sok - 13499 przepisów (strona:455/900)

Jogurtowy sos z zielonym pesto 204

bardzo zielono. Jogurtowy sos z zielonym pesto Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 400 g 2 łyżki bazyliowego pesto  sok z 1/2 cytryny 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 łyżka listków świeżego oregano sól morska Wykonanie: Listki oregano kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt umieszczamy w misce i mieszamy z pesto(...)Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Sos przyprawiamy i mieszamy. Na koniec dodajemy świeże listki ziół. Następnie sos przykrywamy i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły

Kulinarne przygody Gatity
Domowy ketchup pikantny 153

cebulę pokroić na nieduże kawałki, resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować wszystkie razem przez godzinę bez przykrycia, często mieszając. Po tym czasie odsączamy warzywa na sicie, sok gotujemy dalej, by odparował, a pulpę porządnie miksujemy w blenderze. Jeśli blender jest w stanie zmiksować skórki i ziarenka, to po prostu wrzucamy całość z powrotem do soku, jeśli

chwile dla mnie
Piegowate babeczki 138

Piegowate babeczki   SKŁADNIKI: jajka -4 szt mąka -22 dag cukier -15 dag margaryna -22 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka gorzka czekolada soda -0,5 łyżeczki LUKIER sok z 1 cytryny, cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę pokroić na kawałki,włożyć do miski,dodać cukier utrzeć na puch. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem(...)ciasta wymieszać. Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika,piec w 175 stop.przez 20 minut. LUKIER Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem do czasu, gdy powstanie jednolita gęsta masa. Upieczone i ostudzone babeczki,polać lukrem cytrynowym

Kuchnia Danusi
Moje śledzie z kapustą i grzybami 161

kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 5 płatów śledzia z oleju kapusta kwaszona -400 g grzyby suszone -8 szt cebula -2 szt listek laurowy -2 szt wegeta miód -2 łyżki sok z cytryny -2 łyżki olej rzepakowy pieprz w ziarnkach PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć do rondla. Grzyby dobrze wymoczone,dodać do rondla,podlać(...)miękkości z wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami,odstawić na noc w chłodne miejsce. Wykładać śledzie na talerzyki z kapustą i grzybami,udekorować

Kuchnia Danusi
Torcik makowo śmietankowy 344

wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem(...)ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać.  KREM II  Przygotować tak samo jak pierwszy krem.  PONCZ  Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać.  SKŁADANIE CIASTA  Biszkopt II Dobrze biszkopt nasączyć,na biszkopt wyłożyć: Krem I Ciasto makowe Krem II Biszkopt I Dobrze biszkopt nasączyć. Wierzch

Kuchnia Danusi
Oponki wiedeńskie 1679

tylko na tłusty czwartekOponki wiedeńskieSKŁADNIKI: CIASTOjajka -6 szt mąka -240 gsól-szczyptamasło-100 gmleko -0,5 lcukier -1 łyżeczkatłuszcz roślinny do smażeniaLUKIER3 łyżki woda,300 g cukier puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula(...)zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze

Kuchnia Danusi
Sałatka z jarmużu 186

papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt kalafior - 0,5 szt brokuł - 0,5 szt sól i pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny musztarda - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Papryki umyć, osączyć, pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić paprykę w paski. Kalafiora i brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować(...)osolonej wodzie. Jarmuż opłukać, osączyć, odciąć ogonki i grube nerwy, liście porwać na mniejsze kawałki. SOS Oliwę wymieszać z musztardą , solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Smacznego

Kuchnia Danusi
Sernik złota rosa 286

zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem Ciastem wyłożyć spód i boki blachy. MASA SEROWA Do miski wyłożyć ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko. Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki. Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika

Kuchnia Danusi
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 192

łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm imbiru 3  duże ząbki czosnku Brzoskwiniowy sambal: 4 połówki brzoskwini z puszki 1 łyżeczka suszonej mięty 2 małe suszone papryczki chilli 1 łyżka soku z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W moździerzu ucieramy kmin rzymski i goździki, czosnek i imbir ucieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, dodajemy resztę składników(...)doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa. 4. Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy

Tajskie smaki
Nocna owsianka czyli idealne jesienne śniadanie 116

słoiczku, wstawiam do lodówki i rano wrzucam na chwilkę do wrzątku. Jest pyszna! Składniki :* 7-8 łyżek płatków owsianych - ja mam mieszankę od Symbio* pół szklanki mleka* banan* łyżka soku z cytryny  * opcjonalnie słodkie musli Przygotowanie :Do słoiczka wsypać płatki i musli, zalać zimnym mlekiem. Dodać pokrojonego banana, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na noc do lodówki

Magiczne Życie Marty
Makaron z kurkami w sosie serowo – śmietanowym i kurczakiem 199

makaronu spaghetti, 100 g  kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia, świeży rozmaryn.  Przygotowanie: Na patelni(...)rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą

Moniki Smakołyki
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 233

łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki na nadzienie: 2 szklanki jabłek pokrojonych w małą kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane(...)Złóż  ciasto ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cynamon, cukier i mąkę. Odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o bokach około

karmelowy
Jesienna sałatka warzywna 343

Proporcje na 6 porcji Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska(...)prostu zalać wrzątkiem i po 2 minutach odcedzić.  Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy na sitku. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Grecka sałatka 257

ogórek zielony,1 pomidor,1 ser feta,7 liści sałaty lodowej,Sos:2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżeczka tymianku,1 łyżeczka bazylii otartej,1 łyżeczka rozmarynu,1 łyżeczka soku z cytryny,do posypania natka pietruszki.Przygotowanie:   Myjemy dokładnie liście sałaty i drzemy na małe kawałki. Ogórka  kroimy w kostkę, tak samo fetę i pomidora. Następnie paprykę kroimy(...)drobne paseczki. Wykładamy ze słoika marynowaną cebulkę. Wszystko mieszamy i polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek, tymianku, rozmarynu, bazylii i soku z cytryny. Posypujemy natką pietruszki

Aga w kuchni
Sałatka z rukolą i mozzarellą 141

Składniki: 1 opakowanie rukoli, 10 pomidorków cherry, 1 opakowanie mozzarelli w kulkach, garść grzanek, 1 sos sałatkowy Fit up, 2 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie:    Rukolę układamy na talerzu. Umyte pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie. Obok pomidorków układamy odcedzone kulki mozzarelli. Sos przygotowujemy z oliwy, soku z cytryny

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania