sok - 13499 przepisów (strona:423/900)

Tortilla z kurczakiem 203

kurczaka w panierce z obiadu. Tak powstała pyszna kolacja. Mojemu smakoszowi bardzo smakowało :) Polecam! Składniki:8 tortilli1 podwójna pierś z kurczakapół główki sałaty pekińskiejdwie cebule4 małe pomidory1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzprzyprawa do kurczaka lub gyrosaSos:4 łyżki majonezu1 mały jogurt naturalnyczosnek (może być w granulkach)sól, pieprzNajpierw przygotowuję  składniki:Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam, rozgrzewam patelnię(...)kroję go w kostkę i odgrzewam w mikrofali). Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik. Kroję pomidory, cebulę w cienkie pół plasterki. Sałatę myję, siekam w kostkę, przyprawiam solą i sokiem z cytryny. Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję majonez, czosnek, przyprawiam i dokładnie mieszam.Gdy mam już przygotowane składniki zaczynam zwijanie tortilli. Najpierw podgrzewam placki (w mikrofali lub na patelni), smaruję

NA MOIM TALERZU
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 268

puree ziemniaczanym :)Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego:3 duże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy(...)następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 234

przyrządzenie łososia. Tym razem łosoś z nutką rozgrzewającego imbiru i cytryny a do tego słodki ananasek na ciepło i ryżskładniki:500 g łososia bez skóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z ananasa i melona z pestkami dyni 140

Składniki:1/2 świeżego, obranego ananasa (ewentualnie z puszki), pokrojonego w kostkę 1/3 dużego melona złocistego, kroimy również w kostkę 3 łyżki pestek dyni2 łyżki nasion słonecznika1 łyżeczka siemienia lnianego sok z 1/3 limonkiWszystkie składniki ze sobą mieszamy, skrapiamy sokiem z limonki i gotowe. Świetnie smakuje po schłodzeniu w lodówce. Smacznego

Mango Papaja
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 355

jednolitej konsystencji. Mocno schłodzoną śmietankę, serek i ok. 3-4 łyżki cukru pudru umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. W razie potrzeby dosładzamy. Dodajemy przestudzoną żelatynę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Połowę kremu wykładamy na spodni blat ciasta i przykrywamy drugim - równym spodem do góry. Lekko dociskamy. Pozostały krem możemy cały wyłożyć na wierzch ciasta (najlepiej

Ratunku obiad
Hummus klasyczny 97

następnie odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (30-40 minut).Składniki:2 szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)pół szklanki pasty tahini (kupnej lub przygotowanej samemu)sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku100 ml wodysóloliwa z oliweksłodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypaniaPasta tahini:pół szklanki sezamu50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego)Sezam uprażyć na suchej(...)patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej pasty.Przygotowanie:Utrzeć czosnek z solą. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, odrobinę oliwy. Utrzeć blenderem do gładkości. Następnie dolewać powoli zimną wodę, aż do uzyskania żądanej konsystencji. (Ilość wody regulować wg własnych upodobań). Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne drobinki ciecierzycy, więc

Food Square
Falafel najsmaczniejszy 145

minuty. Po usmażeniu należy je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.Surówka z marchewki, imbiru i kolendry:4 średniej wielkości marchewkikawałek kłącza imbiru1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnku1 łyżka miodu2 łyżki sezamusólPrzygotowanie:Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Dodać starty na drobnych imbir i czosnek. Przyprawić, kolendrą, sokiem z cytryny, miodem i solą. Wymieszać, posypać prażonym sezamem

Food Square
Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym 295

wrzucić na patelnię do kurczaka i smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować. Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować sos i ewentualnie doprawić. W osolonej wodzie ugotować na sypko ryż, a następnie podawać razem z curry. Smacznego

Food Square
Magdalenki 152

muszlę Świętego Jakuba, jednak możecie z powodzeniem użyć innej.Składniki:3 jajka150 g cukru200 g mąki pszennej100 g rozpuszczonego masła50 ml mleka2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy lub wyciśniętego soku z owocuskórka otarta z 1 pomarańczyPrzygotowanie:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, a następnie powoli dodawać cukier, nadal ubijając. Później wrzucać kolejno żółtka, nie wyłączając miksera. Do ubitej(...)piany powoli dodawać uprzednio przesianą mąkę, mleko oraz masło, delikatnie mieszając (łyżką!). Wlać esencję lub sok, dodać skórkę, wymieszać. Formę do magdalenek wypełniać do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec około 7 minut (jeśli posiadamy formę na muszelki) lub 15-20 przy formie na babeczki lub serduszka. Ostudzić i rozkoszować się smakiem, popijając ulubioną herbatą

Food Square
Owsianka z amarantusa z suszoną morelą, daktylami, żurawiną i pistacjami 147

czasie, można użyć również amarantusa ekspandowanego i po prostu zalać go gorącym mlekiem, podgrzanym uprzednio z cynamonem, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.*Wpis bierze udział w akcji "Szklanka soku do śniadania" organizowanej przez markę Tymbark

Food Square
Jajka w chlebowych kokilach 116

wbić jajko. Posypać solą i pieprzem. Zapiekać przez 15 minut, aż do momentu, gdy białko będzie ścięte, a żółtko nadal półpłynne. Posypać parmezanem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Podawać ze szklanką soku pomarańczowego. Smacznego!*Wpis bierze udział w akcji "Szklanka soku do śniadania" organizowanej przez markę Tymbark

Food Square
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 156

gruszkę i po łyżce konfitury. Podajemy natychmiast wraz ze szklanką soku.Z gruszką i konfiturą świetnie się będzie komponować również szynka szwarcwaldzka lub parmeńska. *Wpis bierze udział w akcji "Szklanka soku do śniadania" organizowanej przez markę Tymbark

Food Square
Wielkanocne babeczki 158

minut w 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem.Lukier królewski:1 białko, ok. 40 g (najlepiej postarzone przez noc w lodówce)200-250 g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynybarwniki (ewentualnie, najlepiej w żelu lub proszku)Białko ucierać z cukrem i sokiem z cytryny przez kilka minut aż uzyskamy gładką konsystencję. Przelać do osobnych miseczek i dodać barwniki

Food Square
Frankfurcki zielony sos 193

lubczyk, szczypiorek, szczaw, botwinka, mięta, koperek, bazylia)świeżo mielony pieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Ugotowane żółtka rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt,  śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła, cebulę oraz ogórek bardzo drobno posiekać i również dodać do sosu. Doprawić solą oraz pieprzem. Część ziół można rozetrzeć z sosem blenderem. Zostawić przynajmniej

Food Square
Makaroniki z lemon curd 139

masła, pokrojonego na kawałkiJajko i żółtka połączyć z cukrem i ubijać trzepaczką przez 3 minuty. Wstawić w rondlu na mały gaz i mieszać aż masa się nieco podgrzeje. Wlać sok oraz skórkę, jeśli używacie i dodać masło. Cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania, a następnie zdjąć z palnika. Odłożyć do wystudzenia, a następnie umieścić w lodówce na 2h. Można przykryć

Food Square