tortu ;). Dzięki za przepis manciawkuchni.blogspot.com !Składniki (na obłożenie tortu o śr. 18cm) :250g masła300g świeżych lub mrożonych truskawek1 szklanka cukru2 jajka1 budyń waniliowy niesłodzonyewentualnie 1 kieliszek spirytusuewentualnie 1 łyżeczka soku z cytrynyTruskawki wkładamy do rondla ( w przypadku mrożonych na początku rozmrażamy truskawki), dodajemy połowę cukru i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Można zostawić konsystencję lekko "rozklejonych" truskawek albo zmiksować(...)miksera rozcieramy masło (w temperaturze pokojowej). Na niskich obrotach miksera stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!- inaczej masa może się zważyć)- można pominąć.Przed nałożeniem na tort zalecam schłodzić w lodówce :)Bon Appetit
Pudełko rozmaitościłyżka cynamony1 żółtkocukier puderwodawykonanie:Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia.Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie pociąć
Przysmaki Karolkioliwek,ryż naturalny,Sałatka z mango;2 dojrzałe mango,3 pomidory rzymskie,1 czerwona lub żółta papryka /można obie/,czerwona cebula,szczypiorek,1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry,sok z 1 limonki,1 do 2 łyżek cukru / w zależności jak dojrzałe jest mango/,oliwa z oliwek,sól, pieprz,Wykonanie;Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie; soku z limonki, czosnku
Anioły w kuchnicebulę, natkę pietruszki- drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką, rozgniatamy przy pomocy widelca i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, przyprawiamy kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Mieszamy.Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane (usmażone mięso, ugotowany ryż, przygotowane guacamole i salsę) zabieramy się
Smakowity Blog Kulinarnytłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, który pozwoli usunąć zbędny olej.PRZYGOTOWANIE-sos jogurtowo-czosnkowy:Do miseczki wlewamy jogurt i za pomocą praski przeciskamy czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.PODANIE:Upieczone piersi z kurczaka kroimy pod skosem na pół. Układamy na talerzu w towarzystwie naszych placków ziemniaczanych. Sosem czosnkowym polewamy placki
kulinarnyJamiodowo-balsmiczny vinaigrette:80 ml oliwy z oliwek3 łyżeczki octu balsamicznegosok z 1/2 cytryny2 łyżeczki miodusól, pieprzPRZYGOTOWANIE miodowo-balsmicznego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę, ocet basamiczny, miód i sok z cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku
kulinarnyJanadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej.Czas przygotowania: 8 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 4,50 złSKŁADNIKI:1 dojrzałe awokado1/2 średniej cebuli2 łyżki soku z limonki lub cytryny2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki oliwy extra virginsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Awokado i cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera. Dodajemy sok limonki, jogurt
kulinarnyJamleczka kokosowego1 cebula1 ząbek czosnkuświeży imbirświeża mięta1 limonkatrawa cytrynowaolej palmowyoliwa z oliwekostra papryczkasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Filety z kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy odrobinę oliwy, posikaną mięte, sok z 1/2 limonki i starty imbir. Mieszamy i odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju palmowym. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka(...)Podsmażamy kurczaka i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem soku z 1/2 limonki i trawy cytrynowej na małym ogniu przez ok. 15-20 min.Następnie usuwamy trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas mieszając.Przygotowujemy
kulinarnyJazaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani: 10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynypieprz biały mielonyszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Ugotowane buraki kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. Dodajemy marynowane karczochy i posiekany szczypiorek. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą
kulinarnyJapieczenia1 cytrynabułka tartaSKŁADNIKI na lukier1 szklanka cukru pudru1 cytrynaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy za pomocą miksera na niskich obrotach.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną(...)min.Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy z foremki jeszcze ciepłą babkę i polewamy cytrynowym lukrem.PRZYGOTOWANIE cytrynowego lukru:Do miseczki wyciskamy sok z cytryny. Partiami dodajemy cukier puder, energicznie mieszając na jednolitą konsystencję
kulinarnyJaCzas przygotowania: 10 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 szklanki świeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek loduPRZYGOTOWANIE:Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę, cukier, sok z cytryny i lód. Ponownie wszystko razem ze sobą miksujemy na gładka masę. Smacznego
kulinarnyJaoliwy z oliwek2 limonkigarść listków miętyszczypta soli1/2 łyżeczki cukruszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIE krewetek:Krewetki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy krewetki i sok z cytryny. Krewetki smażymy ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE dresingu miętowo-limonkowego:Do blendera wlewamy oliwę. Dodajemy(...)listki mięty i sok z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy porwane liście sałat oraz rukolę. Na niej układamy pokrojone w półksiężyce mango i awokado. Dodajemy krewetki i pokrojone pomidorki daktylowe. Wszystko polewamy dresingiem miętowo-limonkowym. Smacznego
kulinarnyJasałatkę:300 g makaronu muszelki150 g tuńczyka z puszki w sosie własnym2 jajka na twardo250 g czerwonej fasoli250 g kukurydzy250 g zielonego groszku2 ogórki konserwowe1/2 białej cebuli1 łyżeczka soku z cytryny2 łyżki majonezu1 łyżka jogurtu1 łyżeczka musztardy1 łyżeczkasól, pieprzPRZYGOTOWANIE sałatki makaronowej z tuńczykiem:Makaron gotujemy (al dente) w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystygnięcia i kroimy(...)miski. Dodajemy tuńczyka, jajka, ogórki, cebulę, groszek, czerwoną fasolę, majonez, jogurt i musztardę. Doprawiamy solą i pieprze. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Przed podaniem skrapiamy sałatkę świeżym sokiem z cytryny. Smacznego
kulinarnyJaCzas przygotowania: 1,5 hSkładniki na formę 30x20 cmKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:1/2 kostki masła (125 g)1 szklanka mąki pszenne tortowej1 szklanka
kulinarnyJaCzas przygotowania: 5 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 5,00 złSKŁADNIKI:2 banany1 łyżka suszonej żurawiny2 szklanki mlekasok z 1/2 cytrynyPRZYGOTOWANIE:Do blendera wsypujemy żurawinę. Dodajemy cząstki bananów i sok z cytryny. Wszystko zalewamy mlekiem. Miksujemy na jednolita konsystencję.Smacznego
kulinarnyJa