sok - 13499 przepisów (strona:469/900)

Fish & chips 145

wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona.  Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu  (skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem

prawdziwe jedzenie
Surówka z czerwonej kapusty 194

Słodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem.   Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli   łyżka oleju Kapustę i obrane jabłko ścieram na tarce, dodaję sól, olej i kilka łyżek soku z cytryny. Wymieszane składniki odstawiam na pół godziny do przegryzienia.Do wszystkich surówek polecam  domowy ocet jabłkowy

prawdziwe jedzenie
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 155

Moja lemoniada to syrop z kwiatów czarnego bzu rozcieńczony świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn. Co prawda syrop z kwiatów bzu robiłam już jakiś czas temu ale dopiero dziś podaję pełny przepis. Kwiaty zbierałam na początku czerwca. Syrop jest pasteryzowany więc może stać w spiżarni. Składniki: 10-15 baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu 6 cytryn szklanka cukru (lub więcej:)) Zaczynamy(...)cukru i zagotowujemy syrop. Taki syrop, gdy go przelejemy przez sitko i zapasteryzujemy, możemy przechować w słoiczkach. Natomiast do zrobienia lemoniady potrzebujemy jeszcze 5 cytryn. Do ciepłego syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i dopiero teraz przecedzamy wszystko przez sitko. Odstawiamy do ostygnięcia, słodycz regulujemy dodatkiem wody lub cukru. Na koniec polecam artykuł o właściwościach kwiatów a także owoców czarnego

prawdziwe jedzenie
Konfitura z czarnej porzeczki 139

czarnej porzeczki pół kilo cukru Owoce płuczemy a następnie dokładnie oczyszczamy z gałązek i listków. Mieszamy owoce z cukrem w rondelku i wstawiamy na małym ogniu. Kiedy owoce puszczą sok zwiększamy płomień. Co jakiś czas mieszamy by się nie przypaliły. Konfiturę gotujemy około godziny aż sok zgęstnieje. Ciepłą konfiturą napełniamy słoiki. Ostawiamy je do góry dnem. Kiedy przetwory ostygną sprawdzamy

prawdziwe jedzenie
Relish 185

konserwowy 1 słodka czerwona papryka 1 ząbek czosnku sól ziołowa prowansalska do smaku ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 50 ml soku pomidorowego Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Całego pomidora  miksujemy w blenderze, przekładamy na patelnię i gotujemy aż zgęstnieje. Obrane papierówki bez gniazdek nasiennych i paprykę kroimy w kostkę. Oba rodzaje(...)rozgnieciony ząbek czosnku przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, doprawiamy solą prowansalską i pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodajemy cukier, gotujemy, aż wszystko zmięknie. Doprawiamy sos oregano, wlewamy oliwę, sok pomidorowy, ponownie gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając, sos powinien być już gęsty, ale większość warzyw powinna być widoczna, nie mogą tworzyć jednolitej papki. Gorący relish przekładamy do słoików, dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA BOUILLABAISSE 210

koperek, szafran (szczypta)- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera)- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta chili (nie trzeba)Dodatkowo:- bagietka- trochę oliwy i masła- ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną

Smaczne Zdrowe
Tarta z jabłkami i śliwkami 145

Składniki: ciasto kruche (na tortownicę 24 cm): 150 g masła 240 g mąki 80 g cukru pudru 2 żółtka duże lub 3 małe (40 g) kilka kropli soku z cytryny Nadzienie 800- 1000 g jabłek (antonówka, szara reneta) 300 g śliwek ok. 50 g cukru   Wykonanie: Masło i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka.  Dodać cukier, żółtka(...)sok z cytryny i zagnieść ciasto.  Można też wszystkie składniki wrzucić do misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciasto.  Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.  Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części - dużą i małą.  Mniejszą część rozwałkowujemy, zawijamy w folię i ponownie wkładamy

Sto kolorów kuchni
Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 158

rano ciasto było tak samo miękkie i elastyczne jak w dniu przygotowania. To wpływ dużej ilości tłuszczu. Farsz to truskawki obtoczone w cukrze i sos ze śmietany 36 % i sok z poduszonych truskawek. Hotel KASKADA nad urokliwym jeziorem Kierskim w Poznaniu gościł nas przez weekend , a wszystko za sprawą Moniki K, która prowadzi  bloga PIN UP COOKING LOOKING  zwerbowała(...)były orientalne. Do ciasta  dodana została kurkuma, która nadała ciastu żółty kolor. Nadzienie składało się z ugotowanych krewetek, ugotowanej w mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak wiedziałam, że to nie jest moja pierogowa bajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini beza Pavlova z truskawkami 274

listki mięty. Mini beza Pavlova z truskawkami: Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów:  4 białka z  jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli  Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na  papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki(...)średnicy 10 cm. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę,  dodajemy po 1 łyżce wymieszanego cukru cały czas miksując.  Następnie dodajemy sok z limonki (zamiast octu winnego) i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier, najpierw tworząc podstawę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze lody owocowe bez maszynki 331

Kenwood, idealnie odcedziła syrop malinowy zostawiając trochę pulpy malinowej i ziarenek. W lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką,  aż masa stanie się sztywna. Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i całe maliny mieszamy za pomocą łyżki silikonowej tworząc malinowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny ketchup z cukinii 158

Ostatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze świeżych pomidorów. Przewertowałam wszystkie moje stare notatki kulinarne i znalazłam przepis mojej mamy. Skąd miała mama ten przepis? Za pewnie od babci. U nas zawsze cukinii było w bród, tata hoduje je na działce(...)cukinię wraz z cebulą ścieramy mechanicznie lub ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wsypujemy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok, nie odciskamy.Wsypujemy do cukinii i cebuli cukier , dodajemy 3 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, gotujemy do momentu aż się rozpadną. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lody marchewkowe z czekoladą z maszynki do lodów (test maszynki) 127

jednym z produktów była maszynka do lodów. Bez zastanowienia wybrałam właśnie Severin EZ 7402 (Maszyna do lodów) Przygotowałam lody marchewkowe z czekoladą z maszynki do lodów. Wycisnęłam w sokowirówce sok z 4 marchewek, następnie sok karmelizowałam z 1 łyżką cukru, aż utworzył się gęsty syrop, który ostudziłam w lodówce. Zimny syrop dodałam do schłodzonego jogurtu greckiego (400 ml) i wymieszałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 158

majeranek, pietruszkę, bazylię, oregano, a jako przyprawy wykorzystano chili, kolendrę, pieprz, imbir. Dodatkowym składnikiem jest sól, cukier i cukier karmelizowany, olej słonecznikowy, skrobia kukurydziana, 1/2 % ma się rozumieć koncentrat soku z cytryny, aromaty, koncentrat soku z buraka. Uważam, że firma Winiary idzie z duchem czasu i dba o swoich klientów, którzy chcą jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto dyniowe z orzechami 174

karmelem od Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno skórką kandyzowaną, zmielonymi orzechami i karmelem z wanilią(...)dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Smacznego! The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka pieczona z jabłkami 217

pieczenia innych mięs. A podroby z kaczki, które były w środku wykorzystam w inny sposób, chyba zrobię krupnik na podrobach. Polecam też mój przepis na kaczkę pieczoną z sokiem pomarańczowym, oraz piersi z kaczki sous vide na sałatce z orientalnym makaronem ryżowym i sałatką z pieczonych czerwonych buraków, które robiliśmy z Piotrem na warsztatach kuchni orientalnej z Karolem Okrasą. Kaczka(...)piecze! Kaczka nie powinna być sucha, ani zbytnio spieczona. Gdy kaczka jest już upieczona, wyłączamy piekarnik, ale kaczki nie wyciągamy jeszcze z piekarnika, niech ok. 15 minut odpocznie, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.  Następnie  kaczkę przekładamy na drewnianą deskę i ostrym nożem ( nie mam nożyc do drobiu) kroimy na porcje. Układamy mięso na ciepłym półmisku, a z naczynia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania