masła170 g cukru7 jajek (oddzielone białka od żółtek)skórka z 1 pomarańczyszczypta soliopcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto)na syrop: 250 ml wody, 1 szklanka cukru, sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Przy pomocy robota kuchennego miksuj masło pokrojone na kawałki i cukier, aż stworzą gładką, kremową masę. Zacznij dodawać żółtka, po jednym, dodaj kolejne, gdy poprzednie dobrze się(...)moczenie łyżki w wodzie). Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Odstaw ciasto do ostygnięcia.Przygotuj syrop - w rondelku wymieszaj wodę, cukier i sok z pomarańczy i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty, następnie stopniowo polewaj gorącym syropem, czekając aż wsiąknie w ciasto. Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi
Chilli Czosnek i Oliwacoś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę.Składniki :* 6 filetów z limandy* sól, pieprz cytrynowy* sok i skórka otarta z połowy cytryny* mąka do panierowania* olek rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie :Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać sokiem z cytryny i całość posypać otartą skórką z cytryny. Odłożyć do lodówki
Magiczne Życie MartyCake with strawberriesSkładniki.2 szkl. mąki pszennej25 dag masła1/2 szkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie.Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówkiTruskawki wsypać do rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany(...)łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić.Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni.Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny .Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób.Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Wyjąć i ostudzić
Kulinarny karnet Christopherarozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy np. do kokilek lub silikonowej ozdobnej formy z kominkiem, wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki cukru300 g gęstego jogurtu naturalnego2 łyżeczki proszku do pieczeniasok z połowy cytryny2-3 łyżki rumu50 g gorzkiej czekoladyGruszki obrać, wydrążyć gniazda, pokroić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt, sok z cytryny i rum, dobrze wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować, dodać olej i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i puszysta (jeśli wydaje się za gęsta, dodać
Z butelką mleczka w tlenaturalnego 2 łyżki miodu180 gcukru2 jajka 150 gmąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia25 gkakao w proszku1/2 gorzkiej czekolady (50 g)Składniki na krem mascarpone: 250 gserka mascarpone1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukruDodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżemTabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Wykonanie:Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier(...)wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.Krem:Serek mascarpone mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę.Upieczone ciasto studzimy na kratce, kroimy na dwa płaty i przekładamy warstwą owocową, mascarpone i znów owocami.Gotowe ciasto wykańczamy polewą czekoladową (podgrzewamy
Z butelką mleczka w tlepierwszy lub drugi dzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:)Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 1Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1 patroszony pstrąg3 plastry boczku1 łyżka płatków migdałowych1 łyżeczka sok z cytryny2 łyżki masłaPrzyprawy: sól, pieprzPlasterki boczku podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Wymytą i osuszoną rybę obsypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na nie umytej patelni
Kolizje Smakówjuż niebawem, fajnie byłoby podać sałatkę z takim własnie majonezem :)Składniki:2 żółtka,1 i 2/3 szklanki dobrego oleju,1 łyżeczka musztardy,sól do smaku,szczypta cukru,sok z cytryny do smaku.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jest to podstawowa zasada, aby majonez udał się. Jajko przed rozbiciem i oddzieleniem białka od żółtka należy umyć i sparzyć wrzątkiem(...)olejem, dolewając go stopniowo. Na początku olej powinien być dodawany w bardzo małych ilościach, rozpoczynając od około pół łyżeczki. Na końcu dodać musztardę, sól, cukier i sok z cytryny - doprawiając całość według własnego smaku. Majonez przygotowuje się w kilka minut, nie jest to więc proces mozolny i czasochłonny. Nie jestem zwolenniczką używania miksera do jego
Codzienna kuchnia niecodziennatemperatury 180°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Masa:Świeże maliny rozgniatamy za pomocą widelca. Jeżeli korzystamy z chłodzonych, należy je wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku.Śmietanę ubijamy na sztywną masę (nie za długo, w przeciwnym razie powstanie nam masło). Następnie dodajemy fix, cukier puder oraz maliny i chwile razem miksujemy.Ostudzony biszkopt przecinamy(...)dwie lub trzy części. Można go naponczować mlekiem z odrobiną soku malinowego.Jeżeli przekroiliśmy tort na trzy kawałki to masę również dzielimy na tyle samo części.Pierwszą z nich wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy kolejnym. Pokrywamy drugą warstwą śmietany, umieszczamy górną część biszkoptu i wszystko pokrywamy masą malinową.*użyłam torownicy o średnicy 23 cmMoje posty
Słodka Stronabeszamelowy: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa w proszku biały pieprz pieprz kolorowy sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos pomidorowy z mięsem:Cebulę(...)dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut.Sos beszamelowy:Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy, solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy.Form
Słodka Stronanaokoło, tak aby następnie za pomocą łyżki można było wydrążyć środek w kształcie przypominający miseczkę. Wydrążone ciasto kruszymy i odkładamy do osobnego naczynia. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki temu banany nie sczernieją . W miejsce wydrążenia pasami umieszczamy banany.Przypinamy obręcz tortownicy i wykładamy masę w kształt "kopca". Całość posypujemy pokruszonym ciastem, które
Słodka Stronanoża lub nożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części. Tak samo postępujemy z resztą tortilli.Sałatę lodową siekamy, awokado i ogórka kroimy w kostkę.Awokado skrapiamy sokiem z cytryny - dzięki temu owoc tak szybko nie ściemnieje.Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki.Środek każdej ćwiartki tortilli smarujemy niewielką ilością majonezu (ok. pół łyżeczki). Na każdą
Słodka Stronacukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Jabłka obrać usunąć gniazda i pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem, zmieszać z cynamonem.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. (Na tą górną).Pierwszą wyłożyć na dno foremki
Moje pyszne gotowaniepudrusok z 1/2 cytryny5 łyżek jogurt naturalnegoszklanka mąki3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżka proszku do pieczeniakilka kropli aromatu waniliowegoWykonanie:Masło przerzucamy do miski i ucieramy na puszek, następnie dodajemy: żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy.Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie
Moje pyszne gotowaniezwiększyć ilość cukru :). Wypiek polecam, smakoszom jabłeczników :).Składniki: 3 szklanki mąki3/4 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia1,5 kg jabłekcukier waniliowyodrobina soku z cytrynyłyżeczka cynamonu2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru750 ml mlekaWykonanie:Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Nast(...)obsypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i podpiec ok.20 min w 200 stopniach.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem z końcówka do siekania. Do jabłek dodać odrobinę soku z cytryny, cukier waniliowy i troszkę cynamonu. Jabłka wymieszać i nałożyć na podpieczony spód.Budyń ugotować jak na odwrocie opakowania, z tym, że używając 750 ml mleka (na oba budynie
Moje pyszne gotowanie