takie połączenie. Polecam osobom lubiącym odkrywanie nowych smaków, ciasto jest jak herbaciana mgiełka. 4 jajka 100 g cukru pudru 170 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 szklanki oleju 1 1/2 łyżeczki herbaty Matcha szczypta soli Polewa: 100 g deserowej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 30 % Żółtka oddzielić od białek(...)zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i herbatą Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto
Kuchcik gotujemusi być zupełnie miękkie. Mieszamy zwykły cukier z cukrem waniliowym i ubijamy z masłem na puszystą, białą masę. Cytrynę dokładnie myjemy (można też ją sparzyć), ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka dodajemy do masła i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak. Metalową
CiastkozercySKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, skórka otarta z jednej pomarańczy, Masa pomarańczowa: 500ml soku pomarańczowego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 3 duże pomarańcze, 2 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej(...)pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa pomarańczowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Pomarańcze obieram ze skóry. Ostrym nożem filetuję owoce, usuwając błonki. Kawałki
Tradycyjna kuchnia Kasilekko pikantne, z pewnością rozpalą uczucia zakochanych. Idealne na śniadanie to łóżka. SKŁADNIKI: 15g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1/2 kg mąki, 2,5 łyżki masła, 200 ml soku z buraka ćwikłowego, 100 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 papryczki chilli, szczypta pieprzu, 1 jajko, PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozcieram z cukrem oraz łyżeczką mąki. Dodaję mleko. Mieszam(...)odstawiam do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, pieprz, rozpuszczone masło, rozczyn, sok z buraka oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dokładnie wyrabiam ciasto. 3. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Odstawiam do 30 minut
Tradycyjna kuchnia Kasibardzo smaczna. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty kruchej, 5 liści sałaty masłowej, 1 gruszka, 3 dag orzechów włoskich, 5 dag sera żółtego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka śmietany 18%, sok z cytryny, cukier. PRZYGOTOWANIE: 1.Liście sałaty płuczę, rozdrabniam na mniejsze kawałki. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Ser żółty kroję(...)niewielką kostkę. Gruszkę, orzechy oraz ser dodaję do sałaty. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia KasiCzas przygotowania: Niecałe 10 minut Składniki: 100g białej czekolady Niecałe pół szklanki śmietanki kremówki 30% tł. Niecała szklanka mleka 3,2 % tł. Pół laski wanilii Cynamon mielony Kardamon mielony Sok z połowy pomarańczy Przygotowanie: 1/ Zagotowujemy mleko ze śmietanką wraz z naciętą połową laski wanilii. 2/ Wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy na bok garnek. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę(...)dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy cynamon, kardamon oraz sok z pomarańczy i energicznie mieszamy. 3/ Przelewamy do szklanki ozdobionej plastrem pomarańczy. Możemy już napić się pysznej białej czekolady na gorąco! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnajajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki(...)solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym koperkiem
Przepisy i porady kulinarneSkładać po 2 liście kapusty tak,aby trochę zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle zwijać,formując nie duże zgrabne gołąbki. Każdy spiąć wykałaczką. Ananasy osączyć,sok zebrać w miseczce. Połowę krążków pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć na nim gołąbki. Dodać mrożony groszek,zalać bulionem warzywnym ,sokiem ananasowym i 4 łyżkami sosu sojowego
Przepisy i porady kulinarneLukier biały do oblewania ciast. Składniki : 1 duże białko 25 dkg cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Do niedużej miski wsypujemy cukier puder,wlewamy białko i ucieramy,aż zrobi się biała,jednolita gęsta masa. Pod koniec ucierania dodajemy kilka kropelek soku z cytryny ,mieszamy i dekorujemy nasze ciasta. Udekorowane ciasta,odstawiamy w chłodne i suche miejsce
Przepisy i porady kulinarnekakao 1/4 łyżeczki cynamonu 15 dkg pełnej mąki z orkiszu 4 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu 4 dkg mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka(...)przestudzić. Dekoracja : Gruszki obrać ze skórki,podzielić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Następnie dusić na miękko około 4-5 minut w 1/4 l wody z miodem i sokiem z cytryny. Następnie gruszki wyjąć z wody i odsączyć. Kakao wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować,dodać przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną
Przepisy i porady kulinarnemasła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych oczkach ) 40 ml nalewki morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały(...)wykonania : Świeże morele zlać krótko gorącą wodą i obrać z skórki. Przekroić na połówki i usunąć pestki ( Morele z puszki osączyć z syropu ). Owoce wsypać do miseczki i skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać płatkami migdałowymi. Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko,dodać cukier,cukier waniliowy, sól i wymieszać wszystko razem.Jajka ubić z roztopionym masłem
Przepisy i porady kulinarnełyżki mleka 20 dkg mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania : Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej(...)tortownicy ,a drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę. Jabłka obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki o grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na cieście. Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. płatki migdałowy wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru,posypać gorące ciasto i wstawić
Przepisy i porady kulinarnecukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę przykryła cukier(...)ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku z cytryny, możemy też dodać aromat np. migdałowy. Tak przygotowaną pomadą oblewamy nasze słodkości. Pomadę możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni w zamkniętym pojemniku. Z góry możemy
Przepisy i porady kulinarnenajlepiej jest zjadać razem z białymi osłonkami. Gorzkawy smak nadaje mu flawonoid działający przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie, jest on obecny nie tylko w miąższu, ale także białej błonce owocu. Sok z grejpfruta korzystnie działa na układ krwionośny : obniża poziom złego cholesterolu, wypłukuje złogi, wzmacnia też i uszczelnia ścianki naczyń, obniża krzepliwość krwi. Uwaga ! Nie wolno popijać leków sokiem
Przepisy i porady kulinarnerzadko występujący pierwiastek bierze udział w przekształcaniu glukozy w energię. Ze względu na bogactwo bioflawonoidów neutralizujących wolne rodniki chronią organizm przed rakiem i chorobami serca. Sok z winogron oczyszcza krew, wspomaga pracę serca, ułatwia wypróżnianie. Regularne picie tego soku zapobiega arteriosklerozie jak również zawałom serca
Przepisy i porady kulinarne