czemu nie? Śledzie są łagodne w smaku i szybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę i odstawiam(...)minut. 2. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. 3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia Kasiporadzimy SPOSÓB WYKONANIA : - kurczaka, oczyszczamy, myjemy, osuszamy (ja odcinam dupkę :)) - myjemy, parzymy cytryny z 1 ścieramy skórkę - z 1/3 część masła rozgniatamy z startą skórką z cytryny, z połową soku z jednej cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju dodajemy 2 pocięte gałązki tymianku doprawiamy solą i pieprzem. - odchylamy skórę na piersi z kurczaka i tam wkładamy naszą mieszankę(...)masła (skórka będzie chrupiąca a pierś bardzo soczysta) - resztę kurczaka nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny (solimy również we wewnątrz kurczaka) - w środek kurczaka wkładamy pół cytryny, 2 gałązki tymianku, 3 przekrojone w pół ząbki czosnku - kurczaka wiążemy bawełnianym sznurkiem (skrzydła wywijamy pod spód, aby się nie spaliły podczas pieczenia) - przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, resztę oleju
Basia w kuchnizmiany. Do upieczenia chlebka użyłam keksówki o wymiarach 200x110x75. Chlebek bananowy 3 bardzo dojrzałe banany (ok.350g po obraniu) 240g mąki pszennej 100g cukru 60g masła 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić(...)miarę gładkie purée - do bananów dodać ostudzone masło, roztrzepane jajko, cukier, ekstrakt z wanilii, sól, składniki wymieszać - do składników mokrych przesiać mąkę i proszek do pieczenia, sodę rozpuścić w soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem - formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
Smakołyki Berenikiporcje: 500 g ziemniaków 1/4 szklanki mleka sól,gałka muszkatałowa 1 łyżka masła 300 g kaszanki 1 cebula 1 łyżka mąki kilka plastrów boczku 4 jabłka 100 ml soku z jabłek majeranek Wykonanie: przygotuj puree ziemniaczane.Ugotowane,odcedzone ziemniaki ubij tłuczkiem,dodaj podgrzane mleko,masło oraz przyprawy.Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree jabłka obierz,usuń gniazda nasienne,pokrój na drobne kawałki(...)zalej sokiem jabłkowym,dodaj majeranek i gotuj około 15 minut do miękkości.Zblenduj ,by powstał mus jabłkowy cebulę pokrój w piórka ,boczek w kostkę i podsmaż na rumiano kaszankę pokrój na 1-cm plastry,obtocz w mące (nie będzie pryskać na patelni,a także bedzie bardziej chrupiąca) i podsmaż z obydwu stron do zrumienienia ułóż na talerzu kolejno:puree ziemniaczane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki kakao szczypta soli 2 paczki biszkoptów 1,5 kg jabłek sok z cytryny 1 kisiel cytrynowy (lub morelowy) 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte(...)jabłka skropić sokiem z cytryny aby nie z ciemniały, dodać cukier puder i kisiel. Wszystkie składniki wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy masło mamy utarte na puch dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Pianę dodajemy do masła z żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii
Amatorka kuchennajakiś czas kupować buraki i robić na bieżąco, ponieważ jest to jedna z podstawowych surówek, które podaję do obiadu. Składniki: 1 kg buraków sok z cytryny (ocet) cukier sól pieprz małe jabłko Przygotowanie: Buraki gotujemy aż będą miękkie. Obieramy(...)skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy sokiem z cytryny (octem), solą, pieprzem i ścieramy jabłko również na dużych oczkach. Dokładnie mieszamy
Amatorka kuchennaziela angielskie 0,5kg łopatki 0,3kg wędzonych żeberek około 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 200 ml soku pomidorowego 3 kiełbasy Przygotowanie: Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami(...)kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz wlać sok pomidorowy. Całość zagotować
Amatorka kuchennaczas robię sama dla siebie, ponieważ uwielbiam jej smak. Składniki: kapusta pekińska 1 marchew 1 mała gruszka 1 cebula sok z cytryny sól pieprz 1 łyżka oleju cukier Przygotowanie: Oddzielamy liście kapusty pekińskiej. Nożem wycinamy twardą część. Liście szatkujemy(...)ścieramy na tarce o małych oczkach (można na dużych), gruszkę kroimy w cienkie paseczki a cebulkę w kosteczkę.Składniki dorzucamy do kapusty pekińskiej, mieszamy. Dodajemy około 1-2 łyżki soku z cytryny, olej, cukier, pieprz i mieszamy dokładnie. Odstawiamy aby składniki przeszły sobą i puściły "soczek
Amatorka kuchennakwaśnej śmietany. Jak dla mnie bajka. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 7 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy 90 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy się całkiem rozpuści(...)parę minut do lodówki. Wyciągamy i powtarzamy czynność jeszcze dwa razy czyli łącznie 3 razy smarujemy foremki czekoladą. Robimy nadzienie: w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dolewamy śmietankę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Nasze czekoladki wypełniamy nadzieniem i tym razem wstawiamy do zamrażalki aby nadzienie zgęstniało (można do lodówki tylko dłużej
Amatorka kuchennaJedna z moich ulubionych surówek. Po przygotowaniu surówki warto odstawić ją na jakiś czas do lodówki aby marchewka puściła swój "sok". Składniki: 3 duże marchwie 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany pół łyżeczki cukru sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę(...)soli, pieprzu i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na moment. Do marchewki dodajemy majonez, śmietanę i mieszamy. Odstawiamy na około godziny do lodówki aby marchewka puściła swój sok
Amatorka kuchennaUwielbiam! :) Bardzo proste w przygotowaniu danie i zajmujące naprawdę niewiele czasu. Składniki: 2 serki cammembert dżem lub sok malinowy ew. dżem żurawinowy 1 jajko bułka tarta sól pieprz Rozbić jajko, przyprawić solą i pieprzem Serki obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Ja tę czynność powtarzam jeszcze raz - lubię podwójną panierkę Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu(...)smażyć serki z obu stron Po usmażeniu polać z wierzchu sokiem z malin lub nałożyć dżem malinowy ew. żurawinowy Można podać z frytkami i zestawem surówek Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comupieczone i straci surowość. Może się okazać, że trzeba będzie piec troszkę dłużej. Ja czasem piekę godzinę i 15 minut - trzeba obserwować. Jeśli widzę, że po bokach "wylewa" się sok z mięsa, to dopiekam obserwując czy sok przestał "kipieć" - wówczas wyłączam piecyk Wyjąć blaszkę z piekarnika i odkroić mięso od brzegów. Zostawić do wystygnięcia - ja studzę pasztet na kratce
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgóra-dół. Pieczemy pod folią 45 minut, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut Podałam z brokułami i z pieczonymi ziemniakami Ryby można dodatkowo skropić sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy Taka ryba - tylko na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskosem Siekamy pietruszkę Do miseczki przekładamy lubczyk, mielona paprykę, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz - mieszamy suche składniki Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i wyciskamy sok z połowy cytryny - robimy to nad dłonią, dzięki czemu tylko sok przeciekać będzie przez palce, a pestki zostaną w dłoni Wszystko razem mieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comresztę tarty 350 gramów płynnego miodu (u mnie leśny) 125 gramów tartej bułki 125 gramów śmietanki kremówki skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (u mnie cytryna) 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy potrzebna też będzie mała foremka o dowolnym kształcie do wykrojenia wzorku z ciasta i ozdobienia nim tarty Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Trochę ciasta(...)się szybciej (a nawet za bardzo przypiecze), niż cała tarta Nagrzać piekarnik do 190 st. C W dużej misce wymieszać miód, tartą bułkę, śmietankę, startą skórkę oraz 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy Wylać masę na ciasto i ułożyć wokół brzegu (lub dowolnie - jeśli chcemy to na całości) Piec ok pół godziny (30-35 minut) aż farsz sie zetnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com