dokładnie umyć truskawki, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki, lub ósemki - niech kawałeczki będą w miarę równe.2. Zasypać przygotowane truskawki szklanką cukru i ostawić na pół godziny.3. Dodać sok z cytryny i gotować, gotować, gotować, co jakiś czas mieszać, ale właściwie tak jak samo stało pół godziny z cukrem, tak samo się samo gotuje. Przestać gotować jak konsystencja będzie
Matka Żywicielkaporze roku, jabłka są już naprawdę słabe - suche, mało smaku (zbiory już od września - JE JE JE!) - stąd te maliny. Potrzebujesz: 3 jabłka pół koszyczka malin sok z połowy cytryny (u mnie limonki) 8 jajek 325 g mielonych migdałów 275 g cukru 50 g płatków migdałowych Co robić? 1. Jabłka obrać, pokroić w plasterki wrzucić do garnka. Dodać(...)maliny, sok z limonki, 2 łyżeczki cukru. Uprażyć, ostudzić, zmixować. 2. Piec nagrzać do 180 C góra - dół 3. Zmielone migdały zmixować z jajkami, cukrem, i owocowym musem. 4. Formę nasmarować olejem (najlepiej bezwonnym), dno wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Przelać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do pieca na około 45 minut. Ważne żeby przed
Matka Żywicielkaprostu musicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta 600 g jabłek (po obraniu) 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu Sos śmietankowy 150 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g cukru brązowego Przygotowanie: Jabłka obrać z skórki i oczyścić(...)gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę
Ala piecze i gotujeprzepisu przygotowania. Składniki: 200 g tagliatelle ze szpinakiem , 200 g kurek, 100 ml śmietanki 30%, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, ½ małej papryczki chili, 1 łyżeczka soku z limonki, 50 g sera camembert, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka masła lub 2 oleju rzepakowego. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)podsmażamy cebulę i czosnek pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę, posiekaną papryczkę chili i mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do kurek, dokładamy
Moniki Smakołykimascarpone* 120 ml słodkiej śmietanki 30%* 2 płaskie łyżki cukru pudru* 100 g białej czekoladyCURD:* 1,5 mango średniej wielkości* 1 żółtko* 1 jajko* 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 cytryny )* 70 g masła* 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu )* 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki )Wykonanie:Zimne masło
kolorowotorcikowopomidory100ml oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki przyprawy do bruschetty(lub mieszamy szczyptę soli, pieprzu, po pół łyżeczki bazylii, oregano,trochę czosnku i papryki słodkiej)PRZYGOTOWANIEBagietkę kroimy na 16 kromek, każdą z kulek mozzarelli na 6 plastrów, pomidory na 12 grubych plastrów. Oliwę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy sok z cytryny i przyprawę.Mieszamy. Każdą
Moje Kuchenne RewelacjeWykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umyte, wydrylowane śliwki układamy w naczyniu i posypujemy cukrem. Zapiekamy przez około 20 minut, aż śliwki będą miękkie i puszczą sok. Studzimy je przez kilka, kilkanaście minut. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cynamon. Bezy kruszymy. Układamy w naczyniu bezy, ubitą śmietanę i warstwę śliwek(...)znowu bezy ze śmietaną i śliwki. Na wierzchu kładziemy pokruszone bezy. Całość polewamy sokiem śliwkowym. Podajemy natychmiast
Sto kolorów kuchnipołączyły to miło mnie zaskoczyły, bo danie mi bardzo smakowało - szkoda, że zrobiłam tak mało! Składniki: 2 porcje 200 g polędwiczki wieprzowej, 6 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego, szczypta soli himalajskiej do smaku, 3 płaskie łyżki sezamu, 2 plastry świeżego ananasa, 4 plasterki pomarańczy, syrop z agawy, listki świeżej mięty. Przygotowanie(...)Marynata: oliwę mieszamy z sokiem z limonki, pieprzem białym, 2 łyżkami sezamu i doprawiamy solą. Polędwiczki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry (ok.0,5 cm). Delikatnie rozbijamy widelcem przez dociśnięcie mięsa. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Ananasa kroimy w plastry, obkrawamy zdrewniałą skórę oraz wycinamy rdzeń ze środka. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Kroimy
Moniki Smakołykiuzyskałam. Składniki: 50 g łososia wędzonego, 70 g mix sałatkowy (roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee), 4 oliwki zielone, 6 ziarenek kapary, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz czarny, 1 łyżeczka musztardy. Przygotowanie: Sos winegret: musztardę z sokiem z cytryny i solą do rozpuszczenia
Moniki SmakołykiSkładniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia, sól himalajska świeżo mielona, 150 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki kapary, 6 pomidorów suszonych, 1 duża łyżka masła, 1 łyżeczka(...)suszonego lubczyku, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 6 marynowanych papryczek peperoni czereśniowych. Przygotowanie: Do sosu sojowego, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, miód, szczyptę papryki, sok z limonki, musztardę i dokładnie mieszamy. Łososia obtaczamy w sosie i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Na patelni przypalamy 2 ząbki czosnku w łupkach, wyciągamy je obieramy i kroimy w plasterkach. Dzięki
Moniki Smakołykipieprz 0,5 łyżeczki cukru kurkuma, curry, świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku chrupiąca panierka: 1 łyżka masła , 1 łyżka słonecznika, 1 łyżka orzeszków ziemnych, pół łyżki migdałów, łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Rybę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy odrobiną soli i pieprzu i dostawiamy na bok. Dynię kroimy w prostokątne plasterki, z papryczki chili usuwamy pestki, siekamy(...)pół łyżeczki miodu i również odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Sporządzamy panierkę - do wysokiego naczynia umieszczamy kolejno słonecznik, migdały i orzeszki ziemne, dodajemy masło i sok z cytryny. Wszystkie składniki rozdrabniamy za pomocą blendera na dość jednolitą masę - jeśli będzie za sucha dodajemy jeszcze odrobinę masła. Dno naczynia żaroodpornego polewamy niewielką warstwą oliwy z oliwek, kolejno
Symfonia SmakówSkładniki : dowolna ilość świeżych sezonowych owoców cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie : Wszystkie owoce doskonale umyć i wybrać na kompot tylko te , które nie są nadpsute ( miękkie mogą być , im bardziej dojrzałe tym kompot lepszy ) Do garnka wlać taką ilość wody , która będzie proporcjonalna do ilości owoców ( lepiej wlać mniej , zawsze można potem dodać wody przegotowanej , jeśli kompot będzie(...)stracą surowiznę , często mieszać Gdy już kompot zacznie pachnieć to nieomylny znak , że jest już gotowy Należy go teraz przecedzić przez sito , zlać do dzbanka , dosłodzić , ewentualnie dodać soku z cytryny , by uzyskał lepszy smak i bogatszy aromat - wymieszać i wystudzić Gotowy do spożycia na bieżąco :) Każdy nadmiar świeżo przygotowanego kompotu nie pozostawiać w temperaturze pokojowej
Proste PotrawySkładniki : filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet musztarda francuska śmietana, olej sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie : Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić(...)smak to dodajmy więcej musztardy ) Gdy mięso już będzie miękkie wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można zrobić "zatrzepkę" z mąki w małej ilości wody
Proste PotrawySkładniki : podstawowym składnikiem jest marchew- ilość dowolna cukier puder odrobina pieprzu mielonego oliwa lub łyżka majonezu i łyzka jogurtu - zmieszać sok z cytryny Przygotowanie: Umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach Skropić sokiem z cytryny, posypać lekko cukrem i wymieszać Posypać ewentualnie pieprzem, dodać oliwę (lub majonez z jogurtem) i całość jeszcze raz dobrze wymieszać. Pasuje do wszystkich mięs
Proste PotrawySkładniki : po 2 jabłka na osobę, raczej twarde odmiany sok z cytryny cukier ewentualnie cynamon i goździki Przygotowanie: Jabłka umyć i obrać cienko ze skórki Pokroić na niezbyt drobne kawałki Do garnuszka wlać około 1/4 szklanki wody, wsypać do wrzątku po 2 łyżki cukru na jedno jabłko Gotować tak długo, aż cukier zacznie lekko karmelizować Wtedy wsypać pokrojone jabłka(...)dobrze, ale ostrożnie wymieszać Dodać sok z około połowy cytryny - wymieszać i ponownie doprowadzić całość do wrzenia Gotować tak długo, aż cukier rozpuści się ponownie, a jabłka lekko rozgotują (ewentualnie dodać cynamon i goździki) Jabłuszka można podawać po lekkim przestudzeniu jako pyszny deser :) Przygotowuje się dość prosto i szybko, a co ważne jest to deser niedrogi
Proste Potrawy