zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszkaSkładniki:2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła cebula jajko pieprz, sólWykonanie:Grzyby umyć ,namoczyc na noc, potem(...)godziny. Buraki umyć gotować razem z cebulą, przyprawami w 3 litrach wody do miękkości buraków. Zabrac buraki,odcedzic wywar, dodać wywar z grzybów. zagotować, doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny.. Uszka: cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem
Z Majeczką w kuchnimiękkiego masła 175 g / 85 g cukru trzcinowego 175 ml / 85 ml miodu 125 ml / 65 ml likieru czekoladowego lub kawowego sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego 150 g / 75 g mąki 75 g / 40 g mielonych migdałów(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 / 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka / 1 jajko Wykonanie: W garnku zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę i kakao. Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut. Dodać jajka, mąkę, migdały, proszek
Sto kolorów kuchnisurowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach)ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej)sok z cytryny (do smaku)ćwiartka jabłka2 zgniecione ząbki czosnku1-2 łyżeczki majerankucukiersól morskaświeżo mielony pieprz Do dwóch litrów wody dodajemy obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liść laurowy(...)ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przyprawiamy solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciskamy sok z cytryny (ok. 2-3 łyżki). Próbujemy. Jeśli istnieje potrzeba dolewamy dodatkową porcję zakwasu – jeśli nie podajemy razem z uszkami. Odgrzewając barszcz pamiętajmy, aby go nie gotować. Post Barszcz
Poezja smakumieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok. Cukier przesypujemy do garnka o dużym dnie i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy nasycone aromatem pomarańczy kostki cukru i mieszamy łyżką drewnianą tak długo(...)masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru (cukier nie może być za ciemny bo ciasto będzie miało gorzkawy posmak). Do skarmelizowanej masy dodajemy mieszankę migdałowo – owocowo – korzenną, wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na posypaną mąką stolnicę, oprószamy przez sitko mąką i zagniatamy ciasto.Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto
Moniki Smakołykiwarzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki:1 kg filetów białej ryby5 marchewek2 pietruszkipołowa seleracebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku
NA MOIM TALERZUcynamonu2 łyżki maku niebieskiegoMasa:350 ml śmietanki 30%250 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudru1 opakowanie fixu do śmietanyDodatki:3 łyżki powidła śliwkowego80 g masy marcepanowejDo nasączania:100 ml soku pomarańczowegoDo ozdoby100 g gorzkiej czekolady20 g białej czekoladyłyżka kakaoNa początek przygotowujemy biszkopt.Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem(...)Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany.Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym.Pna pierwszym biszkopcie układamy rozwałkowaną masę marcepanową,smarujemy 1,5 łyżki powidła i nakładamy 1/3 masy śmietankowej.Przykrywamy go drugim biszkoptem, smarujemy dżemem i znowu przekładamy masą.Przykrywamy trzecią
Mienta blogmąki orkiszowej razowej typ 2000,80 g cukru,1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 120 ml oliwy,100 ml mleka,1 jajo,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,sok i skórka otarta z jednej cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,różany cukier puder (przepis) lub cukier z wanilią do posypania muffin. Przygotowanie:Porzeczki(...)odsączyć na sicie.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Wymieszać mokre składniki (oliwę, mleko, jajo, wanilię, sok i skórkę otartą z cytryny).Wymieszać suche składniki (mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia i sól).Do suchych składników dodać porzeczki, wymieszać żeby mąka obtoczyła owoce.Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.).Piec 18 minut
SzczyptaSmaQJelly with carrotSkładniki.15 dag marchwi karotki3 łyżki soku z cytryny1 łyżka żelatyny4 dag cukru10 dag jogurtu naturalnegoWykonanie.Marchew obrać, ugotować i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny.Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masa napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć
Kulinarny karnet Christopheraprawidlowego laczenia produktow.Najczesczej spotykane we wszystkich salatkach to polaczenie ogorka z pomidorem.Ogorek. zawiera enzym askorbinowy,ktory niweczy witamine C zawarta w pomidorze.Jedzenie pomidora w tym polaczeniu staje sie bezcelowe.Lyzeczka soku z ogorka jest w stanie zneutralizowc wit.C zawarta w 3 litrach soku pomidorowego.Laczac pomidora z bialym serem narazasz sie z kolei na bolesna chorobe stawow.Dlatego bezpieczniej i zdrowiej jest robic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Blyskawiczne i smaczna pasta do kanapek.Przepis pochodzi z "30 minut w kuchni" Jamiego Oliviera.Zmniejszylam tylko ilosc soku z cytryny,bo Olivier zaszalal.Nie zmielilam pasty na "gladko" w malakserze jak zalecal ,ale rozgniotlam wszystkie skladniki widelcem,takze moja wersja jest jeszcze mniej pracochlonna.Odpada mycie malaksera. Skladniki :1 czubata lyzka chrzanu kremowego300 g wedzonej makreli bez osci (1 spora makrela
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodowki przynajmniej na pol godziny.Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki wrzucic do szerokiego,plaskiego rondla z 4-ma lyzkami cukru i powoli podgrzewac,az pusci maksymalna ilosc soku .Musimy pilnowac ,zeby sie nie rozgotowal.Przez sitko wsypac budyn i cala mase rownomiernie wymieszac do zgestnienia (mozna wymiesza takze budyn z mala iloscia wody lub odlanym przestudzonym sokiem i polaczyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!goraco polecam do skorzystania z przepisu.Bedziecie naprawde zachwyceni.Owoce mozecie dodac wedlug wlasnych upodoban.Skladniki na 2 pucharki:200-250 g jogurtu greckiego2 duze lyzki tahini2 lyzki miodu150 g truskawek1 lyzka soku z cytryny1 lyzeczka cukru1/4 owocu granatu8-10 ciastecze amarettiWykonanie: Truskawki pokroic na mniejsze czastki .Z 1 lyzeczki cukru i soku z cytryny zrobic marynate do truskawek. Odstawic na kilka minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naszego zdrowia i naszych oczu tutaj:klikSkladniki na 2 porcje:makaron tagliatelle 250 g (lub kazdy inny,ulubiony)250 g jagod200 g jogurtu greckiego3 lyzki cukru trzcinowego2 lyzki soku z cytrynyWykonanie:Makaron ugotowac w duzej ilosci osolonej wody wg przepisu na opakowaniuW tym czasie przygotowac sos jagodowy.Do rondelka wrzucic umyte,przebrane i dobrze umyte i odsaczone jagody.Garste jagod zostawic(...)przybrania dania.Zasypac cukrem ,dodac sok z cytryny.Podgrzac i gotowac na malym ogniu kilka minut.Gdy sosik bedzie za rzadki,odparowac przez nastepnych kilka minut do porzadanej konsystencji.Odcedzic makaron.Wylozyc go na talerz,nastepnie porcje sosu jagodowego,na koniec przybrac jogurtem greckim i udekorowac jagodami oraz szczypta cukru trzcinowego.Zycze smacznego! UWAGI :Zima tez mozesz cieszyc sie tym pysznym makaronem na slodko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skorki cytrynowej w ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej.Skladniki na 2 porcje:2 cukinie -zielona i zolta2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzki skorki z cytryny i sok z cytrynyWykonanie:Orzeszki piniowe lekko zbrazowic na patelni bez tluszczu.Dwie cukinie umyc i pokroic w 1 cm plastry.Na rozgrzanej patelni podsmazyc cukinie z obydwu stron,az zmiekna i lekko sie zrumienia(...)Wylozyc na talerze,posolic,dodac pieprz,starta skorke z cytryny i pokropic sokiem z cytryny ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prostu rewelacja!Skladniki na 2 porcje:2 bardzo mlode cukinie 3 lyzki oliwy z oliwek (dalam cytrynowa)1/2 lyzki startej skorki z cytryny1 lyzka octu winnego sok z cytryny1 lyzeczka miodupare galazek tymianku cytrynowego 30 g wiorkow parmezanu lub surowej szynki-opcjonalniesol,pieprzWykonanie:Oliwe,miod,ocet winny dokladnie wymieszac,do otrzymania kremowej konsystencji.Dodac starta skorke z cytryny.Gdy uzywacie(...)zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny.Nozykiem do warzyw o szerokim ostrzu sciac z cukini cieniutkie plastry.Posolic je i posypac pieprzem.Obtoczyc dokladnie w marynacie i pozostawic na okolo 15 minut.Do marynaty dodalam kilka lodyzek tymianku cytrynowego.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Tak przygotowana salatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kazdego letniego dania obiadowego.Dodatkowo wzbogacona tartym parmezanem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!