Składniki:4 nóżki wieprzowewłoszczyzna ( 2 marchwie, pół selera, 1 pietruszka, por)2 cebule6 ziaren pieprzu4 ziarna ziela angielskiego4 liście laurowe1 główka czosnkunatka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracjisól, pieprzocet, sok z cytryny Opalone, starannie oczyszczone najlepiej maszynką do golenia, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, obraną i pokrojoną w ósemki cebulą oraz przyprawami(...)wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia. Studzimy do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem albo z sokiem z cytryny (zdrowsza wersja). Następnie z lodówki wyciągamy gorzołkę :-Pzimne nózki
Bon Appetit Małgorzatygałką muszkatołową, i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zupy, dajemy upieczoną dynię, pomidory oraz wyciskamy upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. W tym czasie dodajemy skórkę pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem.Zupę nalewamy do misek, skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy pleśniowy ser, tymianek oraz możemy dodać prażone pestki z dyni. Zupa
Bon Appetit Małgorzatyżurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie 18 %)sok z połowy cytrynyzioła prowansalskiekoperek cukier do smakusólPonadto: sznurek do związania mięsarękaw do pieczeniaSchab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy(...)ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa. schab nadziewany żurawinąkliknij: akcja
Bon Appetit Małgorzatyprzez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.Brokuły:Brokuły gotujemy we wrzątku ( wrzucamy do wrzątku) z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny (by brokuły zachowały zielony kolor). Po ugotowaniu brokułów rozmiażdżamy je widelcem. Ryż:Ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta
Bon Appetit Małgorzatysumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Kurczaka podajemy
Bon Appetit Małgorzatymasła4 cytryny2 op. biszkoptów (po 80 g)60 g dżemu morelowego Krem nr 2:250 ml mleka1 torebka budyniu śmietankowego250 g masła80 ml rumu200 g cukru pudrupolewa:sok z 1 cytryny200 g cukru pudruok. 80 ml gorącej wodyi trochę czekolady do dekoracjiświeża mięta do dekoracji.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem(...)krem zmiksować z miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatyoraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupy. Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą oraz szczypiorkiem. Podajemy z makaronem ryżowym albo chińskim.zupa tajska
Bon Appetit Małgorzatygrube pory4 parówki (u mnie z szynki, 93% mięsa)2 duże pomidory (lub 4 średnie)200 g masła - będziemy go klarować2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego wina2 łyżki kwaśnej śmietany - dodatkowosuszone zioła (u mnie oregano)pieprz biały i sól150 g żółtego sera świeża bazylia do dekoracjisos: roztapiamy(...)żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Równocześnie dodajemy białe wino. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól i biały pieprz. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy (w tradycyjnym sosie holenderskim nie ma śmietany, ale ja zamierzam pory
Bon Appetit Małgorzatycebula 100 g suszonej żurawiny 2 ogórki kiszone albo konserwowe (zależy od upodobań) 6 grzybków konserwowych 3 jajka na twardo 4 duże cytryny sok z połówki cytryny posiekana natka pietruszki szczypiorek łyżeczka octu balsamicznego olej pieprz Filety moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru słonego smaku Następnie kroimy(...)kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy. Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem (tyle by olej zakrył całość) Wstawiamy do lodówki na całą dobę. Na następny dzień przekrawamy cytryny na pół i wydrążamy z nich miąższ. Łódki z cytryn wsadzamy na pół
Bon Appetit Małgorzatysmaku: cukier, sól, pieprzMyjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki. Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały słoik). Mieszamy i doprawiamy wg swojego smaku solą, cukrem i pieprzem.Ćwikłę wkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę
Bon Appetit Małgorzatyłyżki miodu1 laska cynamonu4 goździki1 cytrynaOwoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin. Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka. Do namoczonych owoców dolać więcej wody oraz dodać miód. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon i goździki. Później(...)kompotu wyjąć goździki i cynamon. Przyprawić sokiem z cytryny. Jeśli jest za mało słodkie dodać więcej miodu albo cukier
Bon Appetit Małgorzatypodobny dla bliskiej mu osoby? Składniki na 2 porcje: 2 banany 3 czubate łyżki cukru trzcinowego (u mnie z melasą) 4 łyżki rumu sok z 1 cytryny 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła Banany obieramy ze skórki, przekrawamy na mniejsze części. Na patelni podgrzewamy masło(...)dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Wrzucamy banany skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy rum i chwile smażymy z obu stron. W kąpieli wodnej rozstawiamy czekoladę, dodajemy do niej kremówkę, mieszamy. Po chwili polewamy smażone banany. cytryna fajnie przełamuje słodycz bananów i czekolady oraz czuć aromat rumu. smażone
Bon Appetit MałgorzatyWłaśnie w ten sposób zawsze przygotowuję te "robale" :-PSkładniki:0,5 kg krewetek (różowych, czyli wcześniej podgotowanych i zamrożonych)250 g pomidorków koktajlowych / cherry2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytrynypęczek natki pietruszki4 - 5 łyżek słodkiego sosu chilioliwa do smażeniaKrewetki odmrażamy. Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy krewetki, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pomidorki koktajlowe(...)przekrojone na połówki) i sos chili oraz sok z cytryny Smażymy około 4 minut ciągle mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. mnie najbardziej krewetki smakują z chlebkiem ciabattą z sosem z octu balsamicznego :) Ale możemy je podać także ze zwykłymi tostami albo ryżem.krewetki z sosem chili i z pomidorkami
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na 1 porcję:2 plasterki bekonu albo szynki1 kromka chleba tostowego (pełnoziarnisty)1 jajko do ugotowania w koszulce1/4 szklanki octu1 żółtko do sosu100 g masła (będziemy go klarować)sok z cytryny (2 łyżeczki)pieprz białysóldodatkowo 2 plastry pomidora, cebulka podsmażoną oraz szczypioreksos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej piany (dzięki(...)będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy). W garnku zagotowujemy wodę, na garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 1 żółtko. Żółtko trzepiemy trzepaczką, dodajemy sok z cytryny. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sól i biały
Bon Appetit Małgorzatyokoło 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy po plasterku banana. Plasterki banana skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały
Bon Appetit Małgorzaty