dodatkiem sera, owoców i soli. Idealna na przystawkę! Carpaccio z dyni Muscade Na jedną porcję: - 40g - 7 plasterków dyni Marynata do dyni: - sok z połowy pomarańczy - 1 cm plaster imbiru pokrojony drobno - 5ml miodu lipowego - 2,5ml octu jabłkowego Sałatka: - garść świeżej rukoli - 4 listki mięty - 3 listki nasturcji - 2 kolorowe(...)morskiej) - świeża mięta - świeże maliny - ser Bursztyn do pokruszenia 1. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy, a na koniec drobno posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć
Sajkofanka smakugrilla więc wszystko połączyłam i stworzyłam pyszne szaszłyczki z karkówki. Do tego pyszny sosik i kawałek grillowanego chlebka i jedzonko palce lizać.składniki:700 g karkówki6 łyżek oliwy3 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka granulowanego czosnkusól/pieprz do smaku1 duża czerwona papryka14 niedużych pieczarek3 cebuleKarkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem z cytryny
Monia miesza i gotujeminut z jednej 4 minut z drugiej. nie podajemy mięsa i nie kroimy zaraz po usmażeniu. To najważniejsza zasada! Odstawienie mięsa na chwilę umożliwi równomierne rozpłyniecie się soków po całym steku. Dzięki temu mięso będzie miękkie delikatne Składniki: 2 steki z polędwicy wołowej sezonowej 150 g sól pieprz łyżeczka(...)przez 1 h , smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem - ja smażyłam po 4 minut z każdej strony ( lubię wysmażone). Steki ściągamy z patelni, a na soku który pozostał na patelni będzie bazą do naszego sosu, dodajemy wino i przyprawy smażymy aż sos stanie się gęsty. Steki wykładamy na talerz i na każdy stek kładziemy krążek
Niezły Młynekźródło: MniuMniu;/ na słoik ok. 750g 1 szklanka suchej ciecierzycy ok. kilogramowa dynia piżmowa 1 duża główka czosnku odrobina oleju roślinnego 2-3 łyżki pasty tahini 2-3 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek zimna woda sól do smaku ew. rozmaryn (pominęłam) Ciecierzycę moczę w wodzie przez noc. Następnie gotuję ją w wodzie, w której się moczyła(...)skórek ząbkami czosnku. Studzę. W wysokim naczyniu miksuję blenderem czosnek, dynię, ciecierzycę, dolewając oliwę i zimną wodę tak, aby powstała gładka i gęsta pasta. Wrzucam pastę tahini, dodaję sok z cytryny i sól do smaku, miksuję ponownie, do uzyskania idealnej konsystencji. Przechowuję w lodówce w słoiku około tygodnia, półtorej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkicyklu "weekend u Mamy" :) Składniki (5 porcji): 500 g filetu z łososia, świeży, bez ości 1 cytryna 1 łyżka octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sok z jednej cytryny, ocet, oliwę, sól i pieprz łączymy w misce. Wkładamy łososia i dokładnie pokrywamy go naszą marynatą. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na całą(...)Następnego dnia łososia wyciągamy i drobno siekamy. Dodatkowo: 1 cebula czerwona 1 łyżka miodu 1/2 słoiczka kaparów 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka serka śmietanowego odrobina soku z cytryny sól i pieprz dla smaku Cebulę oblewamy wrzątkiem i jeszcze ciepłą obtaczamy w miodzie, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy z tatarem z łososia
My Culinary Artpapryka zielona, czerwona - gruszka - 1/2 czerwonej cebuli - garść bazylii świeżej - garść natki pietruszki - sól - 1/2 serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka miodu - sok z cytryny Pstrągi oczyść, umyj, oprósz solą morską, skrop oliwą z oliwek. W blenderze zmiksuj bazylię, pietruszkę, serek Almette, sól i pieprz. Nałóż masę do wnętrza pstrągów. Pstrągi ułóż(...)naczyniu żaroodpornym. Warzywa pokrój i ułóż w naczyniu. W kubeczku zmiksuj łyżkę miodu z łyżką soku z cytryny, polej warzywa. Posyp solą i pieprzem piecz 35 -40 minut w temp. 180 stopni C. Obłędne
SMYKWKUCHNIUrocze różowe serduszka - dla wszystkich miłośników chrupiących i słodkich bez :) Składniki: 2 białka szczypta soli 125 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny czerwony barwnik w żelu Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Ciągle mieszając dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać sok z cytryny i barwnik (im więcej barwnika tym kolor intensywniejszy). Blaszkę
wyzwania kuchennewszelkiego rodzaju deserów i ciast. Przepis pochodzi z książki "Jak być domową boginą" Nigelli Lawson. Składniki na 350 ml kremu: 75 g masła 3 jajka 75 g cukru sok z 4 limonek otarta skórka z 1 limonki W rondelku roztopić masło. Zdjąć z ognia. Dodać roztrzepane jajka, cukier, sok z limonek i skórkę. Postawić ponownie na małym ogniu
wyzwania kuchennePuszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać(...)sok z cytryny i zmiksować na mus. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty jasnożółty krem. Dodać wystudzone mleko i wymieszać. Przelać do rondla i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym
wyzwania kuchennepyszna! Składniki (na dwie porcje): pół główki sałaty rzymskiej 260 gram krewetek tygrysich pół mango ćwierć czerwonej cebuli 5-6 czarnych oliwek pół kuli sera mozzarella łyżka miodu sok z połowy limonki pikantna oliwa z oliwek oliwa z oliwek sól pieprz chilli w płatkach Na patelni rozgrzewamy pikantną oliwę z oliwek i wrzucamy na nią krewetki. Dodajemy jeszcze(...)miód, sok z połowy limonki, sól i pierz. Doprawiamy szczyptą chilli w płatkach i smażymy kilka minut z każdej strony. Sałatę rzymską rwiemy na kawałki i kładziemy na talerzach. Mango i mozzarelle kroimy w kostkę. Kładziemy na sałatę. Oliwki kroimy w krążki, cebulę w piórka. Również kładziemy na talerze. Teraz czas na krewetki, układamy je na talerzach. Na końcu polewamy
Mango Papajarobiony tym sposobem wychodzi idealnie płaski, nie rośnie dużo i nie opada :) Kremowy sernik Davida Lebovitza 5. Babka pomarańczowa to takie trochę odejście od tradycji ;) Mocno wilgotna, najlepsza z sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy :) Babka pomarańczowa 6. Sernik wiedeński, czyli bez spodu, takie jego założenie podobno, choć nie raz spotkałam się z opisem "sernik wiedeński na kruchym spodzie", co jest(...)lenia albo nie mam czasu :) Sernik wiedeński 7. Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli. Nie należy do moich ulubionych, ale wiele osób zachwala takie słodko-kwaśne połączenie. Sernik z sokiem z limonek 8. Cytrynowe ciasto ucierane. Myślę, że spokojnie można je upiec również w formie do babki, aby otrzymać babę cytrynową :) Ucierane ciasto cytrynowe 9. Lucynka, łatwy tort z kremem
Kraina Tysiąca Smakówsię za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze rosną :)Składniki:100g płatków róży dzikiej1,5 szklanki cukru1 szklanka wody1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:Zaczynamy od mozolnej pracy - czyli obcinania białych części płatka. Podobno, to białe nadaje gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam.Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić(...)żeby obciekły z nadmiaru wody.W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.Po tym czasie odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych małych buteleczek lub słoiczków.Płatków nie wyrzucać. Ja zamroziłam
kolorowotorcikowonamoczoną żelatynę - wymieszać do rozpuszczenia składników. Ostudzić.Z limetki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.Ser zmiksować z cukrem, dodać śmietankę - wymieszać. Do masy wlać rozpuszczone, lekko tężejące galaretki oraz sok z limetki - dokładnie połączyć. Na konie dodać skórkę z limetki i posiekaną miętę - wymieszać łyżką.Masę serową wyłożyć na kruchy owsiany spód. Schłodzić sernik w lodówce min 4 godziny. Smacznego
kolorowotorcikowowyobrażam sobie innego sposobu przyrządzania. Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu - skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz(...)czasie wyłączyć i odstawić na kilka minut ( nie otwierać ! ). Po odpowietrzeniu można otworzyć ( po kilku minutach) Przygotowanie pysznego, gęstego sosu pomidorowego: Do drugiej części upróżonej cebulki dodać sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i ketchupem. Zagęścić skrobią kukurydzianą, wedle uznania. My lubimy dość gęsty sos- skrobia Maizena super zagęszcza, a przy tym jest dużo zdrowsza od zwykłej
Smaczne Zdrowemoje ulubione;) Mocno bananowe, z czekoladowymi kropeczkami oraz ciągnącymi kawałkami krówek... Koniecznie musicie spróbować! Składniki:3 banany, 200g drobnego cukru trzcinowego, 1/2 l śmietanki 30%,100 g mlecznej czekolady, sok z 1/2 cytryny, 100g krówek. Przygotowanie Banany obrać ze skórki i pokroić w plastry, dodać sok z cytryny i cukier, zmiksować za pomocą blendera. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Przelać
Z miłości do słodkości