sok - 13499 przepisów (strona:432/900)

Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 162

jajo, •        1 łyżka oliwy truflowej,•        1 łyżka soku z cytryny,•        Młode listki i kwiaty nasturcji (lub rukola),•        ½ papryczki chili,•        Tymianek(...)posypać świeżym tymiankiem, pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach. 2. Nadzienie: Gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny. Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert. 3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry

SzczyptaSmaQ
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 135

odstawić na miesiąc. Przefiltrować, rozlać do butelek.Nalewka głogowa korzenno-pomarańczowaSkładniki:1 kg owoców głogu,1 l spirytusu,1 l wody,500 g cukruSkórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku,½ laski wanilii,10 cm kawałek kory cynamonu,5 goździków.Przygotowanie tak jak w wersji podstawowej. Na etapie przygotowywania syropu do wody dodać cukier z przyprawami, sokiem i skórką z wyszorowanej

SzczyptaSmaQ
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 176

Składniki:6 pomidorów,150 g serka śmietankowego Almette,1 czerwona cebula,1 ząbek czosnku,1 l bulionu,4 łyżki masła,Garść listków bazylii,150 ml Cydru Lubelskiego,1 łyżeczka soku z cytryny,2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji,Cukier,Sól,Pieprz Cayenne,Kilka gałązek tymianku,Ocet balsamiczny,Oliwa.Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć(...)stopni na 25 minut.Przygotować sos: listki bazylii zblanszować (1 minuta we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem.Orzeszki zrumienić na patelni.Pomidory przestawić na kuchenkę, dodać bulion, serek Almette, zmiksować blenderem

SzczyptaSmaQ
Figi z kremem pieprzowo-cytrynowym i dziką różą, serwowane na szałwiowych grzankach 188

Składniki:8 kromek pieczywa tostowego,150 g serka Almette z kolorowym pieprzem,3 świeże figi,4 listki szałwii,1 łyżka masła,1 łyżka oliwy,3 łyżeczki soku z cytryny,3 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży,Szczypta soli i cukru,Kilka ziaren czerwonego pieprzu i kiełki lucerny do dekoracji.Przygotowanie:Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć(...)dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony.Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Na każdej chrupiącej grzance wyłożyć porcję kremu pieprzowego-cytrynowego, plaster figi, kiełki i kleks konfitury różanej, posypać kolorowym pieprzem

SzczyptaSmaQ
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 222

minutPorcje: 4       Składniki:150 g serka Almette z chrzanem,1 cukinia żółta,1 cukinia zielona,2 opakowania anchois,50 ml jogurtu naturalnego,Sok z cytryny,Sól i biały pieprz,Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji.Marynata: 3 łyżki oliwy,3 łyżki octu jabłkowego,1 łyżka miodu,Sól i pieprz.Ciasto naleśnikowe:½ szklanki mąki pszennej,½ szklanki(...)wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki.  Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.            Na talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną

SzczyptaSmaQ
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 181

zetnie możemy wekować).Czas przygotowania: 40 minut   Składniki:2 kg oczyszczonych jagód jarzębiny,½ kg jabłek,½ kg cukry,1 szkl. białego półsłodkiego wina,2 limonki (skórka i sok).Przygotowanie:Jagody jarzębiny zmrożone w zamrażalce (2 dni) lub przez naturę (zebrane po przymrozkach), umyć, zalać wrzątkiem tak żeby owoce znalazły się pod wodą, gotować 10 minut, odcedzić.Jabłka obrać(...)pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć w melakserze lub na tarce, dodać do jarzębiny razem z cukrem, winem, sokiem i skórką z limonki. Dusić ok. 20 minut, aż owoce staną się przeźroczyste.Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia. Można je również pasteryzować  na mokro przez 20 minut, ale nie jest to konieczne

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 172

się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca.Czas przygotowania:60 minutPorcje: 4Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,1 laska wanilii,garść owoców rokitnika ,1 szalotka,Miód,1 cytryna (sok i skórka),3 łyżki sosu sojowego,100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,1 żółta cukinie,1 jabłko,ocet jabłkowyzielenina do dekoracji(...)oliwa,sól i pieprz.Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 197

łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz cayenne i sól morska do smaku,zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji).      Przygotowanie:Wakame(...)zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie.Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić

SzczyptaSmaQ
Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką 188

anielską cierpliwością lub człowiekiem do czarnej roboty.Czas przygotowania:60 minut  Składniki:1 kg owoców dzikiej róży,½ kg owoców głogu,300 g cukru,1 jabłko,1 szklanka wody,Sok z jednej cytryny,100 ml Malibu.Przygotowanie: Owoce umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień.Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć szypułki, nasiona, z róży także włoski. Jabłko(...)obrać, zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito).Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Konfitura z zielonych pomidorów 174

grubą kostkę, zasypać cukrem.Dodać skórkę otartą z wyparzonych pomarańczy, jedną pomarańczę pokrojoną w kostkę, pigwę i goździki.Gotować na małym ogniu mieszając, do momentu aż pomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). Gorące konfitury przełożyć

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 174

kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki(...)przykrycia.Rozgrzać patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać pokrojoną dynię i paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Warzywa powinny być al’dente i dobrze przyprawione.Zawartość patelni przełożyć do rondla ze schabem, wymieszać. Schab wyłożyć do naczyń

SzczyptaSmaQ
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 181

minut   Składniki:12 świeżych fig,1 duża czerwona cebula,1/2 szklanki jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo),10 suszonych śliwek,150 ml porto,sól, czarny pieprz i sok z cytryny do smaku,2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),1 łyżeczka posiekanego tymianku lub szczypta suszonego.    Przygotowanie:Śliwki namoczyć w letniej wodzie (15 minut), pokroić.Figi pokroić(...)dodać pozostałe składniki, dusić bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, tak długo aż figi się rozpadną (ok. 10-15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Konfiturę od razu podać lub gorącą przelać do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Kibbeh po polsku 227

łyżka mielonego kuminu,1/2 gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki cynamonu,Sól i pieprz do smaku,Oliwa.Sos:1/2 dużego kubka gęstego jogurtu,3 łyżki posiekanej mięty,1 łyżeczka mielonego kuminu,Sok cytryny, sól i pieprz do smaku.   Przygotowanie:Przygotować sos: jogurt wymieszać z miętą i kuminem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.Posiekać natkę

SzczyptaSmaQ
Śródziemnomorska pasta kanapkowa z bakłażana 190

pomidorów z oleju,4 fileciki anchois,3 ząbki czosnku,1/2 papryczki chili,łyżka czarnych oliwek bez pestek,łyżka kaparów,łyżeczka marynowanego pieprzu (opcjonalnie),łyżka posiekanych świeżych ziół (dowolnych, ulubionych),sok i skórka otarta z cytryny,sól i pieprz do smaku,olej (zalewa) z pomidorów.Przygotowanie:Czosnek pokroić w plasterki, bakłażany umyć, wytrzeć, każdy przekroić wzdłuż na 4 plastry. Plastry bakłażana(...)stopni na 25 minut. Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę.Upieczone bakłażany zmiksować w melakserze z pozostałymi składnikami stopniowo dolewając olej (do odpowiedniej konsystencji). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Składniki:Przygotowanie

SzczyptaSmaQ
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 175

ekstraktu wanilii,4 łyżki kakao,1 łyżka budyniu waniliowego,4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych,masło.Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji:1 duża pomarańcza,1/2 szkl. cukru,1/2 szkl. wody,sok wyciśnięty z pomarańczy.         Przygotowanie:Przygotować kandyzowaną skórkę. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać w szerokie paski , usunąć białe albedo ze skórrek, pokroić w słupki. Wodę zagotować(...)sokiem i cukrem, włożyć pokrojoną skórkę, gotować aż będzie przezroczysta. Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami.Ser zmiksować w melakserze z wanilią, skórką otartą z pomarańczy, cukrem, budyniem i jajami.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 25-30 minut, wystudzić.Przybrać skórką pomarańczy

SzczyptaSmaQ