pół pora kilka świeżych listków bazylii, mięty, kolendry ( tymianek, rozmaryn czy koperek również sprawdzą się świetnie) dwie łyżki musztardy dijon oliwa z oliwek łyżka miodu szczypta soli i pieprzu sok z połowy limonki Pierś z kurczaka kroimy na 3 plastry i każdy delikatnie rozbijamy (można użyć pięści, szczególnie jeśli mamy ochotę się na czymś wyżyć, polecam!). Aby pierś nie uległa(...)zniszczeniu podczas rozbijania warto włożyć ją do foliowego woreczka lub owinąć luźno folią spożywczą. Następnie zabieramy się za robienie marynaty do kurczaka: do miseczki wlewamy pół soku z limonki, dodajemy musztardę, miód, sól, pieprz i posiekane drobno zioła ( bazylia, mięta i kolendra). Mieszamy wszystko dość energicznie i powoli dodajemy oliwę tak aby powstał nam gęsty sos (około dwie łyżki oliwy
Mango PapajaCoś pysznego! Składniki :* ulubiona sałata* plasterki grillowanej cukinii* pół żółtej papryki * pomidor* kilka oliwek* 100g wędzonego łososia * szczypta soli morskiej gruboziarnistej symbio.pl* pieprz świeżo mielony* natka pietruszki* łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie :Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu. Całość przyprawić, polać sokiem z cytryny. Zapraszam Was na stronę firmy oraz do polubienia FB - będziecie na bieżąco informowani o nowościach
Magiczne Życie Martyząbki czosnku (lub 1 , w zależności jak go lubicie) 1,5 łyżki miodu (lub 1 łyżka cukru trzcinowego) skórka z połowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy(...)blendujemy na gładką masę i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do ostudzenia. Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe ostudzone i zblendowane warzywa i finalnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę w celu przegryzienia się
Symfonia Smakówkolejna paczuszka do mnie zawitała:)składniki:200 g makaronu Czaniecki kokardki150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach300 g pomidorków cherry2 garście roszponki5 łyzek oliwy1 łyżeczka musztardy dijon Kamis1 łyżka soku z cytrynysól z pieprzem Kamis do smakuMakaron ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki. Do makaronu dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki, pokrojone(...)pomidorki i listki roszponki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W słoiczku wymieszać oliwę, musztardę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotowym sosem skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko wymieszać i podawać. Paczuszka z pysznymi makaronami Czaniecki
Monia miesza i gotujeustach. Musicie spróbować koniecznie. Składniki :* ulubiona ryba - najlepiej ze skórą, u mnie miruna patagońska* 2 łyżki mąki pełnoziarnistej* łyżka bułki tartej* łyżka dowolnych otrębów* sól, pieprz do smaku* sok z cytryny* 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie :Rybę przyprawić, polać delikatnie sokiem z cytryny oraz oliwą. Każdy kawałek ryby panierować w mieszance mąki, bułki tartej oraz otrębów. Przełożyć
Magiczne Życie Martyduże cebule- 1 ząbek czosnku- 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba)- ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki)- 1 puszka krojonych pomidorów- 0,5l soku pomidorowego- ketchup do smaku- 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego- sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku- skrobia kukurydziana maizena (do zagęszczenia sosu)- 1-2 łyżeczki masłaKaszę ugotować(...)czasie gdy nasze gołąbki się gotują przygotowujemy sos pomidorowy.Garnek z cebulą umieszczamy na palniku, gdy się zagrzeje dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sok, Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oraz ketchupem. Można zaciągnąć skrobią kukurydzianą rozmieszaną w małej ilości wody. Do smaku można można dodać 1-2 łyżeczki masła. Smacznego
Smaczne Zdrowestartego imbiru 1 ząbek czosnku (startego)1 łyżeczka garam masala1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań)1 łyżeczka soli2 łyżki jogurtu naturalnego4 łyżki soku z cytrynyświeża kolendra do dekoracjiSposób przygotowania:Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż stanie się złota. Dodać pomidory, wymieszać. Wsypać cynamon, kardamon, pieprz, kmin, imbir(...)długo, by kurczak nie był suchy. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą.Smacznego!Chlebki pitaSkładniki:1 i 1/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdżySposób przygotowania:Drożdże wsypać
Obiad za dychęfetą), które warto dla odmiany wypróbować. Składniki na 2-3 porcje: sałata lodowa 100g łososia wędzonego 1 kula mozzarelli (100g) 2 mandarynki łyżka sezamu sos sojowy Kikkoman sok z cytyny Przygotowanie:Liście sałaty umyć i porwać na mniejsze części. Układać bezpośrednio na talerzach/w miseczkach.Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Łososia pokroić w paseczki i razem(...)kawałkami mandarynek dodać do sałatki.Sezam uprażyć przez chwilkę na patelni i posypać nim sałatkę.Następnie skropić ją sosem sojowym i sokiem z cytryny. Aby sałatka była bardziej kolorowa zamiast sałaty lodowej można użyć mieszanki sałat (lub dodać inne ulubione składniki). Smacznego
Ze smakiem i z pasjącukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu + 1,5 łyżki do budyniu 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń smietankowy 400ml mleka Przygotowanie:Budyń gotujemy w 400ml mleka, słodzimy. Odstawiamy do ostygnięcia.Ser mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny.Ze świeżych drożdży
Ze smakiem i z pasjącytrynowa jaką do tej pory jadłam :)Składniki: 200g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 200g roztopionego masła lub margaryny sok z 1 cytryny starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie:Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.Na końcu(...)wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników.Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopniPo upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Ze smakiem i z pasjąkiwi, ananas czy truskawki. W lecie można zmiksować go z kostkami lodu. Składniki na 2 koktajle: 2 kiwi 2 małe dojrzałe banany (lub 1 duży) 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 - 3/4 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) lub świeżo wyciśniętego soku, np. z pomarańczy Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z wodą
Ze smakiem i z pasjąpożytecznym (czyt.smaczne i zdrowe;) Składniki na jeden koktajl: 160 g jogurtu naturalnego 1 banan 1 łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec) 1 łyżka soku z cytryny 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Banana zmiksować blenderem razem z jogurtem i sokiem z cytryny. 2 kostki gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce. Do koktajlu dodać większość startej
Ze smakiem i z pasjątortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa: cukier puder sok z połowy cytryny posypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych(...)piekarnik i pozostawić w nim babkę na chwilę aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Wycisnąć sok z połowy cytryny i ciągle mieszając wsypywać cukier puder aż lukier się zagęści. Wystudzoną babkę oblać lukrem i posypać posypką
Ze smakiem i z pasjąkupiłam w Biedronce Bonitki maślano- kakaowe) 35 g masła rozpuszczonego Masa serowo- herbaciana: 360 g sera białego półtłustego w kostce 1 płaska łyżka herbaty Matcha Skworcu 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 90 g cukru 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej ok. 20 sztuk truskawek Wykonanie: Ciastka zmiksowałam(...)szklaną deskę i wstawiłam wszystko do lodówki. Kolejnym krokiem było zabranie się za masę herbaciano - serową. Ser biały zmiksowałam w blenderze na gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą herbatą matcha i dodałam do sera. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę serową wyłożyłam do obręczy na nasze truskawki
Blondynka Gotujepokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię to w mikrofalówce(...)mieszamy do połączenia. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Na końcu powoli dolewamy letnie mleko. Mieszamy – masa powinna być płynna. Białka ubijamy na sztywno wraz z sokiem z cytryny. Do masy z żółtkami dodajemy połowę ubitych białek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy ostatnią porcję białek i delikatnie łączymy. Ciasto wlewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Poezja smaku