kaczek, które odlatują spóźnione. Przemoknięte notorycznie trampki. I ta dzika radość ze skakania przez kałuże.Zostało mi pół awokado, nawet nie pamiętam już, od czego. Dokładnie skropiłam je z sokiem z cytryny i wstawiłam do lodówki, aby czekało na jakiś pomysł. A czekać nie musiało długo. Zaledwie do chwili, aż ugotuje się kasza jaglana. JAGLANY KREM Z AWOKADO Z MIODEM(...)łasny;/ 1/2 dojrzałego awokado 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki suchej kaszy) 2-3 łyżki ulubionego miodu sok z 1/2 cytryny Wszystko razem dokładnie zmiksować na pastę. Trzymać w lodówce do 2-3 dni. Idealny do kanapek, naleśników czy placuszków na słodko. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiczerwone papryki 1 papryczka chilli 150-200 g sera feta (im więcej sera, tym pasta mnie ostra, ale bardziej słona) 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku ok. 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Zacznij od upieczenia czerwonych papryk i papryki chilli. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C z opcją grill, papryki przekrój na pół i ułóż na blasze skórą(...)papryki chilli usuwam jedynie gniazdo nasienne, skórą się nie przejmuję. Włóż papryki do naczynie blendera, dodaj pokruszoną fetę, czosnek i suszone pomidory. Zmiksuj na pastę, spróbuj i dopraw sokiem z cytryny. Wymieszaj i zajadaj! Pyszne z chlebkami pita. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi
Chilli Czosnek i Oliwapuszki) 1 szt mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 szt jabłko 1 szt rodzynki 1/2 szklanki sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżki sok jabłkowy 1 szklanka sól, pieprz, papryka olej do smażeniaPrzygotowanie: do smaku Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej(...)Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mango / brzoskwinie, wypłukane rodzynki. Dolać sok jabłkowy, uzupełnić wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku. Łyżkę
głodny alergikpowinny zawierać dodatek kwaśnego składnika, który przyczyni się do efektywniejszego rozkładu wodorowęglanu sodu i uwolnienia dwutlenku węgla. Jeżeli nie planujemy dodawać do takiego ciasta jogurtu, maślanki czy soku z kwaśnych owoców to dodajmy łyżkę stołową octu. Lepiej dodać za dużo kwasu niż za mało - soda, która pozostanie nierozłożona daje charakterystyczny nieprzyjemny „mydlany” posmak ługu. Nadmiar kwasu(...)ilość owoców, można dodatkowo oprószyć je mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Układając na wierzchu ciasta owoce – np. połówki śliwek, trzeba kłaść je skórką do dołu. Zapobiega to wsiąkaniu soku w ciasto i tworzenia się zakalca pod owocem. Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia. Najlepiej zaglądać do środka tylko pod koniec pieczenia, gdy już wierzch zarumieni się i musimy sprawdzić
głodny alergikszklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki otarta skórka z 1 cytryny lub aromat wg uznania sok z cytryny 1 łyżeczka Pianka cytrynowo - bananowa: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki banany 2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką(...)szklankach gorącego mleka. Banany obrać, rozgnieść widelcem w szklanej misce, przykryć talerzem i wstawić na 1,5 minuty do mikrofalówki, następnie dodać kilka kropli witaminy C lub soku z cytryny (zapobiegnie to ich ciemnieniu). Banany i galaretkę ostudzić. Gdy galaretka zacznie gęstnieć ubić ją mikserem na pianę i dodać zimne banany. Wylać masę na spodnią warstwę ciasta, położyć
głodny alergikPoiret "Tartinade Stroop Spread"Otrzymany z 700g owoców na 100g produktu, nie zawiera cukru.Skład:skoncentrowany sok z gruszek 75% i jabłek 25% Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła.Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków
głodny alergikkilka świeżych listków pokrzywy i mięty oraz kilka ziaren kolendry. Polecam :) Składniki:korzeń lukrecji rozdrobniony 1 łyżkaliście mięty 1 garśćliście pokrzywy 1 garść (w rękawiczce ;)kolendra kilka ziaren sok z 1/2 cytrynyPrzygotowanie:Wrzucamy zioła do dzbanka z zaparzaczem, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostudzenia. Odcedzamy zioła, dodajemy sok z cytryny i kostki lodu. Ze względu na słodki smak lukrecji
głodny alergikbudyń sprawdza się świetnie zwłaszcza w pochmurne jesienne i zimowe poranki. Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklanka mleko ryżowe, sojowe lub inne 2 szklanki sok malinowy (lub wiśniowy) 1/4 szklanki skrobia ziemniaczana 1 łyżka skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1 łyżka granat 1/4 szt Zamiast skrobi można użyć budyniu bezglutenowego, najlepiej(...)wieczorem żeby rano oszczędzić cenny czas ;) 1,5 szklanki mleka zagotować, w pozostałej ilości zimnego mleka rozprowadzić skrobię. Do wrzącego mleka wlać skrobię i mieszając zagotować do zgęstnienia. Dodać sok, kaszę jaglaną i wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku
głodny alergikjajko3 łyżki mąkiolej do smażeniaCukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie na ok 30-60 minut aby puściła sok. Ziemniaki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię dobrze odcisnąć z soku w dłoniach i dodać do startych ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, do smaku doprawić
Monia miesza i gotujenadzienie z jabłek ok. 6- 7 dość dużych jabłek (1 duże odkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki miodu pitnego + łyżka skrobi ziemniaczanej (alkohol można zastąpić wodą) Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy(...)plastry nie zapominając o tym, aby skrapiać je sokiem z cytryny (by nie ściemniały za bardzo). Wrzucamy do rondla wraz z masłem, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Po krótkim czasie dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy cukier i mieszamy. W czasie gdy na małym ogniu duszą nam się jabłka, w miodzie pitnym rozpuszczamy skrobię i dolewamy
Symfonia Smakówpieczenia.Piec w 180 stopniach C 50-55 minut.Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić - najlepiej na kratce.Ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.LUKIER:* 1 białko* 3/4 szklanki cukru pudru* sok z cytrynyBiałko miksujemy z cukrem pudrem. Ja zrobiłam to na parze, by białko się ogrzało i było bezpieczne.Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny - około 1 łyżki.Gotowym lukrem smarujemy
kolorowotorcikowowędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia(...)sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój
Apetyczna babeczkamąki ziemniaczanej pieprz szczypta soli Mięso umyć, osuszyć, lekko ponakłuwać. Natrzeć oliwą, pieprzem i solą, wstawić na dobę do lodówki. Posiekać cebulę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, wlać do środka tuszki, dodać cebulę i połowę listków melisy. Otwór przez który wkładaliśmy farsz zaszyć nicią kuchenną. Przełożyć kaczkę nóżkami do góry do żaroodpornego naczynia, podlać(...)bulionem. Jeśli nie robimy całej kaczki możemy ją upiec w rękawie do pieczenia. Piec w tem 200 C przez ok 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso sokiem z drugiej pomarańczy rozrobionej z miodem. Po upływie godziny przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika obłożyć je listami melisy i pokrojoną w pół plasterki ostatnią pomarańczą
Apetyczna babeczkabanalne podanie jabłka! Składniki : 12- 15 jabłek , (ja wolę małe) 30 dag mąki pszennej 18-20 dag masła lub margaryny szczypta soli 2 żółtka 8 łyżek soku jabłkowego słoik konfitur całe migdały ok 30 sztuk www.owocowyraj.eu Wykrawacze do zdobienia kupicie na stroniehttp://allegro.pl/wykrawaczki-3szt-gwiazdki-wycinarka-z-tloczkiem-i3834036872.html Mąkę, margarynę, sok, sól i żółtka zagnieść i odstawić
Apetyczna babeczka