maślanym sosem. Przepis z książki C.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs.składniki6 cykorii55 g masła, stopionego1 łyżka cukru1 - 2 łyżki soki z cytryny4 łyżki bulionu drobiowego lub wodyprzygotowanieNaszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę masła wylać na spód naczynia do zapiekania(...)cukinii odciąć zwiędłe i zniszczone liście, uciąć końcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić cykorie w naczyniu, polać resztą masła, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Wlać bulion lub wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni
Stare Garypietruszkisok z 1 cytrynyoliwasólpieprzprzygotowanieKaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę, cebulę, pomidory pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Do lekko przestudzonej kaszki dodać pozostałe składniki, polać oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), wymieszać. Przed podaniem sałatkę dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego
Stare Garyoleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki . Trzymać do czasu
Stare Garyliści kolendry4 łyżki oliwysólprzygotowaniePrzekroić awokado na połówki, usunąć pestki i wybrać miąższ. Pokroić w kostkę o boku 1 cm i włożyć do miski. Do tej samej miski wycisnąć sok z limonek i delikatnie zamieszać. Obrać mango, odciąć miąższ od pestki, pokroić, dołożyć do miski z awokado. Do drugiej miski włożyć pozostałe składniki sałatki - drobno pokrojone chili, cebulę, kolendrę. Polać
Stare Garypapierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik ) Smacznego
Stare Garymasło. Do kubeczka wlać śmietanę. Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku. Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem. Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego
Stare Garyczas smażenia..składniki20 ml oliwy z oliwek 500 g dużych krewetek, nie gotowanychsól do smaku 6 ząbków czosnku, drobno roztartych1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 45 ml soku z cytryny 15 ml zalewy z kaparów 8 g zimnego masła 20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry 20 g zimnego masła woda(...)krewetki solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się różowe, około 1 minuty. Dodać czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła, i połową pietruszki. Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum i dodać
Stare Garyryżu1 jajkosok z jednej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce ubić trzepaczką jajko i powoli, ciągle ubijając dolewać sok z cytryny. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu, uważając by jaja się
Stare Garypuder i zagotować, nieustannie mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy śmietana zacznie bulgotać gotować ją jeszcze przez 3 min., ciągle mieszając.Zdjąć rondel z ognia i wlać do niego sok z cytryny, wciąż mieszając. Śmietana powinna szybko zgęstnieć. Spróbować i jeżeli wydaje nam się za mało kwaśny dodać więcej soku z cytryny. Posset powinien być jednocześnie słodki i cierpki
Stare GaryDobra Wołowina są faktycznie warte swojej ceny. Przygotowałam stek zgodnie z opisem załączonym na opakowaniu, czyli najprościej jak można. Bez długiego marynowania, trochę oliwy czosnku i soku z cytryny. Stek średnio wysmażony. Mięso wyszło rewelacyjne. Miękkie, soczyste, pyszne!składnikistek z antrykotu - Rib Eye Steak (ok 300g)oliwa1 ząbek czosnkusok z cytryny lub limonkiprzygotowanieStek wyjąć z lodówki(...)godzinę przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem , dodać nieco soku z limonki. Stek natrzeć doprawioną oliwą z oliwek. Przed samym smażeniem posypać mięso solą i pieprzemNa mocno rozgrzanej patelni rozgrzać oliwę. Położyć mięso, smażyć przesuwając za pomocą szczypiec lub łopatki, tak aby nie przywierało do powierzchni.Stek o grubości
Stare Garypodgryzania. Przepis ze strony Reader's Digestskładniki8 małych ziemniaków do pieczenia (zbliżonej wielkości)2 łyżki oliwy z oliwek extra virginsól i pieprz1 łyżka masła125 g wędzonego łososia1 łyżka soku z cytrynyok 160 g gęstego jogurtu naturalnego ( lub kilka łyżek białego serka + śmietana)1 łyżka odsączonych kaparów, posiekanych2 łyżki posiekanego świeżego koperkumałe gałązki koperku do dekoracjiprzygotowanieRozgrzać piekarnik(...)wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 12-15 minut, aż będą złociste i chrupiące.W międzyczasie pociąć wędzonego łososia w cienkie paski i pokropić z sokiem z cytryny . Wymieszać jogurt ( lub serek i śmietanę ), kapary i posiekany koperek. Upieczone ziemniaki lekko przestudzić - 1-2 minuty , a następnie do każdego nałożyć łyżkę jogurtu,(lub mieszaninę serka
Stare Garycałe nie obrane3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki białego pieprzu3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę6 szklanek bulionu z kurczaka1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)2 łyżeczki świeżego soku z cytrynySól i pieprz do przyprawieniaLiście selera i kopru, do dekoracjiOliwa z oliwek do skropieniaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st C.W misce wymieszać fenkuł, seler i czosnek. Dodać(...)rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. Doprowadzić do wrzenia. Wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny . Doprawić do smaku, podawać na talezach udekorowanych liśćmi selera i kopru. Smacznego
Stare Garybulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez(...)zupę zamrozić i wykończyć wtedy gdy będziemy chcieli ją jeść.Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, posypać liśćmi kolendry i podawać. Smacznego
Stare Garybardzo przyjemnie wzmacnia zapach pomarańczy. Krem lekki i bardzo smaczny.przepis Raymond Blancskładniki500 ml śmietana kremówka (min 35%)125 g cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy120 ml soku z czerwonej pomarańczyparę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek)przygotowanieAby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę, cukier i skórkę pomarańczową w rondelku. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, skręcić ogień(...)najmniejszy i nadal gotować przez 5 minut.Zdjąć z ognia i wlać, mieszając, sok z czerwonej pomarańczy + wodę pomarańczową. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozlać do czterech naczynek deserowych. Schłodzić min 2-3 godziny, aż krem będzie całkowicie zimny i nabierze gęstej konsystencji. Udekorować każdą porcję kawałkiem pomarańczy. Smacznego!Uwagi: Robiłam z 400 g bo takie
Stare Garygrillować z obu stron aż zrobią się soczyście zielone i pojawią się na nich ciemne grillowe paski. Jak tylko będą gotowe, rozłożyć je na dwa talerze, solidnie skropić sokiem z cytryny, i polać oliwą (3x więcej oliwy niż soku). Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku, a następnie posypać świeżo tartym parmezanem
Stare Gary