pomarańczoweSkładniki:5 wiejskich jaj200 g cukru1/3 szklanki mleka90 g masła260 g mąki2 łyżeczki syropu pomarańczowego2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy syrop pomarańczowy i kawałki drobno posiekanej skórki pomarańczowej.Masło razem z mlekiem rozpuszczamy(...)pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 - 50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w formie, a następie polewamy lukrem pomarańczowym - do cukru pudru dodajemy łyżkę soku pomarańczowego i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdrobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy odcedzone rodzynki i pokrojone śliwki. Mieszamy – odstawiamy na 30 minut.Jabłka myjemy i kroimy na plasterki o grubości około 3 mm. Lekko nakrapiamy sokiem z cytryny. Na każdy plasterek układamy kiełki luceryny, a następnie porcję farszu śledziowego.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmusicie zadowolić się tymi zdjęciami robionymi pod osłoną nocy i uwierzyć na słowo, że ciasto wychodzi bardzo aromatyczne i nadaje się na nie jedno przyjęcie :) Składniki:200 ml soku pomarańczowo-mandarynkowego ( 2 pomarańczki 2 mandarynki)5 jaj100 g cukru pudru100 g masłałyżka ekstraktu pomarańczowegoKruche ciasto:400 g mąki120 g cukru150 g masła2 jajkaDodatkowo 3 pomarańczkiSposób przygotowania:Kruche ciasto(...)wypełniamy spód formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut.Orange curdDo wysokiego rondelka wrzucić masło, gdy się rozpuści dolać sok pomarańczowo-mandarynkowy, cukier puder i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać a następnie dodać roztrzepane w oddzielnej miseczce jajka. Masę gotować do momentu zgęstnienia. Ostudzić co jakiś czas mieszając.Na ostudzony kruchy blat wylewamy
Słodkie Przyjemnościnapoi, dziś pierwszy - zielony. Z kiwi, winogron, ananasa i cytryny. Bardzo duża dawka witaminy C! Idealna dla osób dbających o zdrowie.Składniki na porcję:garść winogron 15 ml soku z cytryny - ok 1/2 cytryny 5-6 kostek lodu woda 2 plasterki ŚWIEŻEGO ananasa1 kiwiSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, wrzucamy(...)wcześniej dodane kostki lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego nie macie, proponuję przetrzeć miąższ przez sitko. Napój przelewamy
Słodkie Przyjemnościbyłoby zamienić na mielone orzechy. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek, prawda? Składniki:4 białkaok 70 g cukru ( nie cała miarka)4 żółtka150 g gorzkiej czekolady4 żółtkapół szklanki soku z kawałkami malin2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Białka ubijamy, gdy będą sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy na puszystą, jasną pianę. Następnie do białek dodajemy żółtka i łączymy za pomocą(...)gorzkiej czekolady (około 2 minut, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy dodajemy sok i przesiana mąkę ziemniaczaną.Masę przelewamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jej wielkość wpłynie na długość pieczenia - im większa forma tym cieńsze ciasto
Słodkie Przyjemnościbananowy z dodatkiem limonki. Bardzo wakacyjny, fajny napój orzeźwiający. Smak przenosi nas w ciepłe, egzotyczne miejsce. Spróbujcie :) Szczególnie, że jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę.Składniki na porcję:15 ml soku z limonki 5-6 kostek lodu woda plasterek ananasa2 bananykiwiSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, wrzucamy do blendera na wcześniej dodane kostki(...)lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Banana obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego nie macie, proponuję przetrzeć
Słodkie PrzyjemnościKrucho drożdżowy z lukrem cytrynowym.Składniki:350 g mąki30 g drożdży + łyżka cukru100 g cukru pudru95 g masłałyżka ekstraktu waniliowego2 jajkażółtko1/2 kg masy makowej2 białkaDodatkowo szklanka cukru pudrułyżka soku z cytrynySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, kawałki masła, jajka i rozmieszane w kubeczku drożdże razem z łyżką cukru (drożdże powinny zrobić się płynne). Całość szybko zagniatamy(...)żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut na złoty kolor.Gotowe ciasto polewamy lukrem cytrynowym – do miseczki wsypujemy cukier puder, zalewamy go łyżką soku z cytryny i mieszamy. Gdy składniki się połączą można nim polewać ostudzone wypieki. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmalinowe ciasto z samych żółtek z bitą śmietaną.Składniki:12 żółtek12 łyżek cukru (można dodać troszkę mniej)60 ml mlekałyzeczka sody oczyszczonej1,5 szklanki mąkiłyzeczka ekstraktu cynamonowego1/4 szklanki soku z kawałkami malinsłoik dżemu malinowego300 ml śmietanki 36%Sposób przygotowaniaDo miski wrzucamy żółtka, wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie dolewamy sok z kawałkami malin i ekstrakt
Słodkie Przyjemnościprzykrywamy spodkiem i odstawiamy na 4-5 minut aby herbata się dobrze zaparzyła.Po tym czasie d herbaty wsypujemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Torebki herbaty wyciągamy, a całość zalewamy zimną wodą.Następnie dorzucamy resztę cytryny, umyte liście mięty i kostki lodu.Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, przed podaniem ponownie
Słodkie Przyjemnościszklankę. Jeżeli macie ochotę pić ją do woli w niezliczonych ilościach w zaciszu swojego domu, poczęstujcie się przepisem poniżej :)Składniki na 1 herbatę:herbata earl grey2 plasterki pomarańczy4 łyżeczki soku malinowegocukier trzcinowy ( wg uznania )3-4 goździkiSposób przygotowania:Herbatę parzymy około 3-5 minut. Następnie wyjmujemy torebkę i dolewamy soku malinowego. Kolejnym krokiem jest dorzucenie obranych i pokrojonych
Słodkie Przyjemnoścismaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku.Przygotowanie:Pesto: Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Kopytka: Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto
Moniki SmakołykiZawsze mieliśmy ochotę zrobić Lemon Curd. Ciągle jakoś schodziło. No ale jest...gesty, cytrynowy krem.Składniki;100 g drobnego cukru,75 g masła,125 ml soku z cytryny,3 jajkaskórka otarta z jednej cytryny,Wykonanie;Masło rozpuszczamy, dodajemy jajka, cukier, sok z cytryn i otartą skórkę.Gotujemy na małym ogniu aż krem zgęstnieje. /źródło
Anioły w kuchnibułce tartejmarchewkę i ziemniaki obrać,pokroić w 1-cm kostkę.Posolić do smaku,oprószyć pieprzem i zalać mlekiem kokosowym.Gotować 15 minut do miękkości.Na koniec dodać sok z limonkirozgrzać na patelni resztę oleju i smażyć kotlety z obydwu stron na chrupiąco około 5-6 minutserwować z gorącą jarzynką marchewkowo-ziemniaczaną posypaną zielona pietruszką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dwie łyżki oleju rzepakowego-pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego-sok z 1/2 cytryny-kilka goździków zgniecionych w moździerzu-mix orzechów; dwie garście, zgniecione w moździerzu-1/2 kostki roztopionego masła Składniki na ciasto łączymy w jedno i wyrabiamy kilka minut(...)zostawiamy na chwilę, wylewamy wodę, suszymy (uwaga gorące), wkładamy doń ciasto i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na pół h.Jabłka, gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Dodajemy soku z cytryny, orzechów, goździków, cynamonu, cukru i rodzynek. Mieszamy.Ciasto na posypanym mąką blacie wałkujemy. Przekładamy na płótno i palcami i kciukiem rozciągamy tak, by było niemal przeźroczyste. Smarujemy masłem, posypujemy
BaRepasPowiecie, że mono-tematycznie? Przełknę ze smakiem ;DDziałamy:-kacze udka-dwie pomarańcze-majeranek-gorzka czekolada-porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone-małe jabłko-imbir-sól, pieprz-oliwa-sok z cytryny-woda gazowana-masło-gorzka czekolada-czosnekKaczkę nacieramy marynatą z oliwy, soli, pieprzu, majeranku i dobrze wyszorowanej skóry pomarańczy. Zostawiamy na noc; no minimum dwie godziny.Rozgrzewamy patelnie(...)kaczki, wlewamy kilka łyżek wina; czekamy, aż alkohol się zredukuje. Jeżeli nie wszystko odejdzie od dna, podlewamy jeszcze odrobiną wody gazowanej. W rondelku karmelizujemy dwie łyżki cukru brązowego, dodajemy sok z cytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy.Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy octem z cydru, olejem
BaRepas