sok - 13499 przepisów (strona:410/900)

Sałatka z kaszki kuskus 283

pietruszkisok z 1 cytrynyoliwasólpieprzprzygotowanieKaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę, cebulę, pomidory pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Do lekko przestudzonej kaszki dodać pozostałe składniki, polać oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), wymieszać. Przed podaniem sałatkę dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego

Stare Gary
Mus z tuńczyka 127

oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki . Trzymać do czasu

Stare Gary
Sałatka z mango i awokado 173

liści kolendry4 łyżki oliwysólprzygotowaniePrzekroić awokado na połówki, usunąć pestki i wybrać miąższ.  Pokroić w kostkę o boku 1 cm i włożyć do miski. Do tej samej miski wycisnąć sok z limonek i delikatnie zamieszać. Obrać mango, odciąć miąższ od pestki, pokroić, dołożyć do miski z awokado. Do drugiej miski włożyć pozostałe składniki sałatki - drobno pokrojone chili, cebulę, kolendrę. Polać

Stare Gary
Turecka pizza czyli Lahmacun 201

papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać   tzatziki tzatziki(  w Turcji zwane cacik )  Smacznego

Stare Gary
Zupa koperkowa - najprostsza 153

masło. Do kubeczka wlać śmietanę.  Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, do smaku.  Bułkę pokroić w kostkę, ładnie przyrumienić na patelni na oliwie zmieszanej z masłem.  Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem. Smacznego

Stare Gary
Krewetki z czosnkiem 171

czas smażenia..składniki20 ml oliwy z oliwek 500 g dużych krewetek, nie gotowanychsól do smaku 6 ząbków czosnku, drobno roztartych1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 45 ml soku z cytryny 15 ml zalewy z kaparów 8 g zimnego masła  20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry 20 g zimnego masła  woda(...)krewetki  solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się  różowe, około 1 minuty. Dodać  czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła,  i połową pietruszki. Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum i dodać

Stare Gary
Grecka zupa cytrynowa 196

ryżu1 jajkosok z jednej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce ubić trzepaczką jajko i powoli, ciągle ubijając dolewać sok z cytryny. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu, uważając by jaja się

Stare Gary
Krem cytrynowy - Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 169

puder i zagotować, nieustannie mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy śmietana zacznie bulgotać gotować ją jeszcze przez 3 min., ciągle mieszając.Zdjąć rondel z ognia i wlać do niego sok z cytryny, wciąż mieszając. Śmietana powinna szybko zgęstnieć. Spróbować i jeżeli wydaje nam się za mało kwaśny dodać więcej soku z cytryny. Posset powinien być jednocześnie słodki i cierpki

Stare Gary
Stek z antrykotu z patelni 179

Dobra Wołowina są faktycznie warte swojej ceny. Przygotowałam stek zgodnie z opisem załączonym na opakowaniu, czyli najprościej jak można. Bez długiego marynowania, trochę oliwy czosnku i soku z cytryny. Stek średnio wysmażony. Mięso wyszło rewelacyjne. Miękkie, soczyste, pyszne!składnikistek z antrykotu - Rib Eye Steak (ok 300g)oliwa1 ząbek czosnkusok z cytryny lub limonkiprzygotowanieStek wyjąć z lodówki(...)godzinę przed smażeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem , dodać nieco soku z limonki. Stek natrzeć doprawioną  oliwą z oliwek. Przed samym smażeniem posypać mięso solą i pieprzemNa mocno rozgrzanej patelni rozgrzać oliwę. Położyć mięso, smażyć przesuwając za pomocą szczypiec lub łopatki, tak aby nie przywierało do powierzchni.Stek o grubości

Stare Gary
Pieczone skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i koperkiem 169

podgryzania. Przepis ze strony Reader's Digestskładniki8 małych ziemniaków do pieczenia (zbliżonej wielkości)2 łyżki oliwy z oliwek extra virginsól i pieprz1 łyżka masła125 g wędzonego łososia1 łyżka soku z cytrynyok 160 g  gęstego jogurtu naturalnego ( lub kilka łyżek białego serka + śmietana)1 łyżka odsączonych kaparów, posiekanych2 łyżki posiekanego świeżego koperkumałe gałązki koperku do dekoracjiprzygotowanieRozgrzać piekarnik(...)wstawić  do piekarnika i piec przez kolejne 12-15 minut, aż będą  złociste i chrupiące.W międzyczasie  pociąć wędzonego łososia w cienkie paski i pokropić z sokiem z cytryny . Wymieszać jogurt ( lub serek i śmietanę ), kapary i posiekany koperek. Upieczone ziemniaki lekko przestudzić -  1-2 minuty , a następnie do każdego nałożyć łyżkę jogurtu,(lub mieszaninę serka

Stare Gary
Zupa z selera naciowego i fenkuła 165

całe nie obrane3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki białego pieprzu3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę6 szklanek bulionu z kurczaka1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)2 łyżeczki świeżego soku z cytrynySól i pieprz do przyprawieniaLiście selera i  kopru,  do dekoracjiOliwa z oliwek do skropieniaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st C.W misce wymieszać fenkuł, seler i czosnek.  Dodać(...)rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. Doprowadzić do wrzenia. Wymieszać ze śmietaną i sokiem   z cytryny . Doprawić do smaku,  podawać na talezach udekorowanych liśćmi selera i kopru. Smacznego

Stare Gary
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 352

bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki  kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać  przez(...)zupę zamrozić i wykończyć wtedy gdy będziemy chcieli ją jeść.Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, posypać liśćmi  kolendry i podawać. Smacznego

Stare Gary
Krem pomarańczowy 153

bardzo przyjemnie wzmacnia zapach pomarańczy. Krem lekki i bardzo smaczny.przepis Raymond Blancskładniki500 ml śmietana kremówka (min 35%)125 g cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy120 ml soku z czerwonej pomarańczyparę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek)przygotowanieAby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę, cukier i skórkę pomarańczową w rondelku. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, skręcić ogień(...)najmniejszy  i nadal gotować przez 5 minut.Zdjąć z ognia i wlać, mieszając,  sok z czerwonej pomarańczy + wodę pomarańczową. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozlać do czterech naczynek deserowych. Schłodzić  min  2-3 godziny, aż krem będzie całkowicie zimny i nabierze gęstej konsystencji. Udekorować każdą porcję kawałkiem pomarańczy. Smacznego!Uwagi: Robiłam z 400 g bo takie

Stare Gary
Grillowane zielone szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem 170

grillować z obu stron aż zrobią się soczyście zielone i pojawią się na nich ciemne grillowe paski. Jak tylko będą gotowe, rozłożyć je na dwa talerze, solidnie skropić sokiem z cytryny, i polać oliwą (3x więcej oliwy niż soku). Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku, a następnie posypać świeżo tartym parmezanem

Stare Gary
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 196

odcięte700 ml bulionu z warzyw lub z kurczaka50 g masła1 mała garść  parmezanu, startego, oraz kawałek  do przybrania1 pęczek świeżej mięty, liście oderwane i drobno posiekaneskórka i sok z 2 cytrynsól morskaświeżo zmielony czarny pieprzOliwa z oliwek extra virginprzygotowaniePrzygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą(...)powinien zachować swój kształt, ale być miękki, kremowy i wilgotny.Wyłączyć ogień, dodać do ryżu masło, parmezan, miętę, prawie całą skórkę z cytryny (zostawić troszkę do posypania) i cały sok. Spróbować  i jeżeli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i pozostawić risotto przez chwilę . Podawać skropione oliwą z oliwek, posypane resztką skórki z cytryny i  płatkami

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania