sok - 13499 przepisów (strona:391/900)

Serniczek na zimo na piernikowym spodzie z galaretką 244

rodzinie. :)Składniki:Spód:10-12 pierników1/4 kostki masłaCiasto400g jogurtu greckiego1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody1-2 krople aromatu pomarańczowegogarść rodzynekgarść orzechów ziemnych Galaretka1 szklanka soku jabłkowego 100%1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania:SpódW rondelku rozpuszczamy masło. W blenderze rozkruszamy pierniki na pył. Do miski wsypujemy rozkruszone pierniki i ostudzone(...)folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę na ciasto. Na wierzch osypujemy orzechami i ziemnymi. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.GalaretkaDo rondelka wlewamy sok jabłkowy i mieszamy dotąd, aż się zagotuje. Przelewamy do miseczki. Dodajemy żelatynę i cukier. Mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wlewamy masę na galaretkę

Truskawkowa Fiesta
Pasta z wędzonej makreli z chrzanem 169

porcjiok 220g  makreli wędzonej,  bez skóry i ości120 g jogurtu greckiegoskórka starta z 1/2 cytrynykilka gałązek natki pietruszki1 - 2 łyżeczki chrzanu1 łyżka soku z cytryny lub do smakuświeżo zmielony pieprzbiały kremowy serek do zagęszczenia - opcjonalniegrzanki z bagietki do podaniaprzygotowanieJogurt, pietruszkę i startą skórkę cytrynową włożyć do blendera. Dodać obraną ze skóry i pozbawiona(...)ości makrelę, Miksować na gładką masę. Przełożyć do miski dodać chrzan, sok z cytryny doprawić pieprzem, wymieszać. Jeżeli pasta wyda nam się zbyt rzadka, dodać trochę serka. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać pietruszką. Podawać z grzankami i kawałkami cytryny . Smacznego

Stare Gary
Nieklasyczne Chili Con Carne 184

się tradycyjnie, ja wykorzystałam nadmiar ziemniaków i podałam z naszymi, tradycyjnymi kopytkami.Danie szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe, sycącę i naprawdę bardzo smaczne.* cebula- 1 szt.* papryka czerwona- 1 mała szt.* sok pomidorowy- 2 szklanki* chili- 4-5 'krążków'* fasola czerwona- mała puszka* kukurydza- mała puszka* czosnek- 1 ząbek* kmin rzymski, słodka papryka- po 1 łyżeczce* sól, pieprz- do smaku* olej(...)smażeniaCebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie.Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć.Wlać sok pomidorowy, dodać sprasowany czosnek, kmin, słodką paprykę oraz pokrojoną papryczkę chili i na małym ogniu, pod przykryciem dusić całość przez około 20 minut.Na koniec wmieszać kukurydzę, fasolę oraz doprawić solą i pieprzem.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego - salsiccia con le patate e finocchietto selvatico 217

kopru  jest popularna herbatka dla niemowląt, stosowana przy wzdęciach i bolesnych kolkach. Dzisiaj chce polecić przepyszne danie obiadowe z zastosowaniem jako przyprawy  kopru włoskiego. Stymuluje on wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Posiada  właściwości wiatropędne, łagodzi ból wywołany wzdęciami i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Polecany jest  szczególnie(...)sposób, aby przylegała do patelni. Przykryć całość przykrywką i dusić do ugotowania. ( około pół godziny )Po pierwszych pięciu minutach duszenia ponakłować  wykałaczką kiełbasę, aby wyleciał z niej sok i aby zapobiec pękaniu. Dusić na umiarkowanym  gazie często mieszając. Podawać na gorąco. SMACZNEGO

zielonacukinka
Zupa pomidorowa na bulionie ze smażonymi pomidorami i bazylią. 191

wszystko brakuje mi czasu.Dziś szybko i na temat pomidorów z małym udoskonaleniem.Składniki.-jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze-3 świeże pomidory malinowe-sok pomidorowy szklanka-kawałek imbiru-cebula-oliwa-2 ząbki czosnku-bazylia-sól i pieprzNa patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i imbir (posiekane), smażymy chwilkę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę(...)przesmażamy. Wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy oraz bazylię. Smażymy kilka minut, łączymy z bulionem, doprowadzamy do wrzenia, miksujemy w blenderze i podajemy z jogurtem naturalnym.Smacznego

BaRepas
Sałatka z tuńczykiem 217

oliwek- 10 zielonych oliwek- 10 czarnych oliwek- pół czerwonej papryki- 1/3 sałaty lodowej- 10 pomidorków koktajlowych- pół bułki pszenneji na dressing - szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytrynySałatę umyj i osusz, ułóż na talerzu. Pomidorki umyj i przekrój na pół.Paprykę oczyść i pokrój w paski. Ułóż na sałacie.Dodaj oliwki.Na środek wyłóż osączonego z oliwy(...)tuńczyka.Posól całość szczyptą soli, polej oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj z przypieczoną na gorącej patelni połową bułki.Smacznego.CMOK

Pasje Jolki
Maślany krem truskawkowy 166

tortu ;). Dzięki za przepis manciawkuchni.blogspot.com !Składniki (na obłożenie tortu o śr. 18cm) :250g masła300g świeżych lub mrożonych truskawek1 szklanka cukru2 jajka1 budyń waniliowy niesłodzonyewentualnie 1 kieliszek spirytusuewentualnie 1 łyżeczka soku z cytrynyTruskawki wkładamy do rondla ( w przypadku mrożonych na początku rozmrażamy truskawki), dodajemy połowę cukru i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Można zostawić konsystencję lekko "rozklejonych" truskawek albo zmiksować(...)miksera rozcieramy masło (w temperaturze pokojowej). Na niskich obrotach miksera stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!- inaczej masa może się zważyć)- można pominąć.Przed nałożeniem na tort zalecam schłodzić w lodówce :)Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
I znów coś słodkiego 271

łyżka cynamony1 żółtkocukier puderwodawykonanie:Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia.Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie pociąć

Przysmaki Karolki
Czosnkowo - limonkowy kurczak z sałatką z mango 314

oliwek,ryż naturalny,Sałatka z mango;2 dojrzałe mango,3 pomidory rzymskie,1 czerwona lub żółta papryka /można obie/,czerwona cebula,szczypiorek,1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry,sok z 1 limonki,1 do 2 łyżek cukru / w zależności jak dojrzałe jest mango/,oliwa z oliwek,sól, pieprz,Wykonanie;Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie; soku z limonki, czosnku

Anioły w kuchni
Burrito z kolorową salsą i guacamole 344

cebulę, natkę pietruszki- drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką, rozgniatamy przy pomocy widelca i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, przyprawiamy kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Mieszamy.Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane (usmażone mięso, ugotowany ryż, przygotowane guacamole i salsę) zabieramy się

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami podana z plackami ziemniaczanymi 146

tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, który pozwoli usunąć zbędny olej.PRZYGOTOWANIE-sos jogurtowo-czosnkowy:Do miseczki wlewamy jogurt i za pomocą praski przeciskamy czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.PODANIE:Upieczone piersi z kurczaka kroimy pod skosem na pół. Układamy na talerzu w towarzystwie naszych placków ziemniaczanych. Sosem czosnkowym polewamy placki

kulinarnyJa
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 309

miodowo-balsmiczny vinaigrette:80 ml oliwy z oliwek3 łyżeczki octu balsamicznegosok z 1/2 cytryny2 łyżeczki miodusól, pieprzPRZYGOTOWANIE miodowo-balsmicznego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę, ocet basamiczny, miód i sok z cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku

kulinarnyJa
Pasta z awokado - guacamole 139

nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej.Czas przygotowania: 8 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 4,50 złSKŁADNIKI:1 dojrzałe awokado1/2 średniej cebuli2 łyżki soku z limonki lub cytryny2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki oliwy extra virginsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Awokado i cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera. Dodajemy sok limonki, jogurt

kulinarnyJa
Orientalny kurczak z kuskusem i groszkiem cukrowym 129

mleczka kokosowego1 cebula1 ząbek czosnkuświeży imbirświeża mięta1 limonkatrawa cytrynowaolej palmowyoliwa z oliwekostra papryczkasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Filety z kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy odrobinę oliwy, posikaną mięte, sok z 1/2 limonki i starty imbir. Mieszamy i odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju palmowym. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka(...)Podsmażamy kurczaka i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem soku z 1/2 limonki i trawy cytrynowej na małym ogniu przez ok. 15-20 min.Następnie usuwamy trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając.Przygotowujemy

kulinarnyJa
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 153

zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani:  10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynypieprz biały mielonyszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Ugotowane buraki kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. Dodajemy marynowane karczochy i posiekany szczypiorek. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania