sok - 13499 przepisów (strona:381/900)

Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem 147

czemu nie? Śledzie są łagodne w smaku i szybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę i odstawiam(...)minut. 2. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.  3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wykładam na talerz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak w cytrusach 270

poradzimy SPOSÓB WYKONANIA : - kurczaka, oczyszczamy, myjemy, osuszamy (ja odcinam dupkę :)) - myjemy, parzymy cytryny z 1 ścieramy skórkę - z 1/3 część masła rozgniatamy z startą skórką z cytryny, z połową soku z jednej cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju dodajemy 2 pocięte gałązki tymianku doprawiamy solą i pieprzem. - odchylamy skórę na piersi z kurczaka i tam wkładamy naszą mieszankę(...)masła (skórka będzie chrupiąca a pierś bardzo soczysta) - resztę kurczaka nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny (solimy również we wewnątrz kurczaka) - w środek kurczaka wkładamy pół cytryny, 2 gałązki tymianku, 3 przekrojone w pół ząbki czosnku - kurczaka wiążemy bawełnianym sznurkiem (skrzydła wywijamy pod spód, aby się nie spaliły podczas pieczenia) - przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, resztę oleju

Basia w kuchni
Chlebek bananowy 366

zmiany. Do upieczenia chlebka użyłam keksówki o wymiarach 200x110x75. Chlebek bananowy 3 bardzo dojrzałe banany (ok.350g po obraniu) 240g mąki pszennej 100g cukru 60g masła 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić(...)miarę gładkie purée - do bananów dodać ostudzone masło, roztrzepane jajko, cukier, ekstrakt z wanilii, sól, składniki wymieszać - do składników mokrych przesiać mąkę i proszek do pieczenia, sodę rozpuścić w soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem - formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać

Smakołyki Bereniki
"Himmel und Erde"- kaszanka na puree ziemniaczano-jabłkowym 176

porcje: 500 g ziemniaków 1/4 szklanki mleka sól,gałka muszkatałowa 1 łyżka masła 300 g kaszanki 1 cebula 1 łyżka mąki kilka plastrów boczku 4 jabłka 100 ml soku z jabłek majeranek Wykonanie: przygotuj puree ziemniaczane.Ugotowane,odcedzone ziemniaki ubij  tłuczkiem,dodaj podgrzane mleko,masło oraz przyprawy.Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree jabłka obierz,usuń gniazda nasienne,pokrój na drobne kawałki(...)zalej sokiem jabłkowym,dodaj majeranek i gotuj około 15 minut do miękkości.Zblenduj ,by powstał mus jabłkowy cebulę pokrój w piórka ,boczek w kostkę i podsmaż na rumiano kaszankę pokrój na 1-cm plastry,obtocz w mące (nie będzie pryskać na patelni,a także bedzie bardziej chrupiąca) i podsmaż z obydwu stron do zrumienienia ułóż na talerzu kolejno:puree ziemniaczane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłecznik 125

łyżki kakao      szczypta soli      2 paczki biszkoptów      1,5 kg jabłek      sok z cytryny      1 kisiel cytrynowy (lub morelowy)      1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie:     Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte(...)jabłka skropić sokiem z cytryny aby nie z ciemniały, dodać cukier puder i kisiel. Wszystkie składniki wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy masło mamy utarte na puch dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Pianę dodajemy do masła z żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii

Amatorka kuchenna
Surówka z buraczków 161

jakiś czas kupować buraki i robić na bieżąco, ponieważ jest to jedna z podstawowych surówek, które podaję do obiadu. Składniki:     1 kg buraków     sok z cytryny (ocet)     cukier     sól     pieprz     małe jabłko Przygotowanie:    Buraki gotujemy aż będą miękkie. Obieramy(...)skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy sokiem z cytryny (octem), solą, pieprzem i ścieramy jabłko również na dużych oczkach. Dokładnie mieszamy

Amatorka kuchenna
Kapuśniak 173

ziela angielskie    0,5kg łopatki    0,3kg wędzonych żeberek    około 2 łyżeczki cukru    sól, pieprz    200 ml soku pomidorowego    3 kiełbasy Przygotowanie:   Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami(...)kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbaskę.  Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz wlać sok pomidorowy. Całość zagotować

Amatorka kuchenna
Surówka z kapusty pekińskiej i gruszki 135

czas robię sama dla siebie, ponieważ uwielbiam jej smak. Składniki:    kapusta pekińska    1 marchew    1 mała gruszka    1 cebula    sok z cytryny    sól    pieprz    1 łyżka oleju    cukier Przygotowanie:    Oddzielamy liście kapusty pekińskiej. Nożem wycinamy twardą część. Liście szatkujemy(...)ścieramy na tarce o małych oczkach (można na dużych), gruszkę kroimy w cienkie paseczki a cebulkę w kosteczkę.Składniki dorzucamy do kapusty pekińskiej, mieszamy. Dodajemy około 1-2 łyżki soku z cytryny, olej, cukier, pieprz i mieszamy dokładnie. Odstawiamy aby składniki przeszły sobą i puściły "soczek

Amatorka kuchenna
Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym 142

kwaśnej śmietany. Jak dla mnie bajka. Składniki:      2 tabliczki gorzkiej czekolady      1 tabliczka mlecznej czekolady      7 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy      90 ml śmietanki 30% Przygotowanie:       Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy się całkiem rozpuści(...)parę minut do lodówki. Wyciągamy i powtarzamy czynność jeszcze dwa razy czyli łącznie 3 razy smarujemy foremki czekoladą. Robimy nadzienie: w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dolewamy śmietankę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Nasze czekoladki wypełniamy nadzieniem i tym razem wstawiamy do zamrażalki aby nadzienie zgęstniało (można do lodówki tylko dłużej

Amatorka kuchenna
Surówka z marchewki 238

Jedna z moich ulubionych surówek. Po przygotowaniu surówki warto odstawić ją na jakiś czas do lodówki aby marchewka puściła swój "sok".  Składniki:     3 duże marchwie     2 łyżki majonezu     1 łyżka kwaśnej śmietany     pół łyżeczki cukru     sól     pieprz Przygotowanie:    Marchewkę(...)soli, pieprzu i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na moment. Do marchewki dodajemy majonez,  śmietanę i mieszamy. Odstawiamy na około godziny do lodówki aby marchewka puściła swój sok

Amatorka kuchenna
Serek cammembert w panierce 131

Uwielbiam! :) Bardzo proste w przygotowaniu danie i zajmujące naprawdę niewiele czasu. Składniki: 2 serki cammembert dżem lub sok malinowy ew. dżem żurawinowy 1 jajko bułka tarta sól pieprz Rozbić jajko, przyprawić solą i pieprzem Serki obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Ja tę czynność powtarzam jeszcze raz - lubię podwójną panierkę Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu(...)smażyć serki z obu stron Po usmażeniu polać z wierzchu sokiem z malin lub nałożyć dżem malinowy ew. żurawinowy Można podać z frytkami i zestawem surówek Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Lekki pasztet drobiowy 333

upieczone i straci surowość. Może się okazać, że trzeba będzie piec troszkę dłużej. Ja czasem piekę godzinę i 15 minut - trzeba obserwować. Jeśli widzę, że po bokach "wylewa" się sok z mięsa, to dopiekam obserwując czy sok przestał "kipieć" - wówczas wyłączam piecyk Wyjąć blaszkę z piekarnika i odkroić mięso od brzegów. Zostawić do wystygnięcia - ja studzę pasztet na kratce

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 148

góra-dół. Pieczemy pod folią 45 minut, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut Podałam z brokułami i z pieczonymi ziemniakami   Ryby można dodatkowo skropić sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy Taka ryba - tylko na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 164

skosem Siekamy pietruszkę Do miseczki przekładamy lubczyk, mielona paprykę, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz - mieszamy suche składniki Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i wyciskamy sok z połowy cytryny - robimy to nad dłonią, dzięki czemu tylko sok przeciekać będzie przez palce, a pestki zostaną w dłoni Wszystko razem mieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta miodowa 139

resztę tarty 350 gramów płynnego miodu (u mnie leśny) 125 gramów tartej bułki 125 gramów śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (u mnie cytryna) 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy potrzebna też będzie mała foremka o dowolnym kształcie do wykrojenia wzorku z ciasta i ozdobienia nim tarty Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Trochę ciasta(...)się szybciej (a nawet za bardzo przypiecze), niż cała tarta Nagrzać piekarnik do 190 st. C W dużej misce wymieszać miód, tartą bułkę, śmietankę, startą skórkę oraz 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy Wylać masę na ciasto i ułożyć wokół brzegu (lub dowolnie - jeśli chcemy to na całości) Piec ok pół godziny (30-35 minut) aż farsz sie zetnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania