koziego sera przepis pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobelczas przygotowania: 30 min. + 1 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 2 duże czerwone papryki 4 łyżki oliwy sok i skórka z 1/2 cytryny 175 g łagodnego sera koziego (kruszącego się, nie do smarowania) kilka gałązek oregano sól, pieprz do podania: wykałaczki Przygotowanie: Papryki oczyść i pokrój w szerokie paski(...)przydać. Alternatywnie możesz papryki upiec, metodą opisaną przy ajwarze. Kozi ser pokrusz do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz i oregano. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka, możesz dodać do masy płyn spod papryki. Masę serową rozłóż na paskach papryki (dosłownie po łyżeczce), zwiń paprykę w roladki i zepnij wykałaczkami
Chilli Czosnek i OliwaTurcji przepis własny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru* * zamiast mielonego imbiru możecie użyć mielonych goździków lub gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewki(...)solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana). Ugotowaną marchewkę zdejmij z ognia, dopraw sokiem z cytryny i imbirem. Posyp natką pietruszki i podawaj
Chilli Czosnek i Oliwaczarnych lub zielonych) kilka filecików anchois, odcedzonych (wg gustu, mają bardzo intensywny smak, wystarczą 2-4 fileciki na osobę) 4-5 łyżek oliwy extra virgin, ja użyłam oliwę Olitalia sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki kminku sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej cebulę, paprykę i pomidory(...)dekoracyjny sposób na osobnych talerzach - najpierw pieczone warzywa, potem ćwiartki jajka, duże kawałki tuńczyka, tu i tam ułóż fileciki anchois, następnie posyp oliwkami i kaparami. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz i otrzymanym sosem polej sałatkę
Chilli Czosnek i Oliwazioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się ją gotowaną. Zielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami(...)boćwiną La Trouchia). Po ugotowaniu horty Grecy mają zwyczaj wypijać powstały zielony wywar, który uważają za bardzo zdrowy. Przechowują go w lodówce i piją z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny. Wartości odżywcze dzikiej zieleniny Dzika zielenina zawiera witaminy, antyoksydanty oraz kwasy tłuszczowe omega – 3, które przyczyniają się do dobrego zdrowia mieszkańców Grecji. Udało mi się dotrzeć do kilku badań
Chilli Czosnek i Oliwawybieram świeże, duże i białe) 80 ml oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka grubej morskiej soli (lub 1/2 łyżeczki zwykłej) 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę skórka i sok z 1 cytryny 4 gałązki świeżego tymianku 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu świeżo zmielony pieprz 500 g makaronu - najlepiej pasuje cienki i długi: spaghetti(...)białych kapeluszach i ich nie obieram, tylko dobrze czyszczę pod wodą). Wrzuć je do dużej miski (lub płytkiego półmiska, w którym podasz danie), polej oliwą, dodaj sól, czosnek, sok i skórkę z cytryny oraz listki tymianku. Makaron ugotowany al dente z grubsza odsącz, pozostawiają na nim trochę wody i przełóż do półmiska z pieczarkami. Ja po prostu
Chilli Czosnek i Oliwajajko 1 łyżka śmietany lub mleka 20 g masła opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cynamonu na pieczony rabarbar: 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 60 g cukru sok i skórka z 1 pomarańczy do podania: śmietana, jogurt naturalny Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu połącz sok i skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar
Chilli Czosnek i Oliwazależy od Waszych preferencji) 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie piórka listki świeżej bazylii lub mięty do przybrania sałatki na dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, sporo świeżo zmielonego pieprzu, trochę soli na grillowanego kurczaka (opcjonalnie): 1 podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, wędzona papryka pimenton (ewentualnie zwykła słodka
Chilli Czosnek i Oliwalimonki100 g jogurtu naturalnego Odciąć końcówki pałek i zdjąć skórę, lekko ponacinać mięso i umieścić w misce. Dodać starty imbir, czosnek, chilli i paprykę, sól, garam masala i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc. Wyjąć
wyzwania kuchenneoliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wody ulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich i przyprawy greckiej Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę(...)szczoteczką pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - wraz ze skórką, doda ona koloru chlebowi. Posolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 30 min., aby puściła sok. Pora poszatkować w półkrążki, sparzyć na sitku gorącą woda i odstawić do ostygnięcia.Do wyrośniętego ciasta chlebowego dodać mocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta
Grunt to przepis!popołudniowej herbatki. Wypiek bardzo udany! Bardzo Wam polecam! Składniki na 12 sztuk: 60 g ciemnej czekolady (minimum 50% kakao) 1 banan (około 120 g bez skórki) 2 łyżeczki soku z cytryny 200 g masła 200 g cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 25 g kakao(...)równe części. Do jednej dodajemy kakao, pokrojoną na grubsze kawałki ciemną czekoladę i 2 łyżki mleka. Mieszamy do połączenia się składników. Do drugiej części dodajemy rozgnieciony widelcem i polany sokiem z cytryny banan. Mieszamy do połączenia się. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasto ciemne, przykrywamy ciastem jasnym a następnie za pomocą widelca lub wykałaczki robimy
Made By Mom And Sonskórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem(...)wierzch koniecznie musi być wylana polewa, lukier lub glazura cukrowa - inaczej będzie za mało słodkie. U mnie akurat wierzch przyozdabia glazura pomarańczowa, którą przygotowuję zimą z cukru, soku oraz skórki pomarańczowej i przechowuję w słoiczkach właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu.Jeśli nie planuje się używać żadnej polewy, koniecznie do ciasta trzeba oddać więcej cukru - dodatkowe 1/3 szkl
Grunt to przepis!tłuszczu - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - pół łyżeczki soli Na krem: - 250ml śmietany 36% - 500g serka mascarpone - 3 czubate łyżki cukru pudru - sok z jednej dużej cytryny Na wierzch: - 5 śliwek węgierek - 1 duża brzoskwinia - maliny - borówki - świeża mięta - kwiaty nasturcji PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło(...)stopniach C, by zarumienić mocniej wierzch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ciasta. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie partiami dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę. Po godzinie wykładamy krem na ciasto, po czym układamy owoce i kwiaty. Śliwki kroimy w plasterki bardzo cienko
Sajkofanka smakuzamrożenie. Mam nadzieję, że wrzesień uraczy nas jeszcze piękną pogodą i będzie szansa podelektować się takim zimnym deserkiem.składniki:6 dużych brzoskwiń3/4 szklanki cukru300 ml wody1 białko2 łyżki soku z cytrynyWodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, wystudzić. Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie owoce zmiksować na mus. Białko ubić na sztywno
Monia miesza i gotujebyło w nim coli :) Polecam drinka Zaczynamy: Składniki:15 ml wódki15 ml bacardi15 ml tequila15 ml gin15 ml Triple Secokoło 100 ml pepsi lub colaokoło 20 ml soku pomarańczowegolimetki lód Wykonanie:Do szklanki dajemy parę kostek lodu, pokrojone 4 cząstki limetek. Nalewamy alkohole, sok pomarańczowy i dopełniamy pepsi.Na zdrowie
Smaki Edytydwie garście makaronu z mąki durum np. kokardki - 3/4 awokado - kilka listków bazylii - puszka tuńczyka w oleju -1/4 pęczka natki pietruszki - 1,5 szt. pomidora - ząbek czosnku - sok z 1/4 cytryny - sól, pieprz kolorowy, ewentualnie chili Na rozgrzaną patelnię wlej olej 1,5 łyżki oleju z puszki. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, czosnek i chili. Podsmażaj 4 minuty(...)ciągle mieszając, dodaj tuńczyka. Podsmażaj tylko 1,5 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę z pietruszki, pokrojone w kostkę awokado, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj delikatnie, podawaj od razu! PYSZNE! MIŁEJ NIEDZIELI
SMYKWKUCHNI