sok - 13499 przepisów (strona:459/900)

Sałatka z fasolką szparagową 194

pomidoryoliwa z oliwek EVsólświeżo zmielony pieprzok. łyżki posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnkusok z cytrynyWykonanie:Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy.W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy.Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać

Kulinarne przygody Gatity
Dżem śliwkowy 142

śliwek węgierek100 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówWykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, możemy je zostawić na noc.Następnie podgrzewamy je na małym ogniu, do momentu, aż będzie tyle soku, żeby można było śliwki  zagotować, bez strachu, że się przypalą

Kulinarne przygody Gatity
Bigos 210

przyprawy do dań z kapustą2 łyżki smalcusólpieprz Wykonanie:Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły.Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka  z grubym dnemNa patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka z kapustą. Na pozostałym tłuszczu(...)przyprawą dorzucamy do kapusty. Na koniec wszystko zalewamy winem i wodą odcedzoną z moczonych suszonych grzybów.Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy. Gdy kapusta po kilkunastu minutach puści sok, zwiększamy nieco ogień i gotujemy około godziny, mieszając raz na jakiś czas i uważając, aby bigos się nam nie przypalił. Po tym czasie wyłączamy ogień, czekamy

Kulinarne przygody Gatity
Meksykańska sałatka z kurczakiem 438

międzyczasie fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku, paprykę i żółty ser kroimy w kostkę.Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podostawiamy na godzinę, dwie, żeby sałatka się zmacerowała

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka warzywna 365

przewagą warzyw, które lubi najbardziej. Szybka sałatka warzywna Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 małej czerwonej cebuli 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w  cienie paski. Ogórek dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidora w dowolne niezbyt duże(...)kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do salaterki lub miski. W kubeczku dokładnie mieszamy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, po czym polewamy nim warzywa i wszystko razem mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą łososiową 171

cytrynysólpieprzkoperek Wykonanie:Jajka przekrawamy na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i razem z żółtkami, majonezem, solą, pieprzem i sokiem z  cytryny blendujemy. Gotowy farsz przekładamy do rękawa lub dekoratora zakończonego tylką z dużą gwiazdką i wypełniamy białka. Jeśli nie posiadamy dekoratora jajka napełniamy po prostu przy pomocy łyżeczki. Ozdabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 375

imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ogień wyłączamy i dodajemy makaron, mieszamy. Po 3 minutach zupa jest

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak słodko-kwaśny 375

mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Mięso kroimy w kostki(...)wkładamy do miski i mieszamy z solą i wódką, odstawiamy na 30 minut. W garnku podgrzewamy sos sojowy, ocet, sok z ananasa, cukier i koncentrat. Gdy składniki się połączą do sosu dodajemy paprykę i ananasa pokrojone w dużą kostkę, cebulę pokrojoną w grube piórka i bambus. Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy warzywa odrobinę zmiękną wszystko mieszamy z 2 łyżeczkami

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 277

cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka  domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę(...)bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło brązowieć, można je przykryć

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone szparagi 183

szparagami wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem zielona pizza ze szparagami Pieczone szparagi Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista świeżo zmielony pieprz sok z cytryny  Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewniałe końcówki(...)wykładamy papierem, układamy na nim szparagi. Skrapiamy je oliwą z oliwek i posypujemy solą. Pieczemy około 20 minut. Szparagi wykładamy na talerz, kropimy oliwą i sokiem z cytryny, pieprzymy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 156

szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią 1 opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z  cytryny sól pieprz  Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie(...)mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki, mozzarelle, pomidorki przekrojone na pół, sól, pieprz i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolką szparagową i fetą 192

weź udział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową i fetą Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny saszetka oleju kujawskiego ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól  pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20-25 minut, aż będzie(...)miękka.  W moździerzu ucieramy czosnek z  solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, olej kujawski i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z bobu 156

minut Składniki: 500 g ugotowanego na parze i obranego bobu 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV garść listków mięty sok z połowy cytryny sól morska świeżo zmielony pieprz odrobina płatków papryczki chili Wykonanie:Bób rozgniatamy widelcem w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu(...)Pastę przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekane listki mięty i oliwę. Ilość oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone cytrynowe ziemniaki 231

przygotować w piekarniku.   Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcjeCzas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g małych ziemniaków 1 duża główka czosnku 1 cytryna sok z 1/2 cytryny świeży rozmaryn sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek Wykonanie: Ziemniaki porządnie myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy(...)sparzoną cytrynę. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią,  żeby ziemniaki się piekły z każdej strony. Gdy ziemniaki będą miękkie skrapiamy je sokiem z cytryny, zwiększamy ogień i lekko rumienimy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ziemniaczana z fasolką 177

kuchni. Sałatka ziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki(...)mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania