sok - 13499 przepisów (strona:407/900)

Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 189

pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 op. cukru waniliowego1 łyżeczka mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu)2 jajka3/4 szklanki białego cukru125 ml oleju4 łyżki soku z pomarańczy250 g miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego(...)sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Orzechy, imbir obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 167

pięknych promieniach listopadowego słońca....Składniki:0,5 kg filetów ryby np. morszczuka, dorsza, mintaja3 marchewki1 duża pietruszka1 średni seler1 cebula1 mały por2 listki laurowe3 ziela angielskie4 gożdziki (można pominąć)sok z połowy cytryny3 łyżki przecieru pomidorowegosól, pieprzolej do smażeniamąka do obsypania ryby (można pominąć) Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka(...)cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie, kroimy w mniejsze cząstki i zalewamy sosem

Bon Appetit Małgorzaty
Moja wersja burrito w chlebku pita :) 136

meksykańską (kukurydza, marchewka, groszek) z fasolą, pomidorami, mięskiem mielonym i z dużą ilością czosnku :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki3 ząbki czosnku1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki1 mały słoik mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka)1/2 puszki czerwonej fasoli (fasola odsączona)3 szalotki lub 1 czerwona cebula1 pęczek świeżej kolendry 4 chlebki pita (podgrzane(...)olej do smażeniapieprz, sólSzalotki i ząbki czosnku kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż uzyska szary kolor. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy odsączoną mieszankę meksykańską (kukurydza, groszek, marchewka) i fasolę. Mieszamy i dusimy około 3 minut. Na sam koniec dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Soczewica na ostro z dynią, szpinakiem i z pokruszoną fetą 195

oryginalnego sera prosto z Grecji :) (przywiozłam go sobie z wakacji).Składniki:1 szklanka czerwonej soczewicy1 cebula2 ząbki czosnku400 g obranej ze skórki dyni1 czerwona papryka1 puszka pomidorów wraz z sokiem pomidorowym2 łyżki przecieru pomidorowego1/2 papryczki chili (albo szczypta chili w proszku)1 op. młodego, świeżego szpinaku 1 łyżka masła1 łyżka oleju rzepakowego2 liście laurowesól, pierzSoczewicę dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy(...)czosnek, po czym dodajemy paprykę. Chwilkę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (albo chili w proszku), przecier pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Potem dodajemy pomidory wraz z sokiem z puszki, soczewicę, oraz dynię pokrojoną w kostkę. Dodajemy listki laurowe, sól, pieprz. Gotujemy ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy 2 gałązki tymianku

Bon Appetit Małgorzaty
Wyśniłam GO sobie... Fiołkowy mazurek. 133

pełni mnie to zrelaksowało. Żeby uzyskać piękny fioletowy kolor zastosowałam domowej roboty dżem z jeżyn. Ale możecie użyć też spożywczego barwnika...albo zamienić kolor na różowy ;) stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli. Składniki na kruche ciasto:200 g mąki140 g zimnego masła70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Tarator - chłodnik bułgarski z orzechami 142

marzyć, wspominając wakacje w Złotych Piaskach (źródło: Opolskie Smaki nr 1) Tarator od polskiego chłodnika (białego z ogórkami) różni się tym, że ogórki przed dodaniem do jogurtu są pozbawione soku. Dzięki temu zachowuje gęstą konsystencję i nawet po dłuższym czasie się nie rozwarstwia. Im gęstszy jogurt, tym smaczniejszy tarator. Dodatkowo wzbogacamy go włoskimi orzechami i dobrej jakości oliwą(...)koperku2 łyżki oliwy2 szklanki gęstego, jogurtu naturalnegodekoracja: 1 łyżka kaparówOgórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy je i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy z nich sok. Czosnek rozgniatamy, orzechy i koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Wierzch chłodnika możemy udekorować kaparami. Schładzamy w lodówce przed podaniem

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowe naleśniki z borówkami i mascarpone 258

pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz. W tym czasie serek miksujemy z borówkami, sokiem z limonki i cukrem. Podajemy z naleśnikami. Dekorujemy jeżynami

Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z płatków róży 148

konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :) Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)200 g cukrukwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smakuSposób przygotowania:1. Płatki róży obieramy z białych ogonków.2. Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy(...)sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik z botwinką 183

śmietanysiekany szczypioreksiekany kopereksól, pieprz, cukier do smakusok z cytrynyjajka na twardoSposób przygotowania:1. Botwinkę myjemy, kroimy, buraczki kroimy na kawałki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy, dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę, maślankę

Kuchnia domowa Ani
Tzatziki 125

Najlepiej smakuje z mięsem grillowanym.Składniki:150 g ogórka200 ml jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)2 ząbki czosnkupół łyżeczki cukrusól i pieprz do smaku2-3 łyżki świeżego siekanego koperkuodrobina soku z cytrynySposób przygotowania:1. Obranego ogórka ścieramy na tarce jarzynowej. Odciskamy z nadmiaru soku.2. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, cukrem, ogórkami, solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny

Kuchnia domowa Ani
Dżem z dyni 158

razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką. Zostawiamy tak aż do ostygnięcia

Kuchnia domowa Ani
Powidła śliwkowe 117

niczym nie przypominają tych własnoręcznie robionych. Z podanej porcji wyszły mi 5 słoiczków po 150 ml. Polecam! Najlepiej powidła robić ze śliwek węgierek z października (nie zawierają zbyt dużo soku, który i tak trzeba odparować).Składniki:2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)ewentualnie cukier do smaku+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu(ja robię bez takich(...)dodatków)Sposób przygotowania:1. Śliwki umyć, wypestkować.2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest i ewentualnie dodać cukru do smaku.3. Powidła smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można to zrobić jednego dnia, lub podzielić smażenie (ja gotowałam pierwszy raz 2 godziny, a drugiego i trzeciego dnia

Kuchnia domowa Ani
Duszona kapusta ze śmietaną 163

posmakować.Składniki:1/2 niedużej główki kapusty białej1 duża cebula2 łyżki masłaodrobina oleju2 liście laurowe5 kulek czarnego pieprzu50 ml bulionu (dowolnego)ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup)sok z cytrynysiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę poszatkować.2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić.4. Dodać kapustę(...)liście laurowe i pieprz w kulkach, poddusić. Gdy cała kapusta pokryje się tłuszczem dolać bulion wymieszany ze śmietaną. Całość dusić 30 minut bez przykrycia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Posypać siekanym koperkiem.Smacznego!!!Źródło: Eksplozja smaku

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z mandarynek 160

Wyszła świetnie i dlatego dziś się nią z Wami dzielę.Składniki (proporcje na 1 kg owoców):1 kg obranych mandarynek3/4 kg cukru - w zależności od słodkości owoców1/2 szklanki wody sok z 1 cytryny1 łyżka cynamonu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie(...)rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania