sok - 13499 przepisów (strona:392/900)

Domek z piernika 297

dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder oraz sok z cytryny. Masa powinna być bardzo gęsta. Upieczone elementy udekorować przy pomocy rękawa cukierniczego. Odstawić do zastygnięcia

Z miłości do słodkości
Krewetkowe risotto z cytrynowo-koperkową nutą 203

przygotowywaniem risotto. Gdy się rozmrożą płuczemy je pod bieżącą wodą. Cebulę i koperek siekamy. Ścieramy skórkę z cytryny i przekrawamy ją na pół, tak by później wycisnąć z niej sok do risotto. Bulion podgrzewamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Zdejmujemy z patelni. Odmierzoną porcję ryżu wsypujemy na tą samą patelnię i smażymy(...)minutach dokładamy krewetki. Gotujemy jeszcze chwilę i wrzucamy skórkę z cytryny. Gotujemy aż skończy nam się bulion, a ryż będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wyciskamy kilka kropel soku z cytryny, aż jej smak będzie wyczuwalny, ale danie nie stanie się kwaśne. Na koniec dokładamy masło i mieszamy, aż się rozpuści, a risotto nabierze kremowej konsystencji.Risotto wykładamy na płaski

Zakręcony Widelec
Świąteczny barszczyk 181

rosołu).Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Burak, którego wcześniej zostawiliśmy, służy nam do tego by włożyć go surowego w Wigilię do barszczu, który będziemy odgrzewać na kolację. Dzięki temu mamy pewność, że nasza

Zakręcony Widelec
(Nie)winny grzaniec 205

łyżeczki kardamonuLub: 2 łyżeczki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:Pomarańczę przekrawamy na pół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wino, dodajemy kawałki i sok z pomarańczy, miód i wszystkie przyprawy.Wino gotujemy na małym ogniu mieszając do temperatury ok. 70 stopni (3-4 minuty na najmniejszym gazie). Wina

Zakręcony Widelec
Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 258

tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1,5 łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone(...)Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco słone! Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby składniki się "przegryzły".Podajemy ze świeżym pieczywem

Zakręcony Widelec
Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem 206

Soczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy1 łyżka miodu2 goździki1 łyżeczka mielonego imbiru1 mała gwiazdka anyżu1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejsólpieprzPrzygotowanie:Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy(...)folią aluminiową i zostawiamy żeby odpoczęły. Następnie kroimy w plastry.1-2 łyżki tłuszczu po smażeniu piersi pozostawiamy na patelni, resztę zlewamy do miseczki (można go wykorzystać do innych potraw). Wlewamy sok z pomarańczy i białe wino. Dodajemy miód, imbir, anyż i goździki. Mieszamy i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu

Oryginalny smak
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie 531

kurczaka dużeMarynata.15 dag jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina białego1 ząbek czosnku1 cm strączka chilliSalsa owocowa.1 jabłko1 gruszka1/2 cebuli1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu wieloowocowego1 łyżka winalistki melisyWykonanie.Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników.Piersi pokroić pod skosem(...)płatów, posmarować marynatą i odstawić przykryte na całą noc.Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem

Kulinarny karnet Christophera
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 227

Duża oszczędność czasu :)Czas przygotowania:25 minutPorcje: 2   Składniki:filet z czarniaka ok. 500 g,2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych,1 papryka,2 papryczki chili,sok i skórka z 1 limonki,½ cebuli,ząbek czosnku,po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku,1 łyżeczka brązowego cukru,oliwa,sól i pieprz do smaku,cząstki limonki i pomidorki(...)koktajlowe do dekoracji.Przygotowanie:Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz. Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Podawać  z pomidorkami  i cząstkami limonki. Dla amatorów mocnych wrażeń dodatkowa papryczka chili

SzczyptaSmaQ
Tradycyjny Karp Smażony 1197

Każdą porcję karpia oprószamy solą i niewielką ilością pieprzu. W szklanym naczyniu umieszczamy karpia oraz cebulę starając się aby każda porcja została "otulona" sporą ilością cebuli. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę szczelnie zamykamy za pomocą wieczka lub folii spożywczej i umieszczamy w lodówce na noc. Po tym czasie porcje karpia obtaczamy w mącę, następnie maczamy

Słodka Strona
Kruche ciasteczka – słodki prezent 227

cukru brązowego,szczypta cynamonu w proszku,1 jajko.Składniki na lukier:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,perełki do dekoracji.Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką(...)Pozostawiamy do wystygnięcia. Przepis na lukier na bazie białka:Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder i sok z cytryny.Lukier powinien być gęsty. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru.Zimne ciasteczka ozdabiamy lukrem, perełkami lub cukrem pudrem. Jeśli w ciasteczkach przed pieczeniem zrobimy dziurki słomką, będzie można je powiesić

Moniki Smakołyki
Ryba w sosie śmietanowym 319

pomocą przychodzą proste, szybkie przepisy, które zarazem zachwycają swoim smakiem.Rybka jest troszkę lżejszą propozycją, ponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;)Zapraszam! :)Składniki: 2 filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki mlekałyżka olejusól, pieprz, gałka muszkatołowakoperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Makaron w sosie śmietanowym z łososiem 456

zrobicie powtórnie. Pierwszy raz mnie nim poczęstowano i sama do niego teraz wracam.Składniki na 2 porcje:100g łososia wędzonego200 ml śmietany 30%½ pęczku koperku250 g makaronu np. kokardkiSólPieprzŁyżka soku z cytrynyOlejPrzygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Łososia pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec

Fabryka pomysłów
Makowa panienka 367

suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów bez skórki50 g mielonych migdałów8 białek4 żółtkakrem:2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)375 ml mleka200 ml soku z cytryny80 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka200 g miękkiego masładodatkowo:150 g białej czekolady30 g płatków migdałowychMak wymieszać z wiórkami kokosowymi i migdałami.Białka ubić na sztywno, pod koniec(...)składniki, delikatnie mieszając łyżką.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać 100 ml do kubeczka, resztę zagotować. Do zimnego mleka dodać budyń, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki glazurowane 286

doskonale poradził sobie z ciastem na pierniczki.  Składniki (ok. 36 szt.):130 g śmietany 18%1 jajko200 g cukru1/2 łyżeczki sody330 g mąki1 łyżka kakaoopakowanie przyprawy do piernikaLukier:sok z 1 cytrynycukier puder Wykonanie:Do miski wbić jajko, dodać śmietanę, cukier i sodę. Za pomocą blendera* (końcówka z trzepaczką) lub ręcznie wymieszać składniki, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać(...)wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być dość gęsty). Jeszcze ciepłe pierniczki maczać w lukrze i odkładać na kratkę do ostygnięcia.*Post powstał przy współpracy z marką

Pasja Smaku
Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds 215

małym ogniu i gotuj przez 5 minut.Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj mascarpone i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej olej Kujawski  i włóż osolone filety z karpia skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minut, aż skórka będzie rumiana, po czym

karmelowy