sok - 13499 przepisów (strona:405/900)

Zielona szarlotka 182

Ciasto:3 szklanki mąki krupczatki1/3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia250 g masła roślinnego6 żółtekPianka z białek:6 białekszczypta soli4 opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek"Nadzienie jabłkowe:7 większych jabłekłyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu4 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowegoWykonanie:Ciasto:Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła.1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić(...)pokroić w kostkę. Następnie na dno garnka nalać odrobinę wody i wrzucić jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy jabłka się rozgotują dodać cukier, cukier waniliowy. Pogotować chwilę i dodać sok z cytryny i cynamon. lekko ostudzić.Piana z białek:Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka "Bezikowe" z powidłami 150

Łatwo, szybko i przepysznie.Składniki:Ciasto:1.5 szklanki mąki125 g margaryny0.5 łyżeczki sody2 łyżki cukru pudru (przesianego)2 żółtkacukier waniliowyDodatkowo:powidła śliwkowe2 białka2 łyżki cukrucukier waniliowykilka kropli soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać z sodą, dodać puder, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. I wyłożyć(...)dużą blachę. (Ja wylepiłam tą co mam w piekarniku).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Na ciasto rozsmarować cienko powidła.Białka ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowy, i sokiem. (Najlepiej cukier dodawać po dobrym ubiciu piany, dodawać powoli).Naszą pianę nakładamy na powidła i rozsmarowujemy cienko po całości. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Alma: Roladki z grillowanej cukinii 192

dwóch stron przez około 5 minut do momentu, aż stanie się delikatnie brązowa. Następnie trzeba pokroić warzywo w cienkie plastry.Pokruszony ser feta i drobno posiekaną natkę pietruszki wystarczy skropić sokiem z cytryny i wszystko delikatnie wymieszać. Plastry cukinii należy posmarować przygotowaną pastą oraz dodać liście świeżego szpinaku i bazylii.Doprawić do smaku cukinię szczyptą pieprzu i soli, zrolować plastry

WojnaNaSmaki.pl
Risotto z sosem pomidorowym 259

nagrzanego do temperatury około 180 stopni. Zapiekamy przez około pół godziny.Podajemy z sosem pomidorowym:średnia cebula,2 ząbki czosnku,3-4 łyżki masła,łyżka mąki,2 szklanki soku pomidorowego (lub 2 szklanki wody i mały koncentrat pomidorowy),4-5 ziaren ziela angielskiego,średni listek laurowy,sól, pieprz, szczypta cukru.Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić(...)maśle. Dodać posiekany czosnek, a następnie mąkę i zaparzyć ją - nie zasmażać na ciemno. Wlać sok lub wodę i koncentrat. Zagotować mieszając energicznie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i cukier. Gotować przez około 2 minuty na bardzo delikatnym ogniu. Gotowe risotto podawać polane sosem :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z boczkiem i jajkiem 200

złotych. Nie jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;)Składniki sosu:5-6 filecików anchois,3-4 łyżki majonezu,2 łyżki soku z cytryny,duża szczypta mielonej ostrej papryki.Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie  Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka wieprzowa zapiekana z sambal oelek 183

przepis dedykuję ze specjalnymi pozdrowieniami Kamie, jednej z moich najwierniejszych czytelniczek :)Składniki:około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej),1 większa cebula,2 łyżeczki sambal oelek,około 3/4 szklanki soku pomidorowego,sól.Szynkę kroimy na cienkie plastry, zbijamy tłuczkiem jak schabowe. Solimy.Brytfankę/żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy na dnie posolone plastry mięsa. Smarujemy je sambal(...)oelek ale dość cienko. Na tym układamy cebulę pokrojoną w piórka i kolejną warstwę mięsa, które również smarujemy sambal oelek. Na wierzch wylewamy sok pomidorowy. Naczynie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni. Zapiekamy przez około 60-70 minut.Tak przyrządzone mięsko jest bardzo aromatyczne i przede wszystkim kruche.  Dzisiaj podałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykówka czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową 307

leżakowania na przynajmniej 2-3 miesiące.Nie polecam picia z kieliszka. Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i serem feta 284

rozmaryn,sól,2-3 łyżki oliwy lub oleju.Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą i odstawić na 10-15 minut, żeby bakłażan puścił sok. Wraz z sokiem wyjdzie z niego goryczka. Po tym czasie opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury około 180  stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagna z kalafiorem 181

skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :)Składniki:około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki),2 średnie cebule,4 ząbki czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąki,sól - do smaku,mielona ostra papryka - do smaku,łyżka słodkiej(...)obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką.Przygotować sos beszamelowy:W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 166

opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii i Pana Gracjana, którzy z oka nas nie spuszczali dbając o to, aby jedzenie(...)często telefonów czasami wykraczała poza tematy dotyczące spotkania. Wszystkim firmom bardzo dziękujemy :)A oto pozostali nasi sponsorzy i ich prezenty - kolejność losowa :)Anielskie PrzysmakiFirma oferuje wspaniałe miody, soki, konfitury. Prawdziwy raj dla łasuchów i wielbicieli zdrowych produktów.Udało mi się "upolować" podczas loterii te smaczne skarby :)Kontakt z Panią Moniką od pierwszego dnia był niezwykle serdeczny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cannelloni szpinakowo - pomidorowe z mięsem mielonym 303

czytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :)Składniki:cannelloni,pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki),3 łyżki oleju,150 ml przecieru - soku pomidorowego (użyłam mojego własnego > KLIK<),150 ml salsy pomidorowo - paprykowej,400 g mrożonego szpinaku (najlepiej użyć świeżego, ale akurat dziś nie udało(...)smaku,żółty ser do posypania.Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak - udusić go na średnim ogniu do odparowania nadmiaru wody. Doprawić solą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny z aronią 212

sporą rezerwą, gdyż do tej pory każda kupowana aronia w słoiczku była cierpka, lekko gorzkawa i średnio mi smakowała. Kiedyś mając dostęp do "działkowej" aronii, sama robiłam soki i konfitury. Wiem, że owoce powinny lekko zmarznąć na krzaku, a więc najwcześniej powinno się je zbierać po przymrozkach. Własnie wtedy aronia traci swoja goryczkę, staje się słodka(...)żadnych innych dodatków. Jest go odpowiednia ilość, która sprawia, że czujemy smak owoców, a nie tylko słodycz cukru. Ważne jest też to, że owoce nie toną w soku. To po prostu gęsta konfitura - dlatego tak świetnie nadała się do nadziania muffinek. Polecam Wam spróbowanie tego specjału. Jestem pewna, ze tak samo jak ja, nie będziecie zawiedzeni.Podoba się Wam stroik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 205

owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie,2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce),2 łyżki masła,sok wyciśnięty z połowy cytryny,pół litra mleka,2 łyżki mąki pszennej,2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej,4 czubate łyżki cukru waniliowego,1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej(...)części i resztę owoców pokroiłam w podobnej wielkości kawałki.Masło roztopić na patelni i wrzucić owoce. Przesmażyć na większym ogniu, dosypać brązowy cukier i wlać sok z cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić.Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość około półtora centymetra. Zapiec lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 265

pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?Składniki sosu na około pół kg śledzi:2 średnie cebule,pół litra gęstego soku pomidorowego,1 szklanka wody,8-9 łyżek octy winnego,3 łyżki cukru,sól, pieprz, łyżka ziela angielskiego,6-7 liści laurowych,2-3 łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić(...)grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć na lekko złoty kolor cebulę. Dodać cukier i przesmażyć.Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość.Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku.Sos powinien być lekko słodki

Codzienna kuchnia niecodzienna