sok - 13499 przepisów (strona:411/900)

Sałatka z ciecierzycy - prosta i smaczna 1146

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 3/4 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki drobno posiekanej świeżych liści mięty starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny opcjonalnie: czerwony lub świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanieCiecierzycę namoczyć  w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę(...)Gotować na średnim ogniu przez ok 40 minut, aż ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok.W dużej misce wymieszać ciecierzycę, oliwę z oliwek, , miętę, skórkę z cytryny i sok,  sól  i pieprz, jeśli używasz. Doprawić do smaku.  W zależności od rodzaju użytej mięty, można dodać jej więcej.  Ciecierzyca powinna być podawana

Stare Gary
Pasztet z cukinii 151

pieprz80 g boczku wędzonegoprzygotowanie3 cukinie umyć i zetrzeć na grubych lub małych oczkach tarki. Przełożyć na sito i posypać łyżką soli - odstawić na ok 30 minut, aż cukinia puści sok. Czwartą cukinię kroimy w długie, cieniutkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw, i wykładamy nimi natłuszczoną foremkę.W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. Boczek pokroić w kostkę, czosnek(...)miękka, złocista i aromatyczna.. Pod koniec dodać czosnek.Suszone pomidorki wyjąć z oliwy i pokroić w drobną kostkę. Posiekać zioła.Cukinię odcisnąć na sitku ,aby pozbyć się nadmiaru soku. W misce wymieszać odciśniętą cukinię, płatki owsiane, tartą bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek, cebulę i pozostałe przyprawy. Dobrze wyrobić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się

Stare Gary
Placek pomidorowo serowy z bazylią 180

kostkę3 łyżki lodowatej wody. placekporcja ciasta (przepis wyżej)1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów)1/4 szklanki  bazylii pociętej w paski2 szklanki startego sera (ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub mozzarella(...)usunąć  papier z grochem i podpiekać jeszcze 10 minut.W czasie gdy podpiekamy ciasto, pomidory włożyć na sito i lekko posolić, aby puściły jak najwięcej soku. Osuszyć możliwie dokładnie ręcznikiem papierowym. Na podpieczone ciasto wyłożyć  warstwę  cebuli ( można ją wcześniej podsmażyć), posypać odsączonymi pomidorami. Pomidory posypać bazylią, solą

Stare Gary
Dżem truskawkowy z wanilią 148

sklepowy jest DUŻO gorszy od domowego, robionego własnoręcznie i z sercem :)Aaa, i ten cudowny zapach rozchodzący się po całym domu...* truskawki- 2 kg* cukier trzcinowy- 1 kg** cytryna- sok z 1* wanilia- 1 laska* pestki cytryny- ok 15 szt**Umyte, odszypułkowane truskawki, przełożyć do garnka/dużej patelni (na patelni smaży się szybciej),  zmiksować (jeżeli lubicie czuć kawałki truskawki(...)zimnego piekarnika, ustawcie temperaturę na 130st. i pasteryzujcie 25min. * jeżeli macie bardzo słodkie truskawki możecie dać mniej cukru, no chyba, że lubicie baaardzo słodkie dżemy? :)** pestki cytryny (również sok oraz skórka z cytryny) zawierają naturalną pektynę, która pomaga zagęścić dżem*** konsystencję dżemu sprawdzamy w bardzo prosty sposób: wkładamy talerzyk do zamrażalnika. Na zmrożony nakładamy łyżeczkę smażącego się dżemu i jeżeli

Kraina Miodem Płynąca
Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 182

stole :)Polecam!!!Zupa:* kasza bulgur- 1 szklanka* soczewica czerwona- 1 szklanka* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* cebula- 1 duża* czosnek- 1 ząbek* masło klarowane- 2 łyżki* bulion warzywny- 2 litry* sok z cytryny- 2 łyżki* suszona mięta- 1,5 łyżeczki* przyprawy: sól, pieprzGrzanki:* chleb* ser kozi (lub inny ulubiony)Zupa:Bulgur wcześniej moczyć przez 30min.Cebulę pokroić i zeszklić na maśle(...)łyżki koncentratu, wlać bulion i wymieszać.Wsypać soczewicę oraz bulgur i gotować 25min.Kiedy już soczewica z kaszą będą miękkie, doprawić miętą i podgotować jeszcze 2-3min.Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Grzanki:Piekarnik nagrzać do 200 st.Na chleb położyć plasterki sera, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 15 min.- aż do zarumienienia się

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami 141

powidła śliwkowe- 3 łyżki* migdały- 100 g* śliwki- 7 sztuk* szczypta soliLukier:* cukier puder- 70 g (ja użyłam cukru trzcinowego niemielonego stąd widoczne kryształki i brązowy kolor)* sok z pomarańczy/cytryny- 2 łyżkiCiasto:Do miski przesiać mąkę i zrobić w niej małe wgłębienie/dołek do którego wrzucić pokruszone drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać 2 łyżkami ciepłego mleka.Odstawi(...)stykały się).Pozostawić do napuszenia na 10 min.Piec ok. 40 min. albo do suchego patyczka.Upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero po kilku minutach.Lukier:Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy/cytryny i posmarować nim wierzch ciasta.Smacznego! :)* kroiłam na większe kawałki (ok. 2 cm) i dlatego wyszło mi tylko 10 ślimaczków o wielkości standardowej bułki, czyli dosyć spore.Jeżeli zależy

Kraina Miodem Płynąca
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 175

oczywiście, w talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :)Polecam!* łosoś- 300 g* szpinak- (u mnie mrożony)** cebula- 1 szt.* czosnek- 4 ząbki* sok z cytryny- 1 łyżka* masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła)* musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa)* przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chiliPiekarnik(...)nagrzać do 180st.Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym).Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę.Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni.W tym czasie pokroić drobno

Kraina Miodem Płynąca
Idealne naleśniki- z musem czekoladowym i bananami* 168

mąka- 100 g* jajko- 1 szt.* cukier- 4 łyżki* szczypta soli* masło klarowane/oliwa- 2 łyżki**Mus czekoladowy:* czekolada mleczna- 40 g* kremówka- 75 gDodatkowo:* banan- 2 szt.* sok z cytryny* kakao doposypaniaNaleśniki:Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.Mus czekoladowy:Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć(...)dolewać przestudzoną czekoladę.Wymieszać, aż do połączenia się składników.Przygotowanie:Usmażone naleśniki złożyć a trójkąty, w jedną górną 'kieszonkę' nałożyć mus czekoladowy, a w dolnej ułożyć plastry banana skropione sokiem z cytryny.Posypać kakao.Smacznego! :)* z podanych proporcji wyjdą nam 4 naleśniki wypełnione musem i bananami.** roztopione masło (lub oliwę) dolać do ciasta, wtedy nie trzeba smarować dna patelni, można również

Kraina Miodem Płynąca
Serowo-bazyliowe placki z ugotowanych ziemniaków z sosem tzatziki 322

startego (u mnie gouda)* świeża bazylia- spora garść* pieprz, sól* masło klarowane do smażeniaSos tzatziki:* ogórek średniej wielkości- 1 szt.* jogurt naturalny- 3 czubate łyżki* czosnek- 2 małe ząbki* sok z cytryny- 1 łyżeczka* sól, pieprzPlacki:Ugotowane ziemniaki dokładnie zmielić, dodać resztę składników i całość wyrobić na gładką masę.Uformować koło o grubości około 1 cm i pokroić w trójkąty(...)pizza).Smażyć na rozgrzanym maśle, aż do zarumienienia.Sos tzatziki:Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok.Dodać jogurt, sprasowany czosnek oraz sok z cytryny.Doprawić solą oraz pieprzem.Smacznego! :)* moim ziemniakom taka ilość mąki wystarczyła, ale tym bardziej wodnistym trzeba dosypać więcej. Masa nie powinna się kleić do rąk

Kraina Miodem Płynąca
KoktajLOVE: Rozweselająca Pina Colada 159

więc jesteście miłośnikami tych dwóch smaków, to ten koktajl szczególnie powinien przypaść Wam do gustu, bo mówię Wam- rewelacja! :)1 porcja: * rum- 30 ml* mleczko kokosowe- 50 ml* sok ananasowy- 70 ml* lód- 3 kostkiDo shakera wrzucić kostki lodu, wlać sok ananasowy wraz z mlekiem kokosowym i wymieszać.Od razu podawać.Na zdrowie

Kraina Miodem Płynąca
Cytrynowy krem- lemon curd 142

zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek.Polecam!Proporcje na 300 ml kremu*:* żółtka- 3 szt.* cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny)* cukier- 100 g* masło- 100 gŻółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.Podgrzewać na małym ogniu- często mieszając

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowa kostka grysikowa z kremem cytrynowym 192

BelVita kakaowe)* masło- 120 gMasa grysikowa:* kasza manna- 1/2 szklanki* mleko- 1/2 litra* cukier- 2/3 szklanki* masło- 50 g* ekstrakt z wanilii- łyżeczkaKrem cytrynowy:* żółtka- 3 szt.* sok z cytryny- 3 szt. (+ skórka z 1 cytryny)* cukier- 3/4 szklanki* masło- 100 gSpód czekoladowy:Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze.Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawi(...)lodówki.Masa grysikowa:Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.Dodać masło i dokładnie wymieszać.Krem cytrynowy:Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.Podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).Wykonanie:Na ciasteczkowy spód wylać masę grysikową, wstawić do lodówki na około

Kraina Miodem Płynąca
Dorsz z folii w maśle czosnkowym 248

sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie Coleslaw), to po prostu gęba w niebie! ;)))* dorsz- 1 filet* masło- 50 g* czosnek- 2 ząbki* cytryna- sok z 1 szt. + kilka plasterków* sól, pieprz* koper- garśćNaczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Filety z dorsza umyć, osuszyć i pokroić, a następnie posolić solą oraz pieprzem z dwóch stron.Rybę przełożyć(...)naczynia i skropić sokiem z 1 cytryny, odstawić na min. godzinę do lodówki (krok ten można pominąć).W międzyczasie masło (wyciągnąć z lodówki około 15 minut wcześniej) utrzeć ze sprasowanym/pokrojonym w drobne kawałki czosnkiem.Piekarnik nastawić na 200 stopni.Rybę wyciągnąć z lodówki, na każdym kawałku ułożyć sporą ilość masła czosnkowego, 1 plaster cytryny i szczelnie przykryć folią.Piec przez

Kraina Miodem Płynąca
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 225

uwierzcie, że wszystkie te smaki mieszają się w idealną całość!Polecam, danie szybkie, proste, a do tego smakuje wybornie!Ryba:* pstrąg cały- 2 szt.* boczek wędzony- 6 plastrów* cytryna- sok z połówki + 4 plastry* koper- garść* sól, pieprz* masło klarowane- do posmarowania foliiSos porowy:* por- 2 szt.* śmietana- 200 ml* masło klarowane- 40 g* sól, pieprzRyba:Piekarnik nastawić(...)stopni.Pstrągi dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.Całą rybę (środek również) posolić (należy pamiętać, że boczek też jest słony), popieprzyć, posypać koprem i skropić sokiem z cytryny.Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią, którą uprzednio należy natłuścić stopionym masłem.Środek ryby wyłożyć 3 plastrami boczku.Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec przez 20 minut.Sos porowy:Kiedy

Kraina Miodem Płynąca
Kompot z suszonych owoców z cytrusami 153

uzupełnić. Po tym czasie do owoców dodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą

Kulinarne przygody Gatity