Jeśli lubicie mule, ten przepis na pewno Wam posmakuje. Jeśli nie lubicie - to jest dobry moment, żeby zacząć :) Aromatyczna trawa cytrynowa, sok z limonki i papryczki chilli całkowicie eliminują ten "dziwny" posmak, charakterystyczny dla owoców morza. Pomimo, że osobiście nie jestem fanką muli, zajadałam się nimi, aż uszy mi się trzęsły! ;) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zapraszam(...)odstawiamy do odsączenia. Papryczki chilli kroimy na cienkie paseczki, wyrzucamy pestki. Czosnek drobno siekamy, trawę cytrynową kroimy na 4 cm kawałki. 2. W garnku z grubym dnem mieszamy wodę, sok z limonek i wino (opcjonalnie), wrzucamy czosnek, trawę cytrynową i papryczki; całość doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mule. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem
Tajskie smakiWspólnie z dziećmi przygotowałam sałatkę z myszkami, była to nie tylko kulinarna zabawa, ale smaczna i zdrowa potrawa. Składniki: na 1 porcję 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 plasterki sera mozzarella, 1 łyżka kukurydzy, mix sałatowy – sałata rzymska, radicchio, pekińska, rukola, itp. ½ malej marchewki(...)cebuli, 4 oliwki zielone lub czarne, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 szt. szczypiorku na ogon myszki, sól do smaku, 3 ziarenka pieprzu, pieprz do smaku. Przygotowanie: Sos winegret: soku z cytryny łączymy z musztardą i powoli dolewamy oliwę ciągle mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji. Myszki: jajko kroimy na dwie równe części, uszy robimy z oliwek pokrojonych w plasterki, oczy
Moniki Smakołykipieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 180 ml oleju 180 g brązowego cukru 3 jaja 150 g surowych startych na grubej tarce buraków sok z cytryny 75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik)75 g rodzynek Wykonanie: Cukier i olej miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny
Kulinarne przygody Gatitykroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki
Kulinarne przygody Gatityzupę. Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) 15 dag fety 2 pomidory sok z cytryny olej z oliwek sól Wykonanie: Odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy na 5 cm kawałki. Główki odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę(...)Jest to kwestia 10-15 minut. Dorzucamy główki szparagów, delikatnie mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Solimy i dodajemy sok z cytryny, dorzucamy pokrojone pomidory, delikatnie mieszamy całość
Kulinarne przygody Gatitywszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili sok z cytryny olej z oliwek natka pietruszki sól Wykonanie: Kalmary rozmrażamy i pozwalamy im ociec na sitku. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i papryczkę. Dodajemy kalmary. Smażymy(...)dużym ogniu przewracając co jakiś czas. Kalmary smażą się b. szybko, to kwestia 5-7 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy natkę, sok z cytryny i sól. I gotowe
Kulinarne przygody GatityDżem w takim zestawie: rabarbar-truskawka pierwszy raz z robiłam 2 lata temu, już nawet nie pamiętam skąd wzięłam przepis... To fantastyczne połączenie
Kulinarne przygody GatityGrecy robią tzatziki na bazie gęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)sól Wykonanie: Ogórka porządnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli i czekamy aż puści sok. Do miski wkładamy ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, dodajemy oliwę i lekko odciśniętego ogórka. Wszystko mieszamy, dodając soli do smaku
Kulinarne przygody Gatitysałatka Składniki: 1/2 szklanki suchego kuskus 1 spory ogórek gruntowy 2 pomidory 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Kuskus wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, na tyle, żeby woda przykryła kaszę. Solimy i odstawiamy pod przykryciem(...)momentu, aż wchłonie całą wodę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ogórka ścieramy na grubej tarce, odciskamy sok. Cebulę kroimy w małą kostkę. Jak kuskus przestygnie mieszamy go, żeby oddzielić ziarenka. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zmacerowania. U mnie niestety to się nie udało, sałatka została zjedzona od razu
Kulinarne przygody Gatityfasolka szparagowa bardzo często gości na naszym stole ! Sałatka: feta, fasolka, pomidor Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV sól, pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20-25 minut. W moździerzu ucieramy(...)czosnek z solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatitymundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół.W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnekMieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone
Kulinarne przygody Gatitypatelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy
Kulinarne przygody Gatitysoli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 500 g borówek amerykańskich 1,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z zimnej margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika(...)misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na koniec dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.Pieczemy
Kulinarne przygody Gatityprzypadł do gustu ? Trzeba więc spróbować kolejnego... Chłodnik: pomidory, ogórek Składniki:800 g jogurtu naturalnego330 g pomidorów obranych ze skórki350 g zielonego ogórka200 g kiszonego ogórka1 ząbek czosnku100 ml soku z kiszonych ogórków2 łyżki posiekanego koperku2 łyżki posiekanego szczypiorkusól, pieprz do smakuWykonanie:Do garnka wlewamy jogurt, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, starte na grubej tarce ogórki i przeciśnięty przez(...)praskę czosnek. Dorzucamy koperek i szczypiorek, dolewamy sok z ogórków, solimy i pieprzymy do smaku.Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy schłodzony
Kulinarne przygody Gatitywiele inspiracji kulinarnych. Pieczone pomidory Składniki: 1 kilogram podłużnych pomidorów 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV po parę gałązek świeżych ziół: oregano i bazylii 4 ząbki czosnkuotarta skórka i sok z jednej cytrynysól, pieprz Wykonanie:Duża płaską formę żaroodporną smarujemy oliwą, piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni.Pomidory kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy.W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, potem(...)dodajemy odrobinę oliwy i ucieramy dalej z ziołami i skórką cytryny. Gdy aromaty się połączą dodajemy pozostałą oliwę i sok z cytryny.Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy przygotowanym sosem.Pieczemy około 1,5 godziny.Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy w słoiku
Kulinarne przygody Gatity