sok - 13499 przepisów (strona:404/900)

Surówka ogórkowa z porem 152

łyżki oliwy z oliweksok z cytrynysólpieprzOgórki kroimy w kostkę (ze skórką), a por w półtalarki. Czosnek obieramy i miażdżymy. Wszystko przekładamy do miski - dodajemy oliwę z oliwek, kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników surówkę wstawiamy na 30 minut do lodówki.Smacznego

Salonik smaków
Czarna fasolka ze śliwkami i żurawiną 213

między czasie kroimy w paski śliwkę a owoc kaki w kostkę 3/ Gdy fasola się ugotuje odsączamy ją, przekładamy z powrotem do garnka i podgrzewamy dodając masło, sok z limonki, cukier bądź ksylitol oraz śliwkę i żurawinę.4/ Gdy wszystko się połączy układamy danie na środku talerza dookoła układając owoc kaki5/ Smacznego

Kuchnia PROzdrowotna
Optymistyczne śniadanie z newellą 186

połową łyżki miodu na 5min. W między czasie rozbrajamy ananasa i wykrawamy jadalną część i kroimy ją w paski odkładając do miski2/ Do gotującego się owocu kaki dodajemy odrobinę soku z cytryny i ściągamy z ognia, obieramy avocado i kroimy w półksiężyce i również odkładamy do miski3/ Kroimy newellę w plastry nieco grubsze i rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju(...)małym ogniu lekko obsmażamy newellę z dwóch stron celem przejęcia aromatu kokosowego. Obsmażone lekko newellki dajemy do talerzyka z kokosem i obtaczamy.5/ Miksujemy w pojemniku owoc kaki wraz z sokiem z garnka na mus.6/ Układamy z ananasów słońce, z ciepłej newelli obtoczonej w wiórkach kokosowych chmurki, z avocado pagórki a z ciepłego musu pasek drogi który obsypujemy słonecznikiem7 SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Żytni makaron z sosem słonecznikowym z gorgonzolą 240

zbawiennie podziała na skórę, włosy i paznokcie. Zabierajmy się więc do pracy! :)Czas przygotowania: 15 minutDla 2 osóbSkładniki:Makaron razowy żytni 3 garści Śmietana kremówka 30% 100mlSłonecznik 40godrobina soku z cytrynyczubek od łyżeczki pasty chillikilka igiełek rozmarynuser gorgonzola 20-30gsól himalajskaOlej słonecznikowyPrzygotowanie:1/ Gotujemy makaron al dente2/ Schłodzony zimną wodą i odcedzony odstawiamy na bok, Na małej ilości(...)prażymy z solą (mała ilość) słonecznik cały czas mieszając (Uważamy żeby nie spalić)3/ Do uprażonego słonecznika dodajemy śmietanę a następnie ser gorgonzola. Gdy sos ma odpowiednią konsystencję dodajemy sok z cytryny i pastę chilli.4/ Nakładamy makaron wraz z sosem na talerz i posypujemy świeżym rozmarynem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zimowa zupa owocowa z żytnim makaronem 206

makaron i odstawiamy odcedzony na bok2/ Świeży napar z hibiskusa zagotowujemy z czarnym bzem i aronią a następnie dodajemy pokrojone w kostkę mango, gruszkę, suszoną morelę i banana. Dolewamy sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut3/ Do przygotowanej zupy możemy dodać miód a następnie makaron. Przekładamy na talerz. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Ryba po grecku 325

warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas.Potrzebne nam:-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)- 5 marchewek- pietruszka- pół dużego selera lub jeden mały- 4 cebule - sok z połowy cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki.- sól, pieprz(...)koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Zostawić jeszcze na 5 minut. W dużym naczyniu ułożyć warstwę warzyw, przykryć rybą i tak na zmianę aż do wyczerpania składników. Ostatnią

W poszukiwaniu inspiracji
Pierniczki lebkuchen 193

wyjęciu z piekarnika powinny zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę wody.Pierniczki moczymy

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w sosie musztardowym 245

śledziowych w oleju 1 duża cebula 2 żółtka 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 100 ml oleju roślinnego 50 ml oleju lnianego (nie dodałam) sok z połowy cytryny 500 ml mleka sól, pieprz Sposób przyrządzania: Śledzia namocz w mleku na 4-6 godzin. W misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij

Czerwień i błękit
Sałatka z kurczakiem, ananasem, grzankami i z sosem chili 352

ananasa2 garści grzanek2 piersi z kurczakakostka rosołowaskładniki na sos:5 łyżek ketchupu2 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego1/3 szklanki soku z ananasaSałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody(...)kostką drobiową do wyparowania wody,aż do momentu przysmażenia się mięsa. Warzywa z serem, podsmażonym kurczakiem i grzankami mieszamy. Polewamy sosem wykonanym z ketchupu, oliwy, soku z ananasa i z dodatkiem chili. Ozdabiamy szczypiorkiem i świeżą bazylią. Sałatka z ananasem, kurczakiem i grzankami

Bon Appetit Małgorzaty
Gazpacho (pomidorowy chłodnik) 83

papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)2 -3  ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)1 duża cebula2 łyżki octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)listki świeżej bazyliisól, biały pieprznatka pietruszki do dekoracji Pomidory parzymy  wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową(...)kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą.  Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.Mus delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią. Jeśli nam zostanie na drugi

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z wędzonym łososiem 221

Składniki:główka dowolnej sałaty150 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowychkilka rzodkiewekpół ogórka zielonegoSos:oliwa z oliwek, sok z połowy cytrynysuszona kolendrasól i pieprzWarzywa myjemy, sałatę szarpiemy na kawałki, pomidorki przekrawamy na pół (albo zostawiamy całe), ogórki i rzodkiewki kroimy w plastry. łososia kroimy w mniejsze plastry. Sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i polewamy sałatkę

Bon Appetit Małgorzaty
Mus pomidorowy ukryty w galarecie 135

papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)2 -3  ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)1 duża cebula2 łyżki octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)listki świeżej bazyliisól, biały pieprznatka pietruszki do dekoracjiponadto: 4,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanka bulionuPomidory parzymy  wrzątkiem, obieramy ze skórki(...)kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą. Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.Mus delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią. Żelatynę namoczyć

Bon Appetit Małgorzaty
Bakłażan faszerowany salsą pomidorową 117

kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem by usunąć pestki, te co zostały usuwamy łyżeczką lub palcem, następnie pomidor drobno kroimy w kostkę.  Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz przyprawę chilli a także oliwki doprawiamy solą i pieprzem.  Bakłażan przekrawamy wzdłuż na 2 połówki i wydrążamy miąższ. Do środka dajemy farsz z salsy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z melonem i miętą 149

Składniki:1 dojrzały melongarść świeżej miętysyrop klonowysok z cytrynyMelon kroimy w łódeczki, usuwamy nasiona i skórę. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy listki z mięty. Melon mieszamy z listkami mięty, skrapiamy sokiem z cytryny i oblewamy syropem klonowym. Gotowe! :)Niedojrzałe czereśnie stanowią tylko dekorację ;)Sałatka z melonem i miętą

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik ogórkowy ze świeżymi ziołami 83

lubi mizerię ten polubi chłodnik ogórkowy :) Składniki:pół litra kefiru (można wymieszać z jogurtem)1 długi, zielony ogórekłyżka ziołowego pieprzusól i pieprzwiązanka koperkuok. 2 łyżki soku z cytrynyopakowanie serka śmietankowego (naturalnego)inne zioła do dekoracji: u mnie koperek, natka pietruszki oraz bazylia (może być także tymianek i mięta) 2 plasterki zielonego ogórka do dekoracjiświeżo mielony pieprz do dekoracji Ogórka(...)myjemy i obieramy ze skórki. Do blendera dajemy pokrojonego w kostkę ogórka, kefir, pieprz, sól, ziołowy pieprz, oraz zioła a także serek i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy w blenderze, dekorujemy świeżymi ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i gotowe. Chłodnik świetnie smakuje z modymi ziemniaczkami z koperkiem. Chłodnik ogórkowy

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania