sok - 13499 przepisów (strona:423/900)

Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami 140

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto przestudzić.Owoce:6 nektarynek mocno dojrzałych,6 średnich jabłek,2/3 szklanki cukru,sok z cytryny.Jabłka umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić dość dużą kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i przesmażyć krótko na średnim ogniu. Nektarynki umyć(...)wyjąć z nich pestki i pokroić w podobnej do jabłek wielkości kostkę. Dołożyć do jabłek i poddusić przez niecałą minutę.Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku.Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche ciasteczka. Łasuchy mogą udekorować całość bitą śmietaną.Ciemne ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców. Ma jedną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kandyzowany imbir i syrop imbirowy 184

deserów. Jeśli lubicie imbir, to musicie spróbować go również w takiej postaci.Składniki:25-30 dkg świeżego imbiru,około pół litra wody,sok z jednej limonki,30-40 dkg cukru,dodatkowo cukier do obtoczenia imbiru po ugotowaniu.Imbir oskrobać ze skórki. (Nie trzeba go obierać, gdyż skórka jest delikatna, a pod nią znajduje się najwięcej(...)gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny, często mieszając. Ostateczna ilość cukru zależna jest od tego jak słodkie syropy lubimy. Pod koniec gotowania dodać sok z limonki.Ugotowany imbir wyjąć z syropu, wystudzić i każdy kawałek obtoczyć w cukrze. Można pokusić się o wykorzystanie do tego celu białego i brązowego cukru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1185

słodko-kwaśny:1 duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym(...)łyżeczka cukru.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 249

lekkiego zrumienienia.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, żeby przestygło. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :)Lukier:cukier puder,sok z cytryny,garść orzechów.Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi niezbyt drobno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Steak wołowy z sosem z zielonego pieprzu 256

smażyłem przez 3 minuty z każdej ze stron na dużym ogniu. Do przewracania mięsa i jego zdejmowania z patelni nie należy używać widelca, gdyż przekłucie mięsa spowoduje nadmierną utratę soków. Usmażonego steaka włożyłem do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Na patelnię, na której smażyłem mięso dodałem 30 gram masła, czosnek, w którym wcześniej marynowało się mięso i 2 łyżeczki(...)zgasł, co oznaczało wypalenie się całego alkoholu dodałem na patelnię 100 ml śmietany 30%.Wyjęte z piekarnika mięso odłożyłem w temperaturze pokojowej na 5 minut, aby odpoczęło i aby soki mięsa równomiernie się w nim rozłożyły. Dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika delikatnie je posoliłem. W tym czasie podgrzewałem sos na średnim ogniu w celu jego zredukowania, intensywnie mieszając

Wyprawy kulinarne
Ziemniaczana sałatka 223

można kombinować dodać kilka składników więcej i stworzyć swoją wersję. Ten przepis to prostota ale i pychota :)Składniki:4 ziemniaki2 (paski) selera naciowegocebula (może być czerwona)kilka kropel soku z cytryny2 jajkakilka plasterków gotowanej szynkidwie łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżeczki musztardyząbek czosnkusólpieprzpapryka ostranatka pietruszkiZiemniaki gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka na twardo, w tym czasie(...)kroimy cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem i przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cebulę, szynkę, seler i majonez z przyprawami. Mieszamy odstawiamy w lodówce do przegryzienia.Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Tortilla z kurczakiem 200

kurczaka w panierce z obiadu. Tak powstała pyszna kolacja. Mojemu smakoszowi bardzo smakowało :) Polecam! Składniki:8 tortilli1 podwójna pierś z kurczakapół główki sałaty pekińskiejdwie cebule4 małe pomidory1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzprzyprawa do kurczaka lub gyrosaSos:4 łyżki majonezu1 mały jogurt naturalnyczosnek (może być w granulkach)sól, pieprzNajpierw przygotowuję  składniki:Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam, rozgrzewam patelnię(...)kroję go w kostkę i odgrzewam w mikrofali). Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik. Kroję pomidory, cebulę w cienkie pół plasterki. Sałatę myję, siekam w kostkę, przyprawiam solą i sokiem z cytryny. Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję majonez, czosnek, przyprawiam i dokładnie mieszam.Gdy mam już przygotowane składniki zaczynam zwijanie tortilli. Najpierw podgrzewam placki (w mikrofali lub na patelni), smaruję

NA MOIM TALERZU
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 267

puree ziemniaczanym :)Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego:3 duże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy(...)następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 230

przyrządzenie łososia. Tym razem łosoś z nutką rozgrzewającego imbiru i cytryny a do tego słodki ananasek na ciepło i ryżskładniki:500 g łososia bez skóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z ananasa i melona z pestkami dyni 136

Składniki:1/2 świeżego, obranego ananasa (ewentualnie z puszki), pokrojonego w kostkę 1/3 dużego melona złocistego, kroimy również w kostkę 3 łyżki pestek dyni2 łyżki nasion słonecznika1 łyżeczka siemienia lnianego sok z 1/3 limonkiWszystkie składniki ze sobą mieszamy, skrapiamy sokiem z limonki i gotowe. Świetnie smakuje po schłodzeniu w lodówce. Smacznego

Mango Papaja
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 352

jednolitej konsystencji. Mocno schłodzoną śmietankę, serek i ok. 3-4 łyżki cukru pudru umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. W razie potrzeby dosładzamy. Dodajemy przestudzoną żelatynę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Połowę kremu wykładamy na spodni blat ciasta i przykrywamy drugim - równym spodem do góry. Lekko dociskamy. Pozostały krem możemy cały wyłożyć na wierzch ciasta (najlepiej

Ratunku obiad
Hummus klasyczny 92

następnie odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (30-40 minut).Składniki:2 szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)pół szklanki pasty tahini (kupnej lub przygotowanej samemu)sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku100 ml wodysóloliwa z oliweksłodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypaniaPasta tahini:pół szklanki sezamu50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego)Sezam uprażyć na suchej(...)patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej pasty.Przygotowanie:Utrzeć czosnek z solą. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, odrobinę oliwy. Utrzeć blenderem do gładkości. Następnie dolewać powoli zimną wodę, aż do uzyskania żądanej konsystencji. (Ilość wody regulować wg własnych upodobań). Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne drobinki ciecierzycy, więc

Food Square
Falafel najsmaczniejszy 141

minuty. Po usmażeniu należy je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.Surówka z marchewki, imbiru i kolendry:4 średniej wielkości marchewkikawałek kłącza imbiru1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnku1 łyżka miodu2 łyżki sezamusólPrzygotowanie:Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Dodać starty na drobnych imbir i czosnek. Przyprawić, kolendrą, sokiem z cytryny, miodem i solą. Wymieszać, posypać prażonym sezamem

Food Square
Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym 292

wrzucić na patelnię do kurczaka i smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować. Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować sos i ewentualnie doprawić. W osolonej wodzie ugotować na sypko ryż, a następnie podawać razem z curry. Smacznego

Food Square
Magdalenki 147

muszlę Świętego Jakuba, jednak możecie z powodzeniem użyć innej.Składniki:3 jajka150 g cukru200 g mąki pszennej100 g rozpuszczonego masła50 ml mleka2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy lub wyciśniętego soku z owocuskórka otarta z 1 pomarańczyPrzygotowanie:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, a następnie powoli dodawać cukier, nadal ubijając. Później wrzucać kolejno żółtka, nie wyłączając miksera. Do ubitej(...)piany powoli dodawać uprzednio przesianą mąkę, mleko oraz masło, delikatnie mieszając (łyżką!). Wlać esencję lub sok, dodać skórkę, wymieszać. Formę do magdalenek wypełniać do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec około 7 minut (jeśli posiadamy formę na muszelki) lub 15-20 przy formie na babeczki lub serduszka. Ostudzić i rozkoszować się smakiem, popijając ulubioną herbatą

Food Square

Proponowane wyszukiwania