sok - 13499 przepisów (strona:464/900)

Sałatka z wędzoną sielawą i ziemniakami 206

osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone sielawy sól, pieprz 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziemniaki wyszorować i ugotować na parze lub we wrzątku. Ostawić do ostygnięcia. Z wędzonej sielawy usunąć ości, oddzielić od skóry i podzielić na kawałki.Dymkę ze szczypiorkiem drobno pokroić(...)Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku, dodać śmietanę, sok z cytryny oraz chrzan i wymieszać. Smacznego

Pasja Smaku
DŻEM MALINOWY. 213

innym, nocnym stworzeniom. Jedna dusza zagubiła się w malinowym chruścianku, bezcelowo próbując przeżyć napad krwiożerczych owadów. DŻEM MALINOWY. 1 kg dorodnych malin 0,5 kg cukru żelującego 2:1 sok z 1 cytryny Maliny przebieram, usuwam ogonki i myję. Wrzucam do rondla, zasypuję cukrem i zagotowuję. Kiedy zacznie masa wrzeć, dodaję sok z cytryny, chwilę gotuję, aby nieco odparować

W kuchni Karmel-itki
Świąteczne pierniczki 260

dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.  LUKIER- 6 łyżek cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżka gorącej wody                        Lukier(...)możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też  oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszkiwraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dnii gotowe !!!Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z wędzonym łososiem 264

wodzie. Kroimy w kostkę, obsmażamy chwilę na oleju, posypujemy kolorowym pieprzem. Studzimy.Ogórka i łososia kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny

Moje Kuchenne Rewelacje
Tartaletki czekoladowe z kremem cytrynowym i owocami 237

serka mascarpone- pyszny i prosty deserSKŁADNIKI   Ciasto:300g mąki200g masła100g cukru2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany4 łyżki naturalnego kakaosólKrem:250g serka mascarpone150g śmietany kremówki1/2 opakowania galaretki cytrynowej1 łyżka soku z cytrynyDo przystrojenia - ulubione owoce  PRZYGOTOWANIE Ciasto:Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli.Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i kakao.Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówkina 30 minut. Wałkujemy ciasto(...)standardowej wielkości. Nakłuwamy widelcem  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut. Krem:Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemymascarpone, galaretkę w proszku i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.Przestudzone ciastka napełniamy krememi przystrajamy ulubionymi owocami

Moje Kuchenne Rewelacje
Grillowana pierś z kurczaka z serem feta 163

feta - po grubym plastrze (ok.40g) na każdą pierśsok z cytrynysólpieprzpapryka słodkamajeranek (lub inne ulubione zioła)oliwa z oliwek   PRZYGOTOWANIEPiersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, paprykąi ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu do grilla w ogrodzie - lub też przygotowywać bezpośrednio

Moje Kuchenne Rewelacje
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 194

truskawkowa250 ml śmietany kremówki100g cukru pudru1 op. cukru waniliowego100ml mleka15g (3 łyżki) żelatyny450g twarogu śmietankowegookrągłe biszkopty - ok 15 sztukna tortownicę 23 cm1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru2 łyżeczki soku z cytrynyPRZYGOTOWANIEGalaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie(...)dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.  Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody  rozpuszczamy cukieri dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując.Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki.Zalewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Czekoladowa tarta z kremem limonkowym i borówkami 214

zamrażarki)100 g cukru pudru2 żółtka 1 czubata łyżka kakao Krem250 g śmietany 30%250 g serka mascarpone2 białka 2 łyżki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego sok z 2 limonek Do dekoracji                                       250g borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce :) listki(...)trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianęz białek. Ubijamy śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki.Kiedy ciasto wystygnie przekładamy krem do tarty i ozdabiamy borówkami i miętą.Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
EKSPRESOWY SERNIK czyli sernik azjaty – 1,50 zł 6102

ubijamy trzepaczką aby były puszyste (też ok. minuty). 7. CUKIER (2 min): do serków dodajemy cukier i ubijamy trzepaczką, aż grudki cukru nam nie znikną. 8. JAJKO, KREMÓWKA I SOK Z CYTRYNY(2 min): > do serków z cukrem dorzucamy jajko, również ubijamy przez chwilę, a następnie dolewamy śmietanę kremówkę oraz sok z połowy cytryny i znowu ubijamy trzepaczką około minuty

Nerds Kitchen
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 430

dół, aby nagrzał się, kiedy my będziemy zajmowali się punktem nr 3. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA (7 min): Aby mięso było soczyste, musimy zamknąć jego pory w celu zatrzymania soków w środku. Dlatego zdejmujemy łopatką marynatę z szynki, zostawiając je w naczyniu do marynowania (przypali się podczas smażenia) i obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu(...)PODANIE: Po właściwym czasie pieczenia, wyciągamy szynkę z piekarnika i zostawiamy ją na co najmniej 15 min do ostygnięcia, ponieważ jeśli pokroimy ją od razu, wypłynie z niej większość soków. Sos powinien być zredukowany od pieczenia, ale jeśli nadal jest dla Was zbyt rzadki, zredukujcie go nieco na patelni, możecie też wymieszać go ze śmietaną lub winem. My podaliśmy szynkę

Nerds Kitchen
TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł 279

www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M 3. UBIJANIE BIAŁEK (3 min): do wysokiej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy stopniowo 2 łyżki cukru i łyżeczkę soku z cytryny (chociaż to drugie nie jest niezbędne), cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania jednolitej konsystencji (nie ubijajcie zbyt długo, bo całość może(...)ciasto i pokrójcie na kawałki (rozpada się przy krojeniu wiec potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie). Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM

Nerds Kitchen
Placki z pomidorami z wyspy Santorini 185

proszku do pieczenia ok. 150 g mąki pszennej sól, pieprz oliwa do smażenia  Przygotowanie: Pomidory pokrój w drobną kostkę i włóż do miski (razem z pestkami i wyciekającym sokiem). Cebulę drobno posiekaj i dorzuć do pomidorów. Dodaj cynamon, posiekane zioła i proszek do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.  Stopniowo dodawaj mąkę do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta(...)naleśnikowego (ilość mąki będzie zależała od ilości soku z pomidorach). Odstaw ciasto na 1 godz. do lodówki. Smaki się przegryzą, a cebula zmięknie. Przechodzimy do smażenia - na patelni rozgrzej na średnim ogniu warstwę oliwy o grubości ok. 2 cm. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Oliwa powinna sięgać do połowy wysokości placuszków. Placki smaż przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 280

wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki słodkiej musztardy, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kilka listów świeżej bazylii i sok z jednej cytryny. Całość za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Pod koniec miksowania nie wyłączając blendera dolałem do naczynia około 2 łyżek oliwy. Sałatę rzymską porwałem w małe kawałki(...)również z góry polałem tym sosem. Obok ułożyłem grillowane ziemniaki. Na talerzy wyłożyłem również sałatkę z sałaty rzymskiej i pomidorów, którą polałem wcześniej przygotowanym dressingiem z miodu, musztardy i soku z cytryny. Podałem z czerwonym wytrawnym winem

Wyprawy kulinarne
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 307

minuty, dość intensywnie mieszając, aby nie przypalić czosnku, który mógłby zrobić się gorzki. Po tym czasie zmniejszyłem ogień pod patelnią i dodałem niewielką ilość skórki otartej z limonki oraz sok z jednej limonki. Na patelnię wlałem również sos sojowy i całość podgrzewałem jeszcze przez około 2 minuty, po czym dodałem wcześniej przygotowany makaron. Po krótkim dalszym podgrzewaniu makarony i jego(...)około 2,5 minuty - do zarumienienia się panierki. Szczypiorek z dymki pokroiłem w dwucentymetrowe kawałki.  Na talerzu ułożyłem panierowane krewetki, dodałem smażony makaron z grzybami. Całość skropiłem sokiem z limonki i posypałem wiórkami kokosowymi. Podałem w towarzystwie białego półsłodkiego wina

Wyprawy kulinarne