sok - 13499 przepisów (strona:413/900)

Surówka z sałaty lodowej ,marchewki i suszonych pomidorów 170

prawidlowego laczenia produktow.Najczesczej spotykane we wszystkich salatkach to polaczenie ogorka z pomidorem.Ogorek. zawiera enzym askorbinowy,ktory niweczy witamine C zawarta w pomidorze.Jedzenie pomidora w tym polaczeniu staje sie bezcelowe.Lyzeczka soku z ogorka jest w stanie zneutralizowc wit.C zawarta w 3 litrach soku pomidorowego.Laczac pomidora z bialym serem narazasz sie z kolei na bolesna chorobe stawow.Dlatego bezpieczniej i zdrowiej jest robic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z makreli wędzonej z twarożkiem i chrzanem 155

Blyskawiczne i smaczna pasta do kanapek.Przepis pochodzi z "30 minut w kuchni" Jamiego Oliviera.Zmniejszylam tylko ilosc soku z cytryny,bo Olivier zaszalal.Nie zmielilam pasty na "gladko" w malakserze jak zalecal ,ale rozgniotlam wszystkie skladniki widelcem,takze moja wersja jest jeszcze mniej pracochlonna.Odpada mycie malaksera. Skladniki :1 czubata lyzka chrzanu kremowego300 g wedzonej makreli bez osci (1 spora makrela

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 185

lodowki przynajmniej na pol godziny.Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki wrzucic do szerokiego,plaskiego rondla z 4-ma lyzkami cukru i powoli podgrzewac,az pusci maksymalna ilosc soku .Musimy pilnowac ,zeby sie nie rozgotowal.Przez sitko wsypac budyn i cala mase rownomiernie wymieszac do zgestnienia (mozna wymiesza takze budyn z mala iloscia wody lub odlanym przestudzonym sokiem i polaczyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser chałwowy z truskawkami i pestkami granatu 254

goraco polecam do skorzystania z przepisu.Bedziecie naprawde zachwyceni.Owoce mozecie dodac wedlug wlasnych upodoban.Skladniki na 2 pucharki:200-250 g jogurtu greckiego2 duze lyzki tahini2 lyzki miodu150 g truskawek1 lyzka soku z cytryny1 lyzeczka cukru1/4 owocu granatu8-10 ciastecze amarettiWykonanie: Truskawki pokroic na mniejsze czastki .Z 1 lyzeczki cukru i soku z cytryny zrobic marynate do truskawek. Odstawic na kilka minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z jagodami 131

naszego zdrowia i naszych oczu tutaj:klikSkladniki na 2 porcje:makaron tagliatelle 250 g (lub kazdy inny,ulubiony)250 g jagod200 g jogurtu greckiego3 lyzki cukru trzcinowego2 lyzki soku z cytrynyWykonanie:Makaron ugotowac w duzej ilosci osolonej wody wg przepisu na opakowaniuW tym czasie przygotowac sos jagodowy.Do rondelka wrzucic umyte,przebrane i dobrze umyte i odsaczone jagody.Garste jagod zostawic(...)przybrania dania.Zasypac cukrem ,dodac sok z cytryny.Podgrzac i gotowac na malym ogniu kilka minut.Gdy sosik bedzie za rzadki,odparowac przez nastepnych kilka minut do porzadanej konsystencji.Odcedzic makaron.Wylozyc go na talerz,nastepnie  porcje sosu jagodowego,na koniec przybrac jogurtem greckim i udekorowac jagodami oraz szczypta cukru trzcinowego.Zycze smacznego!  UWAGI :Zima tez mozesz cieszyc sie tym pysznym makaronem na slodko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka ze smażonej cukinii 126

skorki cytrynowej w ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej.Skladniki na 2 porcje:2 cukinie -zielona i zolta2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzki skorki z cytryny i sok z cytrynyWykonanie:Orzeszki piniowe lekko zbrazowic na patelni bez tluszczu.Dwie cukinie umyc i pokroic w 1 cm plastry.Na rozgrzanej patelni podsmazyc cukinie z obydwu stron,az zmiekna i lekko sie zrumienia(...)Wylozyc na talerze,posolic,dodac pieprz,starta skorke z cytryny i pokropic sokiem z cytryny                                                      ZYCZE SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Salatka z surowej cukinii-pyszna 41998

prostu rewelacja!Skladniki na 2  porcje:2 bardzo mlode cukinie  3 lyzki oliwy z oliwek (dalam cytrynowa)1/2 lyzki startej skorki z cytryny1 lyzka octu winnego sok z cytryny1 lyzeczka miodupare galazek tymianku cytrynowego 30 g wiorkow parmezanu lub surowej szynki-opcjonalniesol,pieprzWykonanie:Oliwe,miod,ocet winny dokladnie wymieszac,do otrzymania kremowej konsystencji.Dodac starta skorke z cytryny.Gdy uzywacie(...)zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny.Nozykiem do warzyw o szerokim ostrzu sciac z cukini cieniutkie plastry.Posolic je i posypac pieprzem.Obtoczyc dokladnie w marynacie i pozostawic na okolo 15 minut.Do marynaty dodalam kilka lodyzek tymianku cytrynowego.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Tak przygotowana salatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kazdego letniego dania obiadowego.Dodatkowo wzbogacona tartym parmezanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 103

pora2 listki laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego 1 lyzeczka soli2 spore szczypty cukru1 lyzka octupieprz ,slodka paparyka150 g koncentratu pomidorowego 1 jajko,bulka tarta,olej do smazenia,sok z cytrynyWykonanie:Rybe umyc,poporcjowac, osuszyc,spryskac sokiem z cytryny.posolic,odstawic.Warzywa umyc,obrac i zetrzec na tarce o duzych oczkach.Pora pokroic w polkrazki.Cebule pokroic i podsmazyc na oleju.Gdy sie zezloci dodac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka piękności z selera 156

orzechow wloskich2 lyzeczki miodugarsc orzechow wloskichWykonanie:Na surowke najlepiej nadaje sie bardzo swiezy ,jedrny i soczysty seler.Seler obrac i zetrzec na najmniejszych oczkach tarki.Zetrzec takze jablko i calosc skropic sokiem z cytryny.Cytryna jest nie tylko pozadanym dodatkiem smakowym,ale jednoczesnie zapobiegnie sciemnieniu i selera i jablka.Orzechy grubo posiekac nozem.Dodac 2 lyzeczki miodu,calosc wymieszac i podawac.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne 180

pieprz ziarnisty.Latwo potem usunac przyprawy przy ,gdy sa zlokalizowane w jednym miejscu,a w surowce sa niestety niepozadane.Wypelnic sloik nastepna porcja kapusty,caly czas silnie upychajac. Odlac nadmiar soku,pozostawiajac 1-2 cm wolna przestrzen od wieczka.Zakrecic sloik.Wypelnic sloiki kapusta ,az do wyczerpania.Sloiki wypelnione kapusta pozostawic w kuchni przez pierwsze 3 dni.W tym czasie bedzie odbywac sie burzliwa fermentacja.Dlatego najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 235

prostokatne paczuszki.Skladniki na porcje:2 rolki ciasta francuskiego ( a`275 g)2 filety z fososia bez skory ( a`110 g)1 zoltko jaja +1 lyzka mlekakopereksol,pieprz ( uzywam cytrynowego)sok z cytryny3 pory-zielone czesci125 g smietany kremowki,jogurtu lub mleka kokosowego1/4 lyzeczki curry 1 lyzka masla gheeWykonanie:Pierwszy krok to przygotowanie szablonu z papieru.Narysowac rybe o dlugosci(...)najszersze miejsce,gdzie ma brzuszek przeznaczyc 12 cm.Wyciac rybke.Lososia poporcjowac,odzielic od skory,skropic sokiem z cytryny,posolic i przyprawic pieprzem.Na blacie rozwinac rolke ciasta francuskiego,przylozyc szablon i wyciac po 2 kawalki na kazda porcje lososia.Wyciete kawalki  ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Na kazdej polowce wycietego ciasta ulozyc po kawalku ryby. obwicie posypac koperkiem . Nalozyc druga czesc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażona skórka pomarańczowa 144

drobną kostkę i gotować na słabym ogniu,aż staną się przjrzyste.Część skórek można pokroić w cieniutkie paseczki.Posłużą nam później do dekoracji wypieków.°Przed odstawieniem z ognia wcisnąć sok z pół cytryny i zagotować.Syrop wówczas nie stwardnieje.°Gorączmi skórkami napełnić wyparzone słoiczki,zalać syropem.Przy takiej ilości cukru pasteryzacja jest zbędna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z pora z jabłkiem 136

lyzeczki miodu lub cukru2 szczypty solikoperekWykonanie:°Dokladnie umyte pory pokroic w cienkie polplasterki,wymieszac z sola,mocno ucisnac i odstawic.°Jablko obrac i zetrzec na grubych oczkach tarki,skropic sokiem z cytryny.°Lyzke soku z cytryny wymieszac z miodem na gladki krem i polaczyc z jogurtem.Sos ma miec slodko-winny smak.°Pora wymieszac z jablkiem,koperkiem i doprawionym sosem jogutrowym.Surowke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 194

kazdy lubi nie roznosi sie po calym domu.Zapraszam do przepisu.Skladniki :1,2 kg Kasslera (u mnie karczek)0,7-0,8 kg kiszonej kapusty1 kwasne jablko200 ml cydru lub soku z jablek3 listki lauroweokolo 65-70 cm folii do pieczeniaWykonanie: Uzywalam wlasnej kiszonej kapusty z zimowych zapasow ( stad tyle marchewki).Jesli uzywacie kupnej nalezy odcisnac kapuste z nadmieru soku.Jablko obrac(...)nawiewem na 180°C. Przygotowac rekaw do pieczenia.Na dnie rekawa ulozyc kapuste kiszona,jablka i listki laurowe.Na kapuscie ulozyc mieso i wlac na dno sok jablkowy lub cydr.Konce rekawa dokladnie zwiazac , ewentualnie przyciac przydlugie,tak by nie dodykaly w trakcie pieczenia bokow piekarnika.Na gorze rekawa zrobic kilka malych dziurek,dla odprowadzenia nadmiaru pary w trakcie pieczeniaPiec okolo 45 minut.Ostroznie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik śmietankowy z malinową pianką 183

mleka kokosowego( tylko gorna, biala czesc)200-220 g cukru1 budyn smietankowy4 jajka MSkladniki na pianke malinowa:200 g smietany kremowki2 listki zelatyny300 g mrozonych malin2 lyzki cukru1 lyzka soku z cytrynyWykonanie:Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i zmiksowac do konsystencji mokrego piasku.Wysypac na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i ucisnac.Wstawic do lodowki.Ser,jogurt grecki(...)minut.Nastepnie zmniejszyc temperature do 120°C i piec kolejne 90 minut.Poczatkowo sernik studzic w uchylonym piekarniku,nastepnie studzic na kratce.Zamrozone maliny umiescic w garnuszku z dwoma lyzkami cukru i sokiem z cytryny na malym ogniu.Powoli rozmrazac,nastepnie gotowac przez kilka minut.Dwa listki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie. Przetrzec maliny przez sitko.Ostudzic.Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody.Smietane kremowke ubic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania