razem miało być minimalistycznie. Postawiłam na pieczarkową.Składniki:500g pieczarek1 duża czerwona cebula2 ząbki czosnku 200g śmietany 18%1 kostka bulionowa warzywna 2 litry wody 2 łyżki soku z cytryny4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej 3 łyżki masła2 kieliszki białego winaDodatki:Kolorowy krótki makaron rurkilubbagietka + ser goudaSposób przygotowania:Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować(...)muszą być rumiane) wlać białe wino. Poczekać aż część odparuje i wlać resztę z pieczarkami do garnka. Po kilku minutach gotowania z pieczarkami zmiksować wszystko blenderem ręcznymi. Dolać sok z cytryny i śmietanę. Najpierw śmietanę rozrobić z odrobiną gotującej się zupy, żeby się nie ścięła. Dosypać natkę pietruszki.Na trzeciej łyżce masła podsmażyć pozostałe pieczarki do zrumienienia. Usmażone pieczarki
W kuchni wieczoremładniki:ciasto 175g masła175g drobnego cukru4 jajka200g mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia30g gorzkiej + 20g deserowej czekolady rozpuszczonej w wodnej kąpielimus2 żółtka + ubita sztywna piana z 2 białek200ml soku ze świeżych pomarańczy 4 łyżki cukru300ml ubitej śmietany kremówki2 łyżki rozpuszczonej w 3 łyżkach wody żelatynydo dekoracjiplasterki obranych pomarańczy (ok. 2 pomarańczy)100g ubitej śmietanySposób przygotowania:ciastoUbijamy masło z cukrem(...)pieczenia okrągłej formy (20-24cm).Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy na kratce i przecinamy na 2 części.musŻółtka ubijamy z cukrem. Dalej ubijając dolewamy sok, śmietanę kremówkę i ubite białka. Na koniec dolewamy żelatynę.Całość chłodzimy w lodówce.Kiedy mus będzie bardziej zwarty, wkładamy do formy spód ciasta, wylewamy na niego mus i przykrywamy wierzchem
W kuchni wieczoremprzykrywką.Dolać wywar i wsypać groszek. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut do miękkości pod przykrywką.Zdjąć z ognia. Zmiksować dokładnie blenderem ręcznym.Doprawić solą i pieprzem. Wlać sok z limonki, wsypać parmezan. Postawić ponownie na ogniu. Gotować kolejne 10 minut bez przykrywki.W tym czasie podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę na odrobinie oliwy z oliwek i pokroić pomidora w cienkie
W kuchni wieczoremburakami, tylko nie dodajemy imbiru.Warzywa wysypujemy na blachę do pieczenia i układamy między nimi 4 ząbki czosnku.Pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, zdejmujemy dynię i skrapiamy sokiem z limonki. Buraki dopiekamy dodatkowe 10 minut.W misce układamy szpinak, kozi ser, cebulę, dynię i buraki.Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Na koniec jeszcze kilka zdjęć samej dyni, od której od kilku
W kuchni wieczoremdużego pora do tej zupy)2 średnie białe cebule1 główka czosnku 0,5kg ziemniaków1,2l buliony warzywnego lub drobiowego150g śmietany 18%1 listek laurowy1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej2 łyżeczki soku z cytrynykolorowy pieprzoliwa truflowaoliwa z oliwek i łyżka masła (może być tylko oliwa)Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Główkę czosnku obieramy z zewnętrzych najgrubszych warstw łupin i smarujemy(...)zalewamy bulionem. Gotujemy 30 min. Ziemniaki powinny być ugotowane.Po 30 minutach zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy listek laurowy i miksujemy blenderem na krem. Stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy gałkę, sok z cytryny i śmietaną. Gotujemy jeszcze 3 minuty mieszając.Zupę podajemy polaną oliwą truflową i posypaną szczypiorkiem, kolorowym pieprzem i gałką muszkatołową
W kuchni wieczoremzjadać szybko, bo z czasem ananas gorzknieje.Składniki:ciasto300g mąki krupczatki200g masła70g cukru pudru1 łyżeczka skórki z pomarańczyszczypta soli1 jajkonadzienie400g twarożkupół szklanki syropu amaretto1/2 ananasa2 kiwiopakowanie cukru waniliowego1 łyżka soku z cytrynySposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą posiekać i zagnieść kulę. Zostawić na min. 60 min. w lodówce. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto(...)jest bardzo kruche, należy je przenosić ostrożnie, ale szybko. Piec 30 minut do zarumienienia się.W tym czasie. Pokroić ananasa i kiwi w słupki. Wymieszać owoce w misce z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Twarożek utrzeć z syropem. Dodawać go powoli i próbować. Jeśli uznacie, że już wystarczy to nie dodawać więcej, jeśli chcecie więcej - śmiało.Ciasto po upieczeniu
W kuchni wieczoremJak czujecie się po długim weekendzie? Sezon grillowy rozpoczęty? Dla poszukiwaczy trochę mniej standardowych smaków podaję przepis na koftę jagnięcą w wersji na grilla. Mam nadzieję
W kuchni wieczoremminut. Dolać bulion (tylko tyle, żeby zakryło pietruszkę i gruszkę), gotować ok. 15 minut, aż pietruszka zmięknie. Dolać mleko, zagotować i zmiksować blenderem. Posolić do smaku i dodać sok z ćwiartki limonki
W kuchni wieczoremdodatkowo1kg ziemniaków3 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymiankuoliwa z oliweksól i pieprzSposób przygotowania:Piersi gęsi myjemy, kroimy na połówki. Skórę nadkrawamy w paski lub kratkę. Smarujemy piersi solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i miodem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Ziemniaki obieramy, kroimy i myjemy. Wkładamy do brytfanki, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki pieczemy
W kuchni wieczoremnazwie szynki, jak to się mi przytrafiło na chorągiewce. Kto znajdzie błąd? ;)Składniki:pasta2 puszki białej fasolki cannelini (po 400g)150 sera feta10 listków szałwi5 ząbków czosnkuskórka i sok z połowy cytrynysól i pieprzdodatkowo5 plasterków szynki serrano1 bagietka20 listków szałwiioliwa z oliwekSposób przygotowaniaW piekarniku rozgrzanym do 200 stopni upiec w łupinkach czosnek przez 20 minut.Następnie przez 6 minut podpiec(...)będzie chrupka.Na koniec podpiec na kratce pokrojoną w kromeczki bagietkę aż do zrumienienia.Przygotować pastę, mieszając w malakserze fasolkę, wyciśnięty z łupin miękki czosnek, ser feta, szałwię, skórkę i sok z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i solą.Podsmażyć na patelni listki szałwii w oliwie, aż będą chrupkie. Uwaga, będą bardzo kruche, trzeba je delikatnie wyjmować.Zrobić crostini. Na bagietkę
W kuchni wieczoremdodatku bez żadnego pieczenia, kombinowania - raz, dwa i gotowe!Składnikispód250g pełnoziarnistych herbatników100g masła50g gorzkiej czekolady1 łyżka kakaomasa300ml śmietany 36% (2 małe opakowania)puszka słodzonego mleka skondensowanego (ponad 400g)sok z 4 limonekdekoracjaskórka z limonekstarta czekoladaSposób przygotowaniaW malakserze mielimy wszystkie składniki na piasek. Czekoladę można troszkę podgrzać przed wrzuceniem, żeby była miękka. Wylepiamy formę na tartę i wstawiamy do lodówki.Masę(...)przygotowujemy ubijając śmietanę z mlekiem, a podczas ubijania dolewamy po kolei sok z limonek.Masę przekładamy na tartę i schładzamy w lodówce minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.Przed podaniem dekorujemy limonką i czekoladą
W kuchni wieczoremjajka1/2 awokado 1/2 ząbka czosnkusok z cytryny1 łyżeczka jogurtu naturalnegosólświeżo mielony pieprzszczypiorek do posypania PRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy ze skórki, drobno siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudzone jajka kroimy w małą kostkę i dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy jogurt. Mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowania:Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do przestygnięcia. Chleb wraz ze skórką rozdrobnić do uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę.Do ok.100 ml wody wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy i w powstałym płynie dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Zostawiamy do przestygnięcia.Śledzie kroimy w niewielkie kawałki, szczypior i koper siekamy, łączymy z twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichacukru pudru200g masła w temperaturze pokojowej150g zmielonych orzechów włoskich3 żółtka (w temperaturze pokojowej)1 duży cukier wanilinowy 30g1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)sok wyciśnięty z połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich do ozdobyzmielone orzechy do posypania Ciasto:1. Składniki na ciasto zagnieść(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać
Mała Cukierenkaupieczeniu pozostawiamy spód do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy masę serową. Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko w proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę
Projekty ze smakiem