dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach starłem wierzchnią warstwę skórki z połowy cytryny, którą dodałem do gulaszu. Dodałem do niego również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem(...)gulaszu 50 gram schłodzonego masła pokrojonego na niewielkie kawałki. Na tarce o średnich oczkach starłem 3 marchewki oraz jabłko. Włożyłem je do miski i wymieszałem wraz z sokiem z połowy cytryny oraz 2 łyżeczkami cukru. Na patelnię wylałem dość dużą ilość oleju rzepakowego - tak aby powstała jego około 3 milimetrowa warstwa. Olej ten mocno rozgrzałem. Za pomocą łyżki wykładałem
Wyprawy kulinarnepatyczki do szaszłyków naprzemiennie 2 kawałki kurczaka i jednego pomidorka koktajlowego. Gotowe szaszłyki umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni na około 15 minut. Do 2 łyżek oliwy dodałem sok z limonki oraz łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszałem. Sałatę roszponkę wymieszałem z pomidorami koktajlowymi, których nie zużyłem do szaszłyków i całość polałem sosem z oliwy, soki z limonki i miodu
Wyprawy kulinarnepomidorów wraz ze skórką pokroiłem w drobną kostkę. W tej samej wielkości kostkę pokroiłem pół żółtej papryki. Dodałem do salsy skórkę otartą z jednej limonki oraz wyciśnięty z niej sok. Około 15 listków świeżej bazylii posiekałem dość drobno i dodałem do salsy. Doprawiłem niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem, dodałem 3 łyżki oliwy i po dokładnym wymieszaniu odstawiłem(...)wraz z pestkami, które pozostały mi z pomidorów użytych do salsy oraz pomidory z puszki. Całość przyprawiłem pieprzem cayenn, dodałem otartą skórkę z jednej limonki i wyciśnięty z niej sok, a następnie podsmażałem na małym ogniu. Po zarumienieniu się kukurydzy za pomocą noża ściąłem nasiona z każdej strony i dodałem je do mięsa. Dodałem również zawartość puszki czarnej fasoli
Wyprawy kulinarnecukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę(...)dalej. Na koniec dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko nie za długo. Gotową masę przelewamy do tortownicy i sernik pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Masło cukier sok i skórkę z cytryny umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodajemy jajka i intensywnie mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodziealbo małą keksówkę Wykonanie:Jajka miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Z oby cytryn ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach a sok wyciskamy. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Masło roztapiamy w rondelku na piecu, należy uważać aby się nie zagotowało i zostawiamy do ostygnięcia. Masę jajeczną miksujemy dalej i pomału dodajemy(...)łyżce przesiane wcześniej mąki. Następnie wlewamy ostudzone masło, mak oraz sok z cytryn i startą skórkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Gdy wystygnie można je posypać cukrem pudrem, lukrem lub jeśli ktoś lubi wypieki mocno cytrynowe polecam lemon curd. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzienagrzanego pieca na 180 stopni na około 305 minut. Gdy spody się zarumienią wyciągamy je z pieca i studzimy Cytryny sparzymy wrzątkiem. Następnie na tarce ścieramy skórkę a sok wyciskamy do naczynia. Skórkę, sok i wodę gotujemy na ogniu aż nie zawrzą. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy aż powstanie gęsty kisiel. Masę
ciastkarnia na kruchym spodziekolendraoliwa Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem na oliwie w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dodać garam masalę, kurkumę, kumin, imbir, chilli i sok z limonki. Chwilę podsmażyć. Następnie zalać wodą i wsypać soczewicę. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Gdy ziarna zmiękną wlać passatę i mleko kokosowe. Wymieszać i pogotować jeszcze kilka minut
wyzwania kuchennewołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz cukier(...)dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego
My Culinary Artpasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty(...)wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego
Tajskie smakiryżowego 19cm (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 5 paluszków krabowych 1 duża dymka garść listków świeżej kolendry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina soku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można(...)użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość mieszamy 2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund
Tajskie smakikrewetki w panierce) Składniki (dla 4 osób): 2 szkl. mrożonych owoców morza 100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata") 100ml lodowatej wody 1 jajko mąka do obtaczania sok z cytryny lub limonki sos sojowy olej do głębokiego smażenia + makaron sojowy do podania (opcjonalnie) 1. Owoce morza rozmrażamy (jeśli zalejecie je letnią wodą, trwa to ok. 20 minut). Odsączamy(...)dokładnie na ręczniku papierowym i polewamy sokiem z cytryny. 2. Do miski wlewamy lodowatą wodę (musi być naprawdę bardzo zimna!), wsypujemy mąkę tempura i wbijamy jajko. Całość mieszamy widelcem - wystarczą 3-4 ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju. 3. W małym garnku rozgrzewamy porządnie olej. Owoce morza obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, maczamy
Tajskie smakioctu (np. jabłkowego/ roślinnego) 2 łyżki śmietany 18% Polewa cytrynowa: 3 białka 1,5 szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej w zależności jak słodka ma być polewa) sok z połowy cytryny Dekoracja: czekolada (gorzka lub mleczna) Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.) Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera(...)Ciasto jest gotowe gdy nabierze pieknego złotego koloru. Następnie przygotowujemy polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł
Kolizje Smakówunikalnym smaku! Czas przygotowania: 25 minut (oraz 3h marynowania mięsa) Ilość porcji: ok. 8 szaszłyków Składniki: 500 g mięsa z kurczaka Pół puszki brzoskwiń Jogurt naturalny około 150ml. Łyżeczka soku z cytryny Przyprawa złocista do kurczaka Mięso myjemy i tniemy na kawałki. Do miski wlewamy jogurt naturalny, sok z cytryny i dodajemy przyprawę złocistą do kurczaka. Przyprawy dajemy
Kolizje Smakówzielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre(...)intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani) Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy około 4 rozgniecione ziarna kolendry 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry
Mania Gotowaniapasta. :-) Przepis jest banalnie prosty, czas wykonania też błyskawiczny- więc tym zabieganym jak najbardziej polecamy! Składniki: 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie) 1 duże jajko 0,5 czerwonej cebulki sok z 1/4 cytryny sól (my używamy himalajskiej) świeżo mielony pieprz Jajko gotujemy na twardo. W tym czasie obieramy awokado i rozgniatamy je widelcem. Kroimy cebulkę i ugotowane jajko w drobną(...)kostkę- mieszamy z awokado. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz (to wedle uznania). I gotowe
kuchnia do kwadratu