sok - 13499 przepisów (strona:473/900)

Czekoladowa lawa z pomarańczową nutą 135

pół szklanki mąki 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego) 4 duże jajka 2 duże żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego skórka z ½ pomarańczy aromat pomarańczowy (opcjonalnie) sok z ½ pomarańczy Przygotowanie: Kokilki smarujemy dokładnie masłem i oprószamy kakao. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z pokrojonym w kostkę masłem w kąpieli wodnej. Kiedy woda pod miską(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier. Do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy mąkę z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników.  Dodajemy  jajka i żółtka, ekstrakt, likier, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy mikserem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gotową masę przelewamy do kokilek. Pieczemy przez około 14-16 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić

Mania Gotowania
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 322

Składniki: Ryba: 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza) 1/3 szklanki migdałów zmielonych na mączkę ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki bułki tartej 1 małe jajko pieprz, sól sok z cytryny Sałatka: około 200 g mrożonych lub świeżych brokułów ½ opakowania ulubionego miksu sałat 12-14 pomidorków koktajlowych ½ szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ¼ łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku(...)sól , pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Brokułu ugotować tak aby były dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę

Mania Gotowania
Przepis na PSTRĄGA w sosie pomarańczowym 172

sosie pomarańczowym z limonką. Bardzo aromatyczne danie, smaczne i łatwe w wykonaniu. Przyjemne doznania smakowe.Zachęcam gorąco do wypróbowania nowego sposobu na pstrąga. Składniki:2 pstrągi1/3 szklanki soku pomarańczowego, można wycisnąć świeży, można użyć z kartonu (tylko nie dosładzany zbyt mocno)1/2 limonki pokrojonej w ćwiartkisól morskamasło, oliwa z oliwekmłode ziemniaki Wykonanie:ryby przygotowujemy, obieramy z łuski(...)osuszamy ręcznikami papierowymi, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pstrągi, polewamy oliwą z oliwek, polewamy sokiem pomarańczowym, skrapiamy limonką, kawałki limonki układamy na pstrągach, posypujemy solą morską. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 35-45 minut w zależności od wielkości ryby.    Młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy, nie obieramy. Następnie nacinamy głęboko aby utworzyły tzw. harmonijkę. Ziemniaki

SMYKWKUCHNI
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 176

strony skóry na początku) na oliwie z oliwek i maśle.   Przepis na szpinak: - mrożony szpinak - łyżka płaska pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4   Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie szpinak, po około 4 minutach dodajemy ser feta, pieprz, śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji(...)koniec dodajemy sok z cytryny.     Do obiadu podałam surówkę z marchwi i brzoskwiń - marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko razem mieszamy.   Smacznego!   Jak się Wam podoba nowa odsłona bloga? Dajcie

SMYKWKUCHNI
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 178

układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest nie słone, więc ryba musi być mocno doprawiona

SMYKWKUCHNI
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 399

pszennej pełnoziarnistej 15 g drożdży 4 łyżki mleka 4 łyżki wody  1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty soli szczypta pieprzu szczypta bazylii oregano Sos: 1 1/2 soku pomidorowego czosnek pieprz sól zioła prowansalskie Dodatki: cebula cukinia brokuł 1 duża pieczarka ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól(...)odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm). Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Sos polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni. Dodatki na pizzę można dodać według własnych

Truskawkowa Fiesta
Pesto z pietruszki 144

Idealne do makaronu, pikantne i bardzo aromatyczne, polecam :) natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny ząbek czosnku garść pestek słonecznika 50 g startego cheddara sól i pieprz do smaku Natkę myjemy i wkładamy do blendera. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, słonecznik, starty ser i zalewamy oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku. Smacznego

Mienta blog
Falafele z ciecierzycy i bobu 204

smażenia Sos jogurtowo-sezamowy: 200 gram jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki sezamu białego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżeczki oleju sezamowego garść liści mięty sól pieprz sok z 1/3 cytryny Do podania: 6-8 pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy(...)mące besan (mąka z ciecierzycy). Sos: na suchej patelni prażymy sezam. W moździerzu ucieramy sezam, dolewamy oliwę i olej sezamowy – ucieramy na gładką masę. W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu. Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek

OstryKęs
Lekki chłodnik buraczkowy 151

możecie zrobić, np chłodnik litewski lub co Wam przyjdzie do głowy...Składniki:4-5 średniej wielkości upieczonych buraczków2 ząbki czosnku500 ml bulionu, np wołowego300 ml jogurtu naturalnego sól2 łyżeczki soku z limetki/cytrynykoperekWykonanie:Upieczone buraczki obrać ze skóry.Do naczynia przełożyć pokrojone na ćwiartki buraczki, dolać szklankę bulionu - całość zmiksować za pomocą ręcznego blendera na jednolitą masę. Dodać roztarty czosnek(...)resztę bulionu oraz jogurt naturalny - raz jeszcze wszystko zmiksować.Chłodnik doprawić do smaku solą oraz sokiem z limetki/cytryny.Podawać posypany koperkiem. Można dołożyć kawałek wędzonego łososia lub biały ugotowany groch. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 278

wystudzenia. Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: truskawki kaszubaskie, nektarynki, kiwi Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko (nie dopuszczamy do zagotowania). Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W misce(...)Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min). Czesto mieszamy aby się nie przypalił. Do ugotowanego budini dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Ostudzony krem przekladamy na spód tarty. Dekorujemy owocami wg gustu. Przygotowujemy polewę żelujacą zgodnie z instrukcją i przy pomocy pędzelka nanosimy równomiernie na owoce.   Ciasto wstawiamy

Mia Cucina Sofieta
PLACUSZKI Z CUKINII I BAKŁAŻANA, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄKI 534

świeżo mielony pieprzCukinie i bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać warzywa  1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut aż puszczą sok, który należy odlać. Następnie dodać jajko i zamieszać.Do startych warzyw dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed smażeniem. Gdy masa postoi trochę dłużej może puścić(...)sok, który najlepiej odlać lub dodać więcej mąki (ja dosypałam jeszcze trochę mąki (ok.20g pełnoziarnistej). Smażyć partiami na patelni z niewielką ilością (ok.1 łyżki na każdą partię, wówczas lepiej się przypiekają) oleju kokosowego, kilkakrotnie przewracajając. Ja nakładam łyżkę masy, spłaszczam ją i nakładam następną, przeważnie wchodzą mi po 4 sztuki na patelnię do smażenia naleśników. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym

Smaczne Zdrowe
Wieczór z Cezarem. 314

cebuli masło sól, pieprz sos (z Kwestii Smaku): 1 żółtko  1/3 ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sosu worcestershire 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego)1 łyżeczka soku z cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) grzanki: ciabatta oliwa (ja wykorzystała ostrzejszą, właściwie przez przypadek - i dobrze bo świetnie łączyła się z delikatną sałatką, a więc(...)czasie przygotowujemy sos, do miski wbijamy żółtko, wyciśnięty czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos worcestershire całość miksujemy. Stopniowo dodajemy olej - po 2 łyżki (2 łyżki - 1-2 min miksowania). Dodajemy sok z cytryny i pieprz - mieszamy. Teraz myjemy warzywa. Drę sałatę, układam na niej pokrojoną cebulę i pomidora. Czekam aż kurczak ostygnie. Czas na grzanki, kroję ciabatę w kromki, nasączam oliwą

Brzuszki Łakomczuszki
Szwedzkie klopsiki. 167

garść świeżych ziół drobno posiekanych (np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję(...)prostu podrzucać klopsiki przy pomocy szybkich ruchów patelnią (no wiecie o co chodzi :)). Gdy usmażymy klopsiki, przekładamy je do miski, z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu (o ile został). Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę bulionu i dodajemy mąkę, śmietanę, czubatą łyżkę dżemu oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy cały czas stopniowo dodając bulion, aż zużyję cały. Gdy masa jest

Brzuszki Łakomczuszki
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 239

tutaj (kilk).Składniki na dużą blachę:- 2 szklanki kaszy ugotowanej na sypko, (można z tego przepisu)- 12 sporych łyżek mąki gryczanej (kopiaste)- 4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej- sok owocowy świeżo wyciskany ok.3/4-1 szklanki (u mnie mleko roślinne)- 60ml oliwy, oleju (chlebek będzie miał wyczuwalny smak oliwy, ja dałam więc dobrą oliwę z oliwek)- sól do smaku (u mnie(...)paprykę, itp.Kaszę ugotowaną na sypko (można z tego przepisu) i przestudzoną umieszczamy w misce. Dodajemy do niej mąkę, skrobię, oliwę, sól oraz przyprawy (z wyjątkiem sezamu) i dodając sok lub mleko miksujemy na dość gładką, gęstą masę. Mleko dodawałam stopniowo w miarę miksowania. U mnie wyszło go troszkę więcej niż 1 szklanka. Masa ma być dość gęsta, jednak musi

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania