Składniki:250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 opakowanie cukru waniliowego125 g cukru1 jajko 80 ml oleju250 g jogurtu naturalnego250 g bananów2 łyżki soku z cytrynySposób przygotowania:1. Przygotowanie muffinek zaczynamy od przygotowania dwóch naczyń, na suche i mokre skłądniki.2. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.3. Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem
Kuchnia domowa Anilekkie to można sobie na nie pozwolić w dużych ilościach :)Składniki:1/2 dużej główki młodej kapusty1 marchewka3 pomidory2 ogórki gruntowesiekany koperek2-3 łyżki oleju1 łyżka octu winnego lub soku z cytrynysól, pieprzSposób wykonania:1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę.3. Wszystko mieszamy(...)skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Smacznego
Kuchnia domowa AniSposób na smaczne udka z piekarnika.Składniki:4 udka z kurczaka3 łyżki musztardy francuskiej dijon3-4 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół pęczka natki pietruszkisólsłodka paprykaSposób wykonania:1. Mięso myjemy i osuszamy.2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 szklanka umytych truskawek4 listki miętydowolny sok (u mnie bananowy)Sposób wykonania:1. Truskawki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy soku tyle, aby zakryły truskawki. Dodajemy listki mięty. Całość miksujemy.2. Przelewamy do szklanek i podajemy.Smacznego
Kuchnia domowa Anijedna z pierwszych surówek jakie podajemy naszym dzieciom. Moja córcia bardzo ją lubi.Składniki:4 marchewki2 winne jabłka1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka cukruSposób wykonania:1. Marchewkę i jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej na dużych lub małych oczkach.2. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na 1 godzinę, by surówka się przegryzła.Smacznego!!!P.S. Coś
Kuchnia domowa Anibarszcz nie może się obejść... Składniki na barszcz czerwony: 1,5 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu z buraków łyżeczka kminku, łyżka majeranku Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Buraki obrać, opłukać(...)smak i wyłączyć płomień pod garnkiem. Odstawić barszcz na ok. 30 minut, potem odcedzić buraki i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać majeranek. W razie potrzeby dokwasić sokiem z cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Barszcz podawać z wcześniej przygotowanymi uszkami. Te tradycyjne mają farsz z leśnych grzybów. Farsz do uszek: ok. 100 gramów grzybów leśnych 1/2 suchej kajzerki
Czerwień i błękitdekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder oraz sok z cytryny. Masa powinna być bardzo gęsta. Upieczone elementy udekorować przy pomocy rękawa cukierniczego. Odstawić do zastygnięcia
Z miłości do słodkościmieszanych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele) 200 g suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych) kawałek wyszorowanej uprzednio skórki pomarańczowej kawałek kory cynamonu kilka goździków cukier lub miód do smaku ewentualnie sok z cytryny do smaku Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą - ok. 2 l. Odstawić na 3–4 godziny. Wyszorowaną i sparzoną skórkę z pomarańczy dodać do napęczniałych(...)ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić cukrem lub miodem (miód dodać do ciepłego, nie gorącego kompotu. Jeśli kompot jest za słodki można dodać również sok z cytryny. Schłodzić i przelać do szklanego dzbanka
Czerwień i błękitprzygotowywaniem risotto. Gdy się rozmrożą płuczemy je pod bieżącą wodą. Cebulę i koperek siekamy. Ścieramy skórkę z cytryny i przekrawamy ją na pół, tak by później wycisnąć z niej sok do risotto. Bulion podgrzewamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Zdejmujemy z patelni. Odmierzoną porcję ryżu wsypujemy na tą samą patelnię i smażymy(...)minutach dokładamy krewetki. Gotujemy jeszcze chwilę i wrzucamy skórkę z cytryny. Gotujemy aż skończy nam się bulion, a ryż będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wyciskamy kilka kropel soku z cytryny, aż jej smak będzie wyczuwalny, ale danie nie stanie się kwaśne. Na koniec dokładamy masło i mieszamy, aż się rozpuści, a risotto nabierze kremowej konsystencji.Risotto wykładamy na płaski
Zakręcony Widelecrosołu).Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Burak, którego wcześniej zostawiliśmy, służy nam do tego by włożyć go surowego w Wigilię do barszczu, który będziemy odgrzewać na kolację. Dzięki temu mamy pewność, że nasza
Zakręcony Widelecłyżeczki kardamonuLub: 2 łyżeczki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:Pomarańczę przekrawamy na pół. Jedną połowę kroimy na plasterki i każdy z nich na 4-6 części, a z drugiej wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wino, dodajemy kawałki i sok z pomarańczy, miód i wszystkie przyprawy.Wino gotujemy na małym ogniu mieszając do temperatury ok. 70 stopni (3-4 minuty na najmniejszym gazie). Wina
Zakręcony Widelectradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1,5 łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone(...)Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę i cukier i wszystko mieszamy. Nie dosypujemy soli, bo składniki są wystarczająco słone! Odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby składniki się "przegryzły".Podajemy ze świeżym pieczywem
Zakręcony WidelecSoczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy1 łyżka miodu2 goździki1 łyżeczka mielonego imbiru1 mała gwiazdka anyżu1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejsólpieprzPrzygotowanie:Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy(...)folią aluminiową i zostawiamy żeby odpoczęły. Następnie kroimy w plastry.1-2 łyżki tłuszczu po smażeniu piersi pozostawiamy na patelni, resztę zlewamy do miseczki (można go wykorzystać do innych potraw). Wlewamy sok z pomarańczy i białe wino. Dodajemy miód, imbir, anyż i goździki. Mieszamy i gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Mąkę ziemniaczaną łączymy z łyżką zimnej wody i wlewamy do sosu
Oryginalny smakkurczaka dużeMarynata.15 dag jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina białego1 ząbek czosnku1 cm strączka chilliSalsa owocowa.1 jabłko1 gruszka1/2 cebuli1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu wieloowocowego1 łyżka winalistki melisyWykonanie.Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety i dodać resztę składników.Piersi pokroić pod skosem(...)płatów, posmarować marynatą i odstawić przykryte na całą noc.Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem
Kulinarny karnet ChristopheraDuża oszczędność czasu :)Czas przygotowania:25 minutPorcje: 2 Składniki:filet z czarniaka ok. 500 g,2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych,1 papryka,2 papryczki chili,sok i skórka z 1 limonki,½ cebuli,ząbek czosnku,po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku,1 łyżeczka brązowego cukru,oliwa,sól i pieprz do smaku,cząstki limonki i pomidorki(...)koktajlowe do dekoracji.Przygotowanie:Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz. Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Podawać z pomidorkami i cząstkami limonki. Dla amatorów mocnych wrażeń dodatkowa papryczka chili
SzczyptaSmaQ