sok - 13499 przepisów (strona:400/900)

Sernik na zimno z truskawkami 502

dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek.4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć opłukane i osuszone truskawki tak, aby stały.5. Do miski przełożyć serek kremowy, jogurt grecki, sok z cytryny i przesiany cukier puder i zmiksować na gładką masę. Po trochu wlewać przestudzoną żelatynę ciągle miksując masę. W oddzielnej misce ubić śmietanę i delikatnie połączyć z masą serowo-jogurtową

UgotujmyTo.pl
Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba 185

zrobić dodałam cały a następnym razem dodam po prostu pasty sezamowej. 3. Wszystkie składniki zmiksować, jeśli pasta jest za sucha dodać odrobinę zimnej wody.4. Na koniec pastę doprawić solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli.Smacznego Post Pasta z dyni i ciecierzycy do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Dip paprykowy 166

jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku z cytrynyokoło 6 łyżek oliwymielony pieprz1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć raz w trakcie pieczenia) aż skórka zbrązowieje. Wyjąć(...)przykryć folią i zostawić do przestudzenia. Po ostygnięciu, delikatnie palcami ściągnąć skórkę i używając noża przekroić na pół i oczyścić z nasion. 2. Oczyszczoną paprykę, rozdrobnioną fetę, sok z cytryny, pieprz i oliwę zmiksować kilka minut na gładki krem.Smacznego Post Dip paprykowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Bakłażan w sosie jogurtowym 169

sosie jogurtowymSkładniki (3-4 porcje)2 średnie bakłażany400 ml greckiego jogurtupół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanejpęczek szczypiorku (u mnie garść listków mięty), drobno posiekane1 ząbek czosnku, drobno posiekanykilka kropel soku z cytryny (u mnie więcej)sóloliwaskórka otarta z całej cytrynypieprzpłatki chilii (opcjonalnie)owoc granatu (opcjonalnie)1. Bakłażany pokroić w 1 cm plastry i każdy podsmażyć na rozgrzanej oliwie (ja posmarowałam(...)Zostawiamy plastry bakłażana do ostygnięcia a potem kroimy na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie składniki sosu: jogurt, posiekaną pietruszkę i miętę (lub szczypiorek), posiekany czosnek, skórkę otartą z 1 cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz i garść ziaren granatu mieszamy. 3. Kawałki bakłażana wymieszać z sosem jogurtowym i zostawić na godzinę, aby smaki się połączyły. Dobrze smakuje z bagietką….:)Smacznego

UgotujmyTo.pl
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 333

ostrego noża w jagnięcinie wyciąć małe szczeliny i włożyć w nie plasterki czosnku. Przygotować grilla rozgrzewając go do około 250 stopni. Pod ruszt warto dać brytfankę w płynem (wodą, sokiem owocowym itp.) a na ruszt wyłożyć przygotowaną jagnięcinę. Piec w wysokiej temperaturze około 15-20 minut często obracając po czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do około 180 stopni i piec około

naRuszcie
Lemon curd 184

serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn i skórka z nich otartaWYKONANIE:W garnuszku rozmieszaj jajka wraz z żótkami i cukrem za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się cukru.Wlej(...)sok z cytryny, dosyp otartą skórkę i dodaj masło.Dokładnie zamieszaj.Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!Gotowy krem zdejmij z ognia i przelej do czystego słoiczka. Możesz krem przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 331

piękny.... Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem.SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:10 białek (w temp. pokojowej)szczypta soliziarenka z 1 laski wanilii  225 g cukru1 łyżka soku z cytryny lub octu150 g mąki pszennej125 g suchego maku (niemielonego)1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS:800 ml śmietany kremówki(...)drugiej misce ubij białka (muszą być w temp. pokojowej) na sztywną pianę. Teraz stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj do otrzymania puszystej, lśniącej bezy. Na koniec wlej sok cytrynowy i jeszcze przez chwilę mieszaj.Teraz do białek dodaj ostrożnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Całość wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie szpatułką.Tortownicę o średnicy

Słodko-Słony Świat Ilony
Banoffee pie 315

okazji spróbować banoffee pie, nie zwlekajcie! Niebo w gębie!:)SKŁADNIKI na 6 pucharków:200 g pełnoziarnistych ciastek Digestivegarść płatków owsianychgarść orzechów laskowych130 g roztopionego masła1 puszka kajmaku2 banany2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36%150 g serka mascarponeWYKONANIE: Ciastka, płatki owsiane i orzechy laskowe wrzuć do malaksera i krótko zmiksuj, tak aby pozostały kawałeczki. Dodaj roztopione ciepłe(...)płaskiego naczynia, jeśli wolisz robić deser w całości w jednym naczyniu).Łyżeczką nałóż do każdego pucharka kajmak, tyle ile lubisz.Banany pokrój w plasterki grubości 4-5 mm, skrop je sokiem z cytryny, żeby nie czerniały. Wyłoż plasterki banana na kajmak, aby przkryć go nimi całkowicie.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2562

PANNA COTTĘ:300 g śmietany kremówki 36%1,25 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1/3 szklanki wody + 3 łyżki4 łyżeczki żelatynySKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:400 g truskawek2/3 szklanki cukru1 łyżeczka soku z cytryny4 łyżeczki żelatyny1/3 szklanki wody4 łyżeczki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki wodySKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:200 g herbatników (użyłam Petitki)150 g masłaDODATKOWO:50 g białej czekolady WYKONANIE:SPÓD CIASTECZKOWY(...)ostrożnie na spód ciasteczkowy i wsadź do lodówki do całkowitego stężenia (min. 2 h).MUS TRUSKAWKOWY:Truskawki obierz z szypułek i zmiksuj na gładko wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przelej do garnka i całość lekko zagotuj.Dodaj do zmiksowanej masy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, zamieszaj. Masa truskawkowa powinna zgęstnieć.Teraz dodaj do niej

Słodko-Słony Świat Ilony
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z CYTRYNOWO-MUSZTARDOWYM WINEGRETEM 380

małe gruntowe)0,5 czerwonej cebuligarść kiełków brokułakilka gałązek pietruszki1/4 pomarańczowej papryki1/4 czerwonej papryki1/3 szklanki startego żółtego sera (na tarce o grubych oczkach)sólSOS WINEGRET:1 łyżeczka soku z cytryny0,5 łyżeczki musztarady dijon3/4 łyżeczki brązowego cukru2-3 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnkusól świeżo zmielony pieperzWYKONANIE:SAŁATKA:Kaszę jaglaną opłucz dokładnie na sitku, a następnie sparz dobrze wrzątkiem(...)kostkę, cebulę - w półksiężyce; wrzuć warzywa do ostudzonej kaszy.Dodaj kiełki i posiekaną drobno pietruszkę oraz starty ser, dosól do smaku.SOS WINEGRET:Do malutkiego słoiczka wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier oraz sól i pieprz do smaku, zakręć wieczko i energicznie potrząsaj słoiczkiem. Składniki sosu muszą się dobrze połączyć. Gotowym sosem polej sałatkę

Słodko-Słony Świat Ilony
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 194

mocno pomarańczowej, wpadającej w czerwień dyni, aby jej miąższ był mięsisty i słodki. Sezon dyniowy - choć jeszcze trochę wcześnie - uważam zatem za otwarty:)SKŁADNIKI:15 dag miąższu z dyni*sok i skórka z 1 dużej pomarańczy100 g masła140 g brązowego cukru3 żółtkaszczypta cynamonuszczypta gałki muszkatołowejWYKONANIE:W garnuszku roztop masło, dodaj cukier, sok i skórkę otartą z pomarańczy, cynamon oraz gałkę

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO LEŚNY MECH 598

krupczatki3 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:250 g śmietany remówki 36%250 g mascarpone3-4 łyżki cukru pudruSkórka otarta z 1 limonki2 łyżeczki soku z limonkiDODATKOWO:1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)WYKONANIE:CIASTO:Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odzedź z niego(...)być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj do niej mascarpone, cukier puder, startą na tarce o drobniutkich oczkach skórkę z limonki oraz sok z limonki i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.SKŁADANIE CIASTA:Po ostygnięciu ciasta, obkrój nożem jego wierzch (ciasto rośnie "z górką"), mniej więcej na 2/3 wysokości ciasta. Odkrojoną część pokrusz

Słodko-Słony Świat Ilony
Serniczki truskawkowe w pucharkach 179

kremowego serka białego4 łyżki cukru pudrunasiona z 1 laski wanilii1/2 szklanki jogurtu naturalnegokilka truskawek do dekoracjiSos truskawkowy:300 g truskawek1 łyżka cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytrynyNie mogąc się już doczekać sezonu owocowo-truskawkowego, postanowiłam go troszkę wyprzedzić i przygotować pyszny deser z truskawek mrożonych. Na szczęście do dekoracji udało mi się kupić kilka truskawek(...)pucharków. Lekko docisnąć. Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i jogurtem.W osobnej misce przygotować sos. Truskawki rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.Następnie na ciastka w pucharkach wykładać kolejno warstwy: serową, truskawkową, serową i  truskawkową. Wierzch deserów

Świat Domowej Kuchni
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej 230

soczyste z wyraźnie wyczuwalną delikatną słodko-ostrą nutą.Mięso dobrze umyć i oczyścić ze zbędnych błon. Musztardę i miód przełożyć do miski i dokładnie rozetrzeć. Dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Mięso pokroić w grube (około 1 cm) plastry. Przełożyć do miski z marynatą, przemieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.Po tym czasie, na patelni rozgrzać

Świat Domowej Kuchni
Barszcz ukraiński 245

listki laurowe1 ząbek czosnku3 średnie buraczki3 podudzia z kurczakawłoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)1/2 cebuli2 ziemniaki3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki soku z cytryny1/2 szklanki śmietany 18%1 łyżka mąkisól, pieprzMimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się o jej wykonanie. Moje nastawienie zmieniło(...)kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy.Do zupy wlać

Świat Domowej Kuchni