sok - 13499 przepisów (strona:447/900)

Mrożona Tarta Malinowa 126

Składniki:80 dag malin10 dag cukru pudru3 łyżki soku z cytrynyFiliżanka kajmaku5 dag czekolady 70 %15 dag kruchych czekoladowych herbatnikówSOS:¼ szklanki cukru2 łyżki miodu½ szklanki kakao3 dag gorzkiej czekoladyMaliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki  na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem

Anioły w kuchni
Arbuzowy drink na lato 140

miałam poziomek więc zastąpiłam malinami a potem przelałam przez sitko, żeby pozbyć się pestek:) Składniki: 800 g miąższu z arbuza, 80 g świeżych poziomek, lub poziomek z syropu, sok z jednej cytryny,kieliszek wódki,180 g cukru, Wykonanie:Oczyśćcie miąższ arbuza z pestek i włóżcie go do miksera, a następnie dodajcie cukier, poziomki świeże lub z syropu, wódkę, świeży(...)sok z cytryny, a następnie zmiksujcie ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.Wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godz. Po tym czasie, wówczas, gdy masa zacznie się powoli zamrażać należy co godzinę mieszać ją. Cały proces mrożenia i mieszania powinien trwać około czterech godzin.Smacznego

Anioły w kuchni
Gruszki w syropie waniliowym 145

Można użyć ich jako deser a można syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia. Ja je uwielbiam:) Składniki:1,5 twardych gruszek,750 gram cukru,1 litr wody,sok z 2 cytryn,2 goździki,laska wanilii,kawałek kory cynamonu,Przygotowanie:Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy

Anioły w kuchni
Marmolada z gruszek z winem 149

szklanki cukru,laska wanilii,szczypta cynamonu,2 łyżki brandy(winiaku lub rumu),Przygotowanie:Gruszki myjemy, obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do dużego płaskiego rondla. Dodajemy wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy ok 30 min. mieszając aż gruszki będą miękkie. Owoce miksujemy, dodajemy cukier, przeciętą wzdłuż wanilie, cynamon oraz pokrojoną w plasterki wraz ze skórką cytrynę. Smażymy(...)zgęstnieje. Wyjmujemy wanilię i plasterki cytryny. Dodajemy sok z pozostałej połówki, cytryny oraz brandy, mieszamy. Gorący mus wkładamy do gorących, wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15  min.:) lisek

Anioły w kuchni
Dżem z kiwi i cytryn 118

owoców kiwi,3 cytryny,1/4 soku z cytryny,30 dag cukru,Kiwi obieramy, usuwamy szypułki, kroimy. Z cytryny ścieramy skórke, segmenty oddzielamy od błonek, kroimy. Kiwi blendujemy, dodajemy kawałki cytryn i sok zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min zdejmujemy pianę i zostawiamy na noc. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie do słoików

Anioły w kuchni
Dżem z dyni i jabłek 163

dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę razem, mieszając aby się nie przypaliło. Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić

Anioły w kuchni
Dynia słodzona 105

Ciąg dalszy dyniowej niedzieli;)))Składniki:1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skóry)sok i otarta skórka z cytryny600 g cukrupo 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, tłuczonych goździkowpo 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiegoPrzygotowanie:dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutęwyjmujemy łyżką cedzakową a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele i cukier(...)mieszając, gotujemy około 3-4 minutydodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minutkostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania sięwynosimy w chłodne, ciemne miejsce.../Źródło przepisu:MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-sodzona.html

Anioły w kuchni
Pasta z tuńczyka 166

pastę do chleba...biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, ddajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczke. Następnie dodajemy majnez, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na chlebek

Anioły w kuchni
Babka cytrynowa 170

klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny

Anioły w kuchni
Czosnkowo - limonkowy kurczak z sałatką z mango 252

oliwek, ryż naturalny, Sałatka z mango; 2 dojrzałe mango, 3 pomidory rzymskie, 1 czerwona lub żółta papryka /można obie/, czerwona cebula, szczypiorek, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry, sok z 1 limonki, 1 do 2 łyżek cukru / w zależności jak dojrzałe jest mango/, oliwa z oliwek, sól, pieprz, Wykonanie;Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie; soku z limonki, czosnku

Anioły w kuchni
Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym 145

męskie ręce i powstało proste i pożywne danie."Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona(...)opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i  przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając, żeby się śmietanka

Anioły w kuchni
Sałatka z bobu i kaparów 199

jest mrożony, równie smaczny i zdrowy :-)) Składniki: 500 g bobu 2 jajka ugotowane 3-4 łyżki kaparów ze słoika 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sok z limonki gałka muszkatołowa sól biały pieprz pistacje Wykonanie: Bób ugotować w posolonej i lekko posłodzonej wodzie 10-15 minut, a następnie przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć i obrać(...)skórki. Wsypać do miski  i połączyć z pokrojonymi jajkami ,pistacjami i odsączonymi kaparami. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i rozgniecionymi ząbkami czosnku, doprawić solą, białym pieprzem, sokiem z limonki i odrobiną gałki muszkatołowej. Do całości wlać sos i wymieszać. Smacznego

Anioły w kuchni
Szybkie ciasto czekoladowe 214

tego ciasta pamiętajcie, że musi mieć 70% kakao...no i niewielki dodatek cukru.Składniki;Ciasto; 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %, 2 łyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy, szczypta soli, Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie;Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać(...)Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia

Anioły w kuchni
Zupa tajska 162

kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania