sok - 13499 przepisów (strona:450/900)

Tarta z marcepanem i grapefruitem. 151

grapefruity dokładnie obrać ,pokroić na kawałki ,nie za duże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta.Kruchy spód.235g mąki pszennej50 g mąki krupczatki85g cukru pudru125g masła1 jajko4 łyżki soku z grapefruitaWarstwa marcepanowa.300g marcepana do ciasta1 jajko2 białkaSpód.Wszystkie

Kulinarny karnet Christophera
Rigati tricolore z sosem bolognase. 172

drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku  pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz, cukier do smaku. Masło i olej do smażenia. Wykonanie: Makaron wrzucić  do osolonego wrzątku i gotować(...)marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny,  dodać pokrojone pomidory pellati  i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas

Kulinarny karnet Christophera
Magiczne ciasto czekoladowe. 323

potęguje jego smakową i optyczną magię. Składniki. 4 jajka 15 dag cukru 1 łyżka gorącej wody 125 g masła 70 g mąki 45 g kakao 500ml mleka 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól Przygotować 22cm tortownicę wyłożoną folią, chodzi o uszczelnienie. Dno posmarować masłem i posypać kakao. Masło roztopić i lekko ostudzić, ma być letnie. Lekko podgrzać mleko, ma być(...)gorącą wodę i mix na puszystą masę. Dodać masło i miksować. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli i energicznie wymieszać . Wlać mleko i miksować. Ubić białka z sokiem cytrynowym i dodać do masy ,DELIKATNIE wymieszać. Przełożyć do foremki .Piec w temp.150stop.około 30min z nawiewem. Ciasto w momencie wyjmowania z pieca powinno delikatnie się "trząść". Ciasto kroimy zimne

Kulinarny karnet Christophera
Pora na kąski z pora w kremie musztardowym. 160

swoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje  krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu. 4 szt. por 2 pomidory 1 cytryna-sok 1 żółtko 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki masła 1 łyżka bazylii posiekane 1 łyżeczka oliwki 1 łyżeczka zielony pieprz sól morska, pieprz biały Pory kupujemy świeże i niezbyt(...)grube .Białe kawałki pora obrać ,gotować około 20 min z łyżeczką masła i sokiem z cytryny. Uważać  by się nie rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki bazylii i gotować na patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami oliwę ,ciągle mieszając do odparowania cieczy. Doprawić solą morską i białym pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś marynowany w winie. 117

Składniki: 300 g świeżego łososia 250 ml wina białego wytrawnego 70 ml soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego 3 listki szałwii 3 listki laurowe 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Wino zagotować z sokiem cytrynowym i przyprawami, ostudzić. Łososia ,cienkim nożem, pokroić na cienkie plasterki. Fileciki ułożyć w naczyniu ,zalać zimną marynatą, przykryć i odstawić

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz na sosie z pora. 143

Składniki: 15 dag filet z sandacza sok z cytryny, sól pieprz świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu(...)pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy brandy i sos jest gotowy. Sandacza posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry. Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza. PS. Sandacz

Kulinarny karnet Christophera
Marcepanowe skrzaty. 134

Robiąc mikołaje mamy dwa w jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp. Składniki . 150g marcepana 1 łyżka soku z buraka 1/2 białko kurze 100 g cukru 1 para rękawiczek Zakładamy rękawiczki. Z  masy marcepanowej uformować główki mikołajów i guziczki ,pozostawić jasne. Z reszty uformować tułowie, czapeczki(...)noski figurek ,które zanurzamy w soku buraczanym lub barwniku spożywczym. Wszystkie części połączyć. Białko utrzeć z cukrem ,przełożyć do szprycy i zrobić brody. Zaznaczyć oczy kaszą. Takie Mikołaje na pewno ucieszą dzieci  i nie tylko

Kulinarny karnet Christophera
Chicken curry. 188

Składniki: 7 szt. pałeczki z kurczaka 1 łyżeczka hinduskiego curry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko 3,2% mąka kukurydziana Wykonanie: Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć  do garnka w którym będziemy gotować. Dodać posiekany czosnek(...)imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny. Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości  mięsa. Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 188

Dorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju o smaku wędzonej papryczki chilli 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić na 20 minut. Sól spłukać(...)osuszyć plastry i odstawić. Paprykę obrać ze skórki ,pokroić w paski i przesmażyć ,tak aby zmiękła. Aioli: Zmiksować na gładko czosnek, żółtko i sok z cytryny. Miksując dolewać połowę oliwy równym strumyczkiem, aż aioli zgęstnieje. Dodać połowę pokrojonej  papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (sól, cukier, pieprz) ,wmieszać natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki. Bakłażany posmarować resztą oliwy

Kulinarny karnet Christophera
Jarmuż z jabłkami. 133

delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek. Składniki na jarzynkę z jarmużem. 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować. Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać(...)razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego. Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką

Kulinarny karnet Christophera
Schab z karmelizowanymi bananami. 183

Pork chop with caramelized bananas. Składniki: 4 kotlety schabowe 2 gałązki świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 100g ryżu kolorowego 1 łyżka koryntek 1 łyżka pinioli uprażonych 1 banan 1 łyżeczka przyprawy Sumak 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie. Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka ryżowa z cytrusami. 279

200g ryżu długoziarnistego 50 g ryżu dzikiego 1 łyżeczka masła 2 mandarynki 1 grapefruit różowy 1 pomarańcza ½ ogórka wężowego ½ owocu granatu Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru pudru Sól, pieprz Wykonanie. W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części wody. Wsypać sól

Kulinarny karnet Christophera
Roszponka z jajkiem i skwarkami. 183

lettuce with egg. Składniki. 150-200g roszponki 2 cebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico di Modena 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwki sól, pieprz Wykonanie. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem. Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć(...)brązowe, chrupiące skwarki. Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki. Sos. Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem  i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać. Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko.  Słów kilka …od dziadka. Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci  i dziadka

Kulinarny karnet Christophera
Pieczony ziemniak z czerwoną czubrycą i sosem żurawinowym. 138

łyżka śmietana 18% 4 zielone szparagi 6 oliwek zielonych kiełki rzodkiewki Sos żurawinowy: 2 łyżki żurawina suszona 2 łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki  sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki sok z cytryny Wykonanie: Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni.  Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka maślankowo – pomarańczowa. 173

Wykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser. Składniki. 3 pomarańcze 2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka 200ml maślanki 200ml soku pomarańczowego 200ml śmietanki kremówki1 łyżka cykaty pomarańczowej 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka miodu pieprz, sól Wykonanie. Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała. Miód lekko podgrzać. Do miski wlać sok pomarańczowy

Kulinarny karnet Christophera