sok - 13499 przepisów (strona:390/900)

Ciasto bounty 227

biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1/2 cytryny + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką

Delicious Titbits
Czekoladowa pavlova z owocami z okazji DNIA BABCI I DZIADKA:)) 140

wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się mój tort Pavlovej Składniki  BEZA 7 białek (schłodzone)  400g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * * dodajemy , aby beza po upieczeniu była w środku ciągliwa i lekko wilgotna,  natomiast z wierzchu krucha. KREM 300 ml schłodzonej(...)konieczne. Beze przekładamy na talerz (patere) i smarujemy połową kremu .  Na kremie układamy owoce * i kruche ciasteczka. * owoce rozmrozić wcześniej i osuszyć ( ja nie dokładnie odsączyłam, puściły soki i przemoczyły karton:/ )   Nakładamy drugą beze i delikatnie smarujemy pozostałym kremem i ponownie ozdabiamy owocami i ciasteczkami. A tak prezentuje się z boku i po rozkrojeniu:) Co sądzicie o moim

Cukier&Puder
Surówka z selera w majonezie 701

Można też zrobić taką sałatkę z jogurtem. Surówka z selera w majonezie SKŁADNIKI: seler - 1 szt jabłka - 2 szt marchewka mała - 1 szt sól i pierz majonez - 2 łyżki sok z cytryny - do smaku PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i selera obrać, opłukać.  Jabłka obrać, zetrzeć w makaronik, razem z warzywami, lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.  Ja starłam warzywa(...)jabłka w maszynie do tarcia warzyw.  Majonez wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, dodać do startych składników, dokładnie wymieszać. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Paella z kurczakiem i warzywami 4163

chilli 1 pęczek cebuli dymki 10-12 czarnych oliwek  300 g pomidorów z puszki bez skórki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki soku z cytryny szczypta szafranu (opcjonalnie) sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia * Do paelli używamy ryżu do risotto, ponieważ ryż typowo przeznaczony te tej potrawy jest bardzo rzadko dostępny. Gotujemy(...)ugotować go w tradycyjny sposób i podsmażyć na patelni. Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w około 1,5-2 centymetrową kostkę. Przyprawiamy mięso kurkumą, papryką słodka i wędzoną, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Czosnek, papryczkę oraz cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy. Oliwki kroimy na plasterki, paprykę oraz pieczarki w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy około

Mania Gotowania
Bomba zdrowia - Koktajl z pietruszki i banana 140

zjeść łyżkę natki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie ) oraz spora ilość beta karotenu , witaminy B1 i B2 . SKŁADNIKI pęczek pietruszki 1-2 banany maślanka / mleko  1-2 łyżki miodu sok z cytryny   WYKONANIE Pietruszkę siekamy i umieszczamy w blenderze razem z bananem, maślanką lub mlekiem. Dodajemy miód oraz wyciskamy sok z cytryny i miksujemy do momentu uzyskania pożądanej

Zofiana
Łosoś à la MasterChef 278

pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody(...)najlepiej klarowanego) Koper i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Masło (25 g) rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki oraz sok z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody, którą puściły pieczarki. Dodajemy kremówkę, gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy

Ratunku obiad
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 245

serrano lub podobnej, np. parmeńskiej parę plasterków zimnego masła, potnij w malutką kostkę (patrz zdjęcia poniżej) bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko sól, czarny pieprz sok z cytryny oliwa i masło do smażenia ok. 500 ml zimnej wody Przygotowanie filety, szynkę, rozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj

Szybko Szybkowar
Koktajl jabłkowo-gruszkowy z siemieniem lnianym 169

węglowodanów oraz 10,9g błonnika .  SKŁADNIKI: 145g jabłka- po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 90g gruszki- po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 20g siemienia lnianego łyżka soku z cytryny imbir mielony woda PRZYGOTOWANIE: Siemię lniane zmielić, zalać pięcioma łyżkami gorącej wody i odstawić do wystudzenia Jabłko i gruszkę pokroić i wrzucić do wysokiego naczynia Dodać sok z cytryny, imbir

peanutbuttermonster
Sałatka z insalatini i blanszowanej cukinii z dodatkiem czerwonych warzyw 138

makaron). Paseczki blanszuję ok 2 minut w osolonej wodzie.Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.Listki pietruszki, musztardę, pistacje (kilka sztuk pozostawić do ozdoby), czosnek, oliwę i sok z cytryny miksuję aż powstanie sos (jeżeli jest zbyt gęsty dodaję łyżke wody). Sos doprawiam do smaku sola i pieprzem.Cukinię mieszam z dwoma łyżkami sosu.Pozostały sos dodaję do sałaty

Magiczna kuchnia Darii
Rybne curry z małżami podane z chlebkiem naan / Fish curry with mussels served with naan breads 140

pominęłam kardamon a dodałam łyżkę natki pietruszki)2 spore cebulekora cynamonuliść  cynamonu4 łyżki oleju sezamowegoszklanka bulionu warzywnegoszklanka mleka kokosowego1/2 kg filetu z łososia10 małż (muli)sok z połowy limonkiPRZYGOTOWANIE Zaczęłam od starannego oczyszczenia muli. Każdą muszle dokładnie wyszorowałam szczoteczką pod bieżąca wodą. Następnie usunęłam wąsy, którymi muszle były przytwierdzone do podłoża. Łososia umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniej więcej(...)drugą stronę i gotowałam kolejne 4 minuty. Na końcu pomiędzy kawałki ryby ułożyłam mule i dusiłam pod przykryciem kolejne  minuty. Na zakończenie całość zalałam mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Nie mieszałam. Podałam z chlebkami naan z tego przepisu klik

Magiczna kuchnia Darii
Tatar ze śledzia z peperoni / Herring tartare with chili 107

bardzo smaczna przystawka.SKŁADNIKI3 płaty śledziowe matias1 ogórek kiszony6-8 marynowanych pieczarek1 szalotka albo 1/2 cebulikilka gałązek zielnej cebulki1 papryczka pepperoni6 jajek przepiórczychłyżka oliwy z oliwek łyżka soku z limonki mleko do namoczenia pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEPłaty śledziowe dokładnie płucze i namaczam w mleku na kilka godzin. Przed przygotowaniem płaty śledziowe dokładnie odsączam z mleka i osuszam papierowym(...)szalotkę również kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję do ryby. Papryczke przekrawam na pół i oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję do pozostałych składników. Całość mieszam dodaję sok z limonki, oliwę i ponownie mieszam. Matiasy nawet po namoczeniu zachowują słony posmak więc dosmaczam tylko pieprzem. Dekoruję połówkami przepiórczych jajek

Magiczna kuchnia Darii
Wegetariańskie chili con carne w tortilli / Vegetarian chili con carne in a tortilla 189

moje oczekiwania.SKŁADNIKI na  porcje200 gram panera1 duża cebula3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka oregano2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka soku z limonki1 puszka krojonych pomidorów200 gram czerwonej fasolki z puszki200 gram kukurydzy z puszki1 czerwona papryka1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody2 łyżki oliwy 4 tortillePRZYGOTOWANIEPaner kroję w kostkę przekładam(...)plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem z limonki. Zamykam pojemnik i obracam kilka razy aby ser pokrył się zalewą. Wkładam całość do lodówki. na godzinę.W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej pokrojoną w kostke cebule. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, czerwoną paprykę, oregano. Podsmażam przez chwilę a następnie dodaję zamarynowany paner

Magiczna kuchnia Darii
Smoothie z siemiem lnianym i otrębami 119

Kocham wszelkiego rodzaju koktajle zwłaszcza zimową porą kiedy sam widok energetycznie pomarańczowej szklanki poprawia mi humor. Na dobry początek dnia proponuję smoothie mango-ananasowe z sokiem z grejpfruta i dodatkiem siemienia lnianego oraz otrąb pszennych. SKŁADNIKI1 mango2 plastry świeżego ananasasok z 1 grejpfruta1 łyżka siemienia lnianego1 łyżka otrąb pszennych 1 szklanka zimnej wodyPRZYGOTOWANIEMango i ananasa kroję w kostkę(...)przekładam do blendera. Miksuje na gładką masę do której dodaję sok wyciśnięty z jednego grejpfruta oraz siemię lniane i otręby  - całość miksuję do rozdrobnienia nasion i otrąb. Na końcu dodaję szklankę wody aby napój nieco rozcieńczyć - wody można dodać mniej albo więcej w zależności od upodobań. Ja lubię kiedy jest średnio gęsty i niezbyt słodki

Magiczna kuchnia Darii
Bigos II 189

bigos. Na patelnię z wysmażonym tłuszczem wkładamy pokrojone mięso i je przesmażamy, przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy, wkładamy do garnka.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem.Garnek stawiamy na małym gazie(...)przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści sok, więc ja nie podlewam jej wodą.Bigos wyłączamy, odstawiamy w zimne miejsce, a następnego dnia znowu podgrzewamy. Czynność tę powtarzamy przez kolejne

Kulinarne przygody Gatity
Czysty barszcz czerwony 158

zimowe wieczory czym się rozgrzać. Składniki :* włoszczyzna * 2 suszone prawdziwki *6 średnich buraków* ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, cukier * 2 ząbki czosnku* jabłko * sok z cytrynyPrzygotowanie :Przygotować bulion z warzyw i przypraw. Przecedzić.  Obrać buraki, pokroić. Dodać do ciepłego wywaru razem z czosnkiem i jabłkiem. Przykryć, odstawić najlepiej na całą noc. Zagotować, przecedzić. Doprawić(...)smaku cukrem i sokiem z cytryny. Barszcz podawać mocno ciepły

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania