małym ogniu i gotuj przez 5 minut.Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj mascarpone i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej olej Kujawski i włóż osolone filety z karpia skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minut, aż skórka będzie rumiana, po czym
karmelowyZapraszam do stołu, jeśli Wam zasmakuje, to może przygotujecie go na święta? :)Składniki:4 płaty solonych śledzi,3 średnie cebule,1 łyżka cukru,1-2 łyżki soku z cytryny,1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii,100 ml dobrej gęstej śmietany.Płaty śledziowe niezbyt mocno wymoczone (powinny być słonawe, gdyż śmietany nie solimy już) osuszyć papierowym(...)ręcznikiem i pokroić w paski lub kliniki - jak kto lubi. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Dodać sok z cytryny, pokrojone śledzie, bazylię i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny.Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Można też podać
Codzienna kuchnia niecodziennadrobno posiekać. Posypać nimi równomiernie cukinię. Ilość chili zależy od tego jak ostre dania lubimy i od ostrości papryczki.Posypać wszystko świeżą miętą , polać oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytrynyMożna dodać zblanszowany młody bób lub groszek
Stare Garyporcje5-6 średnich ziemniaków *4 podudzia kurczaka **1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie więcej(...)ziemniakach. Na wierzchu ułożyć pozostałe ziemniakiDo rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki mąki, smażyć przez ok minutę,energicznie mieszając.Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika
Stare Garynogi układamy w naczyniu w którym będziemy chcieli je przechowywać ( naczynie z gliny,garnek ze stali nierdzewnej). Tłuszcz podgrzać nieco mocniej, następnie przestudzić czekając aż na dno opadnie warstwa soków z mięsa. Mięso ostrożnie zalać tłuszczem ( bez mięsnych soków) tak aby zostało nim całkowicie zakryte. Zostawić do zastygnięcia, po czym naczynie przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki. Jest
Stare Garyulatnia.składniki (4 osoby)duży pęczek świeżej kolendry600 ml bulionu z kury lub wywaru z warzyw1 grubo posiekana mała cebula1-2 posiekane ząbki czosnkuskórka starta z 1 małej cytryny + sok sól, pieprz300g jogurtu greckiegoprzygotowanie:Z kolendry oberwać listki, łodygi grubo posiekać. Listki pociąć drobniej i odłożyć na bok. Do garnka wlać bulion. Wrzucić posiekane łodygi, cebulę , czosnek,skórkę(...)cytryny. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Bulion przecedzić i ponownie wlać do garnka. Dolać sok z cytryny i jogurt. Podgrzewać ostrożnie na małym ogniu 2-3 minuty. Nie doprowadzać do wrzenia bo zupa się zwarzy. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekane listki kolendry. Podawać z grzankami.Autorka podaje, że zamiast kolendry możemy też użyć natkę
Stare Garyłyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej)2 łyżeczki startego świeżego imbiru4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g)200 ml mleka kokosowego200 ml bulionu z kurczaka1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki brązowego cukrudo podania3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane2 łyżki posiekanej świeżej kolendry ryż basmatiprzygotowanieRozgrzej piekarnik do 220 st CKlopsy: Wszystkie składniki(...)Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez pięć minut .Do sosu dodać klopsiki, mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny i brązowym cukrem .Podawać klopsiki w sosie curry z ryżem jaśminowym , posypane kolendrą i orzechami nerkowca . Uwaga: Pasty curry są różnej ostrości, w zależności od koloru
Stare Garyszklanki majonezu , najlepiej domowegoduża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon)2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6 malutkich korniszonów1 filet anchois posiekany (opcjonalnie)łyżka kaparówsólpieprzew nieco soku z cytrynyprzygotowanieZioła, korniszony i kapary posiekać, dodać do majonezu. Wszystkie składniki wymieszać , doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku. Jeżeli używamy filecików anchois , muszą być bardzo dobrej jakości
Stare Garymaślanym sosem. Przepis z książki C.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs.składniki6 cykorii55 g masła, stopionego1 łyżka cukru1 - 2 łyżki soki z cytryny4 łyżki bulionu drobiowego lub wodyprzygotowanieNaszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę masła wylać na spód naczynia do zapiekania(...)cukinii odciąć zwiędłe i zniszczone liście, uciąć końcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić cykorie w naczyniu, polać resztą masła, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Wlać bulion lub wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni
Stare Garypietruszkisok z 1 cytrynyoliwasólpieprzprzygotowanieKaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę, cebulę, pomidory pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Do lekko przestudzonej kaszki dodać pozostałe składniki, polać oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), wymieszać. Przed podaniem sałatkę dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego
Stare Garyoleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki . Trzymać do czasu
Stare Garyliści kolendry4 łyżki oliwysólprzygotowaniePrzekroić awokado na połówki, usunąć pestki i wybrać miąższ. Pokroić w kostkę o boku 1 cm i włożyć do miski. Do tej samej miski wycisnąć sok z limonek i delikatnie zamieszać. Obrać mango, odciąć miąższ od pestki, pokroić, dołożyć do miski z awokado. Do drugiej miski włożyć pozostałe składniki sałatki - drobno pokrojone chili, cebulę, kolendrę. Polać
Stare Garypapierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik ) Smacznego
Stare Garymasło. Do kubeczka wlać śmietanę. Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku. Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem. Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego
Stare Garyczas smażenia..składniki20 ml oliwy z oliwek 500 g dużych krewetek, nie gotowanychsól do smaku 6 ząbków czosnku, drobno roztartych1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 45 ml soku z cytryny 15 ml zalewy z kaparów 8 g zimnego masła 20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry 20 g zimnego masła woda(...)krewetki solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się różowe, około 1 minuty. Dodać czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła, i połową pietruszki. Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum i dodać
Stare Gary