dziś wcinam taką sałatke z kurczakiem. To bedzie moja kolacja, próbowaliście?Składniki:opakowanie miksu sałat z rukolą 30 dag piersi z kurczaka pól granata kilka pomidorków koktajlowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka mioduWykonanie:Piers kurczaka oprószamy solą i pieprzem , obsmażamy na rumiano na patelni. Gotowe kroimy w plastry. Na talerz wykładamy miks sałat, układamy piersi kurczaka(...)Posypujemy owocem granatu, układamy połowki pomidorków. Sok z cytryny mieszamy z miodem i oliwą, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchnikrojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również(...)łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki, sok z połowy limonki, niewielką ilość soli, 10 drobno posiekanych listków świeżej mięty i pół pęczka posiekanej drobno natki kolendry. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany
Wyprawy kulinarnechleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko lub sok o dowolnym smaku.Przygotowująć Tang Zhong warto pamiętać, że trochę zostaje go w garnuszku i na folii, którą był przykryty. Warto więc przygotować go troch więcej, niż wymaga tego przepis(...)chleb - ja dodaję zawsze 5 g więcej mąki i 25 g więcej płynu. Składniki na około 120 g Tang Zhong:25 g mąki pszennej chlebowej125 g wody (można użyć soku, mleka, lub 50/50 wody i mleka)Przygotowanie startera:Wymieszaj wodę i mąkę w niewielkiej misce lub garnuszku, tak, aby nie było żadnych grudek.Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj cały czas
Grahamka, weka i kajzerkadodać jeszcze 1 łyżkę wody i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia. 7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki(...)całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao. Udanych wypieków
Mała Cukierenkazwiń w roladę.Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam.Nadzienie:- 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g- 1 kg jabłek- cukier puder do posypania- sok z połowy cytrynyGalaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Podduś na gorącej patelni z sokiem z cytryny, ok 5 minut.Ostudź. Dodaj galaretkę
Pasje Jolkioliwę i podpiec w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez około 15 minut (tylko żeby były zarumienione i nie były za bardzo twarde). Awokado wymieszać z łyżeczka pesto bazyliowego, dodać sok z limonki, sól i wszystko ugniatamy na gładka masę. Bagietkę po wyjęciu z piekarnika smarujemy przeciśniętym czosnkiem, a potem na bagietkę nakładamy pastę z awokado, sardynki, pomidorki koktajlowe i listek
Projekty ze smakiemsuszonych liściach kolendry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.Mango obieramy i kroimy w kostkę. zawsze robię to nad miską, żeby zachować cały sok. Papryczkę chili drobniutko siekamy, szalotkę kroimy w cienkie piórka. Mieszamy z mango, dodajemy listki kolendry i olej, solimy, pieprzymy, mieszamy i odstawiamy.Na talerzu układamy pokrojoną
Kulinarne przygody Gatityjest to ciasto bez pieczenia, więc szybciutkie do zrobienia.Bardzo dziękuję autorce bloga Smakołyki Bereniki za kulinarną inspirację :)SKŁADNIKI:SPÓD CIASTA:20 herbatnikówWARSTWA KUBUSIOWA:1 duża butelka soku Kubuś (ja wybrałam smak marchew, malina i jabłko)150 g masła3 budynie waniliowe z cukremWARSTWA ŚMIETANOWA:0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie(...)wanilinowego+ galaretka cytrynowaWYKONANIE:Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy.Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy masło - podgrzewamy na piecu do rozpuszczenia się masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia
Serce zamknięte w formie pysznościpycha. Przepis na sos TU SKŁADNIKI0,5 kg łososia1 łyżka sosu sojowegołyżka przyprawy do rybsok z połowy limonkiSkładniki i wykonanie sosu TUWYKONANIESos sojowy łączymy z przyprawą i sokiem z limonki. Wkładamy do marynaty łososia. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Można w między czasie obrócić rybę. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku. Jak kto woli
W kuchennym oknie Ewywodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy.Do miski wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone w kostkę (bez skórki). Skrapiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy ziarenka granatu. Owoce zalewamy przygotowanym syropem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę/półtorej. Pyszna sałatka owocowa gotowa
Moje Kuchenne Rewelacjenaraz (do przekrojenia), pieczemy aż do suchego patyczka - tak żeby po ukłuciu nie było na nim surowego ciasta.Po upieczeniu spody wyrównujemy, żeby były mniej więcej tej samej wysokości. Wyciskamy sok z połówki pomarańczy na poncz do ciasta.W każdym spodzie wycinamy dwa kółka.Krem możemy nakładać tradycyjnie nożem lub szpatułką. Można też nałożyć go workiem cukierniczym z płaską tylką - lubię(...)sposób, ponieważ dzięki temu kruszki z ciasta nie mieszają się do kremu.Krążki ze spodów układamy na przemian, jak na zdjęciu. Po ułożeniu ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy.Nakładamy krem szprycą i wyrównujemy nożem lub szpatułką. Powtarzamy czynność z resztą spodów. Ważne, żeby ciasto leżało na kawałku papieru do pieczenia, żeby łatwo było je później przenieść.Wyrównujemy brzegi i wierzch
CiastkozercySok z czosnku jest naturalnym antybiotykiem, leczy on stany zapalne skóry oraz pryszcze.Zastosowanie: Ząbek czosnku rozciąć, lekko ścisnąć.Pojawi się sok na powierzchni naszego czosnku, którym należy przetrzeć chore miejsce skóry.Najlepiej zastosować jak najszybciej, zaraz po pojawieniu się pryszcza.Drugim sposobem,który daje dobre efekty jest użycie maseczki z drożdży. Zwykłe, piekarskie drożdże rozmieszać z małą ilością ciepłej wody
Pasje Jolkichodzi, a o dawkę energii.Jako zdrowa przekąska między posiłkami sprawdza się rewelacyjnie. Masz ochotę to do dzieła. Przygotuj:- 2 łyżki miodu- 1 łyżka oliwy z oliwek- 2 łyżki soku z cytryny- szklanka płatków owsianych- 1/3 szklanki żurawiny suszonej- pół szklanki obranego i uprażonego słonecznika- garść uprażonych pinioli lub posiekanych orzechów włoskich- 1 jajko- pół szklanki mąki orkiszowej(...)pół szklanki otrębów zbożowych- pół łyżeczki proszku do pieczeniaSłonecznik z orzechami prażymy chwilę na gorącej patelni. 5-8 min. cały czas mieszaj!Do miski dodaj miód, jajko, sok z cytryny, oliwę z oliwek.Wymieszaj dokładnie trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, otręby, proszek do pieczenia, żurawinę i słonecznik z orzeszkami.Teraz stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych.Dobrze wszystko pougniataj.Jeżeli
Pasje Jolkiminut w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.Jeżeli podczas pieczenia pojawią Ci się małe pęcherzyki powietrza, po prostu przekłuj je patyczkiem.Masa serowa:2 łyżeczki soku z cytrynyszczypta soli6 białek z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu) minus 1,5 łyżki, które zużyliśmy na spód2 łyżki stewii w pudrze1/2 zielonego, lekko miękkiego awokado500 g serka twarogowego(...)chudego Emilki (dostępny w Netto)1 łyżeczka spirulinyPrzygotowanie:Przygotuj połówkę awokado. Wydrąż zielony środek i skrop go sokiem z cytryny. Dokładnie rozdrobnij awokado za pomocą widelca. Dodaj 2 łyżki stewii i serek twarogowy. Dokładnie wymieszaj całość za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodaj łyżeczkę spiruliny i dalej miksuj do uzyskania pięknego, zielonego koloru.W osobnej misce ubij na sztywno białka
Eat Shrimps