już niebawem, fajnie byłoby podać sałatkę z takim własnie majonezem :)Składniki:2 żółtka,1 i 2/3 szklanki dobrego oleju,1 łyżeczka musztardy,sól do smaku,szczypta cukru,sok z cytryny do smaku.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jest to podstawowa zasada, aby majonez udał się. Jajko przed rozbiciem i oddzieleniem białka od żółtka należy umyć i sparzyć wrzątkiem(...)olejem, dolewając go stopniowo. Na początku olej powinien być dodawany w bardzo małych ilościach, rozpoczynając od około pół łyżeczki. Na końcu dodać musztardę, sól, cukier i sok z cytryny - doprawiając całość według własnego smaku. Majonez przygotowuje się w kilka minut, nie jest to więc proces mozolny i czasochłonny. Nie jestem zwolenniczką używania miksera do jego
Codzienna kuchnia niecodziennatemperatury 180°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Masa:Świeże maliny rozgniatamy za pomocą widelca. Jeżeli korzystamy z chłodzonych, należy je wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku.Śmietanę ubijamy na sztywną masę (nie za długo, w przeciwnym razie powstanie nam masło). Następnie dodajemy fix, cukier puder oraz maliny i chwile razem miksujemy.Ostudzony biszkopt przecinamy(...)dwie lub trzy części. Można go naponczować mlekiem z odrobiną soku malinowego.Jeżeli przekroiliśmy tort na trzy kawałki to masę również dzielimy na tyle samo części.Pierwszą z nich wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy kolejnym. Pokrywamy drugą warstwą śmietany, umieszczamy górną część biszkoptu i wszystko pokrywamy masą malinową.*użyłam torownicy o średnicy 23 cmMoje posty
Słodka Stronabeszamelowy: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa w proszku biały pieprz pieprz kolorowy sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos pomidorowy z mięsem:Cebulę(...)dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut.Sos beszamelowy:Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy, solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy.Form
Słodka Stronanaokoło, tak aby następnie za pomocą łyżki można było wydrążyć środek w kształcie przypominający miseczkę. Wydrążone ciasto kruszymy i odkładamy do osobnego naczynia. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki temu banany nie sczernieją . W miejsce wydrążenia pasami umieszczamy banany.Przypinamy obręcz tortownicy i wykładamy masę w kształt "kopca". Całość posypujemy pokruszonym ciastem, które
Słodka Stronanoża lub nożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części. Tak samo postępujemy z resztą tortilli.Sałatę lodową siekamy, awokado i ogórka kroimy w kostkę.Awokado skrapiamy sokiem z cytryny - dzięki temu owoc tak szybko nie ściemnieje.Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki.Środek każdej ćwiartki tortilli smarujemy niewielką ilością majonezu (ok. pół łyżeczki). Na każdą
Słodka Stronacukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Jabłka obrać usunąć gniazda i pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem, zmieszać z cynamonem.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. (Na tą górną).Pierwszą wyłożyć na dno foremki
Moje pyszne gotowaniepudrusok z 1/2 cytryny5 łyżek jogurt naturalnegoszklanka mąki3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżka proszku do pieczeniakilka kropli aromatu waniliowegoWykonanie:Masło przerzucamy do miski i ucieramy na puszek, następnie dodajemy: żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy.Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie
Moje pyszne gotowaniezwiększyć ilość cukru :). Wypiek polecam, smakoszom jabłeczników :).Składniki: 3 szklanki mąki3/4 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki śmietany 18%łyżeczka proszku do pieczenia1,5 kg jabłekcukier waniliowyodrobina soku z cytrynyłyżeczka cynamonu2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru750 ml mlekaWykonanie:Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Nast(...)obsypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i podpiec ok.20 min w 200 stopniach.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem z końcówka do siekania. Do jabłek dodać odrobinę soku z cytryny, cukier waniliowy i troszkę cynamonu. Jabłka wymieszać i nałożyć na podpieczony spód.Budyń ugotować jak na odwrocie opakowania, z tym, że używając 750 ml mleka (na oba budynie
Moje pyszne gotowanieCiasto:3 szklanki mąki krupczatki1/3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia250 g masła roślinnego6 żółtekPianka z białek:6 białekszczypta soli4 opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek"Nadzienie jabłkowe:7 większych jabłekłyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu4 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowegoWykonanie:Ciasto:Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła.1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić(...)pokroić w kostkę. Następnie na dno garnka nalać odrobinę wody i wrzucić jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy jabłka się rozgotują dodać cukier, cukier waniliowy. Pogotować chwilę i dodać sok z cytryny i cynamon. lekko ostudzić.Piana z białek:Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć
Moje pyszne gotowanieŁatwo, szybko i przepysznie.Składniki:Ciasto:1.5 szklanki mąki125 g margaryny0.5 łyżeczki sody2 łyżki cukru pudru (przesianego)2 żółtkacukier waniliowyDodatkowo:powidła śliwkowe2 białka2 łyżki cukrucukier waniliowykilka kropli soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać z sodą, dodać puder, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. I wyłożyć(...)dużą blachę. (Ja wylepiłam tą co mam w piekarniku).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Na ciasto rozsmarować cienko powidła.Białka ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowy, i sokiem. (Najlepiej cukier dodawać po dobrym ubiciu piany, dodawać powoli).Naszą pianę nakładamy na powidła i rozsmarowujemy cienko po całości. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.Smacznego
Moje pyszne gotowaniedwóch stron przez około 5 minut do momentu, aż stanie się delikatnie brązowa. Następnie trzeba pokroić warzywo w cienkie plastry.Pokruszony ser feta i drobno posiekaną natkę pietruszki wystarczy skropić sokiem z cytryny i wszystko delikatnie wymieszać. Plastry cukinii należy posmarować przygotowaną pastą oraz dodać liście świeżego szpinaku i bazylii.Doprawić do smaku cukinię szczyptą pieprzu i soli, zrolować plastry
WojnaNaSmaki.plnagrzanego do temperatury około 180 stopni. Zapiekamy przez około pół godziny.Podajemy z sosem pomidorowym:średnia cebula,2 ząbki czosnku,3-4 łyżki masła,łyżka mąki,2 szklanki soku pomidorowego (lub 2 szklanki wody i mały koncentrat pomidorowy),4-5 ziaren ziela angielskiego,średni listek laurowy,sól, pieprz, szczypta cukru.Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić(...)maśle. Dodać posiekany czosnek, a następnie mąkę i zaparzyć ją - nie zasmażać na ciemno. Wlać sok lub wodę i koncentrat. Zagotować mieszając energicznie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i cukier. Gotować przez około 2 minuty na bardzo delikatnym ogniu. Gotowe risotto podawać polane sosem :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennazłotych. Nie jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;)Składniki sosu:5-6 filecików anchois,3-4 łyżki majonezu,2 łyżki soku z cytryny,duża szczypta mielonej ostrej papryki.Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis dedykuję ze specjalnymi pozdrowieniami Kamie, jednej z moich najwierniejszych czytelniczek :)Składniki:około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej),1 większa cebula,2 łyżeczki sambal oelek,około 3/4 szklanki soku pomidorowego,sól.Szynkę kroimy na cienkie plastry, zbijamy tłuczkiem jak schabowe. Solimy.Brytfankę/żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy na dnie posolone plastry mięsa. Smarujemy je sambal(...)oelek ale dość cienko. Na tym układamy cebulę pokrojoną w piórka i kolejną warstwę mięsa, które również smarujemy sambal oelek. Na wierzch wylewamy sok pomidorowy. Naczynie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni. Zapiekamy przez około 60-70 minut.Tak przyrządzone mięsko jest bardzo aromatyczne i przede wszystkim kruche. Dzisiaj podałam
Codzienna kuchnia niecodzienna