sok - 13499 przepisów (strona:465/900)

EKSPRESOWY SERNIK czyli sernik azjaty – 1,50 zł 6097

ubijamy trzepaczką aby były puszyste (też ok. minuty). 7. CUKIER (2 min): do serków dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż grudki cukru nam nie znikną. 8. JAJKO, KREMÓWKA I SOK Z CYTRYNY(2 min): > do serków z cukrem dorzucamy jajko, również ubijamy przez chwilę, a następnie dolewamy śmietanę kremówkę oraz sok z połowy cytryny i znowu ubijamy trzepaczką około minuty

Nerds Kitchen
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 422

dół, aby nagrzał się, kiedy my będziemy zajmowali się punktem nr 3. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA (7 min): Aby mięso było soczyste, musimy zamknąć jego pory w celu zatrzymania soków w środku. Dlatego zdejmujemy łopatką marynatę z szynki, zostawiając je w naczyniu do marynowania (przypali się podczas smażenia) i obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu(...)PODANIE: Po właściwym czasie pieczenia, wyciągamy szynkę z piekarnika i zostawiamy ją na co najmniej 15 min do ostygnięcia, ponieważ jeśli pokroimy ją od razu, wypłynie z niej większość soków. Sos powinien być zredukowany od pieczenia, ale jeśli nadal jest dla Was zbyt rzadki, zredukujcie go nieco na patelni, możecie też wymieszać go ze śmietaną lub winem. My podaliśmy szynkę

Nerds Kitchen
TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł 276

www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M 3. UBIJANIE BIAŁEK (3 min): do wysokiej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy stopniowo 2 łyżki cukru i łyżeczkę soku z cytryny (chociaż to drugie nie jest niezbędne), cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji (nie ubijajcie zbyt długo, bo całość może(...)ciasto i pokrójcie na kawałki (rozpada się przy krojeniu wiec potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie). Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM

Nerds Kitchen
Placki z pomidorami z wyspy Santorini 180

proszku do pieczenia ok. 150 g mąki pszennej sól, pieprz oliwa do smażenia  Przygotowanie: Pomidory pokrój w drobną kostkę i włóż do miski (razem z pestkami i wyciekającym sokiem). Cebulę drobno posiekaj i dorzuć do pomidorów. Dodaj cynamon, posiekane zioła i proszek do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.  Stopniowo dodawaj mąkę do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta(...)naleśnikowego (ilość mąki będzie zależała od ilości soku z pomidorach). Odstaw ciasto na 1 godz. do lodówki. Smaki się przegryzą, a cebula zmięknie. Przechodzimy do smażenia - na patelni rozgrzej na średnim ogniu warstwę oliwy o grubości ok. 2 cm. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Oliwa powinna sięgać do połowy wysokości placuszków. Placki smaż przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 273

wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki słodkiej musztardy, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kilka listów świeżej bazylii i sok z jednej cytryny. Całość za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Pod koniec miksowania nie wyłączając blendera dolałem do naczynia około 2 łyżek oliwy. Sałatę rzymską porwałem w małe kawałki(...)również z góry polałem tym sosem. Obok ułożyłem grillowane ziemniaki. Na talerzy wyłożyłem również sałatkę z sałaty rzymskiej i pomidorów, którą polałem wcześniej przygotowanym dressingiem z miodu, musztardy i soku z cytryny. Podałem z czerwonym wytrawnym winem

Wyprawy kulinarne
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 304

minuty, dość intensywnie mieszając, aby nie przypalić czosnku, który mógłby zrobić się gorzki. Po tym czasie zmniejszyłem ogień pod patelnią i dodałem niewielką ilość skórki otartej z limonki oraz sok z jednej limonki. Na patelnię wlałem również sos sojowy i całość podgrzewałem jeszcze przez około 2 minuty, po czym dodałem wcześniej przygotowany makaron. Po krótkim dalszym podgrzewaniu makarony i jego(...)około 2,5 minuty - do zarumienienia się panierki. Szczypiorek z dymki pokroiłem w dwucentymetrowe kawałki.  Na talerzu ułożyłem panierowane krewetki, dodałem smażony makaron z grzybami. Całość skropiłem sokiem z limonki i posypałem wiórkami kokosowymi. Podałem w towarzystwie białego półsłodkiego wina

Wyprawy kulinarne
Placek po węgiersku 182

dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach starłem wierzchnią warstwę skórki z połowy cytryny, którą dodałem do gulaszu. Dodałem do niego również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem(...)gulaszu 50 gram schłodzonego masła pokrojonego na niewielkie kawałki. Na tarce o średnich oczkach starłem 3 marchewki oraz jabłko. Włożyłem je do miski i wymieszałem wraz z sokiem z połowy cytryny oraz 2 łyżeczkami cukru. Na patelnię wylałem dość dużą ilość oleju rzepakowego - tak aby powstała jego około 3 milimetrowa warstwa. Olej ten mocno rozgrzałem. Za pomocą łyżki wykładałem

Wyprawy kulinarne
Szaszłyki drobiowe z młodymi ziemniakami 332

patyczki do szaszłyków naprzemiennie 2 kawałki kurczaka i jednego pomidorka koktajlowego. Gotowe szaszłyki umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni na około 15 minut. Do 2 łyżek oliwy dodałem sok z limonki oraz łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszałem. Sałatę roszponkę wymieszałem z pomidorami koktajlowymi, których nie zużyłem do szaszłyków i całość polałem sosem z oliwy, soki z limonki i miodu

Wyprawy kulinarne
Meksykańskie tacos con carne 244

pomidorów wraz ze skórką pokroiłem w drobną kostkę. W tej samej wielkości kostkę pokroiłem pół żółtej papryki. Dodałem do salsy skórkę otartą z jednej limonki oraz wyciśnięty z niej sok. Około 15 listków świeżej bazylii posiekałem dość drobno i dodałem do salsy. Doprawiłem niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem, dodałem 3 łyżki oliwy i po dokładnym wymieszaniu odstawiłem(...)wraz z pestkami, które pozostały mi z pomidorów użytych do salsy oraz pomidory z puszki. Całość przyprawiłem pieprzem cayenn, dodałem otartą skórkę z jednej limonki i wyciśnięty z niej sok, a następnie podsmażałem na małym ogniu. Po zarumienieniu się kukurydzy za pomocą noża ściąłem nasiona z każdej strony i dodałem je do mięsa. Dodałem również zawartość puszki czarnej fasoli

Wyprawy kulinarne
Sernik z lemon curd 191

cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty  plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę(...)dalej. Na koniec dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko nie za długo. Gotową masę przelewamy do tortownicy i sernik pieczemy 45 minut w 180 stopniach.  Masło cukier sok i skórkę z cytryny umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodajemy jajka i intensywnie mieszamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto cytrynowe z makiem 200

albo małą keksówkę Wykonanie:Jajka miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Z oby cytryn ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach a sok wyciskamy. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko.  Masło roztapiamy w rondelku na piecu, należy uważać aby się nie zagotowało i zostawiamy do ostygnięcia. Masę jajeczną miksujemy dalej i pomału dodajemy(...)łyżce przesiane wcześniej mąki. Następnie wlewamy ostudzone masło, mak  oraz sok z cytryn i startą skórkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Gdy wystygnie można je posypać cukrem pudrem, lukrem lub jeśli ktoś lubi wypieki mocno cytrynowe polecam lemon curd. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cytrynowe tartaletki pod pierzynką 184

nagrzanego pieca na 180 stopni na około 305 minut. Gdy spody się zarumienią wyciągamy je z pieca i studzimy Cytryny sparzymy wrzątkiem. Następnie na tarce ścieramy skórkę a sok wyciskamy do naczynia. Skórkę, sok i wodę gotujemy na ogniu aż nie zawrzą. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy aż powstanie gęsty kisiel. Masę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Indyjska zupa Dahl 195

kolendraoliwa Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem na oliwie w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dodać garam masalę, kurkumę, kumin, imbir, chilli i sok z limonki. Chwilę podsmażyć. Następnie zalać wodą i wsypać soczewicę. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Gdy ziarna zmiękną wlać passatę i mleko kokosowe. Wymieszać i pogotować jeszcze kilka minut

wyzwania kuchenne
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 323

wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz cukier(...)dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego

My Culinary Art
Zielone curry z kurczakiem 172

pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty(...)wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania