składników, na pewno każdy ma je w domu. Sposób przygotowania jest banalny i bardzo szybki. Składniki: (na jedną porcję) - jedna marchewka- jeden duży banan - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki cukru- 150g śmietany 36% lub pół opakowania „śnieżki” Sposób przygotowania: 1. Na początek miksujemy blenderem banana z 1 łyżeczką cukru i wylewamy(...)szklanki/miseczki itp. Następnie miksujmy marchewkę z 2 łyżeczkami cukru i sokiem z cytryny. Wykładamy do naczynia. Potem robimy bitą śmietanę (ubijamy śmietanę z łyżeczka cukru/ w przypadku „śnieżki” robimy według wskazówek na opakowaniu). Bita śmietane wykładamy na sam wierzch i deser gotowy ;) Prawda że proste? Dzisiejsza piosenka należy do muzyki elektronicznej. Idealna na wybudzenie się ze snu zimowego
Gotuj Z Muzykąmarynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała cebulka1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytryny1 liść laurowy1 łyżeczka mielonego imbiru3 kulki ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówpieprzPrzygotowanie:Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal(...)będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana
Oryginalny smakCheesecake broccoliSkładniki:20 dag brokułów20 dag serka homogenizowanego2 dag żelatyny2 łyżki miodu2 żółtka2 łyżki soku z cytryny60 ml mlekaWykonanie.Brokuły ugotować, dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować. Polać sokiem z cytryny.Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę i stopniowo wlewać mleko.Żółtka wymieszać z serkiem i brokułami. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody. Masę serową przełożyć do foremki
Kulinarny karnet Christopherafrancuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżekWykonanie:Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy(...)duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, gotujemy ok.15 minut, doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju
Z Majeczką w kuchniniewiele.Polecam!SKŁADNIKI:- filet z dorsza – 2 szt- zioła prowansalskie – 2 łyżki- sos sojowy- sól – szczyptaDODATKOWO:- marchew – 3 duże- sól – szczypta- cukier – łyżeczka- sok z cytryny – 1 łyżka- oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do ok. 180C.Rybę oczyszczamy.Doprawiamy odrobiną soli.Pędzelkiem zamoczonym w sosie sojowym smarujemy(...)stron.Nacieramy ziołami prowansalskimi.Odstawiamy na ok. 10 minut.W tym czasie robimy surówkę.Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach .Przyprawić solą , sokiem z cytryny , cukrem i oliwą.Dokładnie mieszamy.Rybę pakujemy w folię do pieczenia i wkładamy na ok. 10 -13 min. do piekarnika.Podajemy z surówką i np. frytkami lub talarkami ziemniaczanymi
Ostra na Słodkorybę np. łososia czy dorsza. SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filety rybne ( np. miruna ) – 500 gPANADE:- okruchy chleba – 50 g- masło – 125 g- musztarda – 2 łyżki- sok z cytryny – 1 łyżeczka- szczypiorek – 1 pęczek- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PANADE: Chleb drobniutko kruszymy, szczypiorek siekamy. Mieszamy to z masłem , musztardą(...)sokiem i przyprawami. Z masy formujemy wałek, dzielimy na 4 równe części. Formujemy prostokąty o wielkości kawałków ryb. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę( ważne! ) DALEJ: Ryby oczyszczamy. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, układamy w formie do zapiekania. Na rybach układamy kawałki zamrożonej kruszonki. Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180C piekarnika
Ostra na Słodkocukier puder – 150 g– wiórki kokosowe – ok. 80-100 g– miękkie masło – 60 g– suszone daktyle bez pestek – 60 g– sok pomarańczowy – 1 łyżka– jajko – 1 małe– cukier wanilinowy – 1 łyżka– sól – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Daktyle drobno kroimy.Mieszamy z mąką oraz 2 łyżkami kokosu.Mas(...)kroimy na plasterki (ok. 1 cm )Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 min w 180 st. C.Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier.Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych
Ostra na Słodkolaurowy , ziele angielskieSos:- natka pietruszki – 1 pęczek– jajka ugotowane na twardo – 2 szt– śmietana 18% słodka – 100 ml– chrzan – 100 g– sok z cytryny – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ozorki myjemy i gotujemy w wywarze z dodatkiem soli , liści laurowych i ziela angielskiego do miękkości. Po ugotowaniu zdejmujemy z nich skórę i odcinamy(...)którym gotowaliśmy mięso. Dodajemy chrzan oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Gdy zacznie robic się gęsty dodajemy pokrojone drobno gotowane jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz sok cytrynowy. Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące
Ostra na Słodkomąka kukurydziana – 80 g– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– jajka ( średnie ) – 2 szt– skórka otarta z cytrynyDo nasączenia:( nie wolno pomijac! )- sok cytrynowy – ok. 125 ml– cukier puder – 80 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno posiekanymi migdałami.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy(...)przekładamy do małej tortownicy ( u mnie 12 cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem.Pieczemy ok 40 min w 180 ( do suchego patyczka! ) DO NASĄCZENIA:Sok z cytryn gotujemy.Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia
Ostra na Słodkopomidory suszone – 4 szt- oliwa – 2 łyżki- sól – do smaku- pieprz – do smaku- gałka muszkatałowa – do smaku- czosnek – 1 ząbek- sok cytrynowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone ryby nacieramy solą i pieprzem.Skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy do lodówki.Na patelni rozgrzewamy oliwę.Wrzucamy drobno posiekany czosnek a następnie umyty szpinak.Chwilkę razem
Ostra na Słodkobył świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości w mojej kuchni!SKŁADNIKI:- filety z dorsza – 500 g- olej – 100 ml- tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy(...)naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego
Ostra na Słodkowcale nie jest taka trudna do zrobienia jakby się mogło wydawać!Zresztą zobaczcie sami! SKŁADNIKI:BEZA:* białka – 4 szt* sól – 1 szczypta* cukier drobny – 3/4 szkl* sok z cytryny – 1 łyżka*mąka ziemniaczana – 1 łyżkaDODATKOWO:* śmietana 36% – 200 ml* mascarpone – 100 g* cukier puder – 2 łyżki* owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinieSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)BEZA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.Miksujemy jeszcze 2 minuty.Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy
Ostra na Słodkopolewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!Spróbujcie! SKŁADNIKI:MASA SEROWA:* ser biały 2krotnie mielony – 500 g * sok cytrynowy – 3 łyżki * cukier – 3/4 szkl * jajko – 2 sztCIEMNA MASA :* czekolada gorzka – 2 szt * masło – 200 g * jajko – 3 szt * cukier – 1 szkl(...)mąka pszenna – 1 szklPOLEWA: * czekolada mleczna – 50 g * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWA:Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.CIEMNA MASA:Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie
Ostra na Słodkojabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie!Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia , że wszystkie soki w mięsie w nim zostają , a po uduszeniu jest soczyste.Karkówka przyrządzona w ten sposób i podana ze smażonymi ziemniaczkami i buraczkami na ciepło tworzy fantastyczną całość , która nadaje się(...)gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem.Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie soki zostaną zamknięte w mięsie.Zalewamy połową przygotowanego bulionu i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 50-60 minut.Co jakiś czas podlewamy pozostałym bulionem i obracamy mięso.Na patelni roztapiamy
Ostra na Słodkopuszysty!SKŁADNIKI :* twaróg mielony – 700 g* masło – 50 g* jajko – 7 szt* cukier – 250 g* kisiel cytrynowy – 2 op* mąka ziemniaczana – 40 g* sok cytrynowy – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło roztapiamy.Oddzielamy żołtka o białek.Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną i wlewamy masło i sok z cytryny.Wszystko razem dokładnie miksujemy.Bia
Ostra na Słodko