sok - 13499 przepisów (strona:418/900)

Cannoli nadziewane kremem z o smaku limonki 141

papierowe ręczniki, żeby jak najlepiej pozbyć się z nich zbędnego tłuszczu.Teraz należy przygotować nadzienie z serka ricotta. Śmietankę ubić na sztywno. Serek ricotta wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i otartą skórką, a następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką. Krem najlepiej schłodzić przed użyciem w lodówce przez około 20 minut. Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem (fot.3), ponieważ

Świat Ciasta
Rolada bezowo-truskawkowa 226

Składniki:400-450 g truskawek150 g cukru pudru18 g żelatyny50 ml wodykilka kropli soku z cytryny750 ml śmietanki 30% UHT5 białek280 g cukru2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanejświeże truskawki do dekoracji Nie ma chyba nic lepszego od połączenia delikatnej bezy, lekko chrupiącej z wierzchu z puszystym jak obłoczek musem truskawkowo - śmietanowym. Taki właśnie smakołyk prezentuje dzisiaj i naprawdę zachęcam każdego(...)truskawkowy. Truskawki i cukier puder wrzucić do miski. W osobnej miseczce rozpuścić żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder zmiksować na mus, dodać do nich kilka kropli soku z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali. Do żelatyny dodać odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie żelatynę połączyć z truskawkami (fot.2). Śmietankę ubić na sztywno za pomocą miksera (część ubitej śmietanki

Świat Ciasta
Karuzela z piernika 230

wystudzenia (fot.2).Po wyczerpaniu pierwszej części ciasta, dokładnie tak samo szykujemy drugą część.Teraz czas na dekorowanie poszczególnych elementów. Przygotujemy biały lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Wszystkie części karuzeli (oprócz dwunastokątnych podstaw) ułożyć na płasko i udekorować wg uznania (fot.3). Odłożyć do całkowitego wyschnięcia lukru. Ponieważ konstrukcja budowli, jest dosyć spora i może(...)grubości 3 mm (fot.5). Jest bardzo proste w obróbce i można je wycinać zwykłym nożykiem do tapet.Przygotować brązowy lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów karuzeli.Zaczynamy łączyć nasze elementy. Najpierw podstawa. Wziąć jeden z dwunastokątów (pozioma podstawa podłogi

Świat Ciasta
Sernik w Cieście Kakaowym 183

lodówki. Masa serowa: 1 kg sera, zmielonego dwukrotnie 320 g cukru pudru 150 g margaryny 4 jajka 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ser umieszczamy w misie miksera. Dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i ucieramy. Następnie dodajemy żółtka. Ucierając stopniowo wlewamy(...)przestudzoną margarynę, budynie śmietankowe, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy oddzielnie. Dodajemy do masy serowej. Na małych obrotach miksera lub za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wykonanie: Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy większą część ciasta. Przekładamy na dno formy. Za pomocą palców rozprowadzamy

Made By Mom And Son
Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 168

mleka) - 100 g masła-3/4 szklanki makuJabłka:- 4 duże jabłka- małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego- 4 czubate łyżki cukru - pół opakowania cynamonu - 100 ml soku jabłkowego lub wodySposób przygotowania:1.Beza:Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami cukier dalej miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Blachę(...)masło i utrzeć składniki.Dodać mak i dokładnie wymieszać.3.Jabłka: Obrać jabłka i pokroić w  kostkę. Przesypać pokrojone jabłka do miski , następnie dodać cynamon, cukier oraz sok jabłkowy lub wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy tam jabłka. Robimy kisiel według przepisu, tylko zmniejszą ilością wody ( zamiast 500 ml wody , dać 400 ml). Gotowy kisiel

Gotuj Z Muzyką
Makowiec na cieście cytrynowym 196

cieście cytrynowym (makowiec w innej odmianie)Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła  - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z jednej dużej cytryny- puszka masy makowej Sposób przygotowania:1.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka   i dodajemy do masy.2.Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.3.Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można

Gotuj Z Muzyką
Tort Bananowy 418

tortowej- szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao -pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki gorzkiej czekoladyNamoczenie biszkoptu:- mocna czarna herbata 0,5l - 3 łyżki cukru- sok z połowy cytrynyKrem:- 1/4 szklanki cukru -opakowanie budyniu bananowego lub śmietankowego- 2 szklanki mleka- 150g masła- 3-4 banany Dekoracja/wierzch:- 500 g śmietany 36%- 3 łyżki cukru- 2 wagoniki gorzkiej(...)pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą (kilka razy) o blat/podłogę .2.KremBudyń robimy według przepisu na opakowaniu. Po wystygnięciu ucieramy z masłem. Kroimy wszystkie banany w krążki i pokrapiamy sokiem z cytryną by nie czarniały.3.Gdy biszkopt będzie mieć już temperaturę pokojową, przekrajamy go na 3 warstwy. Następnie łyżką nasączamy pierwszą warstwę biszkoptu. Krem dzielimy na dwie części i jedną

Gotuj Z Muzyką
Deser bananowo-marchewkowy 220

składników, na pewno każdy ma je w domu. Sposób przygotowania jest banalny i bardzo szybki.  Składniki: (na jedną porcję)  - jedna marchewka- jeden duży banan - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki cukru- 150g śmietany 36% lub pół opakowania „śnieżki”   Sposób przygotowania:  1. Na początek miksujemy blenderem banana z 1 łyżeczką cukru i wylewamy(...)szklanki/miseczki itp. Następnie miksujmy marchewkę z 2 łyżeczkami cukru i sokiem z cytryny. Wykładamy do naczynia. Potem robimy bitą śmietanę (ubijamy śmietanę z łyżeczka cukru/ w przypadku „śnieżki” robimy według wskazówek na opakowaniu). Bita śmietane wykładamy na sam wierzch i deser gotowy ;) Prawda że proste?   Dzisiejsza piosenka należy do muzyki elektronicznej. Idealna na wybudzenie się ze snu zimowego

Gotuj Z Muzyką
Śledzie korzenne 436

marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała cebulka1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytryny1 liść laurowy1 łyżeczka mielonego imbiru3 kulki ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówpieprzPrzygotowanie:Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal(...)będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana

Oryginalny smak
Sernik brokułowy 315

Cheesecake broccoliSkładniki:20 dag brokułów20 dag serka homogenizowanego2 dag żelatyny2 łyżki miodu2 żółtka2 łyżki  soku z cytryny60 ml mlekaWykonanie.Brokuły ugotować, dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować. Polać sokiem z cytryny.Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę i stopniowo wlewać mleko.Żółtka wymieszać z serkiem i brokułami. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody. Masę serową przełożyć do foremki

Kulinarny karnet Christophera
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 279

francuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1 kg buraków 5 grzybków suszonych ( najlepsze prawdziwki ) 3 zabki czosnku majeranek - ok . łyzeczki sól , pieprz-do smaku pól łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny uszka: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag pieczarek 1 cebula sól , pieprz do smaku olej do podsmażenie - ok. 2 łyżekWykonanie:Grzybki moczymy ok. godziny , zlewamy wodę , płuczemy , gotujemy(...)duzych oczkach. Zalewamy wodą aby zakryły starkowane buraki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar z gotowania suszonych grzybów, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, gotujemy ok.15 minut, doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju

Z Majeczką w kuchni
Dorsz w ziołach 131

niewiele.Polecam!SKŁADNIKI:- filet z dorsza – 2 szt- zioła prowansalskie – 2 łyżki- sos sojowy- sól – szczyptaDODATKOWO:- marchew – 3 duże- sól – szczypta- cukier – łyżeczka- sok z cytryny – 1 łyżka- oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do ok. 180C.Rybę oczyszczamy.Doprawiamy odrobiną soli.Pędzelkiem zamoczonym w sosie sojowym smarujemy(...)stron.Nacieramy ziołami prowansalskimi.Odstawiamy na ok. 10 minut.W tym czasie robimy surówkę.Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach .Przyprawić solą , sokiem z cytryny , cukrem i oliwą.Dokładnie mieszamy.Rybę pakujemy w folię do pieczenia i wkładamy na ok. 10 -13 min. do piekarnika.Podajemy z surówką i np. frytkami lub talarkami ziemniaczanymi

Ostra na Słodko
Ryba pod panade 136

rybę np. łososia czy dorsza.   SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filety rybne ( np. miruna ) – 500 gPANADE:- okruchy chleba – 50 g- masło – 125 g- musztarda – 2 łyżki- sok z cytryny – 1 łyżeczka- szczypiorek – 1 pęczek- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  PANADE:  Chleb drobniutko kruszymy, szczypiorek siekamy. Mieszamy to z masłem , musztardą(...)sokiem i przyprawami. Z masy formujemy wałek, dzielimy na 4 równe części. Formujemy prostokąty o wielkości kawałków ryb. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę( ważne! )   DALEJ: Ryby oczyszczamy. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, układamy w formie do zapiekania. Na rybach układamy kawałki zamrożonej kruszonki. Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Kruche ciasteczka daktylowo – kokosowe 164

cukier puder – 150 g– wiórki kokosowe – ok. 80-100 g– miękkie masło – 60 g– suszone daktyle bez pestek – 60 g– sok pomarańczowy – 1 łyżka– jajko – 1 małe– cukier wanilinowy – 1 łyżka– sól – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Daktyle drobno kroimy.Mieszamy z mąką oraz 2 łyżkami kokosu.Mas(...)kroimy na plasterki (ok. 1 cm )Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 min w 180 st. C.Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier.Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania