sok - 13499 przepisów (strona:382/900)

Najprostszy na świecie dorsz w panierce 227

Ryba w 30 minut :) W 20? :) Najzwyklejsza, bez żadnych udziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz ziołowy  sól olej rzepakowy do smażenia Na panierkę: 1 jajko mąka bułka tarta Rybę po rozmrożeniu umyć i bardzo dokładnie(!) osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie, na środku, wzdłuż dorsza, przesunąć palcem w miejscu ości(...)wyczuwalne ości. Dużo ich nie będzie, ponieważ dorsz po prostu ma ich niewiele, ale będą na tyle wyczuwalne (są spore), że łatwo się je usunie Rybę polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem oraz przyprawić tymiankiem Teraz panierka: w kolejności najpierw mąka... Ja dorsza musiałam pokroić w kawałki, ponieważ był na tak duży, że nie zmieściłby

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w suszonych pomidorach 193

pomidorów 2 pokrojone szalotki 3 rozgniecione ząbki czosnku 1 czerwona papryka pokrojona w paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego miodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek  Na patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzewamy(...)stron Następnie dodajemy szalotki, czosnek i paprykę Smażymy 4 minuty do momentu zeszklenia się cebulki Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać z ryżem Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mini torciki à la Sacher 196

wymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie i dekoracja: 200 g masy marcepanowej 150 g dżemu brzoskwiniowego 80 g białej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka słodkiej śmietany(...)Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko( ja nie przetarłam). Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem

Mia Cucina Sofieta
Jerozolima, Ottolenghi, Semolina cake - ciasto z czerwonych pomarańczy, nie tylko na niedzielę 236

greckiego zmieszanego z odrobiną wody z kwiatów pomarańczy, kawałkami czerwonych pomarańczy i grubo siekanymi pistacjami. Smakuje egzotycznie, kwiatowo-owocowo, po prostu cudownie!   180 ml oleju słonecznikowego 240 ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego z czerwonych pomarańczy) 160 g dżemu z pomarańczy z drobno siekaną skórką (użyłam marmolady pomarńczowej z Lidla) 4 średnie jajka otarta skórka z 1 pomarańczy(...)wypieków 140 ml wody 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy  Do podania:  jogurt grecki  kawałki czerwonych pomarańczy 2 łyżki siekanych pistacji  W misce wymieszać olej, sok i dżem z pomarańczy, jajka i skórkę pomarańczową - dżem powinien się rozpuścić i połączyć z resztą. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki, a następnie dodać je do miski

KUCHARNIA
Tartinki z łososiem i serkiem 255

małokaloryczne, na mojej diecie takie 6 sztuk mi wystarcza i stanowi jeden z kolacyjnych posiłków. Tartinki z łososiem i serkiem na pumperniklu łosoś wędzony pumpernickel serek kremowy świeży koperek sok z cytryny pomidorki koktajlowe Do przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel. Łososia wędzonego siekamy i mieszamy z serkiem. Nakładamy serek z łososiem na pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę(...)pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym. The post Tartinki z łososiem i serkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TAPENADA BEZ ANCHOIS (WEGAŃSKA) 280

kapary ) 2 ząbki czosnku 1/2 zielonej papryczki chili 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka octu balsamicznego 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny Oliwki, kapary, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, chili, sok z cytryny miksuję razem, dodając cienką strużką oliwę. Doprawiam do smaku octem balsamicznym i pieprzem. Podaję na grzaneczkach

W kuchni Karmel-itki
Tartaletki z kremem i mandarynkami 152

pudru 2 żółtka skórka cytrynowa /do smaku szczypta soli krem: 450 ml mleka 4 żółtka 50 g mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/ 100 g cukru 1 laska  wanilii sok z 2 mandarynek ½ łyżeczki startej skórki z mandarynki /owoc biologiczny, umyty i  sparzony  gorącą wodą/ oraz: mandarynki do dekoracji(...)masę jajeczną. Gotować na małym ogniu  do zgęstnienia kremu /mieszać by nie przypalić masy/. Odstawić i przykryć folią  spożywczą. Do ugotowanego , lekko przestudzonego kremu dodawać stopniowo sok  z mandarynki,  a na koniec skórkę /można użyć miksera/. Gotowym kremem wypełnić babeczki /m ożna schłodzić/. Przed podaniem wierzch udekorować cząstkami mandarynek

Zakamarki mojej kuchni
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 180

śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj  Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów  sól morska drobno mielona, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek ulubionego sera żółtego, zetrzyj na drobniejszych(...)ścianki o grubości ok. 1,5 cm miąższu ze środka selerów nie wyrzucaj, tylko pokrój na mniejsze kawałki i odłóż do miseczki wydrążone selery i odłożony miąższ natrzyj sokiem z cytryny, aby nie ściemniały wydrążone selery napełnij przygotowanym farszem na dnie foremki żaroodpornej rozsyp wydrążony i pokrojony miąższ z selerów, posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Szybko Szybkowar
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 234

karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę  1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego  1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)  1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany  sok z 1/4 cytryny   Mieszanka przypraw:  1/2 łyżeczki suszonego imbiru  1 łyżeczka papryki ostrej  1/2 łyżeczki kurkumy   Składniki na karmel:  2 łyżki cukru(...)wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis pochodzi z mojego drugiego bloga  MY CULINARY

Tajskie smaki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 189

osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa(...)wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis inspirowany potrawą ze strony Escapade Gourmande Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog  KUCHNIA TAJSKA

My Culinary Art
Lemoniadowe orzeźwienie 108

cytryna jest doskonałym źródłem witaminy C, wzmacnia odporność organizmu,obniża ciśnienie a także poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego poprawia kondycję skóry. Zaleca się picie rano szklanki wody z sokiem z cytryny. Taka mieszanka oczyszcza nasz organizm z toksyn, a także pita regularnie wspomaga odchudzanie. Same zalety Moja propozycja : Lemoniada 1,5 l wody mineralnej 3 cytryny 1 szklanka zielonej(...)herbaty 5-6 łyżek cukru 1 listek mięty Do wody mineralnej wlewamy wcześniej posłodzoną i ostudzoną herbatę. Następnie sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu i listkiem mięty, można wrzucić także kilka plasterków cytryny

noteskulinarnyfiga
Churros z sosem czekoladowo mandarynkowym 76

papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pomieszanym z cynamomen lub w towarzystwie rozpuszczonej czekolady. Sos czekoladowy: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z jednej klementynki Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy sok z klementynki oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy, aż powstanie konsystencja sosu

noteskulinarnyfiga
zielone smoothie 113

Duża dawka witamin na dobry początek wiosny czyli zielone smoothie. Samo zdrowie !   Moja propozycja: 5 dużych liści zielonej sałaty 2 banany 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 5 listków mięty 1 łyżka miodu Wrzucamy do blendera sałatę i miksujemy z wodą, następnie dodajemy banany, jabłka, sok z cytryny, listki mięty, miód i ponownie miksujemy

noteskulinarnyfiga
Pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym 102

chyba najprostszy i najszybszy deser, który możemy przygotować w każdej chwili z łatwo dostępnych składników. Potrzebujemy: banany, czekoladę nussbeisser, świeży sok wyciśnięty z pomarańczy oraz borówki do dekoracji. Nacinamy skórkę banana i w środek wbijamy kawałeczki czekolady. Zapiekamy na grillu w folii aluminiowej lub w piekarniku z funkcją grill do momentu, aż skórka będzie ciemno brązowa, a czekolada się roztopi(...)koniec polewamy sokiem pomarańczowym i dekorujemy borówkami

noteskulinarnyfiga
Biszkopt z borówkami i masą śmietanową 98

blachę o wymiarach 40x 30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 190 stopni C termoobieg. W międzyczasie odcedzamy borówki z zalewy ( zostawiamy pół szklani soku) i wkładamy do garnka, gotujemy przez chwilę, dodajemy 2 lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej żeby zagęścić borówki. Dodajemy pół szklanki soku, mieszamy i gotujemy do momentu , aż otrzymamy konsystencję kisielu

noteskulinarnyfiga