łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw*** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)chilli, szalotkę i doprawiamy kolendrą i cukrem palmowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. 3. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy kurczaka, grzyby, sos rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty chilli tworzymy na powierzchni zupy
Tajskie smakismaku ryby zastąpionym panierką. Najwyższy już czas aby o tym pomyśleć a jednocześnie zwróćcie uwagę na przepis który tu właśnie zamieszczam. Składniki :Ryba : 1 duży filet z dorsza bałtyckiego sok z cytryny pieprz i zioła prowansalskie Purée : 2 większe ziemniaki 1 większa machew pół kostki rosołowej Kiełki : Kiełki na patelnię oliwa z oliwek Przygotowanie :Dorsza kroję w ok 5cm kawałki(...)przekładam do misy, dobrze skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na ok 15 minut. W między czasie zagotowuję wodę w garnku razem z ziarnami pieprzu i ziołami (chodzi o aromat) po czym nakładam cedzak lub jak ktoś ma to sitko do klusek na parze i paruję dorsza 10-15 minut zależnie od wielkości.Marchew i ziemniaki obieram i kroję
Mechanik w kuchniwłaściwe tory i nie będę musiała wymieniać garderoby ;)Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;)Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół(...)ogonek. Od spodu ścinamy owoc nożem tak, by stabilnie stał. Usuwamy gniazdo nasienne. Jeśli gruszki są twarde, musimy je zmiękczyć gotując w litrze wody, ze szklanką cukru, cynamonem i sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, a woda zacznie się gotować wkładamy owoce. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Gruszki powinny być miękkie na tyle, by bez trudu
Taste Of My Daykurczakiem i grzankami SKŁADNIKI:kapusta pekińska -0,5 główkimajonez -3 łyżkipierś z kurczaka- 400 gser gouda- 80 ggrzanki gotowe-2 łyżkiprzyprawa do kurczaka-0,5 opak0,5 łyżki soku z cytrynytłuszczPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać przyprawą do kurczaka, smażyć kilka minut, odstawić do ostygnięcia. Kapustę(...)pokroić cienko,przełożyć do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Do miseczki włożyć majonez, dodać ser i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Do kapusty dodać sos serowy, połowę piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać. Przełożyć sałatkę do salaterki, posypać sałatkę grzankami i kurczakiem
Kuchnia Danusiszybko zniknęła. Dobrze, że choć zdjęcia zostały ;-) Strudel z jabłkami składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu 10 g masła cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy we wodzie z dodatkiem rumu. Po 30 minutach odsączamy. Jabłka obieramy, wykrawamy(...)gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy w roladę. Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkijajka 2 łyżeczki sody przyprawa do pierników. Do masy: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 1/2 litra mleka 1 niepełna szklana cukru 1 kostka masła sok z połowy cytryny WYKONANIEWszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg(...)mleka zagotować z cukrem. pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy , mieszamy-studzimy.Masło ucieramy i dodajemy po łyżce kaszy. na koniec sok z cytryny. Można dodać trochę alkoholu. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyNatychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy: 400g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/3 szklani cukru sok z połowy cytryny lub więcej zależy od upodobań 3 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 30%zimnej. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki(...)cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce.Ponadto: 100 ml śmietany kremówki, 30%, schłodzonej 1 łyżeczka
Malinowe Pocałunkicukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone) cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie:Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc przepraszam za ich jakość. Biszkopt(...)lodówce nie zostanie.Na moje oko 300 g w zupełności wystarczy tylko wówczas dodajemy 1 łyżeczkę żeltyny.Nasączenie:Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny. Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież ma smakować każdemu
Malinowe Pocałunkimieć swoją własną porcję nic prostszego nie wykombinujesz. Będziemy potrzebowali: litr mleka nie UHT. Ja użyłam mleka z Piątnicy 3,2 % świeżego. małe opakowanie 200 ml śmietany 36 % sok wyciśnięty z 1 cytryny W garnku mieszamy mleko z kremówką. Wstawiamy na gaz i czekamy, aż uzyska temperaturę ok 80-90 stopni. Jeżeli nie posiadamy termometru wystarczy obserwować naszą(...)miksturę i odstawić garnek w momencie pojawienia się maleńkich bąbelków na brzegach. Czyli chwilę przed zagotowaniem. Następnie już przerywamy gotowanie i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy przez kilka minut, aż całe mleko nam się zetnie. Kiedy już tak się stanie wylewamy wszystko na sito wyłożone gazą lub pieluchą tetrową i odstawiamy aby ściekło przez ok 30-40. Jeżeli chcemy
Malinowe Pocałunkiserka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka(...)Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Nasączenie:Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Tort.:Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem i wykładamy część masy
Malinowe Pocałunkitylko mogę ;). Składniki: 100g masła 110 g cukru demerara 110 gęstego syropu z płatkami róży (można użyć golden syrop w oryginale podany) 100g mąki pszennej dobra łyżka soku z cytryny 300 ml szklanka śmietany 30% cukier różany olej rzepakowy (do smażenia) Wykonanie:Przygotowujemy większą patelnie teflonową. Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem i dodajemy do niego masło(...)całkowicie rozpuści a całość nabierze ładnego lekko bursztynowego koloru. Trwa to ok 10-15 min, należy uważać aby nie przypalić karmelu. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy mąkę i dodajemy sok z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy. Nie czekając wykładamy łyżką porcje masy na przetartą olejem rzepakowym patelnię w zależności od wielkości 2 -3 porcje zostawiając spore odstępy odstępy między nimi
Malinowe Pocałunkidodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody wraz z sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną żelatynę. Masę serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć(...)góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć Wesołe galaretkiSkładniki:- 2 pomarańcze- 1 żółty grejpfrut- galaretka cytrynowa- galaretka pomarańczowaWykonanie:Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Wycisnąć sok (najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów, by nie uszkodzić skórki). Resztki miąższu wybrać łyżką. Galaretkę przyrządzić z połowy porcji wody podanej na opakowaniu. (Czyli w przypadku galaretki na 500ml wykonujemy
Malinowe Pocałunkiwiększych modyfikacji byłaby równie dobra. Osobiście gorąco polecam. Składniki: 8 żółtek 1/2 szklanki cukru (ja dałam różany, oraz 2 łyżki Syropu różanego z płatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru limoncello (ja dałam likier z płatków róży) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny i limonki 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka(...)ciasteczek amaretii (z ich braku były herbatniki). Wykonanie:Ubijamy żółtka, cukier, sok z cytryny, syrop różany i sól w dużej metalowej misce.Ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (pamiętamy, aby dno miski nie stykało się z powierzchnią wody). Trzepaczką mieszamy jaja do czasu aż zgęstnieją i staną się kremowe (mieżąć temp termometrem osiągniemy temp ok 71 C). Odstawiamy miskę
Malinowe PocałunkiFrancuski deser, niemieckie ciasteczka, włoska delikatność i styl, kolor Szwajcarskich krajobrazów. Liczę wam się spodoba ;) Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku 6 ciastek oreo ulubione waniliowe lody opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy Wykonanie:Gruszki obieramy, zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę(...)tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;).Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż zrobią się szkliste.Kiedy są gotowe wyjmujemy z syropu odsączmy
Malinowe Pocałunkiwodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej- 3/4 szklanki pasty tahini- 3 ząbki czosnku- 2 łyżeczki ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki- sok z 1/2-1 cytryny- szklanka puree z dyni*- sól- ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody- chili (nie trzeba)* puree z dyni:Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię umieszczamy na blaszce(...)miękkości (u mnie 40 minut), uważając na kipiącą pianę. Cieciorka musi być miękka, sprawdzamy to rozduszając ziarno.Ugotowaną ciecierzycę przepłukujemy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy do niej pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, szczyptę soli oraz przyprawy i miksujemy na gładką, gęstą masę (używam do tego ręczny blender). Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy puree z dyni, miksujemy. Następnie dolewamy stopniowo
Smaczne Zdrowe