Składniki: 1 opakowanie sałat, 1 czerwona papryka, kilka pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: Mieszankę sałat przekładamy do dużej miski. Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Warzywa dodajemy do mieszanki sałat. Składniki do sosu: oliwę z oliwek(...)sok z cytryny, zioła, pieprz i sól mieszamy w shakerze. Polewamy taki sosem sałatkę i mieszamy. Idealnie pasuje do mięs czy ryb, trochę wiosny w środku zimy
Aga w kuchniOpakowanie napojów Fortuna zostało zaprojektowane z myślą o Twoich potrzebach, abyś mógł sięgnąć po nie wtedy, kiedy masz na to ochotę. Nowe napoje Fortuna charakteryzuje zestaw unikalnych cech: - połączenie soku z naturalną wodą mineralną- lżejszy, mniej intensywny smak- wysoka zawartość soku – aż 60%- brak dodatku cukru czy słodzików-30% mniej kalorii niż napoje słodzone cukrem
Aga w kuchniSKŁADNIKI: biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną(...)sklepu redcoon.pl Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny. Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam nim torcik
Aga w kuchnisól, pieprz olej do smażenia Kabaczki obieramy ze skórki i odkrajamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę soli i przekładamy na kwadrans na sito aż spłynie sok. Dodatkowo nadmiar soku odciskamy. Do kabaczka dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. W trakcie smażenia
prawdziwe jedzeniemąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 2 jabłka 100 g cukru 200 g maślanki 80 ml oleju 125 ml soku jabłkowego Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugim(...)naczyniu umieścić składniki "mokre": jajko, olej, sok jabłkowy i maślankę. Składniki w obu naczyniach wymieszać i połączyć ze sobą. Na koniec dodać jabłka i wymieszać z resztą ciasta. W formie do muffinek ułożyć papilotki i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 180 st.C. piekarniku przez 20-25 minut. Smacznego
Pasja Smakuostatnio kilka już pomarszczonych jabłek, szkoda mi było je wyrzucić więc wymieszałam je z bananami i wyszedł smaczny pomysł na podwieczorek :)Składniki:- 4 jabłka- 2 banany- sok z 1/2 cytryny- 100 ml wody mineralnej niegazowanej- 1 łyżka cukru pudruPrzygotowanie:Jabłka i banany obieramy, kroimy w małe kawałki. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do blendera, dodajemy cukier
Zainspirowana w kuchnitylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki: filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe- przepis mamy tutaj ;) zioła prowansalskie Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym(...)tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc). Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie zalewamy wodą, tak aby poziom wody przykrywał marchewki i dodajemy pół łyżeczki cukru. Dusimy pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie. Na koniec zwiększamy ogień, odparowujemy wodę, jeszcze chwilę podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Cukinię
Czerwona PorzeczkaSKŁADNIKI na 4 porcje: Mix sałat z pestkami dyni 10 szt. polędwiczek z piersi z kurczaka 10 plasterków surowej wędzonej ogonówki pieprz do smaku pomidorki koktajlowe dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki musztardy zielonej Maille (szczypiorek, pietruszka, bazylia) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka soku z limonki PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki z piersi kurczaka oprószamy pieprzem (nie solimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na 4 osoby: 400g sałaty 2 Piersi z kurczaka 50g parmezanu 200g bagietu jajko 50ml oliwy sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Pierść z kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, krojimy w długie plastry, opruszamy solą i pieprzem, i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 10-15min. Sałatę myjemy i rwiemy rękoma do misy. Bagiet krojimy(...)misy wbijamy jajko i dodajemy połowę oliwy, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, dopóki jajko powiększy swą objętość. Po zdjęciu misy z jajkiem z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, oraz sok z cytryny (według smaku) bardzo dokładnie mieszamy, dopóki dressing zgęstnieje. Do wielkiej misy z sałatą dodajemy kurczaka, grzanki i dokładnie mieszamy, opruszamy ztartym na drobnych oczkach tarki serem i polewamy dressingiem
Kuchnia Łukaszapolecam.Rybę do tego dania można użyć dowolną, ale najlepiej, aby to była ryba morska, wtedy będzie smakować lepiej. Składniki: Ryba 100 g masła 4 ząbki czosnku natka pietruszki sok z cytryny sos salsa Przygotowanie: Miękkie masło rozcieramy z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Rybę posypujemy solą, opryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy masełkiem czosnkowym, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni
Kuchnia ŁukaszaTruskawki myjemy, usuwamy szypułki i układamy w dużym garnku w którym będziemy gotować dżem. Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny, aby jagody puściły sok. Kiedy truskawki będą pokryte własnym sokiem, ustawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy ciągle mieszając, i usuwając pianę przez ok. 20-30 min, dopóki dżem zgęstnieje. Po tym lekko
Kuchnia Łukaszaogródku. Pycha! Sałatka znikła w mgnieniu oka, co bardzo mnie cieszyło. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 papryki różnych kolorów 0,5 średniej cebuli koperek 3 łyżki oliwy łyżeczka soku z cytryny lub octu 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Paprykę dokładnie myjemy usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w bardzo cienkie(...)pół talarki, a koper siekamy. W misie łączymy oliwę, sok z cytryny, przyprawę do sałatek, cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy dodajemy raniej pokrojone warzywa, dokładnie mieszamy i serwujemy, dopóki papryka jest jeszcze chrupiąca, czyli w ciągu 40 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszapieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę również kroimy w kostkę. Na talerzach(...)sałat, następnie układamy na nich dynię, gruszę i paprykę. Z granata wydobywamy ziarenka, oliwki kroimy na pół i układamy na talerzach. Ser rozdrabniamy w placach. W szklance mieszamy miód, sok z limonki, musztardę, sól i pieprz. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem, nie ukrywam, że sałatka idealnie nadaje się na śniadanie bowiem zaspokaja wszystkie potrzeby naszego organizmu na witaminy
Mango Papajasmak orzechów i przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko uprażyłem na suchej patelni - tak, aby lekko się zarumieniły, następnie przesypałem je do blendera, dodałem szczyptę soli, sok z połowy cytryny i 3 łyżki oliwy, a następnie zmiksowałem całość na gładką masę. Sos pozostawiłem do wystygnięcia. Aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu można zmieniać proporcje sezamu i oliwy(...)również dodałem je do sałaty. Pozostałą część orzechów włoskich i pistacji delikatnie rozgniotłem w moździerzu - tak, aby kawałki orzechów były dość duże i również dodałem je do sałaty. Sok z połowy cytryny delikatnie posoliłem, przyprawiłem niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu, a następnie dodałem do niego 2 łyżki oliwy. Całość bardzo dokładnie wymieszałem do uzyskania lekko zawiesistego dressingu, którym polałem
Wyprawy kulinarnekakao 2 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 3 jajka 0/5 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej drobno marchewki 0/5 szklanki puree z dynii sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 6-7 suszonych moreli 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki płatków migdałów Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy(...)niej olej, sok z pomarańczy i puree z dyni dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą, proszkiem i sodą, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, pokrojone drobno suszone morele i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do formy do pieczenia (wymiar ok. 20 x 20 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzony piernik smarujemy powidłem
Mienta blog