sok - 13499 przepisów (strona:397/900)

Sałatka tajska 331

kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka4 szalotki2 małe świeże czerwone chili  2 łyżki stołowe sosu rybnego.1 łyżeczka cukru2 łyżki stołowe soku cytrynowe20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć zanim będą użyte. W wysokim(...)podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Kulinarna rozmowa
Wołowina w czerwonym sosie curry 142

Składniki:2 łyżki oleju2 ząbki czosnku drobno posiekane2 łyżeczki czerwonej pasty curry75 gr mięsa mielonego (wołowiny)1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru1 łyżka soku z cytrynyZielenina do ozdobyNa patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny(...)sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko

Kulinarna rozmowa
Krewetki na ostro 135

używam mrożonych surowych.Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy drobno posiekane kolorowe chili, czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę kolendry, sok i skórka z limonki, sól i pieprz, odrobina oliwy. do tego wszystkiego dodajemy krewetki i odstawiamy na ok 10 minut. Nabijamy na patyczki i smażymy na patelni grilowej już(...)żadnego tłuszczu. Pamiętajmy, żeby krewetki tylko zmieniły kolor na różowy, wtedy zachowają swoją soczystość.Podajemy jeszcze ze świeżym sokiem z limonki.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Szparagi z jajkiem w koszulce 112

sobie dojdą a będą chrupiące. Do dużego garnka z wrzącą wodą wbijam jajka i zostawiam na 2 minutki.Sos lepiej zrobić przed jajkami, bo ich trzeba pilnować. Żółtka ubijam z sokiem z cytryny na gładką masę. Doprawiam solą I pieprzem a następnie powoli dolewam masło, ciągle ubijając. Powstanie gładki sos o jasno żółtym kolorze.Teraz już wystarczy wyłożyć szparagi, łososia I bardzo

Kulinarna rozmowa
Lemon drizzle cake - ciasto cytrynowe 151

Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-)Na ciasto:2 jajka6 łyżek mleka120 ml oleju175g cukru brązowego175g mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z 1 cytrynyNa syrop:Sok z 1 cytrynyok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy)Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Przygotowujemy kwadratową blachę. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, mleko i skórkę z cytryny. Dokładnie miksujemy(...)końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników.Pieczemy ok 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni.Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu pyszne.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Margarita 181

języki broń.Jeden z moich ulubionych drinków1.5 kieliszka tequili0.5 kieliszka cointreau1 kieliszek mixu sweet ad sourDo zrobienia mixu sweet and sour potrzebne jest:1 miarka cukru1 miarka wody1 miarka soku z cytryny1 miarka soku z limonkiMieszamy składniki mixu i najlepiej odstawiamy do lodówki Do shakera wsypujemy kostki lodu, dodajemy wszystkie składniki i energicznie potrząsamy kilka razy. Przelewamy do schłodzonego

Kulinarna rozmowa
Thai Red Chicken Curry 179

smażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki kurczaka,2 duże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżeczka ciemnego cukru,Sok z połowy limonki,Ząbek czosnku,Cebula,Ryż jaśminowy,Natka pietruszki, jak dekoracja.Wykonanie:Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry(...)Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę.Podajemy z ryżem

Kulinarna rozmowa
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 144

łyżka wodymakaron ryżowy (rice vermicelli)papier na sajgonkiolej do smażeniasos słodkie chili do podaniaWykonanie:Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne.Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką

Kulinarna rozmowa
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 127

sałat2 żółtkaSok z pół cytrynyŁyżka rozpuszczonego masłaBiały pieprz I sól do smakuWykonanie:Odcinamy końcówki szparagów. Ja obieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne.Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem.Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie.Na talerzu układamy liście sałaty, plaster szynki, szparagi

Kulinarna rozmowa
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 232

whites and 5 tablespoons of caster sugar for the topSkładniki na spód110g mąki75g zimnego masła niesolonego1 łyżka lodowatej wody1 małe jajkoszczypta soliSkładniki na masęskórka otarta z 2-3 cytryn150ml soku cytrynowego100g drobnego cukru60ml creme freche4 jajka i 3 żółtka3 białka i 5 łyżek cukru na bezęMethod:Sift the flour and salt, add in the butter cut in a little cubes(...)groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę

Kulinarna rozmowa
Tymbaliki rybne z warzywami 195

tarce o dużych oczkach1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach1/2 świeżej czerwonej papryki, startej na tarce o dużych oczkach1 por (biała i jasnozielona część)1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody300 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach1 łyżeczka czerwonej papryki w proszkuszczypta chili - opcjonalnie1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)Dla wszystkich, którzy(...)pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory powinny się dusić. W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą.Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. Doprawić

Świat Domowej Kuchni
Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil 283

kukurbitynę.*Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki:mała główka sałaty lodowejpapryka czerwona1/2 ogórka pomidor1/2 pęczka szczypiorku 1/2 puszki kukurydzy ser feta3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil3 łyżki soku z cytrynysól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną(...)kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy

Szefowa kuchni
Omlet z pomidorami 122

ęta/szczypiorek/natka pietruszkiPrzygotowanie:Wbić do miseczki jajka, posolić, dodać łyżkę wody. Papryczkę chilli skroić w drobniutką kosteczkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wybrać gniazda nasienne z sokiem, miąższ odcisnąć w dłoni i również pokroić w kostkę.Przygotować wszystkie dodatki , aby były pod ręką w trakcie przyrządzania.Na małej patelni rozgrzać pół łyżki masła, wrzucić papryczkę chilli(...)następnie pomidory plus miąższ. Podsmażyć chwilę na dość dużym ogniu, aż pomidory odparują( na patelni nie powinno być soku). W międzyczasie roztrzepać jaja w miseczce.Dodać kolejne pół łyżki masła na patelnię, rozprowadzić. Wlać masę jajeczną ( przed samym wlaniem jeszcze raz energicznie roztrzepać), zdjąć z ognia i rozprowadzić równomiernie na całej patelni. Postawić z powrotem na ogniu(cały czas dość

Gotowanie to kochanie
Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo - limonkowa Nigelli 134

pełnoziarnistych herbatników1 łyżka kakao50 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego4 limonki (ok.2 łyżek startej skórki i 175 ml soku)300 ml śmietany kremówki1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości+ foremka do tarty o średnicy 23 cm i głębokości 5 cmPrzygotowanie:Herbatniki rozgnieć w drobny mak za pomocą okrągłego tłuczka, dodaj kakao(...)się ochłodziło i zajmij się nadzieniem. Do miski wlej mleko skondensowane. Skórkę z limonek zetrzyj do miseczki, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki. Do mleka dodaj sok z limonek i wymieszaj trzepaczką . Wlej śmietanę kremówkę i ubij mikserem na sztywną masę. Przygotowane nadzienie wyłóż łyżką na schłodzony spód z herbatników i wygładź w esy floresy. Schładzaj

Gotowanie to kochanie
Muffinki marchewkowe na troski 142

waniliowej (opcjonalnie)pół łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki soli3/4 szklanki oleju roślinnego1 łyżeczka cynamonupół łyżeczki imbiru w proszkuszczypta gałki muszkatołowejLukier:niepełna szklanka cukru pudru2 łyżki startej drobno skórki pomarańczy2 łyżki soku z pomarańczyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do sporej miski przesiać przez sitko mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i sodę,wymieszać, dodać cynamon, imbir(...)miksować.Nakładać masę do papilotek, do pełna. Piec ok.pół godziny, aż patyczek włożony do muffinki będzie czysty. LUKIER: Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę pomarańczy i sok z pomarańczy, ucierać, aż powstanie błyszczący lukier, wstawić do lodówki, do czasu, aż muffinki będą gotowe.Kiedy muffinki lekko przestygną, maczać je w lukrze i energicznie odstawiać na blat. Pozostawić

Gotowanie to kochanie