owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie,2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce),2 łyżki masła,sok wyciśnięty z połowy cytryny,pół litra mleka,2 łyżki mąki pszennej,2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej,4 czubate łyżki cukru waniliowego,1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej(...)części i resztę owoców pokroiłam w podobnej wielkości kawałki.Masło roztopić na patelni i wrzucić owoce. Przesmażyć na większym ogniu, dosypać brązowy cukier i wlać sok z cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić.Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość około półtora centymetra. Zapiec lekko
Codzienna kuchnia niecodziennapomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?Składniki sosu na około pół kg śledzi:2 średnie cebule,pół litra gęstego soku pomidorowego,1 szklanka wody,8-9 łyżek octy winnego,3 łyżki cukru,sól, pieprz, łyżka ziela angielskiego,6-7 liści laurowych,2-3 łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić(...)grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć na lekko złoty kolor cebulę. Dodać cukier i przesmażyć.Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość.Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku.Sos powinien być lekko słodki
Codzienna kuchnia niecodziennadobrej wołowiny (np. polędwicy),1 średnia cebula,25 dkg pieczarek,2-3 łyżki mąki pszennej,sól, pieprz, słodka papryka,3 średnie ogórki kiszone,3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu),kilka łyżek oleju,natka pietruszki, śmietana,bulion, rosół lub woda.Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić(...)wlewamy trochę płynu i zagotowujemy, aby wydobyć wszystkie smaki, jakie na niej pozostały - wszystko potem wlewamy do garnka.)Ogórki kiszone pokroić w półplasterki, dołożyć do garnka. Wlać sok pomidorowy, doprawić pieprzem, słodką papryką i ewentualnie solą. Pogotować jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.(Jeśli Wasze mięso długo jest twarde, wtedy spróbujcie wlać trochę wódki, powinna
Codzienna kuchnia niecodziennasię cieciorką z puszki. Odrobina ziół do tego i było pysznie i rozgrzewająco.Składniki na 1 osobę:puszka ciecierzycy,2 duże ząbki czosnku,100-150 ml gęstego soku pomidorowego,1/2 łyżeczki tymianku,1 łyżeczka ziół prowansalskich,pieprz, sól,1/2 łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,1 łyżka oliwy.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią odsączoną ciecierzycę. Przesmażyć(...)przez 2-3 minuty.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - kolejną minutkę przesmażyć. Wlać sok pomidorowy i wsypać przyprawy - poddusić przez 1-2 minuty.(Ciecierzyca z puszki jest bardzo delikatna, więc trzeba delikatnie się z nią obchodzić mieszając na patelni.)Podajemy prosto z patelni. Można z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ale i bez żadnych dodatków można się najeść do syta.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaglutaminianu sodu, bez sztucznych przeciwutleniaczy, bez sztucznych konserwantów, bez „E” w składzie produktu.Do produkcji wędlin bez chemicznych dodatków i konserwantów stosuje się:susze warzywne i ich soki (seler, marchew) będących naturalnym źródłem związków azotowych,wyselekcjonowane z naturalnego środowiska kultury bakterii ,suszone soki i ekstrakty owocowe w tym acerole (bogate w witaminę C), będące naturalnymi przeciwutleniaczami.Nie jestem ekspertem
Codzienna kuchnia niecodziennadziś na moim stole zagościły białe :) Prosto z ogródka Madzi :)Składniki sosu holenderskiego:2 żółtka,kostka masła,3 łyżki białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina,sól, biały pieprz,sok z cytryny.Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu, zagotować i odszumować - czyli gęstą łyżką cedzakową zebrać pianę.Do miski wlać żółtka i wino, a następnie ubić trzepaczką na puszystą masę(...)dodawać stopniowo w niewielkich ilościach do żółtek z winem i łączyć trzepaczką. Odradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku.Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennanoc.Upiec bezy nie jest łatwo, ale nie warto się poddawać :) po kilku razach można dojść do wprawy.Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżeczka soku z cytryny,2 opakowania śmietan-fix.Śmietanę ubić na sztywno, dodając w początkowej fazie śmietan-fix, a pod koniec ubijania, sok z cytryny. Nie dodawać cukry, śmietana ma być
Codzienna kuchnia niecodziennaduża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie(...)pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut
Codzienna kuchnia niecodziennadałoby się przygotować z tego warzywa, które w tym roku tak zaskakująco obrodziło :)Składniki:ok. 1,5 - 2 kg cukinii,ok. 30 dkg cukru,3 galaretki kiwi,sok z małej cytryny,mała garstka listków świeżej mięty.Z cukinii wyciąć środek z pestkami i obrać, jeśli ma twarda skórę. Pokroić na mniejsze kawałki(...)ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości wody. (Można ją ugotować na parze, jeśli ktoś ma większy parowar.)Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić do cukinii i wszystko razem zmiksować lub przetrzeć przez sito.Dżem
Codzienna kuchnia niecodziennablaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto przestudzić.Owoce:6 nektarynek mocno dojrzałych,6 średnich jabłek,2/3 szklanki cukru,sok z cytryny.Jabłka umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić dość dużą kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i przesmażyć krótko na średnim ogniu. Nektarynki umyć(...)wyjąć z nich pestki i pokroić w podobnej do jabłek wielkości kostkę. Dołożyć do jabłek i poddusić przez niecałą minutę.Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku.Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche ciasteczka. Łasuchy mogą udekorować całość bitą śmietaną.Ciemne ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców. Ma jedną
Codzienna kuchnia niecodziennadeserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować go również w takiej postaci.Składniki:25-30 dkg świeżego imbiru,około pół litra wody,sok z jednej limonki,30-40 dkg cukru,dodatkowo cukier do obtoczenia imbiru po ugotowaniu.Imbir oskrobać ze skórki. (Nie trzeba go obierać, gdyż skórka jest delikatna, a pod nią znajduje się najwięcej(...)gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny, często mieszając. Ostateczna ilość cukru zależna jest od tego jak słodkie syropy lubimy. Pod koniec gotowania dodać sok z limonki.Ugotowany imbir wyjąć z syropu, wystudzić i każdy kawałek obtoczyć w cukrze. Można pokusić się o wykorzystanie do tego celu białego i brązowego cukru
Codzienna kuchnia niecodziennasłodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym(...)łyżeczka cukru.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna
Codzienna kuchnia niecodziennalekkiego zrumienienia.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, żeby przestygło. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :)Lukier:cukier puder,sok z cytryny,garść orzechów.Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi niezbyt drobno
Codzienna kuchnia niecodziennasmażyłem przez 3 minuty z każdej ze stron na dużym ogniu. Do przewracania mięsa i jego zdejmowania z patelni nie należy używać widelca, gdyż przekłucie mięsa spowoduje nadmierną utratę soków. Usmażonego steaka włożyłem do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Na patelnię, na której smażyłem mięso dodałem 30 gram masła, czosnek, w którym wcześniej marynowało się mięso i 2 łyżeczki(...)zgasł, co oznaczało wypalenie się całego alkoholu dodałem na patelnię 100 ml śmietany 30%.Wyjęte z piekarnika mięso odłożyłem w temperaturze pokojowej na 5 minut, aby odpoczęło i aby soki mięsa równomiernie się w nim rozłożyły. Dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika delikatnie je posoliłem. W tym czasie podgrzewałem sos na średnim ogniu w celu jego zredukowania, intensywnie mieszając
Wyprawy kulinarnemożna kombinować dodać kilka składników więcej i stworzyć swoją wersję. Ten przepis to prostota ale i pychota :)Składniki:4 ziemniaki2 (paski) selera naciowegocebula (może być czerwona)kilka kropel soku z cytryny2 jajkakilka plasterków gotowanej szynkidwie łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżeczki musztardyząbek czosnkusólpieprzpapryka ostranatka pietruszkiZiemniaki gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka na twardo, w tym czasie(...)kroimy cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem i przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cebulę, szynkę, seler i majonez z przyprawami. Mieszamy odstawiamy w lodówce do przegryzienia.Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU