mleczka kokosowego4 lyzki cukru pudru400 g mrozonych malin+2 lyzki cukrusok z 1/2 cytrynyPrzygotowanie:maliny umiesc w garnuszku z cukrem i postawic na malym ogniu,by sie rozmrozily.Dodac sok z cytryny.Pogotuj kilka mnut,by owoce sie rozpadly. Przetrzyj maliny przez sitko i odstaw od przestudzenia.Najlepiej maliny przygotowac wczesniej i pozostawic je przez noc w lodowce,by sie dobrze schlodzily.wszystkie skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieprz,olejszczypta cukruSkladniki na sos z kaparow:2 lyzki kaparow150 ml bialego wina200 ml bulionu warzywnego200 ml smietany kremowki1 lyzeczka makina czubek noza czerwonej paprykicukier,sol do smakukilka kropel soku z cytryny Wykonanie:ryby dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac oscicebule obrac i posiekac razem z ryba w drobna kostke w salaterce dokladnie wymieszac mase rybno-cebulowa z maslem(...)zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki i sok z cytryny.podawac klopsiki bezposrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym z ulubiona salatka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzeczki mieszanki przypraw garam-masala1,5 lyzeczki swiezo wycisnietego czosnku1 lyzeczka chili w proszku-dla amatorow pikantnych smakow1 lyzeczka mielonej kolendry4 ziarenka pieprzu3 lyzki przecieru pomidorowego300 ml wody2 lyzki soku z cytrynyolejszczypiorekWykonanie:cebule obrac i posiekac w kostke.Podsmazyc na rozgrzanym oleju,a do zrumienionej cebuli dodac garam-masale,imbir,czosnek,chil,kolendre i pieprz.Calosc dokladnie wymieszac,dodac przecieri caly czas(...)posolic i przekroic na pojedyncze kawaki.Polozyc na patelnie i obtoczyc dokladnie w przyprawach.Nastepnie wlac wode i dusic pod przykryciem na wolnym ogniu okolo 25 minut,az sos zgestniejepotrawe skropic sokiem z cytryny,wymieszac, posypac szczypiorkiem i podawac npz ryzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozplywajacych sie w ustach.Skladniki na spod ciasta:200 g owsianych ciasteczek lub innych70 g masla Skladniki na mase serowa :1000 g sera 3x mielonego5 jajek3 lyzki maczki ziemniaczanej3 lyzki soku z cytryny200 g kwasnej smietany150 g cukruDodatkowo:500-600 g swiezych owocow jagodowych40 g cukru pudru200 g kwasnej smietanyWykonanie:piekarnik nastawic na 170°C.Ciasteczka razem z maslem zmiazdzyc .Forme(...)wylozyc papierem do pieczenia,bok wysmarowac maslem.Mase ciasteczkowa wylozyc i zapiec w piekarniku przez 10 minutostudic podpieczona mase ciasteczkowa na kratce kuchennejser,jajka,smietane i maczke ziemniaczana i sok z cytryny wymieszac i wylac na podpieczony spod.Tortownice o srednicy 26 cm owinac dwoma pasami foli aluminiowej na krzyz i i ustawic w wiekszej formie wypelnionej goraca woda,tak by siegala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodówce,by blaty delikatnie przeszły wilgocią kremu.Składniki na mały torcik:1 opakowanie gotowychh blatów bezowychKREM RUSSEL:250 g masła200 g cukru3 jaja1 łyżka rumu lub wódki-opcjonalnie sok z 1 małej cytrynyskórka otarta z cytrynyWykonanie:jajka z cukrem ubić na parze na pulchną mase.Powinny przynajmniej 3-krotnie powiekszyć objętość.Ostudzić w zimnej wodzie ciagle ubijajacmasło utrzeć do białosci(...)ciągle ucierajac dodawać po trochę ostudzonej masy jajecznej.Uwaga-jeśli masa nie będzie dostatecznie schłodzona krem może się zwarzyćna końcu kroplami dodawać sok z cytryny i wmieszać otartą skórke cytrynowa oraz rum lub wódke.Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremuna jeden spód bezowy wyłożyć połowę masy,przykryć drugim spodem i wyłożyć następną porcję masy.Przykryć ostatnim spodem i przyozdobic według uznaniazostawiłam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ęki temu zachowuje świeżość na długo.W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni,w zamrażarce rok.Składniki na syrop z żurawiny:200 g żurawiny100 g cukru50 ml soku z cytryny200 ml wodykawałek cynamonu- opcjonalnieWykonanie:zagotować wodę z cukrem.Dodać sok z cytrynyumyte i przebrane owoce żurawiny wrzucić do syropu z kawałkiem kory cynamonu.Owoce rozgotować.Trwa to niecałe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!być przystawką do każdego odświętnego posiłku.Składniki:4-5 marchewek1 mała bulwa kopru włoskiego1 średni ziemniak1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru2 łyżki masła gheesól,pieprz z młynkaszczypta cukru1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego200-300 ml mleka 3,5%Wykonanie:marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić(...)talarkiw rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytrynyrozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć spienione mleko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mlekaSkładniki na krem:1 budyń o smaku waniliowym (na 0,5 l mleka)200 ml mleka+50 ml2 łyżki cukru250 g twarożku Masa jabłkowa:800 g jabłek2 łyżki soku z cytryny1,5 łyżki mąki ziemniaczanej50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową:75 g masła30 ml mleka 70 g cukru2 łyżki miodu130 g płatków migdałowychWykonanie:składniki na ciasto drożdżowe(...)rózgą.Przykryć zwilżoną folią spożywczą i odstawić do przestudzeniajabłka obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki.W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!solonych.Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć.Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie.Przekonajcie się sami.Składniki na 4 porcje:3 filety śledziowe1 cebula1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłekszczypta soli i cukru pudru1 niewielki twardy ogórek kiszony4-5 marynowanych grzybków1 małe jabłko 2 łyżki oliwy z oliwekpieprz z młynka1 surowe żółtko-opcjonalnie (nie dałam(...)Wykonanie:obraną cebulę pokroić w drobną kostkę,posypać szczyptą soli i cukru pudru,skropić sokiem z cytrynywymoczone,umyte filety śledziowe osuszyć,pokroić w drobną kostkę,posypać pieprzem,dodać surowe żółtkoogórka i grzybki marynowane drobno pokroić.Połączyć wszystkie składniki,polać oliwą,bardzo dokładnie wymieszaćjabłko pokroić w cienkie plasterki i gałkownicą do lodów układać na plasterkach jabłka porcje tatara śledziowegopodawać schłodzone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przycztać dokładnie jego skład,by nie kupić podróby nafaszerownej chemią. Składniki na 28 sztuk:28 orzechów laskowych10 g masła150 g cukru pudru300 g masy marcepanowej40 g posiekanych migdałów3 łyżki soku z pomrańczyDo dekoracji:120 g białej czekolady50 g ciemnej czekolady10 g tłuszczu z kokosaWykonanie:orzechy laskowe z odrobiną masła podprażyć na rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć(...)pozbawić orzechy skórkipuder cukier przesiać i razem z masą marcepanową,migdałami i sokiem z pomarańczy zagnieść na jednolitą masęciasto podzielić na 28 kawałeczków.Z każdego kawałka uformować w dłoniach kulkę,palcem pośrodku zrobić wgłębienie.W każdym dołku umieścić orzecha laskowego i zamknąć kulkębiałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać olej kokosowy.Każdą kulkę marcepanową przy pomocy widelca zanurzać w płynnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiele opinii usłyszałam i czytałam na tema masy z soku Kubuś. Zdania były bardzo podzielone, oczywiście musiałam sama się przekonać. I tak jak dla mnie masa smaczna ale jednak to nie to co budyniowa, śmietanowa czy inna. Ciasto ogólnie smaczne ale czy masa jest taka wow ? Obawiam się, że nie. Chłopcom oczywiście ciacho smakowało, bo Oni wszystko lubią. Ja osobiście(...)wolę ciasta przekładane innymi masami.Biszkopt :4 jajka4 łyżki mąki pszennej typ 5003 łyżki mąki ziemniaczanej16 g cukru waniliowego4 łyżki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kubusiowa :950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak )1 szk wody3 budynie śmietankowe ( po 30 g )3 łyżki cukruMasa śmietanowa :350 ml śmietany 30 %1 szk gorącej przegotowanej wody1 galaretka pomarańczowaposypka kolorowa do ciastRozwiń
Ewa w kuchniwszystkie przyprawy i wymieszać. Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko przegryzło się z powstałym sokiem. Wyparzone słoiki napełnić sałatką dolać do wysokości warzyw sok. Zakręcić słoiki zakrętkami i pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu słoiki wynieść w chłodne miejsce. ( mi wyszły 4 słoiki litrowe, ale można
Ewa w kuchnigęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Lukier królewski (na 12 babeczek):1 białkookoło 200 g cukru pudrukilka kropli soku z cytrynydodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodówBiałka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć około 10 minut
Food SquareBiałka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubiłam żółtka do białości (około 5 minut). Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z sokiem z cytryny. Do jabłek dodałam również miód (jeśli jest skrystalizowany rozpuszczamy go w garnuszku i odrobinę studzimy). Masę makową mieszam z posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami, żurawiną oraz rodzynkami. Do masy
Mango Papajaokoło 35 minut na wykonanie babeczek i 10 minut na kremIlość porcji: 12 babeczekSkładniki:1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej¾ szklanki drobnego cukru do wypieków170g masła3 jajka2 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkórka otarta z dwóch pomarańczy50g kropelek czekoladowychNa krem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonuPrzy pomocy miksera ucieramy masło(...)wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Kolizje Smaków