zależy od Waszych preferencji) 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie piórka listki świeżej bazylii lub mięty do przybrania sałatki na dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, sporo świeżo zmielonego pieprzu, trochę soli na grillowanego kurczaka (opcjonalnie): 1 podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, wędzona papryka pimenton (ewentualnie zwykła słodka
Chilli Czosnek i Oliwalimonki100 g jogurtu naturalnego Odciąć końcówki pałek i zdjąć skórę, lekko ponacinać mięso i umieścić w misce. Dodać starty imbir, czosnek, chilli i paprykę, sól, garam masala i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc. Wyjąć
wyzwania kuchenneoliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wody ulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich i przyprawy greckiej Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę(...)szczoteczką pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - wraz ze skórką, doda ona koloru chlebowi. Posolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 30 min., aby puściła sok. Pora poszatkować w półkrążki, sparzyć na sitku gorącą woda i odstawić do ostygnięcia.Do wyrośniętego ciasta chlebowego dodać mocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta
Grunt to przepis!popołudniowej herbatki. Wypiek bardzo udany! Bardzo Wam polecam! Składniki na 12 sztuk: 60 g ciemnej czekolady (minimum 50% kakao) 1 banan (około 120 g bez skórki) 2 łyżeczki soku z cytryny 200 g masła 200 g cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 25 g kakao(...)równe części. Do jednej dodajemy kakao, pokrojoną na grubsze kawałki ciemną czekoladę i 2 łyżki mleka. Mieszamy do połączenia się składników. Do drugiej części dodajemy rozgnieciony widelcem i polany sokiem z cytryny banan. Mieszamy do połączenia się. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasto ciemne, przykrywamy ciastem jasnym a następnie za pomocą widelca lub wykałaczki robimy
Made By Mom And Sonskórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem(...)wierzch koniecznie musi być wylana polewa, lukier lub glazura cukrowa - inaczej będzie za mało słodkie. U mnie akurat wierzch przyozdabia glazura pomarańczowa, którą przygotowuję zimą z cukru, soku oraz skórki pomarańczowej i przechowuję w słoiczkach właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu.Jeśli nie planuje się używać żadnej polewy, koniecznie do ciasta trzeba oddać więcej cukru - dodatkowe 1/3 szkl
Grunt to przepis!tłuszczu - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - pół łyżeczki soli Na krem: - 250ml śmietany 36% - 500g serka mascarpone - 3 czubate łyżki cukru pudru - sok z jednej dużej cytryny Na wierzch: - 5 śliwek węgierek - 1 duża brzoskwinia - maliny - borówki - świeża mięta - kwiaty nasturcji PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło(...)stopniach C, by zarumienić mocniej wierzch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ciasta. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie partiami dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę. Po godzinie wykładamy krem na ciasto, po czym układamy owoce i kwiaty. Śliwki kroimy w plasterki bardzo cienko
Sajkofanka smakuzamrożenie. Mam nadzieję, że wrzesień uraczy nas jeszcze piękną pogodą i będzie szansa podelektować się takim zimnym deserkiem.składniki:6 dużych brzoskwiń3/4 szklanki cukru300 ml wody1 białko2 łyżki soku z cytrynyWodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, wystudzić. Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie owoce zmiksować na mus. Białko ubić na sztywno
Monia miesza i gotujebyło w nim coli :) Polecam drinka Zaczynamy: Składniki:15 ml wódki15 ml bacardi15 ml tequila15 ml gin15 ml Triple Secokoło 100 ml pepsi lub colaokoło 20 ml soku pomarańczowegolimetki lód Wykonanie:Do szklanki dajemy parę kostek lodu, pokrojone 4 cząstki limetek. Nalewamy alkohole, sok pomarańczowy i dopełniamy pepsi.Na zdrowie
Smaki Edytydwie garście makaronu z mąki durum np. kokardki - 3/4 awokado - kilka listków bazylii - puszka tuńczyka w oleju -1/4 pęczka natki pietruszki - 1,5 szt. pomidora - ząbek czosnku - sok z 1/4 cytryny - sól, pieprz kolorowy, ewentualnie chili Na rozgrzaną patelnię wlej olej 1,5 łyżki oleju z puszki. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, czosnek i chili. Podsmażaj 4 minuty(...)ciągle mieszając, dodaj tuńczyka. Podsmażaj tylko 1,5 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę z pietruszki, pokrojone w kostkę awokado, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj delikatnie, podawaj od razu! PYSZNE! MIŁEJ NIEDZIELI
SMYKWKUCHNISkładniki:1-2 osoby 100g zielonej fasolki szparagowej 1/2 ząbka czosnku 2 świeże liście mięty 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 70g twardego koziego sera 2 łyżki łuskanego słonecznika, podprażonych na suchej patelni sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie:Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak, by była al dente. W tym czasie(...)drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce. Dolać oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce
Gorący kąsekletniego mleka* 50 g masła + 2 łyżki do smarowania drożdżówek* 2 jajka* 2 łyżki cukru* 1 łyżeczka cynamonu* 50 g gorzkiej czekolady* 2 łyżki cukru pudru* kilka kropel soku z cytrynyWykonanie:W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże.Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka z cukrem ubić(...)minut.Po tym czasie drożdżówki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem.Piec około 15 minut w 200 stopniach C. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać upieczone drożdżówki. Smacznego
kolorowotorcikowosłodkich malin, który przyniósł śmierć. Jaką cenę ja jestem w stanie ponieść w imię miłości? A TY?Przez długi, długi czas prym wiódł lemon curd, czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać(...)owoce.W jednym z kolejnych postów pokażę, jak spożytkowałam słoiczek z tą piękną, różową masą. MALINOWY CURD. /przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours;/ 500 g malin 80 g cukru sok z 2 cytryn 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko 50 g masła Maliny płuczę. Wrzucam je do rondla, zasypuję cukrem i podgrzewam. Gotuję tak długo
W kuchni Karmel-itkiMoja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki: 1 l bulionu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 duże pory 2 ziemniaki 2 liście laurowe sok z cytryny 300 g świeżego filetu z łososia 85 ml śmietany 18 % sól i pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę i usmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj pokrojonego(...)pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego w kostkę i sok z cytryny. Całość gotuj na małym ogniu ok 5 minut, aż ryba zacznie się rozpadać, dodaj śmietanę, delikatnie wymieszaj i gotowe! Smacznego
Niezły Młynekogórki gruntowe 250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety rybne nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Po kwadransie kroję w mniejsze kawałki. Cebulę obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju. Mieszankę warzywną odcedzam, wrzucam do cebuli, a do tego wszystkiego obrane(...)wrzenia. W mleku rozprowadzam mąkę, po czym dodaję do zawartości garnka. Najlepiej przelać przez drobne sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek mąki. Siekam natkę pietruszki, wrzucam. Dodaję sok z pozostałej połowy cytryny, doprawiam solą i pieprzem. Zagotowuję. Podaję z ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibrzoskwiniami i to był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie. składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku puszka brzoskwiń 0,5 soku z limonki 4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinam wzdłuż na dwa oddzielne placki - końcówki podkręcamy do środka. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 C na 10 minut(...)placki, następnie układamy brzoskwinie ( możemy pokroić a mogą być w całości) posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu ciasta spryskujemy sokiem z limonki i gotowe :) Smacznego
Niezły Młynek