej kaszy jaglanej 2 puszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki /może być mrożona/ sok z połowy cytryny 1 łyżeczka mielonej papryki mielony pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia 1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak dobrze opłukać. Na patelni(...)cebulę z czosnkiem aż zmięknie. Dorzucić szpinak i dusić chwilę na małym ogniu aż szpinak zwiędnie. Ostudzić. 2. Do miski przełożyć zimną kaszę jaglaną, cebulę ze szpinakiem, odcedzonego tuńczyka, sok z cytryny i przyprawy. Dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wymieszać. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formować kotleciki, układać na blaszce wyłożonej
UgotujmyTo.pl