sok - 13499 przepisów (strona:432/900)

Sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami 1132

gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Szczypta cukru;Sól i pieprz - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Pory umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki, posypać cukrem i odstawić, aby puściły sok. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soków. Przełożyć do miski.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski z porami.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych

Gospodyni Miejska
Syrop z czerwonego buraka 190

dobry na kaszel, na odporność i jak ktoś ma problemy z niedokrwistością. Pierwsza moja myśl- bzdura.Ale okazuje się, że część lekarzy zaleca pacjentom, którzy mają problemy z anemią sok lub syrop z buraka.Sprawdziłam więc u wujka google no i rzeczywiście, tak jak wyżej napisałam, same plusy :)Aktualnie jestem w fazie wypróbowywania tego cuda, więc o wiarygodności ciężko mi powiedzieć(...)Smak ma całkiem dobry, bo próbowałam pić sok z buraka i nie dałam rady. Syrop jest do wypicia :)Czego potrzebujesz?dużego burakałyżeczki miodu lub cukru Buraka obieramy i wydrążamy w nim dziurkę, do środka dodajemy łyżeczkę miodu lub cukru. Zostawiamy na noc. To co powstanie nam w środku buraka, to nasz syrop. Mi powstało go około 3- 4 łyżek

Czerwona Porzeczka
Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 215

szkl. Prosecco,• 1łyżka oleju kokosowego,• 2 łyżeczki cukru,• Szczypta soli.Nadzienie i zabajone:• 150 g śmietankowego serka Almette,• 400 ml śmietany 30%,• 3 łyżki miodu akacjowego,• 20 ml wody,• Sok i skórka otarta z jednej cytryny,• 4 płatki żelatyny,• 2 żółtka,• 2 łyżki cukru,• 1 szkl. owoców jagodowych,• 10 kwiatów lawendy,• 1/5 szklanki Prosecco.Wykonanie:Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie(...)minutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem

SzczyptaSmaQ
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 203

pestek (lub 3 cm korzenia imbiru startego na tarce),250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią),30 g pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,sok z 1 cytryny,½ szkl. wody.Przygotowanie:Umyte i odszypułkowane owoce zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać(...)przecieru z czeremchy razem z chili, cynamonem i kakao, dusić  15 minut. Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną.  Rada:jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi

SzczyptaSmaQ
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 188

winne jabłka·         350 ml cydru ·         150 ml soku jabłkowego·         kilka gałązek świeżego tymianku·         3 łyżeczki żelatyny·         1 łyżeczka czarnego(...)szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki.W tym czasie przygotować galaretkę cydrową: jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić w drobną kostkę, zalać schłodzonym cydrem żeby nie czarniały. Sok jabłkowy zagotować na wolnym ogniu z dwiema gałązkami tymianku, szczyptą pieprzu i soli. Wyjąć tymianek, wsypać żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać cydr w którym moczyły się jabłka

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 192

jedzenia na surowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna(...)jabłek nie trzeba wyrzucać, można z nich przygotować zdrowy, domowy ocet jabłkowy). Rozdrobnienie owoców skraca czas gotowania i straty witamin.Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oliwie.W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę, połowę cukru, skórkę otartą z wyparzonej cytryny, goździki, cynamon i ziele angielskie. Dusić bez pokrywki 20 minut. Dodać pozostały cukier

SzczyptaSmaQ
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 156

jajo, •        1 łyżka oliwy truflowej,•        1 łyżka soku z cytryny,•        Młode listki i kwiaty nasturcji (lub rukola),•        ½ papryczki chili,•        Tymianek(...)posypać świeżym tymiankiem, pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach. 2. Nadzienie: Gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny. Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert. 3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry

SzczyptaSmaQ
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 134

odstawić na miesiąc. Przefiltrować, rozlać do butelek.Nalewka głogowa korzenno-pomarańczowaSkładniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody,500 g cukruSkórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku,½ laski wanilii,10 cm kawałek kory cynamonu,5 goździków.Przygotowanie tak jak w wersji podstawowej. Na etapie przygotowywania syropu do wody dodać cukier z przyprawami, sokiem i skórką z wyszorowanej

SzczyptaSmaQ
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 173

Składniki:6 pomidorów,150 g serka śmietankowego Almette,1 czerwona cebula,1 ząbek czosnku,1 l bulionu,4 łyżki masła,Garść listków bazylii,150 ml Cydru Lubelskiego,1 łyżeczka soku z cytryny,2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji,Cukier,Sól,Pieprz Cayenne,Kilka gałązek tymianku,Ocet balsamiczny,Oliwa.Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć(...)stopni na 25 minut.Przygotować sos: listki bazylii zblanszować (1 minuta we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem.Orzeszki zrumienić na patelni.Pomidory przestawić na kuchenkę, dodać bulion, serek Almette, zmiksować blenderem

SzczyptaSmaQ
Figi z kremem pieprzowo-cytrynowym i dziką różą, serwowane na szałwiowych grzankach 182

Składniki:8 kromek pieczywa tostowego,150 g serka Almette z kolorowym pieprzem,3 świeże figi,4 listki szałwii,1 łyżka masła,1 łyżka oliwy,3 łyżeczki soku z cytryny,3 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży,Szczypta soli i cukru,Kilka ziaren czerwonego pieprzu i kiełki lucerny do dekoracji.Przygotowanie:Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć(...)dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony.Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Na każdej chrupiącej grzance wyłożyć porcję kremu pieprzowego-cytrynowego, plaster figi, kiełki i kleks konfitury różanej, posypać kolorowym pieprzem

SzczyptaSmaQ
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 219

minutPorcje: 4       Składniki:150 g serka Almette z chrzanem,1 cukinia żółta,1 cukinia zielona,2 opakowania anchois,50 ml jogurtu naturalnego,Sok z cytryny,Sól i biały pieprz,Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji.Marynata: 3 łyżki oliwy,3 łyżki octu jabłkowego,1 łyżka miodu,Sól i pieprz.Ciasto naleśnikowe:½ szklanki mąki pszennej,½ szklanki(...)wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki.  Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.            Na talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną

SzczyptaSmaQ
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 178

zetnie możemy wekować).Czas przygotowania: 40 minut   Składniki:2 kg oczyszczonych jagód jarzębiny,½ kg jabłek,½ kg cukry,1 szkl. białego półsłodkiego wina,2 limonki (skórka i sok).Przygotowanie:Jagody jarzębiny zmrożone w zamrażalce (2 dni) lub przez naturę (zebrane po przymrozkach), umyć, zalać wrzątkiem tak żeby owoce znalazły się pod wodą, gotować 10 minut, odcedzić.Jabłka obrać(...)pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć w melakserze lub na tarce, dodać do jarzębiny razem z cukrem, winem, sokiem i skórką z limonki. Dusić ok. 20 minut, aż owoce staną się przeźroczyste.Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia. Można je również pasteryzować  na mokro przez 20 minut, ale nie jest to konieczne

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 169

się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca.Czas przygotowania:60 minutPorcje: 4Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,1 laska wanilii,garść owoców rokitnika ,1 szalotka,Miód,1 cytryna (sok i skórka),3 łyżki sosu sojowego,100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,1 żółta cukinie,1 jabłko,ocet jabłkowyzielenina do dekoracji(...)oliwa,sól i pieprz.Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 191

łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz cayenne i sól morska do smaku,zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji).      Przygotowanie:Wakame(...)zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie.Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić

SzczyptaSmaQ
Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką 184

anielską cierpliwością lub człowiekiem do czarnej roboty.Czas przygotowania:60 minut  Składniki:1 kg owoców dzikiej róży,½ kg owoców głogu,300 g cukru,1 jabłko,1 szklanka wody,Sok z jednej cytryny,100 ml Malibu.Przygotowanie: Owoce umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień.Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć szypułki, nasiona, z róży także włoski. Jabłko(...)obrać, zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito).Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania