mogłabym godzinami plusy jadania cytryn.. Chyba nie muszę Cię już namawiać na zrobienie tej sałatki, rodem z Kuby! :)Składniki:1 awokado2 duże garście rukoliok. 10 pomidorków koktajlowych2 łyżeczki soku z cytrynyPrzygotowanie:Awokado rozłupać, wyciągnąć pestkę i obrać. Pokroić w kosteczkę. Do miski wrzucić rukolę i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Dorzucić awokado i pokropić sokiem z cytryny. Kubańska sałatka
Czarnawisienkamąki pszennej- 220 g cukru kryształu- 1 opakowanie cukru waniliowego- 150 g masła- 5 jajek- 1 szklanka mleka- 3 łyżki kakao- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- skórka i sok z 1 pomarańczy- 1 szklanka cukru pudruPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem kryształem i waniliowym do białości. Do masy stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Białka ubijamy(...)wysmarowanej keksówki nakładamy na przemian obie masy. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka ). Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem ( cukier puder łączymy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy
Zainspirowana w kuchnipestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek… Ciasto ze szpinakiem: 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 ekologiczne jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa i dekoracja(...)pestki granata świeża figa (opcjonalnie) płatki migdałowe Piekarnik nagrzewamy do 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez. Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę stopniowo dolewając olej i sok z cytryny. Blendujemy długo, aby uzyskać jak najgładsze puree. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy puree ze szpinaku i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy
Poezja smakugałązki oregano świeżego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe ( ja użyłam świeżych) 250 g czarnej fasoli Skworcu 1 litr bulionu drobiowego 1-2 łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny kwaśna śmietana Wykonanie:W garnku o grubym dnie (tu bardzo cenię sobie Ballarini) wysmażyłam boczek i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Następnie wyjęłam je do miseczki, a na tłuszczu, który(...)listki laurowe. Wszystko zalałam bulionem drobiowym. Całośc doprowadziłam do wrzenia, następnie zmniejszyłam ogień i na minimalnym płomieniu gotowałam około 1,5 godziny do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodałam sok z cytryny i wsypałam sól. Podałam z kleksem kwaśnej śmietany, zresztą to widac na zdjęciach :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Garnek Ballarini linii White Stone Salento
Blondynka Gotujemasła 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 2 jajka 0,5 l mleka sól pieprz 5 fig 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 50 ml wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. W miseczce wymieszać kaszę z przesmażoną cebulą, natką pietruszki i jajkami(...)Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut. Na patelni stopić masło, dodać miód, otartą skórkę z cytryny i włożyć ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2 minuty. Gryczane babeczki podajemy z figami i sosem miodowym. Smaczna ciepła przystaweczka, ale może być podana na zimno
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 świeże figi3 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny1 kawałeczek kory cynamonu1 plasterek świeżego imbiru1 goździk2 łyżki wodygarść malin2 gałki lodów Wykonanie: Figi opłukać i naciąć na krzyż.Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu.Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać
Kulinarny karnet Christopheragładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.Nadzienie.Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.Ciasto rozwałkować na 2 placki.Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem
Kulinarny karnet Christopherarozgrzewającej ,aksamitnej zupce czas na sałatkę z dynią. 30 dag oczyszczonej dyni1/2 szklanki owoców żurawiny1/2 szklanki moreli suszonych1/2 szklanki orzechów włoskich1 jabłko pokrojone w kostkęsos4 łyżki soku pomarańczowego2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy2 łyżki oleju słonecznikowego1 łyżeczka łagodnej musztardy3 plasterki świeżego imbiruMorele namoczyć i następnie pokroić w kostkę.Kostki dyni blanszować w osolonej wodzie 3 min. Nie powinny się(...)rozpadać! Osączyć i ostudzić.Przygotowanie sosu.Musztardę połączyć z olejem, dodać sok i skórkę pomarańczy, szczyptę soli i imbir i starannie wymieszać.Dynię wymieszać z morelami, żurawiną ,jabłkiem oraz orzechami. Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Podajemy do drobiu lub pasztetu, ale myślę, że taka bomba, witaminowo energetyczna, obejdzie się też bez towarzystwa
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2 filety z piersi kurczaka lub kaczki2 gruszki obgotowane lub ze słoika2 owoce kiwi1 łyżka płynnego miodu1 łyżka soku z gruszek2 plasterki świeżego imbirusól,pieprzklarowane masłoPiersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem.Piersi usmażyć na maśle.Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć(...)silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu.Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż.To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu
Kulinarny karnet Christopherawnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę.1kg kapusty włoskiej1 szklanka śmietany kremówki½ szklanki mleka1 łyżka miodu½ -1 łyżeczka ziaren kolendry4 jajka1 łyżka soku z cytrynysól, pieprz do smakuZ oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.Reszt(...)kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje.Kapustę zemleć 2,3 razy. To zależy od naszych upodobań, czy lubimy pasztet trochę ziarnisty czy zupełnie kremowy.Dodać jajka , dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.Kapuścianą masę wyłożyć do przygotowanej
Kulinarny karnet Christopheralimety lub cytryny2 łyżki brandy2 łyżki konfitury limonkowej z tymiankiem 100 g szynka wędzona Pestki 1 granatu Kiełki z rzodkiewki Oziębić 2 pucharki.Awokado obrać ,pokroić w kostkę i skropić sokiem z limety.Ananasa również obrać i pokroić w kostkę lub wykorzystać kostki z puszki. Szynkę pokroić w paseczki.Ułożyć w pucharkach ,polać łyżką brandy i dodać łyżkę konfitury limonkowo tymiankowej.Ozdobi
Kulinarny karnet Christopherabędziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy. Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać część oliwy po tuńczyku. Sos vinegrette: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, oregano, bazylia, sól. Zamiast cytryny można użyć octu winnego. Jedno o czym należy pamiętać, to żeby sól rozpuścić w occie(...)soku z cytrny. W oleju sól się nie rozpuści
Kulinarny karnet Christopheracytryny 4 żółtka125 g cukru2 laski wanilii lub cukier waniliowy250ml wina białego125ml śmietanki 4 łyżeczki żelatyny200ml śmietanki do dekoracjiWycisnąć sok z 2 cytryn.1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości.Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.Krótko przed(...)stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h.Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i czym nam w duszy
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 0,5 kg dorsza bez skórysól, pieprzgruszki z puszki1 kulka mozzarelli-125g4 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Dijon-Maille3 łyżki sosu Worcestershire200ml soku z gruszek1 łyżka masła3 łodygi selera naciowego6 rzodkiewek1 cebula czerwona200 g ryżuFilet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon.Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire przez 5-10 min.W lekko natłuszczonym naczyniu(...)ryż -gotuje się,a my robimy salsę ..Najpierw z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około 200ml soku z puszki .Teraz kroimy w cienkie plasterki seler naciowy i rzodkiewkę ,które krótko przesmażamy ,dodajemy jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki
Kulinarny karnet Christophera