leżakowania na przynajmniej 2-3 miesiące.Nie polecam picia z kieliszka. Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennarozmaryn,sól,2-3 łyżki oliwy lub oleju.Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą i odstawić na 10-15 minut, żeby bakłażan puścił sok. Wraz z sokiem wyjdzie z niego goryczka. Po tym czasie opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury około 180 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennaskrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :)Składniki:około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki),2 średnie cebule,4 ząbki czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąki,sól - do smaku,mielona ostra papryka - do smaku,łyżka słodkiej(...)obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką.Przygotować sos beszamelowy:W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem
Codzienna kuchnia niecodziennaopiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii i Pana Gracjana, którzy z oka nas nie spuszczali dbając o to, aby jedzenie(...)często telefonów czasami wykraczała poza tematy dotyczące spotkania. Wszystkim firmom bardzo dziękujemy :)A oto pozostali nasi sponsorzy i ich prezenty - kolejność losowa :)Anielskie PrzysmakiFirma oferuje wspaniałe miody, soki, konfitury. Prawdziwy raj dla łasuchów i wielbicieli zdrowych produktów.Udało mi się "upolować" podczas loterii te smaczne skarby :)Kontakt z Panią Moniką od pierwszego dnia był niezwykle serdeczny
Codzienna kuchnia niecodziennaczytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :)Składniki:cannelloni,pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki),3 łyżki oleju,150 ml przecieru - soku pomidorowego (użyłam mojego własnego > KLIK<),150 ml salsy pomidorowo - paprykowej,400 g mrożonego szpinaku (najlepiej użyć świeżego, ale akurat dziś nie udało(...)smaku,żółty ser do posypania.Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak - udusić go na średnim ogniu do odparowania nadmiaru wody. Doprawić solą
Codzienna kuchnia niecodziennasporą rezerwą, gdyż do tej pory każda kupowana aronia w słoiczku była cierpka, lekko gorzkawa i średnio mi smakowała. Kiedyś mając dostęp do "działkowej" aronii, sama robiłam soki i konfitury. Wiem, że owoce powinny lekko zmarznąć na krzaku, a więc najwcześniej powinno się je zbierać po przymrozkach. Własnie wtedy aronia traci swoja goryczkę, staje się słodka(...)żadnych innych dodatków. Jest go odpowiednia ilość, która sprawia, że czujemy smak owoców, a nie tylko słodycz cukru. Ważne jest też to, że owoce nie toną w soku. To po prostu gęsta konfitura - dlatego tak świetnie nadała się do nadziania muffinek. Polecam Wam spróbowanie tego specjału. Jestem pewna, ze tak samo jak ja, nie będziecie zawiedzeni.Podoba się Wam stroik
Codzienna kuchnia niecodziennaowoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie,2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce),2 łyżki masła,sok wyciśnięty z połowy cytryny,pół litra mleka,2 łyżki mąki pszennej,2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej,4 czubate łyżki cukru waniliowego,1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej(...)części i resztę owoców pokroiłam w podobnej wielkości kawałki.Masło roztopić na patelni i wrzucić owoce. Przesmażyć na większym ogniu, dosypać brązowy cukier i wlać sok z cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić.Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość około półtora centymetra. Zapiec lekko
Codzienna kuchnia niecodziennapomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?Składniki sosu na około pół kg śledzi:2 średnie cebule,pół litra gęstego soku pomidorowego,1 szklanka wody,8-9 łyżek octy winnego,3 łyżki cukru,sól, pieprz, łyżka ziela angielskiego,6-7 liści laurowych,2-3 łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić(...)grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć na lekko złoty kolor cebulę. Dodać cukier i przesmażyć.Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość.Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku.Sos powinien być lekko słodki
Codzienna kuchnia niecodziennadobrej wołowiny (np. polędwicy),1 średnia cebula,25 dkg pieczarek,2-3 łyżki mąki pszennej,sól, pieprz, słodka papryka,3 średnie ogórki kiszone,3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu),kilka łyżek oleju,natka pietruszki, śmietana,bulion, rosół lub woda.Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić(...)wlewamy trochę płynu i zagotowujemy, aby wydobyć wszystkie smaki, jakie na niej pozostały - wszystko potem wlewamy do garnka.)Ogórki kiszone pokroić w półplasterki, dołożyć do garnka. Wlać sok pomidorowy, doprawić pieprzem, słodką papryką i ewentualnie solą. Pogotować jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.(Jeśli Wasze mięso długo jest twarde, wtedy spróbujcie wlać trochę wódki, powinna
Codzienna kuchnia niecodziennasię cieciorką z puszki. Odrobina ziół do tego i było pysznie i rozgrzewająco.Składniki na 1 osobę:puszka ciecierzycy,2 duże ząbki czosnku,100-150 ml gęstego soku pomidorowego,1/2 łyżeczki tymianku,1 łyżeczka ziół prowansalskich,pieprz, sól,1/2 łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,1 łyżka oliwy.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią odsączoną ciecierzycę. Przesmażyć(...)przez 2-3 minuty.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - kolejną minutkę przesmażyć. Wlać sok pomidorowy i wsypać przyprawy - poddusić przez 1-2 minuty.(Ciecierzyca z puszki jest bardzo delikatna, więc trzeba delikatnie się z nią obchodzić mieszając na patelni.)Podajemy prosto z patelni. Można z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ale i bez żadnych dodatków można się najeść do syta.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaglutaminianu sodu, bez sztucznych przeciwutleniaczy, bez sztucznych konserwantów, bez „E” w składzie produktu.Do produkcji wędlin bez chemicznych dodatków i konserwantów stosuje się:susze warzywne i ich soki (seler, marchew) będących naturalnym źródłem związków azotowych,wyselekcjonowane z naturalnego środowiska kultury bakterii ,suszone soki i ekstrakty owocowe w tym acerole (bogate w witaminę C), będące naturalnymi przeciwutleniaczami.Nie jestem ekspertem
Codzienna kuchnia niecodziennadziś na moim stole zagościły białe :) Prosto z ogródka Madzi :)Składniki sosu holenderskiego:2 żółtka,kostka masła,3 łyżki białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina,sól, biały pieprz,sok z cytryny.Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu, zagotować i odszumować - czyli gęstą łyżką cedzakową zebrać pianę.Do miski wlać żółtka i wino, a następnie ubić trzepaczką na puszystą masę(...)dodawać stopniowo w niewielkich ilościach do żółtek z winem i łączyć trzepaczką. Odradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku.Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennanoc.Upiec bezy nie jest łatwo, ale nie warto się poddawać :) po kilku razach można dojść do wprawy.Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżeczka soku z cytryny,2 opakowania śmietan-fix.Śmietanę ubić na sztywno, dodając w początkowej fazie śmietan-fix, a pod koniec ubijania, sok z cytryny. Nie dodawać cukry, śmietana ma być
Codzienna kuchnia niecodziennaduża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie(...)pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut
Codzienna kuchnia niecodziennadałoby się przygotować z tego warzywa, które w tym roku tak zaskakująco obrodziło :)Składniki:ok. 1,5 - 2 kg cukinii,ok. 30 dkg cukru,3 galaretki kiwi,sok z małej cytryny,mała garstka listków świeżej mięty.Z cukinii wyciąć środek z pestkami i obrać, jeśli ma twarda skórę. Pokroić na mniejsze kawałki(...)ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości wody. (Można ją ugotować na parze, jeśli ktoś ma większy parowar.)Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić do cukinii i wszystko razem zmiksować lub przetrzeć przez sito.Dżem
Codzienna kuchnia niecodzienna