sok - 13499 przepisów (strona:398/900)

Surówka z jarmużu i żurawiny 144

ciekawe potrawy z jarmużu. Sposobów na jego wykorzystanie i podanie jest bardzo wiele. Były już chipsy, teraz będzie surówka z jarmużu i żurawiny.      Składniki:  - 250g jarmużu- 1 jabłko- sok z ½ limonki- skórka starta z 1 cytryny- ok. 80g żurawiny suszonej- różowa sól himalajska- wino Mirin (3 łyżki)- solej sezamowy (3 łyżki)    Jarmuż dokładnie płuczemy, osączamy z wody. Odcinamy(...)pozbyć się wody osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na bardzo cienkie paseczki. Oprószamy solą, lekko wygniatamy ręką, aby dokładnie wymieszać z solą. Skrapiamy olejem sezamowym, winem Mirin oraz sokiem wyciśniętym z limonki – mieszamy. Dodajemy skórkę startą z umytej i wyparzonej cytryny oraz żurawinę. Na tarce trzemy jabłko ze skórką. Mieszamy wszystkie składniki.Surówka z jarmużu i żurawiny, to solidna porcja

mojewypiekiinietylko
Szare kluski 251

200g boczku wędzonego- 1 duża cebula- olej         W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Przekładamy do płóciennego woreczka i odciskamy sok do miski. Gdy sok się odstoi wylewamy go pozostawiając skrobię, która osiadła na dnie. Do miski przekładamy starte ziemniaki, dodajemy przesiane mąki, jajka, sól. Masę dokładnie wyrabiamy. Na wrzącą wodę

mojewypiekiinietylko
Zupa z jarmużu à la szczawiowa 185

jarmużu à la  szczawiowa – mojego pomysłu spełnia te wymagania.      Składniki:  - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l)- ugotowana marchew z bulionu (3)- ok. 350g jarmużu- 2 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- 400ml mleka kokosowego (puszka)- ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól morska- pieprz czarny- pęczek świeżego koperkuDodatkowo:- ugotowany ryż- ugotowane jajka na twardo(...)Jarmuż dokładnie (kilkakrotnie) płuczemy. Odcinamy nożyczkami twarde łodygi, których nie wyrzucamy. Zagotowujemy bulion. Liście jarmużu kroimy na cieknkie paski i wrzucamy do garnka z wrzącym bulionem. Wlewamy sok wyciśnięty z ½ cytryny. Pozostałe twarde łodygi kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku – miksujemy. Dodajemy wino Mirin oraz olej arachidowy – ponownie miksujemy. Dodajemy do garnka z zupą. Wlewamy

mojewypiekiinietylko
Krewetki maślano czosnkowe 155

łatwo przyswajalnego białka. Charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu i są niskokaloryczne. Krewetki maślano czosnkowe.     Składniki:  - ok. 700g mrożonych krewetek (Black Tiger lub  królewskich)- 2-3 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- szczypiorek- różowa sól himalajska- masło klarowane    Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie (ok. 2 godz.) Odlewamy wodę i osuszamy je delikatnie papierowym ręcznikiem. Przekładamy(...)miski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy czosnek  przeciśnięty przez praskę, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy krewetki. Smażymy z obu stron do chwili, aż nabiorą różowego koloru (ok. 5  minut). Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem (można kolendrą lub natką pietruszki). Podajemy ze świeżą bagietką lub – z czym, kto lubi.Krewetki maślano czosnkowe, to danie dla smakoszy

mojewypiekiinietylko
Tahini 150

aromaty).    Składniki na pastę tahini:  - 1 szklanka sezamu- 4 łyżki oleju sezamowegoSkładniki na sos tahini:- ½ szklanki pasty tahini- 1 szklanka jogurtu naturalnego- 1-2 ząbki czosnku- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny- szczypta kuminu- różowa sól himalajska Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy lekko się zezłocą przesypujemy z patelni(...)blenderze dodając 4 łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa,  przekąsek, marynat

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 114

proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion  warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- tymianek- sól i pieprz do smaku Ciecierzycę należy namoczyć(...)przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie się podobieństwa do grochówki będziecie

mojewypiekiinietylko
Wołowina Blue 142

wołowinę. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy, od razu przylgnęła do niej nazwa – Wołowina Blue – i tak już zostało.   Składniki:  - ok. 600g wołowiny dobrego gatunku  (bez tłuszczu)- sok z 1 pomarańczy- 3 łyżki sosu sojowego- ok. ½ szklanki bulionu- 2 łyżki miodu (ciemnego cukru, słodu)- 1 łyżeczka oleju sezamowego- 4 ząbki czosnku- 1 łyżeczka startego imbiru- 1 puszka fasoli(...)zagęszczenia sosu)  Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, ½ szklanki bulionu, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, czosnek przeciśnięty przez praskę i 1 łyżeczkę startego imbiru – w dowolnej kolejności. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wołowinę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię lub do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem

mojewypiekiinietylko
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 209

Weganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki100g mąki

CoolinarniePL
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 141

Takim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych

CoolinarniePL
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 196

garnku umieszczamy ocet spirytusowy, cukier i wodę. Na wysokim ogniu odparowujemy, aż do uzyskania syropu (około 20 minut). Wrzucamy jabłka pokrojone w drobną kostkę i gotujemy. Gdy jabłka puszczą sok, przecedzamy, a syrop ponownie wlewamy do garnka i odparowujemy. Znów wrzucamy jabłka, tym razem z posiekanymi śliwkami i gdy znowu puszczą sok, przecedzamy i odparowujemy. Ponownie wrzucamy owoce, mieszamy, zdejmujemy

My Culinary Art
Deser ryżowy 145

Jeśli Wasze dzieci nie lubią zup mlecznych proponuję podania ich w formie deseru . Ja dzisiaj przygotowałam deser na bazie mleka i płatków ryżowych , podany z owocami i sokiem malinowym smakował wyśmienicie(...)cukrem i cukrem waniliowym , wsypać płatki i ciągle mieszając gotować na małym ogniu aż zgęstnieją.Przełożyć do miseczek udekorować owocami i ciasteczkami .Jeśli ktoś lubi może taki deserek polać sokiem malinowym.Pyszne i proste.Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pomysły na Sylwestrowe Przekąski! 137

możecie znaleźć tutajSałatka z łososiem4.Tortille z łososiem i sosem koperkowymSkładniki :4 Tortille,300g wędzonego łososia,250g serka - może być mascarpone lub kanapkowy twaróg,3 łyżki pokrojonego koperku,Łyżka soku z cytryny,Można dodać też awokado,Sol,pieprzSerek mieszamy z sokiem cytryny oraz koperkiem i doprawiamy go solą i pieprzem. Każdą tortille smarujemy serowa mieszanką i układamy plastry wędzonego łososia

Chocolate Stop Tempting
Śledzie pod pierzynką 206

bardzo smaczna. Polecam na zimowe przyjęcia - wigilię, święta czy sylwestrowe party... Składniki: kilka płatów marynowanych śledzi 1 duża cebula 1 duże jabłko 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sok z cytryny, cukier sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Zalać szklanką wrzątku, dodając łyżeczkę cukru(...)minutach odcedzić i ostudzić. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i dodać do cebuli. Wymieszać z majonezem, śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Śledzie oczyścić, pokroić na kawałki, ułożyć w salaterce lub na talerzu. Na wierzch wyłożyć cebulę z jabłkiem i posypać natką. Podawać schłodzone

Czerwień i błękit
Martini - drink 138

Sylwestrową noc i nie tylko proponuję drink, który na pewno zaspokoi gust  smakoszy MartiniSKŁADNIKIkostki lodupół filiżanki soku z mandarynki1 łyżeczka likieru pomarańczowego1 kieliszek wódki typu wyborowaMartini do uzupełnieniaWYKONANIEw  shakerze umieszczamy lód, wlewamy sok z mandarynek, wódkę, likier pomarańczowy, uzupełniamy Martini. Energicznie wstrząsnąć. Drink  wlać do szklanek odpowiednio udekorować.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Poświąteczny detoks: Napój oczyszczający 216

pomożecie żołądkowi powrócić do normalnych rozmiarów i dacie mu odpocząć od trawienia wielkich kawałków. Ja tego dnia stawiam na kremy warzywne. Dodatkowo warto zrezygnować z kawy i przecukrzonych sztucznych soków i zastąpić je wodą lub poniższym napojem :)Oczyszczający napój dobrze jest przygotować dzień wcześniej, aby postał przez noc w lodówce. Rozpocznijcie dzień od jednej szklanki, najlepiej 20 minut przed pierwszym(...)wody2 świeże ogórki1 cytryna4 cm imbiru garść liści miętyPrzygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, zalewamy dwoma litrami wody i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Na zdrowie

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania