sok - 13499 przepisów (strona:413/900)

Ryba po grecku 108

pora2 listki laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego 1 lyzeczka soli2 spore szczypty cukru1 lyzka octupieprz ,slodka paparyka150 g koncentratu pomidorowego 1 jajko,bulka tarta,olej do smazenia,sok z cytrynyWykonanie:Rybe umyc,poporcjowac, osuszyc,spryskac sokiem z cytryny.posolic,odstawic.Warzywa umyc,obrac i zetrzec na tarce o duzych oczkach.Pora pokroic w polkrazki.Cebule pokroic i podsmazyc na oleju.Gdy sie zezloci dodac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka piękności z selera 160

orzechow wloskich2 lyzeczki miodugarsc orzechow wloskichWykonanie:Na surowke najlepiej nadaje sie bardzo swiezy ,jedrny i soczysty seler.Seler obrac i zetrzec na najmniejszych oczkach tarki.Zetrzec takze jablko i calosc skropic sokiem z cytryny.Cytryna jest nie tylko pozadanym dodatkiem smakowym,ale jednoczesnie zapobiegnie sciemnieniu i selera i jablka.Orzechy grubo posiekac nozem.Dodac 2 lyzeczki miodu,calosc wymieszac i podawac.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne 182

pieprz ziarnisty.Latwo potem usunac przyprawy przy ,gdy sa zlokalizowane w jednym miejscu,a w surowce sa niestety niepozadane.Wypelnic sloik nastepna porcja kapusty,caly czas silnie upychajac. Odlac nadmiar soku,pozostawiajac 1-2 cm wolna przestrzen od wieczka.Zakrecic sloik.Wypelnic sloiki kapusta ,az do wyczerpania.Sloiki wypelnione kapusta pozostawic w kuchni przez pierwsze 3 dni.W tym czasie bedzie odbywac sie burzliwa fermentacja.Dlatego najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 245

prostokatne paczuszki.Skladniki na porcje:2 rolki ciasta francuskiego ( a`275 g)2 filety z fososia bez skory ( a`110 g)1 zoltko jaja +1 lyzka mlekakopereksol,pieprz ( uzywam cytrynowego)sok z cytryny3 pory-zielone czesci125 g smietany kremowki,jogurtu lub mleka kokosowego1/4 lyzeczki curry 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pierwszy krok to przygotowanie szablonu z papieru.Narysowac rybe o dlugosci(...)najszersze miejsce,gdzie ma brzuszek przeznaczyc 12 cm.Wyciac rybke.Lososia poporcjowac,odzielic od skory,skropic sokiem z cytryny,posolic i przyprawic pieprzem.Na blacie rozwinac rolke ciasta francuskiego,przylozyc szablon i wyciac po 2 kawalki na kazda porcje lososia.Wyciete kawalki  ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Na kazdej polowce wycietego ciasta ulozyc po kawalku ryby. obwicie posypac koperkiem . Nalozyc druga czesc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażona skórka pomarańczowa 148

drobną kostkę i gotować na słabym ogniu,aż staną się przjrzyste.Część skórek można pokroić w cieniutkie paseczki.Posłużą nam później do dekoracji wypieków.°Przed odstawieniem z ognia wcisnąć sok z pół cytryny i zagotować.Syrop wówczas nie stwardnieje.°Gorączmi skórkami napełnić wyparzone słoiczki,zalać syropem.Przy takiej ilości cukru pasteryzacja jest zbędna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z pora z jabłkiem 139

lyzeczki miodu lub cukru2 szczypty solikoperekWykonanie:°Dokladnie umyte pory pokroic w cienkie polplasterki,wymieszac z sola,mocno ucisnac i odstawic.°Jablko obrac i zetrzec na grubych oczkach tarki,skropic sokiem z cytryny.°Lyzke soku z cytryny wymieszac z miodem na gladki krem i polaczyc z jogurtem.Sos ma miec slodko-winny smak.°Pora wymieszac z jablkiem,koperkiem i doprawionym sosem jogutrowym.Surowke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 201

kazdy lubi nie roznosi sie po calym domu.Zapraszam do przepisu.Skladniki :1,2 kg Kasslera (u mnie karczek)0,7-0,8 kg kiszonej kapusty1 kwasne jablko200 ml cydru lub soku z jablek3 listki lauroweokolo 65-70 cm folii do pieczeniaWykonanie: Uzywalam wlasnej kiszonej kapusty z zimowych zapasow ( stad tyle marchewki).Jesli uzywacie kupnej nalezy odcisnac kapuste z nadmieru soku.Jablko obrac(...)nawiewem na 180°C. Przygotowac rekaw do pieczenia.Na dnie rekawa ulozyc kapuste kiszona,jablka i listki laurowe.Na kapuscie ulozyc mieso i wlac na dno sok jablkowy lub cydr.Konce rekawa dokladnie zwiazac , ewentualnie przyciac przydlugie,tak by nie dodykaly w trakcie pieczenia bokow piekarnika.Na gorze rekawa zrobic kilka malych dziurek,dla odprowadzenia nadmiaru pary w trakcie pieczeniaPiec okolo 45 minut.Ostroznie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik śmietankowy z malinową pianką 188

mleka kokosowego( tylko gorna, biala czesc)200-220 g cukru1 budyn smietankowy4 jajka MSkladniki na pianke malinowa:200 g smietany kremowki2 listki zelatyny300 g mrozonych malin2 lyzki cukru1 lyzka soku z cytrynyWykonanie:Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i zmiksowac do konsystencji mokrego piasku.Wysypac na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i ucisnac.Wstawic do lodowki.Ser,jogurt grecki(...)minut.Nastepnie zmniejszyc temperature do 120°C i piec kolejne 90 minut.Poczatkowo sernik studzic w uchylonym piekarniku,nastepnie studzic na kratce.Zamrozone maliny umiescic w garnuszku z dwoma lyzkami cukru i sokiem z cytryny na malym ogniu.Powoli rozmrazac,nastepnie gotowac przez kilka minut.Dwa listki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie. Przetrzec maliny przez sitko.Ostudzic.Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody.Smietane kremowke ubic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 134

pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini.Calosc doprawiona sokiem z cytryny,oliwa i sola.Wsrod przypraw spotyka sie czosnek,cebule,pietruszke,miete,kumin albo papryke.Skladniki:2 baklazany1 zabek czosnku2 lyzki tahini2 lyzki soku z cytrynysolwedzona paprykaoliwaWykonanie:Baklazany ponakluwac widelcem i upiec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z pigwą - pyszna 167

papierem do pieczenia,a bok foremki wysmarowac maslem .Wlaczyc piekarnik,nastawiajac na 180°C.jablka umyc,obrac,pokroic na cwiartki usuwajac gniazda nasienne.Cwiartki jablek pokroic w cienkie plasterki i skropic sokiem z cytryny by nie sciemnialy.Umiescic w plaskim rondlu, zasypac cukrem dodac cynamon i skorke otarta z cytryny,przesmazyc kilka minut,az jablka puszcza sok.Odstawic do wystudzenia2/3 ciasta  rozwalkowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta twarogowo-rzodkiewkowa ze szczypiorkiem i rzeżuchą 151

twarozkupeczek rzodkiewkipeczek szczypiorku1/2 tacki rzezuchysok z cytrynysol,pieprz czerwony,cukieroliwa-opcjonalnieWykonanie:z rzodkiewk odciac listki i ogonki.Ziarenka czerwonego pieprzu utluc w mozdzierzuczesc rzodkiewek zetrzec na grubych oczkach tarki.Dodac  sok z cytryny,sol,cukier i pieprz.Pozostawic,az roodkiewka pusci sok.Sok odcisnactwarozek wymieszac ze starta rzodkiewka i czescia posiekanego szczypiorkumale foremki do tarty wyscielic folia spozywcza i wypelnic ,masa twarozkowa.Wstawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek kokosowy 153

grubo mielonych orzechow laskowych1 lyzka cukru waniliowego1/4 startej skorki z cytryny2 surowe zoltkaszczypta soliMasa:150 g wiorkow kokosowych3/4 szklanki cukru (dalam 2 lyzki)szklanka mleka kokosowego (slodka smietanka)lyzeczka soku z cytryny1-2  lyzki maczki ziemniaczanej2 bialkaWykonanie:przesiac make,cukier puder,dodac maslo prosto z lodowki i rozetrzec miedzy palcami na mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny(...)nagrzanym do 180°C.wiorki kokosowe wymieszac z cukrem,zalac podgrzanym mlekiem kokosowym (lub smietanka),dokladnie wymieszac i pozostawic na 30-45 minutubic na sztywno piane z bialek z dodatkiem soku z cytryny.Na piane przesiac 2 lyzki maczki ziemniaczanej,dodac namoczone wiorki,delikatnie,ale dokladnie wymieszac lyzka,wylozyc na lekko zrumienione ciastopiec w temperaturze 180-190°C 20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowy pasztet z wedzonej makreli 199

swiezy domowy chleb i...wlasciwie pasuje do niego wszystko co tylko lubicie.Swienie smakuje z truskawkami i roszponka.Skladniki:2 wedzone makrele (400-450g)200 g twarozku2 lyzki sosu sojowego2 lyzki soku z jablekpieprz z mlynkakapary-opcjonalnieszczypiorekWYKONANIE: rybe obrac ze skory i osci.Dodac twarozek,sos sojowy,sok z jablek.Zblendowac na gladki krem posiekac szczypiorek,dodac do pasztetuprzed podaniem schlodzic w lodowce.Przybrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w nalesnikowym ciescie piwnym 187

jako odmiana,czemu nie?Skladniki na ciasto piwne:3/4 szklanki maki150 ml piwa1 jajko 1/2 lyzeczki solipieprz1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypiorek-opcjonalnieponadto:2 srednie odfiletowane tuszki z dorsza sok z cytrynysol 2 lyzki makiWykonanie:przygotowac ciasto: make wymieszac z piwem na gladka mase bez grudek,dodac jajko i przyprawy.Odstawic na pol godziny.Ciasto ma byc geste,nie moze sciekac(...)rybyrybe umyc ,pokroic na porcje ,skropic sokiem z cytryny i posolicfilety obtaczac w mace,nastepnie w ciescie piwnym i smazyc na rozgrzanym oleju  z obydwu stron do zrumienienia.Odkladac na talerz wylozony recznkiem papierowym ,by odsaczyc nadmiar tluszczupodawac u ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 217

Beszamel to nic innego jak zasmazka z maki na masle rozprowadzona mlekiem.Doprawiony sola,bialym pieprzem i swiezo starta galka muszkatalowa i sokiem z cytryny.Ponoc wymyslony zostal przez francuskiego urzednika na dworze Ludwika XIV Luisa de Bechamell.Beszamel to krol sosow i to nie tylko stolu francuskiego czy wloskiego .Ten przepis powinien znac kazdy,kto chce zglebic tajniki sztuki kulinarnej,bo stanowi(...)laurowy i 2 gozdziki.Przytwierdz godzikami listek laurowy do calej ,obranej wczesniej cebuli.Zagotuj mleko z tak naszpikowana cebula i odstaw na 10 minut.Przed robieniem sosu cebule usunniektore zrodla podaja dodatek soku z cytryny do podstawowego sosu.Nie probowalamUWAGI :jedna wazna zasada-goraca zasmazke rozprowadzamy zimnym mlekiem(rosolem,winem,woda) i podgrzewajac mieszamy dokladnie do zgestnienia sosu,tak by nie bylo grudek.Najlepiej przyrzadzac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!